ŠTÍTEK: Aldebaran

V roce 1989 bylo starostovi Přibyslavi Martinu Kamarádovi 14 let.
Přibyslav – „V roce 1989 mi bylo 14 let a byl jsem na základní škole v osmé třídě. Mé vzpomínky na tyto dny jsou spojeny s objížďkami na kole okolo náměstí a sochy sv. Václava, kde bylo centrum listopadového dění v Přibyslavi,“ říká současný starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS).  

Samet znamenal v Přibyslavi návrat skautingu

Havlíčkobrodsko
Ilustrační obrázek
Hradec Králové - Když se vydaří čistá a jasná zimní noc, je obloha poseta třpytícími se hvězdami. Ohromeni pohledem na to nádherné přírodní divadlo míváme pocit, že jsou jich milióny. Ve skutečnosti vidíme očima jen několik tisíc hvězd.

Měsíc zakryje dvě jasné hvězdy: Regulus a Aldebaran

Hradecko
Humanoidní robot NAO.
Paříž - Hotelová recepční vypadá velmi sympaticky. Doširoka se usmívá, mrká dlouhými řasami a na sobě má dokonale bílou uniformu. Jakmile si s ní ale začnete povídat, máte jasno: "Jestliže se chcete zapsat, zmáčkněte tlačítko číslo jedna," praví umělá žena. V hotelu Henn-na, který uvítal první hosty 17. července v zábavním parku ve městě Sasebo na jihu Japonska, tvoří totiž většinu personálu roboti, píše francouzský deník Le Monde.

V Japonsku otevřeli hotel obsluhovaný roboty

Ekonomika
Meteority, takzvané "padající hvězdy", bude možné pozorovat pouhým okem.
Pelhřimovsko – Srpnová obloha nabídne několik zajímavostí k pozorování. Milovníci astronomie se mohou zaměřit třeba na planetu Saturn, která bude nebi dominovat.

Měsíc byl blízko, brzy se vzdálí

Česko
Koledníci jdou
Havlíčkův Brod – Tříkrálová sbírka 2015 proběhne v havlíčkobrodském a humpoleckém vikariátu ve dnech 2. – 11. ledna. Její výtěžek je určen na vybudování místa pro třídění, skladování a opravu darovaného šatstva, vybavení domácnosti i nábytku, dále na finanční zajištění služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod a přímou pomoc potřebným.

Tříkrálová sbírka Charity bude už patnáctá, jubilejní

Havlíčkobrodsko
Tříkrálová sbírka v Karlových Varech
Karlovy Vary - Tříkrálová sbírka v Karlových Varech byla úspěšná. „Sbírky se zúčastnilo dvaasedmdesát skupinek koledníků, kteří celkem vybrali 113 175 korun. Tohoto úspěchu si ceníme o to více, že se jej podařilo dosáhnout v období přetrvávajících hospodářských problémů," uvedl Jiří Novák, ředitel Farní charity v Karlových Varech.

Za peníze z koledy nakoupí pomůcky pro lidi s Alzheimerovou chorobou

Karlovarský kraj
Ilustrační foto
Praha /INFOGRAFIKA/ - Něco si přejte, padá hvězda. A ne jedna. Pokud vyrazíte dnes nebo zítra v noci do přírody, budete moci mít přání, kolik budete chtít. Právě totiž vrcholí snad nejznámější meteorický roj – Perseidy, někdy také nazývané Slzami svatého Vavřince.

Vymýšlejte přání. Z nočního nebe budou pršet Perseidy

Česko
Ilustrační obrázek
Rakovnicko - Začíná druhý měsíc roku, zima je ve své polovině a hvězdné nebe se může pochlubit tím, že je nejkrásnější oblohou v průběhu celého roku. Všechny časové údaje jsou uvedeny v SEČ a pro stanoviště na průsečíku středoevropského poledníku /tj. 15 stupňů východně od Greenwich/ a rovnoběžky 50° severní šířky.

Únorová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko
Ilustrační foto
Východní Čechy - Měsíc je 3. února třináct minut po půlnoci v první čtvrti. V sobotu 7. února v 21 hodin prochází přízemím, tedy v nejmenší vzdálenosti od Země (361 tisíc km).

Co od 2. do 8. února uvidíte na nebi?

Pardubicko
Ilustrační foto
Uplynul měsíc a to je čas se opět podívat, co krásného nám obloha připravila. Noc se pomalu prodlužuje a my už nemusíme čekat na hvězdné nebe do pozdních hodin. Všechny časové údaje jsou uvedeny ve středoevropském čase.

Říjnová procházka hvězdnou oblohou

Volný čas
Na uherskobrodské hvězdárně.
Slovácko - Jakou podívanou nabízí březnová obloha? V polovině měsíce po dvacáté hodině večerní můžeme vidět nad západním obzorem před západem podzimní souhvězdí Andromedy, východněji Persea. Na jihozápadě svítí hvězdy zimního souhvězdí Oriona.

Březnová obloha pohledem hvězdáře

Volný čas
Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě-Porubě
Ostrava - Také ostravská Hvězdárna Johanna Palisy se připojila k Březnu – měsíci knihy a připravila pro návštěvníky prodejní akci astronomických a přírodovědných knih a publikací.

Březen - měsíc astronomické knihy

Ostravsko
Ilustrační foto
HRADEC KRÁLOVÉ - Pozornost náhodného pozorovatele večerní oblohy v těchto dnech jistě poutá planeta Venuše. Září nad jihozápadním obzorem jako výjimečně jasná „hvězda“. Je pozorovatelná ještě dlouho po západu Slunce. A protože je patrná večer po západu Slunce, právem se též označuje jako „večernice“.

Úkazy na obloze v tomto týdnu

Hradecko