ŠTÍTEK: Aleš Palán

Jo Nesbø přidal do série knih se svérázným vyšetřovatelem Harrym Holem další kousek, ve kterém se jeho hlavní hrdina opět snaží upít k smrti. Princ Harry odhaluje zákulisí života v Buckinghamském paláci a Ernie Cunningham se netají tím, že každý z jeho rodiny někoho zabil. V květnu si díky knižním novinkám přijdou na své také děti, pro které je určen Čarohvozd a, i přes poněkud zavádějící název, Perníkové městečko.

Knižní novinky: Očekávaná zpověď prince Harryho i třináctý případ Harryho Holea

Literatura
Knihovna v Humpolci vyhlásila literární soutěž nazvanou Knihovna jako ostrov
U příležitosti stého výročí založení vyhlásila letos v květnu Knihovna Jiřiny Zábranové v Humpolci literární soutěž. Dostala název Knihovna jako ostrov, což bylo i námět pro povídku, kterou mohli soutěžící zasílat do 20. září. Soutěž je rozdělena do tří kategorií 12 – 15 let, 18 – 25 let a kategorie 60+. Patronkou soutěže se stala spisovatelka, překladatelka a ředitelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě PhDr. Markéta Hejkalová.

Knihovna jako ostrov: Literární soutěž má své vítěze

Čtenář reportér
Všichni tři protagonisté knihy Spánek rozumu plodí příšery. Zleva Aleš Palán, Jan Konvalinka a Jan Šibík.
Upřímné, nápadité a dech beroucí jsou knihy Aleš Palána (1965). Píše o samotářích z divočiny, radí Pánubohu, jak zlepšit svět, empaticky míří pod povrch, což si cení čtenáři i kritika; knih prodal na desítky tisíc, sbírají cenu za cenou. I s titulem „Spánek rozumu plodí příšery“ (Prostor, 2020) se trefil do černého.

Spánek rozumu plodí příšery, soudí Aleš Palán a Jan Konvalinka

Čtenář reportér
Všichni tři protagonisté knihy Spánek rozumu plodí příšery. Zleva Aleš Palán, Jan Konvalinka a Jan Šibík.
Upřímné, nápadité a dech beroucí jsou knihy Aleš Palána (1965). Píše o samotářích z divočiny, radí Pánubohu, jak zlepšit svět, empaticky míří pod povrch, což si cení čtenáři i kritika; knih prodal na desítky tisíc, sbírají cenu za cenou. I s titulem „Spánek rozumu plodí příšery“ (Prostor, 2020) se trefil do černého.

Spánek rozumu plodí příšery, soudí Aleš Palán a Jan Konvalinka

Čtenář reportér
Petr Borkovec je básník, prozaik a překladatel držitel Ceny Jiřího Ortena či německé Ceny Huberta Burdy.
Čtyři výrazné literární osobnosti přivítá Knihovna Třinec na konci srpna. Miřenka Čechová, Aleš Palán, Marek Šindelka a Petr Borkovec vystoupí v pátek 28. srpna od 18 hodin na Letním literárním večeru v Třinci a půjde o poslední akci pro veřejnost, kterou třinecká knihovna o prázdninách organizuje.  
4 fotografie

Knihovna Třinec přivítá literární osobnosti

Volný čas
Kniha ilustrační foto
Tak zní podtitul knihy rozhovorů publicisty a spisovatele Aleše Palána, který již dříve za knihu rozhovorů s bratry Reynkovými- Kdo chodí tmami, obdržel cenu Českého literárního fondu a za rozhovory s bratry Florianovými – Být dlužen za duši, byl nominován na ocenění Magnesia litera.

Knižní tip: Setkání s šumavskými samotáři

Čtenář reportér
Kniha ilustrační foto
Tak zní podtitul knihy rozhovorů publicisty a spisovatele Aleše Palána, který již dříve za knihu rozhovorů s bratry Reynkovými- Kdo chodí tmami, obdržel cenu Českého literárního fondu a za rozhovory s bratry Florianovými – Být dlužen za duši, byl nominován na ocenění Magnesia litera.

Setkání s šumavskými samotáři

Čtenář reportér
Paleťáci, pardubická divadelně-improvizační skupina, slaví 10 let od svého vzniku.
/POZVÁNKY/ Dobročinný projekt divadelního uskupení Paleťáci a obecně prospěšné společnosti Prostor Pro v hradeckém klubu Továrna vypukne v pondělí od 19 hodin. Veškerý výdělek z představení poputuje na kampaň #davamprostor. Projekt upozorňuje na to, jak často lidé podceňují rizika spojená s dospíváním a jak často přehlížíme potíže dětí, které takovým problémům čelí. Herci odehrají krátké improvizační hry na diváky zadaná témata. Bez scénáře, přímo na místě. O průběhu představení rozhodují diváci. Lístky lze zakoupit v předprodeji za 120 korun, na místě za 150.

Na co kam: Benefiční improshow v Továrně

Volný čas
Ilustrační foto.
Brno – Dvacet nových knižních titulů spolu s jejich autory poznají ve čtvrtek příchozí v Knihovně Jiřího Mahena. Přinese je tam událost s názvem Velký knižní čtvrtek. „Na programu jsou nejen autorská čtení a besedy, ale i autogramiády. Večerem provede známý novinář Petr Vizina,“ uvedla za organizátory akce Petra Vondrová.

Tip Deníku na čtvrtek 24. října: Poznají autory knih

Volný čas
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Krize demokracie, klima, ženy. A proč se bojíme. To jsou témata 23. ročníku festivalu dokumentů Ji.hlava, který začíná už zítra a potrvá do 29. října. Akci odstartuje světová premiéra filmu Jakuba Felcmana, nazvaného Jaroslav Kučera Deník. Snímek je poctou kameramanovi československé nové vlny a jeho ženě, režisérce Věře Chytilové. Oba by se letos dožili 90 let.

Až na dřeň. Začíná festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Film a televize
Společenské centrum Kino 70.
Dobruška - Hned tři výstavy byly ve středu zahájeny v Dobrušce. V Městském lapidáriu je do konce ledna k vidění fotografická výstava Luboše Doležala Mysterium přírody.

Otevřely se tři výstavy

Volný čas
Strakonice - nová kniha rozhovorů spisovatele a publicisty Aleše Palána s osmi zajímavými obyvateli šumavské divočiny byla představena v sobotu 12. května.
Strakonice - nová kniha rozhovorů spisovatele a publicisty Aleše Palána s osmi zajímavými obyvateli šumavské divočiny byla představena v sobotu 12. května.

Raději zešílet v divočině

Strakonicko
Miloň Čepelka.
Praha - Do povědomí veřejnosti se herec, textař, moderátor a spisovatel Miloň Čepelka, který 23. září oslaví osmdesátiny, zapsal jako jeden z „cimrmanologů". V roce 1967 spoluzakládal Divadlo Járy Cimrmana, kde spolu se Zdeňkem Svěrákem či Petrem Bruknerem působí dodnes. Čepelka je také autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů a knih. Objevil se i ve filmu.

Herec a spisovatel Miloň Čepelka slaví osmdesátiny

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - Další pokračování Velkého knižního čtvrtku, pravidelné akce, která dvakrát ročně přináší výběr a doporučení zajímavých knižních novinek, je naplánováno na 17. března. Opět to bude pestrá nabídka knih napříč žánry od tuzemských i zahraničních autorů pro velké i malé čtenáře. V letošním roce čeká Velký knižní čtvrtek i malé jubileum. Jeho podzimní část totiž bude již desátou v pořadí.

Jarní Velký knižní čtvrtek přinese čtrnáct novinek

Ekonomika
Ilustrační foto
Želiv – Nedávná připomínka 100. výročí narození želivského opata Bohumila Víta Tajovského vyvolala kromě plánované podzimní konference v klášteře také myšlenku vydat knihu vzpomínek na tuto osobnost. 

Vydají knihu vzpomínek na Tajovského

Pelhřimovsko