ŠTÍTEK: Alexandre Dumas starší

Na zahájení hlavní turistické sezony roku 2024 si  na zámku Fryštát připravili představení Tři mušketýři, 30. března 2024, Ostrava.
Proti proudu času, až do 17. století a rovnou do sladké Francie ke dvoru slovutného krále Ludvíka XIII., se v sobotu přenesli návštěvníci Zámku Fryštát v Karviné. Poslední březnovou sobotu toto šlechtické sídlo po dvou letech navštívili Athos, Porthos, Aramis a jejich přítel d'Artagnan, tedy Tři mušketýři v podání členů brněnského Divadla historie v pohybu Exulis.
22 fotografií

VIDEO: Velikonoce na Zámku Fryštát v Karviné. Přijeli tři mušketýři a další

Karvinsko
Tři mušketýři na královském dvoře
První kapitola románu líčícího životní osudy gaskoňského šlechtice d’Artagnana a jeho přátel, tří mušketýrů Athose, Porthose a Aramise, vyšla 14. března 1844. Dílo francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího totiž nejprve vycházelo na pokračování v pařížském deníku Le Siècle. Inspirací pro hlavní postavy výjimečného díla byli skuteční lidé. A Tři mušketýři zase inspirovali nejednoho filmaře. Vyzkoušejte si k našem kvízu, jak dobře znáte jednu z nejslavnějších francouzských knih, okolnosti jejího vzniku a její filmová zpracování.

KVÍZ: Tři mušketýři. Znáte slavný román a filmy podle něj natočené?

Literatura
Sklep francouzského hradu Vaux-le-Vicomte s figurínou slavného muže se železnou maskou, který prý byl v tomto hradu vězněn několik let. Míst jeho vězení bylo víc, včetně slavné pařížské Bastily
Před 320 lety, v pondělí 19. listopadu roku 1703, zemřel v pařížské Bastile muž, který od roku 1669 prošel několika francouzskými věznicemi, aniž by kdokoli spatřil jeho tvář, protože byl nucen skrývat ji pod maskou. Byl pohřben pod jménem Marchioly a jeho skutečná totožnost zůstala tajemstvím, což vedlo k celé řadě legend včetně té nejslavnější o utajeném králově dvojčeti. Podle vědců ale byl maskovaným vězněm někdo jiný.
12 fotografií

Ani králův levoboček, ani jeho dvojče. Kdo byl tajemný muž se železnou maskou

Historie
Cestovatel Ervín Dostálek navštívil Taorminu na Sicílii.
Jsme na Sicílii. A dnes nás čeká navštívit jednu z perel ostrova – mysticky krásnou Taorminu. Kdysi i baštu pevnost křesťanů, kterou Saracéni sto let nedobyli! O tomto jednom z nejmalebnějších a turisticky nejpřitažlivějších měst Itálie psal již francouzský spisovatel Maupassant. Chtěli jsme si stejně jako každý rok množství návštěvníků potvrdit jeho slova.
9 fotografií

Taormina: Perla Sicílie, antické divadlo, herečka Greta Garbo a zpěvák Sting

Čtenář reportér
Zámek Slezské Rudoltice je fotogenické místo. To už dávno zjistil Zdeněk Caisberger, který jako pilot dronu zaznamenává krásy zámku ze všech stran.
/FOTOGALERIE/ První a druhý dubnový víkend v Moravskoslezském kraji bude také ve znamení otevření většiny zámků a hradů, určených k prohlídkám veřejnosti. Některé z nich pro tu příležitost připravily i zajímavé doprovodné programy. Přinášíme tipy, kam vyrazit v našem regionu za památkami - prohlédnout si je můžete také v bohaté fotogalerii Deníku. 
73 fotografií

Podívejte se na krásu zámků a hradů Moravskoslezského kraje. O víkendu otevírají

Ostravsko