ŠTÍTEK: Alois Eliáš

V době zvolení byla Háchova lidská i odborná pověst zcela neposkvrněná. Zpočátku se snažil okupantům čelit, po likvidaci Heydricha a následné nelítostné německé krvavé pomstě se však v podstatě zhroutil
„Přijetí kandidatury znamenalo pro mne opravdu oběť a stálo mne to těžký duševní boj, protože všechny moje osobní zájmy se tomu vzpínaly,“ napsal Emil Hácha poté, co se dozvěděl, že se s ním počítá jako s nejvážnějším kandidátem na prezidentský úřad takzvané druhé republiky. Navzdory mnoha vnitřním pochybám se rozhodl tuto roli přijmout. Prezidentem se stal 30. listopadu 1938.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nešťastný prezident Hácha

Tajemné dějiny
Kostel sv. Marka s přilehlým hřbitovem v Markovicích.
/FOTOGALERIE/ Markovice jsou docela malá vesnička, ve které trvale žije asi jen padesát obyvatel. Přesto se tu na mírném návrší na konci lipové aleje ukrývá historický skvost - gotický kostelík z první poloviny 14. století zasvěcený svatému Markovi, s cennými nástěnnými malbami. Ve skutečnosti je to vlastně jen kněžiště původního kostela sv. Jiří z roku 1282, jehož zchátralá loď byla po skoro 550 letech stržena.
38 fotografií

Kostel sv. Marka: Kněžiště se středověkými malbami i fiktivní hrob generála

Kutnohorsko
Ze slavnostní mše svaté k výročí Korunovace Panny Marie Čáslavské v kostele sv. Petra a Pavla v Čáslavi.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slavnostní mše svatá k výročí Korunovace Panny Marie Čáslavské se konala v sobotu 3. června v kostele sv. Petra a Pavla v Čáslavi. Mši k obnovení zasvěcení města Čáslavské Madoně celebroval kardinál Dominik Duka. Po skončení mše se uskutečnila beseda v kostele a následně setkání farníků a příznivců kardinála na místní faře.
86 fotografií

Kardinál Dominik Duka obnovil v kostele zasvěcení města Panně Marii Čáslavské

Čtenář reportér
Předseda Národního soudu v Praze generál justiční služby doktor Šrámek vynesl rozsudek nad aktivistickými novináři. Emanuel Vajtauer (foto vlevo) byl odsouzen v nepřítomnosti
Mezi kolaborantskými českými novináři, které se předseda druhé protektorátní vlády generál Alois Eliáš pokusil zlikvidovat otrávenými chlebíčky, byl také Emanuel Vajtauer. Redaktor, spisovatel a politik, který se začátkem 20. let pokoušel vyvolat bolševickou revoluci v americkém Chicagu, aby se později vrátil a dal se plně do služeb Hitlerovi. Otravu chlebíčky tento muž přežil, po válce ale záhadně zmizel.
10 fotografií

Emanuel Vajtauer: Chválil Hitlera, přežil aféru s chlebíčky, pak záhadně zmizel

Česko
Mikuláš z Bubna-Litic, do ledna 1942 ministr zemědělství v protektorátní vládě Aloise Eliáše.
V září roku 1939, kdy na českém území existoval už půl roku Protektorát Čechy a Morava, podepsal český šlechtic Mikuláš z Bubna-Litic národnostní prohlášení české šlechty, v němž se řada představitelů šlechtických rodů na znamení odporu k okupaci a germanizaci přihlásila k českému národu. Přesto byl po válce zatčen jako kolaborant. Od jeho narození uplynulo 125 let.
9 fotografií

Český šlechtic Mikuláš z Bubna-Litic: Nacistům vzdoroval, komunistům utekl

Česko
gen. Alois Eliáš.
Praha - Památku generála Aloise Eliáše si dnes připomenou v sídle Senátu. Eliáš byl před 75 lety jako jediný premiér z okupované Evropy popraven nacisty kvůli spolupráci s odbojem. Jeho osud připomíná pamětní deska na Kolovratském paláci, kde sídlila Eliášem vedená protektorátní vláda.

V Senátu si připomenou nacisty popraveného generála Eliáše

Praha
Kobyliská střelnice.
Praha - Řada pietních aktů po celé Praze (u nichž se scházejí politici, příznivci historie včetně pamětníků i vojáci) připomíná během prodlouženého víkendu události z doby konce druhé světové války v květnu 1945.

Konec války i dobu okupace připomínají pietní akce

Praha
Strašnický hřbitov. Ilustrační foto.
Praha - Hlavní město upraví čestné pohřebiště hrdinů druhého odboje na hřbitově ve Strašnicích. Upravena bude dlažba, vysazeny nové stromy a restaurována socha Smutné jaro. Vyplývá to z usnesení rady na webu. Letos v červnu uplyne od atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha 75 let, na pohřebišti se plánuje pietní akce.

Praha upraví čestné pohřebiště hrdinů odboje ve Strašnicích

Praha
Výloha lahůdkářství Lippert.
Praha - Lahůdkářství, které před 125 lety, 29. března 1892, otevřel v Praze žatecký rodák Josef Lippert, patřilo až do druhé světové války k nejvyhlášenějším podnikům svého druhu v zemi. K sudetskému Němci Lippertovi, který zavedený podnik Na Příkopech koupil od obchodníka Ferdinanda Wandase, našla rychle cestu společenská smetánka. K dostání tu totiž byly delikatesy, které se jinde v Praze nesehnaly - například paštika s pravými lanýži, humrové chlebíčky, nářez z koroptví nebo perličky s jehněčí nádivkou.

Před 125 lety se v Praze otevřelo Lippertovo lahůdkářství

Praha
Kobyliská střelnice.
Praha - Praha 8 chystá další opravu v areálu národní kulturní památky Kobyliská střelnice. Kolem památníku protifašistického odboje přibudou nové komunikace, zavlažovací a kamerový systém. Radnice plánuje kompletní opravu osvětlení, elektroinstalace a rozvodů vody. Práce vyjdou na zhruba deset milionů korun bez DPH.

Praha 8 chystá další etapu oprav chráněné Kobyliské střelnice

Praha
Kobyliská střelnice po sanaci.
Praha - Radnice Prahy 8 dokončila opravu v areálu národní kulturní památky Kobyliské střelnice. Náklady na rekonstrukci byly zhruba dva miliony korun, více než polovinu částky získala Praha 8 od ministerstva kultury. Radnice rovněž chystá v budoucnu opravu ještě zbytku areálu.

Radnice Prahy 8 dokončila opravu památky Kobyliské střelnice

Praha
Alois Eliáš.
Praha Je podvečer 19. června 1942. Alois Eliáš stojí u valu na staré vojenské střelnici v Kobylisích. Na očích nemá pásku popravčí četě se chce postavit tváří v tvář. Generál si snímá z hlavy klobouk a odhazuje ho. Pak se ozve výstřel. Dnes je tomu právě sedmdesát let od chvíle, kdy nacisté popravili Aloise Eliáše jediného premiéra okupované země, který za svou činnost v odboji zaplatil životem.

Věděl, že ho popraví, a přesto se stal premiérem. Kvůli Čechům

Česko
Příběh Protektorátu – příběh o odvaze a zradě vypráví výstava v Národním památníku na Vítkově.
Praha /FOTOGALERIE/ - Rozbít mýtus, že v době Protektorátu Čechy a Morava byly české země klidnou oázou, zatímco jinde zuřila válka a sílil protinacisticky odboj, chce výstava Příběh Protektorátu – příběh o odvaze a zradě. V Národním památníku na pražském Vítkově bude přístupná do 5. srpna. Spoluautor výstavy Jan Šach z Vojenského historického ústavu tvrdí, že bojovníků proti nacismu bylo rozhodně více než zrádců. Na výstavě jim historikové také věnují větší pozornost.
9 fotografií

Nová výstava má rozbít mýtus, že Protektorát byl klidnou oázou

Ostatní