Chcete si pohladit krokodýla? V vesnici Bazoule je chovají jako domácí mazlíčky

Mít doma lví kotě nebo jedovatého hada není sice obvyklé, ale v dnešní době to už nikoho nepřekvapí. Zato nechat své děti, aby jezdily na krokodýlovi, to už je jiná liga. Ve vesnici Bazoule ve středoafrickém státě Burkina Faso jde kupodivu o běžný jev.

Prosper Kabore dohlíží na tradici vesnice Bazoule
Prosper Kabore dohlíží na tradici vesnice Bazoule
Zdroj: Youtube

Vesnice Bazoule leží asi 30 kilometrů od hlavního města Ouagadougou. V místním jezeře žije zhruba stovka krokodýlů, kteří se s domorodými obyvateli sžili natolik, že jim dovolí vedle nich poklidně plavat a vozit se jim na hřbetu. Vesničané je na oplátku krmí slepicemi a vzývají je jako posvátná zvířata.

Naskýtá se otázka, jak k takové pozoruhodné symbióze mezi lidmi a krokodýly došlo. V Bazoule se traduje legenda sahající do 15. století. Tehdy prý v oblasti udeřila taková sucha, že místním obyvatelům hrozila smrt žízní. Populaci zachránili krokodýli, kteří zavedli ženy ke zdroji vody, o němž nikdo z lidí dosud nevěděl. Vesničané pak z vděčnosti vystrojili krokodýlům oslavu a začali je uctívat jako posvátné tvory. V Bazoule se dodnes koná výroční slavnost, při které se krokodýlům předhazují zvířecí oběti. Místní lidé navíc věří, že jim ozubení plazi pomohou vyplnit tajná přání.

Neobvyklé soužití člověka s krokodýlem napomohlo rozmachu turistického ruchu v oblasti, odkud jinak turisty vyhání hrozba terorismu. Cestovatelé si při vstupu do vesnice mohou koupit slepici, kterou průvodce přiváže na klacek, a s touto návnadou se vyrazí za krokodýly. Turista se pak může s nalákaným krokodýlem vyfotit nebo se povozit na jeho hřbetu.

"Bylo moc hezké pozorovat krokodýly z dálky, ale když jsem na jednom seděl, tak jsem se opravdu bál," přiznal mladý Francouz Thomas Baspin. "Jsem rád, že jsem to zkusil, ale zároveň jsem šťastný, že je to už za mnou."

Pokud nevěříte, že je něco takového možné, podívejte se na video, které bylo pořízeno přímo v Bazoule:

Zdroj: Youtube

Související články