ŠTÍTEK: Al Capone

Americký mafián italského původu Salvatore Mooney Giancana, známý jako Sam Giancana, který v letech 1957 až 1966 šéfoval mafiánské organizaci Chicago Outfit a zapletl se i se CIA. V roce 1975 byl zavražděn.
Byl pátek 19. července 1974 a mexická policie zatýkala 66letého muže, jenž se staral o svá vlastnoručně vypěstovaná rajčata. Oním mužem byl chicagský mafián Sam Giancana. V době největší slávy byl mocnější než Al Capone, spal s milenkami Johna F. Kennedyho, měl vliv na jeho zvolení a se CIA se domlouval na atentátu na Fidela Castra. Americké dějiny ovlivnil jako málokdo jiný, ale už rok po zatčení byl po smrti.
12 fotografií

Mafián Giancana: Spal s milenkami Kennedyho, domlouval se CIA smrt Castra

Historie
Kanadský mafián Rocco Perri na policejním identifikačním snímku, pořízeném po jeho zadržení v roce 1920
Nejenom Chicago, ale i kanadské město Hamilton mělo v dobách prohibice svého prominentního gangstera, který je oproti legendárnímu Al Caponeovi zajímavý navíc tím, že před 80 lety dodnes nevysvětleným způsobem zmizel. Dodnes se spekuluje o tom, že sešel ze světa mafiánskou popravou – vhozením do zálivu s nohama zalitýma v betonovém krunýři. Důkaz ale chybí, Perriho tělo se nikdy nenašlo.
12 fotografií

Kanadský Al Capone jménem Rocco Perri prý skončil s nohama v betonu. A možná ne

Historie
V Lokále u Caipla podávají smažený řemeslný bio sýr z farmy.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
8 fotografií

Smažený sýr v Brně: ceny poledních menu i kde si ho dát kilovku jako romantiku

Brněnsko
Kladeňák Antonín Čermák na návštěvě v Kladně v roce 1932.
/FOTOGALERIE/ Od narození jednoho z nejvýznamnějších kladenských rodáků Antonína Čermáka uplynulo letos 150 let. Na muže, který se zapsal do dějin dvou zemí, vzpomíná Kladno i Chicago, kde byl starostou. Rodné město v pondělí udělilo hornickému synovi, který se dokázal prosadit v Americe, jednohlasným rozhodnutím zastupitelstva čestné občanství in memoriam.
3 fotografie

Kladno vzpomíná. Chicagská legenda Antonín Čermák se stal čestným občanem města

Kladensko
Al Capone na policejních identifikačních snímcích z doby po svém zatčení
Jedním z dnes nejčastěji rozebíraných přečinů, často spojovaných i s politickou sférou, je praní špinavých peněz. De facto jde o zlegalizování příjmů získaných z nezákonné činnosti jako korupce, podvody, prodej drog a podobně. Snaha dodat takovým příjmům punc zákonnosti existuje stovky let, ale kde se vzal pojem praní? Prý za něj může slavný gangster Al Capone. Celá věc je ale složitější.
16 fotografií

Praní špinavých peněz a Al Capone? Gangster za pojmem nestojí, vše bylo jinak

Svět
Věznice Alcatraz v sanfranciském zálivu
Od uzavření jedné z nejslavnějších věznic světa, pevnosti Alcatraz stojící na skalnatém ostrově uprostřed Sanfranciského zálivu, uplynulo právě dnes 60 let. Dnes budí vězení pozornost zejména jako turistická atrakce, ale víte, co by se s vámi dělo, kdybyste se tam dostali coby vězni? A že pokud byste skončili pro nekázeň v „díře“, mohl by vás strašit tajemný škrtící přízrak se zářícíma očima? 
10 fotografií

Drsný život v Alcatrazu: Kdo se dostal do díry, mluvil o muži se zářícíma očima

Svět
V roce 1932 trvala ve Spojených státech ještě stále prohibice, která přispěla k nárůstu organizovaného zločinu a ke vzniku éry veřejného nepřítele. Na snímku americká policie v Santa Aně vylévá nelegální alkohol
Druhého ledna roku 1932 bylo v americkém Springfieldu sychravo, teplota dosahovala jen čtyř stupňů nad nulou. Deset policistů dostalo rozkaz zatknout tři zločinecké bratry Youngovy, kteří se měli nacházet na rodinné farmě pár mil západně od města. Policisté vyrazili splnit úkol, aniž by tušili, že to skončí jedním z nejkrvavějších masakrů v dějinách americké policie.
9 fotografií

Zatýkání gangsterů skončilo šíleným masakrem. Policisté padali jako kuželky

Svět
Al Capone v policejní služebně v Chicagu po zatčení na základě obvinění z potulky. Označen jako veřejný nepřítel číslo jedna
Je tomu 90 let. Nejznámější, nejobávanější a nejzavileji stíhaný gangster Ameriky 30. let Alphonse Gabriel Capone povstal, aby vyslechl názor poroty. Byl uznán vinným v pěti bodech z celkových 23 a odsouzen k jedenácti letům do vězení, k zaplacení pokuty ve výši 50 tisíc dolarů a k doplacení daně ve výši 215 tisíc dolarů. Začal strmý pád jednoho z nejznámějších zločinců první poloviny 20. století.
16 fotografií

Soudný den Al Caponeho. Nedotknutelný šéf mafie doplatil na zbytečnou chybu

Svět
Kladeňák Antonín Čermák na návštěvě v Kladně v roce 1932.
/FOTOGALERIE/ Kladenský rodák Antonín Josef Čermák se stal ve 30. letech minulého století starostou amerického Chicaga a proslavil se mimo jiné i tím, že jeho tělo zachytilo smrtící kulky mířené při atentátu na prezidenta Roosevelta. Americký politik českého původu, Anton Joseph Cermak, dosáhl vrcholu své kariéry 7. dubna 1931, kdy byl zvolen starostou města Chicaga (získal 58 % hlasů). Kolem jeho mandátu se točí mnoho prvenství. Byl prvním starostou Chicaga, který se nenarodil v Americe a nebyl anglosaského či irského původu.
5 fotografií

Kladeňák Antonín Čermák se stal před devadesáti lety starostou Chicaga

Kladensko
Situace po vraždě. Policejní snímek zachycuje vyšetřovatele nad mrtvolou reportéra Jakea Lingleho
Před 90 lety zastřelili na stanici chicagského metra kontroverzního reportéra listu The Chicago Tribune Alfreda "Jakea" Lingleho. Od začátku bylo zřejmé, že to nebude jen tak obyčejná vražda. Do sítě přátel a známých tohoto novináře patřili mimo jiné policejní šéf William F. Russell, guvernér Louis Lincoln Emmerson nebo milionář Arthur W. Cutten. A také vůbec nejznámější chicagský gangster Al Capone.
15 fotografií

Záhadná vražda v Chicagu. Novináře s kontakty na Caponeho zabili za bílého dne

Svět
Alcatraz je jedním z nejznámějších vězení na světě. Fascinaci veřejnosti si vysloužil svým umístěním na ostrově i pověstí zařízení, z nějž není možnost utéct.
Na světě není moc známějších věznic, než je proslulá "Skála", neboli věznice Alcatraz stojící na ostrově v sanfranciském zálivu, na dohled od neméně slavného mostu Golden Gate. Seděl v ní Al Capone i slavný "Ptáčník", vůbec nejvíc ji proslavil rafinovaně promyšlený vězeňský útěk. Do amerických dějin se však zapsala i jinými událostmi. Třeba tím, že ji před 50 lety na 19 měsíců násilně obsadili američtí Indiáni.
14 fotografií

Do nitra Alcatrazu: slavná věznice děsila k smrti, samotku okusil nejeden vrah

Břeclavsko
Alcatraz je jedním z nejznámějších vězení na světě. Fascinaci veřejnosti si vysloužil svým umístěním na ostrově i pověstí zařízení, z nějž není možnost utéct.
Na světě není moc známějších věznic, než je proslulá "Skála", neboli věznice Alcatraz stojící na ostrově v sanfranciském zálivu, na dohled od neméně slavného mostu Golden Gate. Seděl v ní Al Capone i slavný "Ptáčník", vůbec nejvíc ji proslavil rafinovaně promyšlený vězeňský útěk. Do amerických dějin se však zapsala i jinými událostmi. Třeba tím, že ji před 50 lety na 19 měsíců násilně obsadili američtí Indiáni.
14 fotografií

Do nitra Alcatrazu: Slavná věznice děsila k smrti, samotku okusil nejeden vrah

Svět
Motl přiblíží pátrání po rodákovi
Velké Pavlovice - Reportér, spisovatel a filmový dokumentarista Stanislav Motl, autor scénáře filmu Výstřely v Miami, přiblíží v pátek ve velkopavlovické Trkmance pátrání po okolnostech smrti českého rodáka Antonína Čermáka (1873-1933). Motl měl ojedinělou možnost, vydat se v USA po Čermákových stopách.

Tip na pátek 8. listopadu: Scénárista přiblíží Výstřely v Miami

Volný čas
Žalman a spol. - 50 let na scéně
Pardubice - Jedna z nejvýraznějších legend české folkové scény Pavel Žalman Lohonka se na hudební scéně pohybuje už půl století. „Jsem rád, že jsem se takového jubilea dožil. Byla to dlouhá cesta. Za ty roky se toho hodně změnilo. Jak v mém osobním životě, tak i v tom muzikantském,“ konstatoval oslavenec, který se svým Spolem dorazil do pardubického Kulturního domu Hronovická.

Žalman, který je na folkové scéně půl století, splnil v Pardubicích sen

Volný čas
Paul Manafort.
Ve Spojených státech již pátým dnem probíhá soudní jednání s bývalým šéfem prezidentské kampaně Donalda Trumpa Paulem Manafortem. Ten čelí obvinění z falšování daňových přiznání a odvádění peněz na utajená konta v zahraničí. Manafortův náměstek a „dvojka“ ve struktuře volebního týmu Rick Gates u soudu přiznal, že svému bývalému nadřízenému se zločiny pomáhal. Informovala o tom britská BBC.
6 fotografií

Rick Gates: Podvody řídil Manafort, tajili jsme příjmy i zahraniční konta

Svět
Donald Trump
/ANKETA, FOTOGALERIE/ Spojené státy se řítí do ústavní krize, předpokládá to komentátor britského listu Financial Times. Důvodem je vyšetřování, které zkoumá kontakty týmu Donalda Trumpa na Rusko během prezidentské kampaně. V hledáčku vyšetřovatele Roberta Muellera jsou tři členové prezidentova týmu.
4 fotografie

Trump má namále. Zlomí mu čachry jeho poradců vaz?

Svět
EMMA MORANOVÁ. Je nejstarším člověkem na světě. Do 75 let pracovala v textilní továrně. Nikdy nebyla v nemocnici.
Verbania – V roce 1899 se narodili např. český herec Oldřich Nový, podnikatel Miloš Havel, americký mafián Al Capone, Lavrentij Berija, Stalinův šéf tajné policie, spisovatel Ernest Hemingway či režisér Alfréde Hitchcock.

Oslaví 117 let a za svůj věk vděčí vajíčkům

Svět
Masopust v Lanškrouně.
Lanškroun - Městem opět po roce prošel masopustní průvod. V jeho čele jel kočár tažený koňmi, masky vedené králem neřesti Bacchusem vycházely ze zámeckého nádvoří, prošly ulicemi města a zase se do areálu zámku vrátily. Program pokračoval masopustní veselicí, vystoupením pozvaných souborů a jarmarkem. K chuti přišlo masopustní pečivo i zabijačkové speciality.
18 fotografií

Lanškroun zdárně oslavil masopust

Orlicko
8. reprezentační ples Univerzity J. E. Purkyně
Ústí nad Labem – Krásné róby, dvě pódia s pestrým programem i mafiánská přestřelka slepými náboji, tak vypadal 8. reprezentační ples Univerzity J. E. Purkyně. Uskutečnil se v sobotu v Kulturním domě v Ústí nad Labem. Cestu na ples si našlo několik stovek lidí, volná místa na sezení ve velkém sále byste hledali jen těžko.
17 fotografií

Legendární ples UJEP ovládli mafiáni i swingové rytmy

Volný čas
Futsalový tým Tornádo Valašské Meziříčí.
Zubří – Šest kol před koncem soutěže mají nejlepší pozici pro získání titulu okresního přeborníka futsalisté týmu HC Rožnov pod Radhoštěm. Na čele tabulky okresního přeboru totiž mají Rožnované už sedmibodový náskok před druhým Tornádem Valašské Meziříčí.

Futsal: vedoucí HC Rožnov poprvé v sezoně prohrál

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Řím - Italským úřadům vadí, že zahraniční společnosti vyrábějí potraviny, které nesou „mafiánské názvy". Jména jako těstoviny Al Capone či likér Don Corleone podle italského sdružení zemědělců Coldiretti oslavují nebo bagatelizují činnost v Itálii stále obávané zločinecké skupiny. Sdružení proto již vyzvalo Evropskou unii i zahraniční vlády, aby podobné praktiky vymýtily.

Italům vadí potraviny s mafiánskými názvy, chtějí je zakázat

Svět
Jana Nagyová
Praha – Chcete mít plný trezor diamantových šperků 
a skříň narvanou kabelkami od Vuittona? Stačí se stát vlivnou státní úřednicí a je to doma. Tak to alespoň podle posledních zjištění vypadá. Vrchní ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová byla zvyklá na štědré dárce. Čerstvě odvolaný šéf Pozemkového úřadu Petr Šťovíček například přiznal, že jí pod stromeček v roce 2012 nadělil kabelku za patnáct tisíc korun.

Nagyová jako Al Capone. Dostanou ji na daně?

Česko
Kabát a Big Band vyrazili na turné.
Brno – Navrátit se zpět do 30. let minulého století, navrátit se do éry legendárních klubů a kabaretů, kdy je navštěvoval například Al Capone. I v této atmosféře slaví skupina Kabát své 30. výročí založení: Společně s pražským Big Bandem vystoupila na brněnském Výstavišti a 11. května se chystá do Plzně.

Skupina Kabát slaví 30 let. Okázale a pompézně

Hudba
Kabát a Big Band vyrazili na turné.
Brno – Navrátit se zpět do 30. let minulého století, navrátit se do éry legendárních klubů a kabaretů, kdy je navštěvoval například Al Capone. I v této atmosféře oslaví skupina Kabát své 30. výročí založení: společně s pražským Big Bandem vystoupí dnes večer na brněnském Výstavišti.

Skupina Kabát oslaví 30 let. Okázale a pompézně

Volný čas
Ředitel Jiří Berousek se slonicí Randou
Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Tradičně první zastávkou každoročního turné Národního cirkusu originál Berousek je Kutná Hora. Jeho ředitel Jiří Berousek jr. v rozhovoru pro Kutnohorský deník přiblížil strasti stěhování tak mohutného uměleckého tělesa, jako je cirkus.

Jiří Berousek: Cirkus je jako lego pro dospělé

Středočeský kraj
Ředitel Jiří Berousek se slonicí Randou
Kutná Hora – Tradičně první zastávkou každoročního turné Národního cirkusu originál Berousek je Kutná Hora. Jeho ředitel Jiří Berousek jr. v rozhovoru pro Kutnohorský deník přiblížil strasti stěhování tak mohutného uměleckého tělesa, jako je cirkus.

Jiří Berousek: Cirkus je jako lego pro dospělé

Kutnohorsko
Okresní futsalový přebor na Valašsku. Ilustrační foto
Zubří – Zatímco klasický fotbal se pomaličku, ale jistě začíná loučit s podzimní částí mistrovské sezony, vládu začíná přebírat tradičně futsal. Jako první z valašských futsalových soutěží odstartoval o uplynulém víkendu okresní přebor, ve kterém bude v sezoně 2012–2013 startovat dvanáct družstev.

Futsalovou sezonu otevřel okresní přebor

Ostatní sporty
Ilustrační fotografie.
Proseč - Známý mafiánsky boss Al Capone tvrdil: „Nikdy nevěř bance." Proto většinu svých financí ukrýval doma. Jenže lidem, kteří jej napodobují a rodinné úspory ukrývají ve skříních, chybí ozbrojené stráže. Krádeže v domácnostech se staly doslova módním trendem podvoníků a zlodějů.

Kredenc není trezor a zloději to vědí

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Praha  - V minulosti bylo ve světě učiněno mnoho pokusů o zákaz nebo omezení užívání alkoholu. Většina z nich ale dopadla neúspěšně. Asi nejslavnější prohibici přinesl takzvaný Volsteadův zákon zakazující výrobu, prodej nebo dopravu opojných nápojů ve Spojených státech, který začal platit v roce 1920. Neslavně skončila i protialkoholická kampaň, kterou v roce 1985 zahájil v Sovětském svazu šéf státu Michail Gorbačov.

Pokusy o prohibici ve světě skončily většinou spíše neúspěchem

Svět