ŠTÍTEK: Alma

Evropská jižní observatoř (ESO)
Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové zve na unikátní výstavu fotografií představující výročí založení nejprestižnější astronomické organizace světa – Evropské jižní observatoře (ESO). Byla založena v roce 1962 a dnes je jejím členem 16 evropských států. Česká republika je řádným členem od roku 2007.

Evropská jižní observatoř očima fotoambasadora ESO nyní v knihovně

Hradecko
Umělecká představa emisí vody a uhlíku v galaxii SPT0311-58
Voda je základní ingrediencí pro život, proto její hledání v kapalném stavu na jiném vesmírném objektu, než je planeta Země, patří k těm nejvíce vzrušujícím činnostem současné astronomie. Nová analýza páru galaxií nyní ukázala, že voda se ve vesmíru vyskytovala již od jeho úsvitu, konkrétně že tu byla pouhých 780 milionů let po velkém třesku - v čase tvořícím pouhých pět procent současného vesmírného věku.
8 fotografií

Vzrušující objev. Vědci odhalili vodu ve vzdálené galaxii z dob počátku vesmíru

Věda a technika
Ilustrační foto
Opavský filmový klub po návratu z Dalších břehů vyjde vstříc všem, kteří si potrpí na klišé o máji jako čase lásky a nabídne nevšední milostný příběh Nit z přízraků. Jeho režisér Paul Thomas Anderson byl i scénáristou, kameramanem a producentem (Oscara však získal jeho stálý spolupracovník Mark Bridges za kostýmy). Přeneseme se do Londýna 50. let, kdy toto město udávalo módní styl, a také protagonistou filmu je brilantní módní návrhář ReynoldsWoodcock, který trpí obsesívně-kompulzívní poruchou osobnosti. Je jasné, že když do jeho života vstoupí osudová láska Alma, každodenní program sestávající se z neměnných rituálů to řádně naruší. A aby toho nebylo málo, do vztahu zasahuje také Reynoldsova sestra. Děj spletitých vztahů sledujeme v pečlivě stylizovaných záběrech, které dávají tušit, že za harmonickým povrchem se bude skrývat cosi daleko temnějšího. Snímek Nit z přízraků uvádí kino Mír v pondělí 6. května od 18 hodin.

TIP Deníku: Filmový klub nabídne milostný příběh

Volný čas
Květen - Eliška Jandová
Benešov - Redakce Benešovského deníku sestavila všech dvanáct miminek, která vyhrála v loňském roce jednotlivá kola ankety o Nejsympatičtější miminko měsíce, a nyní se uchází o vaši přízeň. První tři miminka, která získají nejvíce hlasů, obdrží od redakce věcné ceny.
12 fotografií

Nejsympatičtější miminko roku 2014

Miminka
Kuchaři. Ilustrační foto.
ČR - S.Pellegrino z Milána neprodává jen minerální vody, ale organizuje také gastronomické soutěže. Vedle Top The World's 50 Best Restaurants pořádá také soutěž S.Pellegrino Young Chef soutěž o nejlepšího kuchaře do 30 let. Do soutěže se mohou hlásit i čeští kuchaři a získat tak možnost prorazit do proslulých světových restaurací.

Young Chef 2015: Soutěž pro mladé kuchaře

Z okolí
Férová snídaně.
Znojemsko - Již za týden zažije Znojmo i další místa regionu Férovou snídani ve vašem městě. Lidé tak budou mít možnost zúčastnit se piknikového happeningu, který se koná u příležitosti Světového dne fair trade. Zájemci společně posnídají ve znojemském pivovaru, na náměstí v Moravském Krumlově, na zahradě u evangelického kostela v Miroslavi a v Ratišovicích na hřišti.

Lidé v regionu se setkají při „férové“ snídani

Znojemsko
Centrum Alma pomohlo i Zdeně.
Praha 7 – Měla krásné dětství. Dvaatřicetiletá Zdena bydlela s rodiči a dvěma sourozenci na malém městě, často jezdila k babičkám, peněz neměla rodina ani málo, ani moc. Tak akorát. „Byla jsem zkrátka šťastné dítě. Všechno běželo, jak má," nechává mě nahlédnout do svých vzpomínek Zdena.

Obrovské plány? Už ne! Na těch má střízlivost vždy ztroskotala

Praha
Vyhlášení výsledků.
Praha 1 – Priority neziskovek, jejich standardy, účetnictví, práce s klienty, podoba výroční zprávy nebo etické kodexy. To je jen malý výčet toho, co hodnotila komise v rámci prvního ročníku soutěže Neziskovka roku 2013. A že byla kritéria velmi přísná, to potvrdily i vítězné neziskovky.

V Rytířském sále se vyhlašovala Neziskovka roku. Známe vítěze!

Praha
Mlhovina Bumerang.
Santiago de Chile /VIDEO/ – Astronomové potvrdili domněnku, že nejchladnějším místem ve vesmíru je mlhovina Bumerang. Panuje tam teplota minus 272 stupňů, což je jen stupeň nad absolutní nulou, kdy zamrznou všechny atomy. Podle britského deníku The Daily Telegraph to oznámili vědci z observatoře ALMA v Chile.

V nejchladnějším známém místě ve vesmíru je minus 272 stupňů

Svět
Atacama – Velká část hvězd vznikla asi o miliardu let dříve, než se dosud myslelo. Podle mezinárodního týmu vědců se utvořily již před 12 miliardami let. Ke svému pozorování astronomové použili největší observatoř světa ALMA, která se sice oficiálně otevírá až dnes, ale částečně je v provozu už od roku 2011.

Velká část hvězd je prý o miliardu let starší, než se myslelo

Svět
Ilustrační fotografie.
Santiago de Chile /VIDEO/ – Ve středu bude v chilských Andách i za české účasti otevřena největší astronomická observatoř světa ALMA. Tato anténová síť umožní pořizovat snímky s rozlišením až desetinásobně vyšším než u Hubbleova kosmického dalekohledu, a to i v opticky neviditelných oblastech vesmíru. Jde o dosud největší a zároveň nejdražší pozemní astronomické zařízení všech dob. Náklady na jeho výstavbu se odhadují na 1,5 miliardy dolarů (zhruba 29,5 miliardy Kč).

V Chile bude za české účasti otevřena největší observatoř světa

Svět
Vojtěch Rataj s mámou Veronikou Vašátkovou, Racek
Redakce Benešovského deníku sestavila všech dvanáct miminek, která vyhrála v loňském roce jednotlivá kola ankety o Nejsympatičtějšímiminko měsíce, a nyní se uchází o vaši přízeň. První tři miminka, která získají nejvíce hlasů, obdrží od sponzora věcné ceny.  
12 fotografií

Nejsympatičtější miminko roku 2012

Miminka
Ilustrační foto
Sadská – Basketbalisté béčka Benešova (Alma) vstoupilo do sezony Krajského přeboru II. vítězně, když dokázali přivést dvě výhry z palubovek soupeřů Real Réma (tým je složen z bývalých hráčů Nymburka) a Sadské. Hosté jasně ukázali, že v jejich ambicích je se vrátit o soutěž výš.

Béčko položilo dobrý základ

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Mělník – Benešovské basketbalové béčko  mužů (SK Alma) vstoupilo po vzoru svých kolegů z áčka do přípravných zápasů. V Mělníku se zúčastnilo společně s domácími mužstvy A a B a Berounem memoriálu kpt. Jaroše a nakonec skončilo na třetím místě.

Béčko bralo na turnaji bronz

Ostatní sporty
Bývalá Alma Nová Bystřice. Ilustrační foto.
Nová Bystřice - Totální výprodej dek, který předcházel současnému vyklízení podnikové prodejny novobystřické Almy, je poslední tečkou za kdysi slavnou textilkou.

Alma už vyprodala deky

Jindřichohradecko
Textilní továrna Jitka v Jindřichově Hradci - Otíně patřila k velice známý výrobcům bavlněných tkanin. Dnes po fabrice zůstaly pouze budovy. Včetně té administrativní.
J. Hradec, N. Bystřice/ Ve společnosti Jitka J. Hradec zůstávají podle mediální zástupkyně firmy Petry Kubíčkové ještě desítky lidí, kteří v červenci a srpnu budou fungovat v úpravně.

Najde se kupec?

Podnikání
Vyhrajte novou Fabii
Nová Bystřice/ Problémy českého textilního průmyslu se citelně dotýkají i pohraničí. Před několika lety třeboňský Otavan zavřel brány závodu v Nové Bystřici, aby posléze uzavřel téměř všechny výrobní haly v republice.

Den s Deníkem je dnes v Bystřici

Jindřichohradecko