ŠTÍTEK: Addis Abeba

Milan Daněk z blanenského sdružení Horizont strávil s přítelkyní Alenou Žákovskou a synem Štěpánem několik týdnů v Etiopii. Putovali za přírodními národy. Se souhlasem Milana Daňka
/FOTO, VIDEO/ Slunit se na pláži a pak šup do moře. Nebo srkat drink a z lehátka pozorovat cvrkot v okolí hotelového bazénu s barem? Pro někoho dovolená snů. Pro Milana Daňka z blanenského sdružení Horizont pustá nuda. Možná až někdy v důchodu, ale teď rozhodně ne. Už čtvrtstoletí míří každý rok na několik týdnů za přírodními národy, které mu učarovaly. Deštný prales, poušť nebo savana. Procestoval takto všechny obydlené světadíly. 
11 fotografií

Blanenský cestoval v Africe: Místní nechápali, proč necestujeme jako jiní bílí

Blanensko
Gekon obrovský.
50letý Čech přivezl 23. května za poledne na letiště ve Vídni v zavazadle tři boxy ilegálně transportovaných plazů z Addis Abeby - 85 gekonů, šupinatých malých až středně velkých ještěrů s přísavnými prsty, dva hady a dva škorpiony, v celkové ceně asi 47 000 eur. Zkusil je vynést "zeleným kanálem" odbavovací haly.

Od sousedů: Čech přiletěl do Vídně s 85 gekony

Českobudějovicko
Humanitární pomoc pro občany Etiopie, kteří prchají před boji
Stovky mrtvých na obou stranách sporu. Letecké nálety, regulérní dělostřelecké kampaně. Počínající humanitární krize. Více informací ale z bohem zapomenutého koutu Afriky není k dispozici. Etiopský premiér a šéf jedné z válčících stran vypnul v rebelujícím regionu Tigraj internet a telefonní signál.

Neklidný Africký roh je opět ve varu. V Etiopii hrozí občanská válka

Svět
Toulky za poznáním - Etiopie
V loutkovém sále milevského domu kultury se koná ve čtvrtek 14. listopadu od 18 hodin další cestopisná přednáška z cyklu Toulky za poznáním. Tentokrát bude na téma Etiopie vyprávět a promítat fotografie Pavel Kašpar. Společně s ním si návštěvníci připomenou zemi, které se dříve říkalo Habeš a kolébka lidstva a maratónských běžců i kávy. 

Tip na 14. listopadu: Toulky za poznáním - Etiopie

Volný čas
Boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlines - Letoun Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines, který 10. března spadl na cestě z etiopské metropole Adis Abeby do keňského hlavního města Nairobi. Zahynulo všech 157 lidí na palubě
Šéf americké společnosti Boeing dnes připustil, že se firma dopustila chyby při zavádění problematického systému varování v pilotní kabině letounů Boeing 737 MAX. Zároveň předpověděl, že potrvá nějaký čas, než výrobce znovu získá důvěru zákazníků, otřesenou dvěma leteckými katastrofami s 346 oběťmi na životech. Ty vedly k zákazu létání zmíněných strojů po celém světě.
6 fotografií

Jasně jsme se dopustili chyby, uznal šéf Boeingu. Usiluje o znovuzískání důvěry

Ekonomika
Trosky boeingu 737 Max 8 etiopských aerolinek
Piloti havarovaného Boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines, na jehož palubě 10. března zahynulo 157 lidí, postupovali podle předepsaných pokynů, ale kontrolu nad strojem přesto nezískali. Vyplývá to z předběžných výsledků vyšetřování, o kterých na dnešní tiskové konferenci podle agentury AP informovala etiopská ministryně dopravy Dagmawit Mogesová. Společnost Boeing uvedla, že si předběžnou zprávu prostuduje.
6 fotografií

Vyšetřování havárie Boeingu: Piloti se řídili pokyny, kontrolu získat nedokázali

Svět
Trosky boeingu 737 Max 8 etiopských aerolinek
Vyšetřovatelé už našli obě černé skřínky z Boeingu 737 Max 8 etiopských aerolinií, který se zřítil v neděli krátce po startu z Addis Abeby. Tedy zapisovač hovorů v pilotní kabině i záznamník s technickými údaji o letu. Uvedla to dnes etiopská státní televize. Při havárii letadla společnosti Ethiopian Airlines na cestě z etiopské metropole do keňského hlavního města Nairobi zahynulo všech 157 lidí na palubě, mezi nimi i čtyři Slováci.
6 fotografií

Černé skříňky z etiopského boeingu objeveny. Pomohou objasnit příčiny tragédie?

Svět
Trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.
Pád letadla etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Informovaly o tom etiopské sdělovací prostředky. Letadlo se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šest minut po startu. Podle aerolinek v něm bylo 149 cestujících a osmičlenná posádka, dohromady lidé ze 35 zemí. České ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi. Podle aerolinií jsou ale mezi oběťmi čtyři Slováci.
6 fotografií

Na palubě zříceného letounu byli čtyři Slováci, včetně rodiny poslance

Svět
Sesuv skládky odpadků na okraji etiopské metropole Addis Abeby pohřbil desítky lidí.
Sesuv odpadků na skládce na okraji etiopské metropole Addis Abeby připravil o život 46 lidí a další desítky osob se stále pohřešují. Většina mrtvých jsou ženy a děti. Odpadky na skládce Koshe (v amharštině "špinavá") v sobotu večer zavalily několik provizorních obydlí chudých lidí. Sedmatřicet z nich bylo zachráněno a následně jim byla poskytnuta lékařská péče.
5 fotografií

Tragédie v Etiopii. Sesuv skládky si vyžádal 46 obětí, většina jsou ženy a děti

Svět
António Guterres.
Addis Abeba - Generální tajemník OSN António Guterres dnes v etiopské metropoli Addis Abebě chválil členské státy Africké unie (AU) za to, že lidem prchajícím před násilím otevřely své hranice. Naopak jiné země, včetně mnoha bohatých států na Západě, hranice zavírají a stavějí zdi, řekl Guterres. V Addis Abebě se nyní koná dvoudenní summit Africké unie - tato jediná panafrická mezinárodní organizace do svých řad znovu přijala Maroko.

Šéf OSN chválil africké státy za vstřícnost k uprchlíkům

Svět
tanec merengue
Praha - Merengue, bachata, jazz - hudební žánry, které Dominikánskou republiku proslavily po celém světě. K obohacení kulturní nabídky této karibské země nově přispěl zápis merengue na Seznam UNESCO, otevření nového amfiteátru a jazzový festival, který se začal konat v Santo Domingu.

VIDEO: Merengue na Seznamu UNESCO

Ostatní
Atletika - ilustrační foto.
Addis Abeba - Ve věku 72 let zemřel etiopský vytrvalec a dvojnásobný olympijský vítěz Miruts Yifter. V roce 1980 v Moskvě se stal pátým atletem, který na jedněch hrách ovládl běhy na pět i deset kilometrů. Kromě toho má i bronz z desítky z OH 1972 v Mnichově, dvakrát se stal mistrem světa v krosu družstev.

Světová atletika přišla o olympijkého vítěze, zemřel vytrvalec Yifter

Atletika
Z výstavy “Enjoy Your Life!” fotografií Juergena Tellera
Praha - Galerie Rudolfinum zahajuje poslední výstavu letošního roku, na níž v autorském výběru prezentuje svoji práci hvězda módní fotografie, německý autor Juergen Teller. Proslavil se v roce 1991 fotografiemi Kurta Cobaina a kapely Nirvana. Protože ale jeho tvorba je na rozhraní komerční a umělecké fotografie, vybralo si ho vedení Galerie Rudolfinum do svého výstavního plánu a vstoupí s jeho výstavou do nového roku.

Rudolfinum prezentuje snímky fotografa módy Tellera

Volný čas
Ilustrační foto
Mexiko - Starostové největších světových měst se na konferenci v Mexiku zabývali možností snížit emise plynů, které jsou spojovány s globálním oteplováním. Konferenci Cities 40 (C40) předsedala starostka Paříže Anne Hidalgová, která svůj příspěvek pronesla ve španělštině. Některá města se do roku 2025 chtějí zbavit automobilů s naftovými motory.

Některá města se kvůli emisím chtějí zbavit naftových motorů

Svět
Loutkové divadlo. Ilustrační foto
Addis Abeba/Praha - Na seznam světového nehmotného kulturního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) bylo dnes zapsáno české a slovenské loutkářství. Přibylo tak k tradicím a zvykům, které na seznam nově zařadil speciální výbor UNESCO při svém nynějším zasedání v Addis Abebě.

Na seznamu UNESCO je zapsáno české a slovenské loutkářství

Česko
Ilustrační foto.
Addis Abeba/Praha - Skupinu čtyř Čechů a šesti Slováků v jižní Etiopii napadlo a okradlo několik útočníků. Etiopského řidiče ozbrojenci zastřelili, při incidentu byla zraněna jedna Slovenka. Čechům se nic nestalo a jsou již zpátky v České republice, řekla dnes Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

V Etiopii útočníci napadli skupinu českých a slovenských turistů

Svět
Legendární Haile Gebrselassie.
Addis Abeba - Legendární etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie se stal novým předsedou domácího atletického svazu. Třiačtyřicetiletý dvojnásobný olympijský vítěz, jenž teprve vloni oficiálně ukončil aktivní kariéru, byl do funkce jednomyslně zvolen na dnešním zasedání v Addis Abebě.

Novým šéfem etiopské atletiky je legendární běžec Gebrselassie

Atletika
Ilustrační foto
Addis Abeba - Etiopská vláda dnes vyhlásila s okamžitou platností výjimečný stav. Premiér Hailemariam Desalegn v televizi oznámil, že toto opatření bylo přijato s cílem zastavit násilnosti, které už týden sužují zemi, zejména stát Oromia, a vedly k úmrtím a značným škodám. V úterý má v rámci své třídenní cesty do Afriky do Addis Abeby přiletět německá kancléřka Angela Merkelová.

Etiopská vláda vyhlásila kvůli násilí v zemi výjimečný stav

Svět
Poslední sadu medailí převzali maratonci
Addis Abeba, Rio de Janeiro - Stříbrný maratonský běžec Etiopan Feyisa Lilesa navzdory olympijským pravidlům protestoval v Rio de Janeiru proti násilí páchaném vládou své země. Někteří jej proto považují za nejstatečnějšího účastníka ukončených sportovních her. Lidé mu nyní v internetové sbírce vybrali více než 40.000 dolarů (téměř milion Kč) na azyl. Vláda v Addis Abebě tvrdí, že se může do vlasti bez obav vrátit. Informoval o tom dnes web BBC.

Maratonec odsoudil vládu v Etiopii, lidé se mu složili na azyl

Atletika
Ilustrační foto
Addis Abeba – Africká unie (AU) stáhne do roku 2020 své jednotky ze Somálska, kde bojují proti islamistické organizaci Šabáb. Odpovědnost za bezpečnost Somálska by vojáci měli postupně předat tamní armádě. S odvoláním na zdroje z vedení AU o tom dnes informovala agentura AP.

Africká unie do roku 2020 stáhne své jednotky ze Somálska

Svět
Asmara/Addis Abeba - Mezi Eritrejí a sousední Etiopií vypukly v neděly nové boje, které si podle Addis Abeby vyžádaly mnoho obětí na obou stranách. Znepřátelené africké země se vzájemně obviňují z vyprovokování pohraničního konfliktu, podle očitých svědků z oblasti kvůli intenzivnímu ostřelování prchaly desítky rodin.

Mezi Eritrejí a Etiopií vypukly nové boje, mají mnoho mrtvých

Svět
Kenenisa Bekele
Addis Abeba - Etiopský atletický svaz se nenechal obměkčit protesty sportovců proti olympijským nominačním kritériím a hvězdného vytrvalce Kenenisu Bekeleho do maratonského týmu pro Rio de Janeiro nezařadí. Prezident Alebachew Nigusse zopakoval, že trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman v bězích na 5000 a 10.000 metrů nesplnil podmínky startu.

Etiopský svaz protesty neobměkčily, Bekele na OH nepojede

Atletika
Legendární Haile Gebrselassie.
Addis Ababa - Více než stovka etiopských atletů a s nimi i legendární Haile Gebrselassie a jeho nástupce Kenenisa Bekele v úterý protestovali proti národní federaci a jejímu způsobu výběru sportovců na olympijské hry. Atleti podle agentury AP na shromáždění před Národním stadionem v Addis Abebě vinili svaz z nekompetentnosti a kritizovali nominační kritéria, která jsou podle nich nespravedlivá.

Neshody v keňské atletice. Gebrselassie i Hekele protestovali proti svazu

Atletika
Ilustrační foto
Addis Abeba – Nejméně 140 lidí zabili v pátek na jihozápadě Etiopie u města Gambella ozbrojenci, kteří do země vpadli z Jižního Súdánu. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na mluvčího etiopského ministerstva zahraničí, podle něhož bylo následně mnoho útočníků zabito.

Súdánští ozbrojenci zabili v Etiopii nejméně 140 lidí

Svět
V příštím roce bude kvůli nejhoršímu suchu za poslední desetiletí potřebovat potravinovou pomoc více než deset milionů Etiopanů.
Addis Abeba - V příštím roce bude kvůli nejhoršímu suchu za poslední desetiletí potřebovat potravinovou pomoc více než deset milionů Etiopanů. Podle agentury Reuters to dnes sdělila humanitární organizace Save the Children. Je to výrazný nárůst proti předběžnému odhadu, že letos bude na této pomoci v Etiopii závislých 8,2 milionu lidí.

Potravinovou pomoc bude potřebovat přes 10 milionů Etiopanů

Svět