ŠTÍTEK: ADHD

Dítě s ADHD bývá náročné na výchovu, ale právě ta může značně ovlivnit jeho chování a práci s touto poruchou. Bývá často zaměňováno za nevychované nebo rozmazlené, ale původ je převážně genetický.
Každý z rodičů se jistě setkal, pokud ne osobně, tak ve svém okolí, se strašákem jménem ADHD. Tato porucha začíná v dětství a může pokračovat až do dospělosti. Podle toho, v jaké míře se s ní pracuje, jsou poté na povrch viditelné některé příznaky a symptomy. ADHD však bývá obestřeno různými mýty. Tím nejznámějším asi je, že ADHD je způsobeno špatnou výchovou.

Má dítě ADHD? Často propíraná diagnóza bývá zaměňována i za rozmazlenost

Zajímavosti
Dysfatici mohou mít dlouho problém se s rodiči a nejbližším okolím domluvit a komunikovat své potřeby.
Vývojová dysfázie je porucha, která trápí asi 7 procent dětí. Dochází při ní k opoždění a narušení vývoje řeči. Zasahuje však do života celé rodiny. Příznaky této poruchy jsou různorodé. Od zpomaleného vývoje řeči, až po problémy při jízdě na kole. Často je spojená s ADHD či poruchami učení. Příčinu bohužel v naprosté většině případů nelze určit. Svou roli hraje genetika, ale i vlivy prostředí či problémy v těhotenství a při porodu.

Vývojová dysfázie dítěte dokáže ovlivnit celou rodinu. Jak ji odhalit včas?

Rodina
Herečka a zpěvačka Michaela Tomešová
Před televizní kamerou se poprvé objevila v šesti letech, tehdy šlo o pohádku Jeníček a Mařenka. O dva roky později si zahrála ve snímku Deník šílené manželky. Od té doby ušla Michaela Tomešová, za svobodna Doubravová, kus cesty. Účinkuje hned v několika muzikálech, například v Biografu lásky složeném z písní Hany Zagorové, nově i v činoherní inscenaci nebo třeba v televizním seriálu ZOO. Zároveň se začíná připravovat na roli v Srdcovém králi, muzikálu s hity Elvise Presleyho, který se v září vrátí na jeviště pražského Divadla Kalich, její domovské scény.

Herečka Michaela Tomešová: Terapeutka mi ADHD diagnostikovala až v dospělosti

Divadlo
Návrhářka Petra Ptáčková
Od doby, co jsme se viděly naposledy, uběhl rok a půl. Návrhářka Petra Ptáčková tehdy otevřela v pražských Holešovicích svůj úplně první ateliér. Popostrčila ji k tomu pandemie a s ní spojené komplikace s cestováním. Petra si pochvalovala, jak je skvělé mít konečně své zázemí. Moc dlouho na jednom místě ale nevydržela. Dnes už je znovu na cestách, konkrétně v milované Paříži a chystá kolekci, kterou na jaře představí na tamním Fashion Weeku.
21 fotografií

Když jsem se cítila usazená, odjela jsem pryč, říká návrhářka Petra Ptáčková

Móda
Život s ADHD
Porucha pozornosti, impulsivita, hyperaktivita, bezmoc a frustrace. Typické znaky dítěte s ADHD. Místo pomoci odborníků, kterých je stále málo, tyto děti končí ve středisku výchovné péče či diagnostickém ústavu, kde se jim potřebné a specifické péče nedostane. Co přesně se za diagnózou ADHD skrývá, co prožívá rodina s dítětem trpícím ADHD, jaké nároky se kladou na jeho výchovu, a umí s těmito dětmi pracovat pedagogové?

PODCAST: ADHD je zátěž pro dítě i školu. Učitelé tyto děti nepodporují

O životě zblízka
Počítač může být pro děti s ADHD prospěšný, tvrdí američtí vědci.
Kelsey Sihanourathová už byla s rozumem v koncích. Její třináctiletý syn Owain od školky bojuje s poruchou pozornosti s hyperaktivitou známou jako ADHD, a pohled na to, jak se trápí, jí lámal srdce. Pomoc ale přišla v podobě, jakou ani zdaleka nečekala. Doktor totiž chlapci předepsal hraní počítačové hry EndeavorRx. Jedná se o první videohru, kterou schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). 

Videohra jako lék. Američtí vědci ji předepisují dětem s ADHD

Věda
Na téma ADHD se v minulosti zaměřilo i představení souboru La Putyka
Zaujmout dítě knížkou není jen tak. Psát pro dospělé je mnohem jednodušší. Děti totiž nebývají diplomati, a když se nudí, dají to znát. O to složitější, je udržet pozornost dítěte s ADHD, což je vývojová porucha chování. A také dětí s poruchou autistického spektra, které mají problémy se spoluprací a komunikací. V technické oblasti ale mohou převyšovat své vrstevníky.
6 fotografií

Mašinkami i světlem. Umělci se snaží zaujmout děti s autismem či ADHD

Zdraví
ADHD
Proč si nedovede pohrát s dětmi? Proč ostatní bezdůvodně bije? Proč je neustále v pohybu? To jsou otázky, které mnohým maminkám nedají spát. Už v předškolním věku se některé děti projevují neklidem, jsou nepokojné, vyrušují, nejsou schopné se soustředit se více než pár minut. Diagnostikované ADHD je pro matku úlevou, uvědomí si, že neudělala ve výchově chyby.
5 fotografií

Matky se bojí, že selhaly, když je dítě jiné než ostatní

Rady dětem i rodičům
ADHD: neposlušnost, nebo porucha?
Mozkové dysfunkce a ADHD nejsou mýty, ale skutečné neurologické poruchy, které nelze ignorovat a přehlížet. Ještě v osmdesátých letech se tyto poruchy považovaly obecně za neposlušnost a slabší učení. I dnes se mohou rodiče setkat s ignoranty v řadách učitelů, kteří se dětem s touto diagnózou nevěnují, nezohledňují doporučení lékařů a psychologů a děti demotivují špatnými známkami za něco, za co nemohou.
6 fotografií

Neposlušnost, nebo porucha?

Ze školních lavic
Ilustrační foto.
Na 2. dubna připadá Mezinárodní den porozumění autismu. Symbolickou podporu rodinám s autistickými dětmi lidé vyjadřují modrým oblečením, modře se rozsvěcují známé kulturní památky ve světě i u nás, v Ústí nad Orlicí bude v noci z 2. na 3. dubna modře svítit Roškotovo divadlo.

Dnes je Světový den porozumění autismu

Orlicko
Rosťa Novák, principál Cirku La Putyka.
Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka věnuje své příští představení poruše pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Podle principála souboru Rostislava Nováka ml., kterému byla tato neurovývojová porucha v dětství diagnostikována, má inscenace ukázat ADHD nikoli jako onemocnění, ale jako přednost. Představení v jeho režii bude mít jen zahraniční obsazení. Premiéra se uskuteční 21. října v pražském divadelním prostoru Jatka78. Následovat bude dalších devět repríz. Média o tom za tvůrce informoval Jiří Sedlák.
8 fotografií

ADHD není nemoc, ale přednost. To je téma nového představení souboru La Putyka

Volný čas
To, jak se bude dítě vyvíjet, má ve svých rukách vždy dospělý.
Rudolfov /ROZHOVOR/ - Vyrušování, neklid, asociální chování. To je základní charakteristika, se kterou se můžeme setkat u dětí s poruchou vnímání. O své zkušenosti s dětmi s ADHD se podělila učitelka z waldorfské mateřské školky Kateřina Krausová, která zde působí i jako preventistka psychologicko-patologických jevů.

Nepozornost se léčí důsledností a pravidly

Českobudějovicko
Režisérka Markéta Ekrt Válková a scenáristka Irena Hejdová.
Praha - Třetí řada dokumentárního seriálu o těhotenství, porodu a šestinedělí se s humorem i něhou zaměří na proměnu života nastávajících rodičů. V nové sérii se tvůrci soustředí na ty, kteří stojí před odlišnými výzvami než většina párů v předchozích dvou řadách divácky úspěšného docusoapu. Nová řada seriálu Čtyři v tom se na obrazovkách České televize objeví od středy 2. září ve 21.45 hod. Oproti předchozím řadám bude seriál vysílán na ČT1.

Třetí řada dokumentárního seriálu Čtyři v tom na ČT

Film a televize
Ondra Urbánek a golden retriever Spike spolu žijí od září loňského roku, kdy Ondrovi Spika předalo Centrum výcviku psů pro postižené Helppes. Pes chlapci úspěšně pomáhá překonávat potíže způsobené autismem, ADHD a těžkou dyskoordinační poruchou
Nezvěstice, Praha – Jsou spolu teprve přes půl roku a už tvoří perfektně sehraný tým. Jedenáctiletý autista Ondra Urbánek z Nezvěstic a jeho golden retriever Spike se zúčastnili letošního ročníku mistrovství ve výkonu asistenčních psů a vyhráli.

Spike pomohl autistovi Ondrovi k mistrovskému titulu

Plzeňsko
Ilustrační foto.
Jičín - Alternativa Jičín pořádá přednášku Mgr. Martina Ronge: ADHD - Hyperaktivita dětí a její vnitřní souvislosti. Je dítě skutečně nemocné, je nutné mu nasadit opiáty pro tlumení nadměrné aktivity, nebo jde o přenos jednání z okolí a zrcadlení problémů v komunitě?

Další zajímavá přednáška v klubu Alternativa

Volný čas
Ilustrační foto.
Plzeň – Fakultní nemocnice v Plzni po prázdninové odmlce opět zahajuje pravidelné on-line poradny, takzvané Zdravé úterky, během nichž odborníci prostřednictvím webu odpovídají na otázky týkající se určitého konkrétního tématu.

Lékaři opět radí on-line

Plzeňsko
Dětský psychiatr Michal Goetz.
Málokterý rodič nevyslovil větu, že jeho potomek je hyperaktivní, neboli že trpí ADHD. Tento výraz je užíván v posledních letech hojně a v mnoha případech ale chybně. Na otázky jak poznáme hyperaktivní dítě, na koho se v případě podezření obrátit a jaký bude postup případné léčby odpovídá Michal Goetz, dětský psychiatr příbramské nemocnice.

Hyperaktivita se věkem zmírňuje, ale potíže přetrvávají

Zdraví
Dětský psychiatr Michal Goetz.
Příbram /LÉKAŘ RADÍ, ROZHOVOR/ – Málokterý rodič nevyslovil větu, že jeho potomek je hyperaktivní, neboli že trpí ADHD. Tento výraz je užíván v posledních letech hojně a v mnoha případech ale chybně. Na otázky jak poznáme hyperaktivní dítě, na koho se v případě podezření obrátit a jaký bude postup případné léčby odpovídá Michal Goetz, dětský psychiatr příbramské nemocnice.

Hyperaktivita se věkem zmírňuje, ale potíže přetrvávají

Příbramsko
V Malé scéně začíná festival Jeden svět.
Ústí n. O. – Své kolečko po více než třiceti městech České republiky uzavře festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Ústí nad Orlicí. Jak jsou již jeho návštěvníci zvyklí, i v letošním roce se mohou těšit na celou řadu zajímavých dokumentů z celého světa.

Začíná festival Jeden svět

Volný čas
Ilustrační foto.
Police nad Metují - Festival dokumentů o lidských právech Jeden svět začne už zítra ve zdejším Kolárově divadle. Police nad Metují se stane jedním z 33 měst, kam festival po uvedení v Praze zavítá. Koná se zde už potřetí. Až do neděle nabídne bohatý program, v němž nebudou chybět zajímavé filmy, dokumenty, debaty s hosty, výstava, koncert, prodej afrických výrobků i netradiční kavárna. Hlavním tématem letošního Jednoho světa je nadčasový fenomén, a to práce.

Jeden svět: Tématem festivalu je nadčasový fenomén práce

Náchodsko
Ilustrační foto.
Nedávají pozor, ruší hodinu a mají problém s posloucháním. To je jen několik z průvodních znaků hyperaktivity (ADHD), která s žáky do lavic usedá čím dál častěji. „Takových dětí přibývá. Je to tím, že se o nich více ví a učitelé i rodiče si takového chování všímají častěji," prozrazuje Radka Polívková, ředitelka Základní školy Masarykova v Rychnově nad Kněžnou.

Hyperaktivita? Občas jenom mírná výchova

Zdraví
Ilustrační foto.
Rychnovsko – Nedávají pozor, ruší hodinu a mají problém s posloucháním. To je jen několik z průvodních znaků hyperaktivity (ADHD), která s žáky do lavic usedá čím dál častěji. „Takových dětí přibývá. Je to tím, že se o nich více ví a učitelé i rodiče si takového chování všímají častěji," prozrazuje Radka Polívková, ředitelka Základní školy Masarykova v Rychnově nad Kněžnou.

Hyperaktivita? Občas jenom mírná výchova

Česko
Ilustrační foto.
Rychnovsko – Nedávají pozor, ruší hodinu a mají problém s posloucháním. To je jen několik z průvodních znaků hyperaktivity (ADHD), která s žáky do lavic usedá čím dál častěji. „Takových dětí přibývá. Je to tím, že se o nich více ví a učitelé i rodiče si takového chování všímají častěji," prozrazuje Radka Polívková, ředitelka Základní školy Masarykova v Rychnově nad Kněžnou.

Hyperaktivita? Občas jenom mírná výchova

Rychnovsko
Ilustrační foto
Mnozí rodiče mají u svého neposlušného či roztěkaného dítěte pocit, že musí být hyperaktivní. Jinak si totiž jeho neustálé výkyvy v chování nedokáží vysvětlit.

Hyperaktivní dítě? Trénujte mozek!

Zdraví
Ilustrační fotografie.
Praha - Se začátkem školního roku mohou někteří prvňáčci začít víc zlobit, může to značit poruchu pozornosti spojenou s hyperaktivitou. Tresty v takovém případě nepomohou, pomoci může až lékař a rozdělení úkolů na menší části, říká neurolog a přednosta pražské Polikliniky na Národní Jan Stránský.

S nástupem do školy se může u dětí projevit hyperaktivita

Česko
Ilustrační foto
Tachov – Rodiče dětí a pedagogové se zájmem o děti s hyperaktivitou (ADHD) se před několika dny sešli v budově Regionálního vzdělávacího střediska v Tachově na podnět Centra podpory rodiny. Cílem schůzky byla výměna zkušeností a získání informací o této problematice.

Rodiče dětí s hyperaktivitou postrádají podporu institucí

Tachovsko
Vědci zjistili, že za poruchami pozornosti a hyperaktivitou (ADHD) stojí jedno z tělísek v mozku, které je u postižených dětí výrazně menší.
Proč jsou někteří školáci nápadně neklidní a nedokážou se soustředit? Vědci zjistili, že za poruchami pozornosti a hyperaktivitou (ADHD) stojí jedno z tělísek v mozku, které je u postižených dětí výrazně menší.

Hyperaktivní děti mají odlišný mozek

Zdraví