Jak se skutečně stavěly pyramidy? Pomocí primitivní rampy a dřevěných sáňek

Egyptské pyramidy jsou dodnes architektonickým zázrakem. Dlouho se spekulovalo, pomocí jakých nástrojů zvedali Egypťané těžké kamenné kvádry. Vysvětlení se začíná rýsovat díky objevu v lomu Hatnuba.

Pyramidy ohromují svými rozměry všechny návštěvníky Egypta.
Pyramidy ohromují svými rozměry všechny návštěvníky Egypta.
Zdroj: Profimedia.cz

Ví se, že na Cheopsovu pyramidu, největší známou kamennou stavbu vybudovanou v období starověku, bylo použito přibližně 2,3 milionů kusů kamenných kvádrů. Každý z nich vážil od 2,5 do 15 tun. O technologií stavby však dosud vedli odborníci dlouhé debaty.

Nejnovější archeologický objev možná rozluští záhadu, jak byly při stavbě pyramid těžké kamenné bloky přemísťovány.

V lomu Hatnuba, severně od Luxoru, kde Egypťané těžili alabastr, objevili archeologové 4500 let starou rampu.

Sice primárním stavebním materiálem pro pyramidy byl vápenec, ale některé druhy alabastru byly využity na podlahy, stejně jako pro výrobu soch, nádobí a sarkofágů. A je velmi pravděpodobné, že stejný systém, který se využíval k přesunu alabastru, byl využit i v jiných lomech.

"Rozhodně jde o důležitý objev – máme první důkaz, který vysvětluje systém tak náročných staveb," říká Mustafa Waziri, generální tajemník egyptského ministerstva pro starožitnosti.

"Systém se skládá z centrální rampy, po jejíchž stranách byly udělány stupínky, a také z otvoru ve skále, do kterého se dávaly dřevěné sloupy," vysvětluje archeolog Jannis Gourdon.
 
Alabastrové kvádry byly umístěny na dřevěné sáňky a sloupy sloužily jako kladky, kolem kterých byly obvázány provazy. Egypťané tahali za provazy a přemisťovali masivní kvádr pod úhlem 20 stupňů.

Přestože stále zůstává tajemstvím, jak dokázali Egypťané dostat těžké vápencové bloky na strany pyramid, rampa by mohla více ozřejmit i tuto záhadu.
 
Objevené egyptské stély.Zdroj: YouTube
 
Kromě rampy objevili archeologové také nejméně 100 nápisů, které připomínají návštěvy faraonů v lomu Hatnuba.
Tým objevil čtyři kamenné stély (památník se skalními nápisy). "Jedna ze stél zobrazuje kresbu stojící osoby a další tři mají nejasné hieratické nápisy," řekl archeolog Roland Enmarch z Liverpoolské univerzity.
 
"Restaurátorský tým nyní pracuje na zachování nápisů, stejně jako na epigrafickém průzkumu obytných staveb kolem lomů."

Související články