ŠTÍTEK: Amazonie

Raspenava Distillery.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě, kde se v podhůří Jizerských hor rodí za přispění technologie, přírody a kapky alchymie pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, to nejlepší z destilačního přístroje skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase zrála sedm měsíců v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké brazilské Amazonii.    
80 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Liberecko
Zničené voliéry i síť. V Zoo Zlín sčítají škody po sněhové kalamitě; prosinec 2023
Vydatné sněžení před Štědrým dnem sice zaručilo bílé Vánoce, zoologické zahradě ve Zlíně však přineslo řadu starostí, problémů a pracovní pohotovost desítek zaměstnanců. Těžký mokrý sníh a následný vytrvalý déšť prakticky zničily voliéru supů, poškodily voliéru v nedávno otevřené expozici Kerala, voliéru kondorů, síť výběhu jaguárů v expozici Jaguar Trek, voliéru kotulů veverovitých v Amazonii a devět voliér v chovatelském zázemí. Zvířatům se nic nestalo.
4 fotografie

Zničené voliéry i síť. Ve zlínské zoo sčítají škody po sněhové kalamitě

Zlínsko
Převratný objev. Pod Amazonií se ukrývají zbytky až dvaceti tisíc staveb.
Jen málo míst na Zemi splňuje lidskou představu o nedotčené panenské přírodě tak dobře, jako srdce Amazonie. Vědci ale zjistili, že tento obrovský prales je spíše velká zanedbaná zahrada. Pod kořeny stromů totiž našli rozsáhlé zbytky měst, vesnic a cest. Odhadují, že se pod jeho celým povrchem nachází možná až přes dvacet tisíc staveb.

Vědci nad Amazonii vypustili drony. A žasli, pod pralesem se ukrývá obří poklad

Objevy
Při zřícení civilního letadla v Amazonii zemřelo 14 lidí. Ilustrační snímek
V brazilské Amazonii se v sobotu zřítilo civilní letadlo s turisty, při nehodě zemřelo 12 cestujících a dva členové posádky, oznámily místní úřady. Neštěstí se stalo v provincii Barcelos asi 400 kilometrů severozápadně od města Manaus, metropole brazilského státu Amazonas. Podle svědků citovaných brazilskými médii nezvládl letoun ve špatném počasí při přistání dobrzdit.

V brazilské Amazonii havarovalo civilní letadlo. Zemřelo čtrnáct lidí

Svět
Juliane Koepckeová odpočívá v peruánské nemocnici po boku se svým otcem poté, co přežila havárii letadla a 11 dní v Amazonii
Příběh čtyř sourozenců, kteří dokázali po pádu jejich letadla do kolumbijské džungle přežít v pralese 40 dní a využívali přitom osvojené znalosti, má své předchůdce. Velmi se mu podobá třeba legendární přežití tehdy sedmnáctileté Juliane Koepckeové z roku 1971. Ta jako jediná z 92 cestujících přežila katastrofu letadla Lansa 508 v Amazonii a po 11denním putování pralesem našla pomoc.
7 fotografií

Přežila v pralese. Záchrana dětí z Kolumbie se podobá příběhu Juliane Koepckeové

Svět
Sentinelci mají podle dostupných fotografií pouze jedno malé dřevěné plavidlo, které si vyrobili z kmene stromu
Odlehlý ostrov v Indickém oceánu zřejmě skrývá jedno z největších tajemství zeměkoule. O jeho obyvatelích ani ostrově Severní Sentinel toho dodnes moc nevíme: lidé si tady svůj život střeží s primitivní zbraní v ruce. A jsou nemilosrdní. Kdo jsou vlastně Sentinelci? Ti, kteří chodí nazí, neznají oheň a bez předchozího varování dokázali přežít obří vlnu tsunami.
4 fotografie

Záhadný ostrov na konci světa: Nazí domorodci neváhají zabít jakoukoli návštěvu

Do světa
Oblast soutoku řek Moravy a Dyje bývá někdy označována názvem Moravská Amazonie. Ilustrační foto.
Chráněná krajinná oblast má nově vzniknout v oblasti Soutoku Moravy a Dyje. Ministerstvo životního prostředí v pondělí na jednání se starosty dotčených obcí i Jihomoravským krajem našlo shodu na velkoplošné ochraně tohoto území. „Za více než tři desítky let se nenašla politická síla, která by tento moravský přírodní unikát, pro svůj jedinečný charakter laicky přirovnávaný k Amazonii, ochránila celistvě," sdělil náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík.

Soutok: dohoda na velkoplošné ochraně, nejprve vznikne chráněná krajinná oblast

Břeclavsko
Domorodých kmenů v Amazonii ubývá. Ilustrační foto
V amazonské džungli zemřel domorodec, který žil úplně mimo moderní svět. Brazilské úřady jej považovaly za posledního příslušníka svého kmene. Muž se celý život bránil všem pokusům o kontakt, kladl pasti a střílel šípy po každém, kdo se přiblížil příliš blízko. Úmrtí velmi zasáhlo aktivisty. Litují ztráty dalšího etnického jazyka a kultury.

V Amazonii zemřel poslední "muž z díry". Aby unikl civilizaci, kladl i pasti

Svět
Jan Dungel: Příroda v ilustraci
Výstavní cyklus Příroda v ilustraci probíhá v Národním zemědělském muzeu Ohrada už od roku 2004. Představuje tvorbu našich předních ilustrátorů knih o přírodě včetně vědecké ilustrace z oboru biologie. Letošní ročník je věnován malíři, ilustrátorovi, přírodovědci a cestovateli Janu Dungelovi. Výstava začíná 1. srpna a ke zhlédnutí bude do 31. října tohoto roku.  
19 fotografií

Výstava v Ohradě: Tropické deště Amazonie, Jižní Amerika, močály i pralesy And

Čtenář reportér
Den biodiverzity v hodonínské Zoo byl plný poučení i zábavy.
Mezinárodní den přírodní biodiverzity se slaví každoročně 22. května od roku 2002 a k oslavám se pravidelně připojuje i hodonínská zoologická zahrada. V tento den si připomínáme různorodost všech živých organismů na Zemi - miliony rostlin, živočichů, mikroorganismů i složité ekosystémy, které spolu vytváří jedinečné podmínky pro život na této planetě. Děkujeme Marii Blahové ze ZOO Hodonín za dnešní příspěvek. 
15 fotografií

Den biodiverzity v Zoo Hodonín lákal na hry, šerm, hudbu a gorily

Čtenář reportér
Křivoklátsko patří k ojedinělým územím v Česku i v Evropě
Rozšíření skupiny národních parků v Česku ze čtyř na šest vzedmulo možná až nečekané reakce. Vláda plánuje v příštích letech vyhlásit dva nové národní parky Křivoklátsko a Soutok. V prvním případě nedávná veřejná beseda úředníků a odborníků s usedlíky dotčeného středočeského chráněného území eskalovala v bouřlivou atmosféru. Také o způsobu záchrany Moravské Amazonie, jak se říká evropsky významné lokalitě v jižním cípu Moravy, vedou spory dotčené obce s experty i ekologickými aktivisty.

Křivoklátsko a Moravská Amazonie. Plán národních parků vzbudil vášně a kritiku

Česko
Moravská Amazonie
Světlé lesy v oblasti soutoku Moravy a Dyje na Břeclavsku v minulém století téměř vymizely. K jejich obnově na území takzvané Moravské Amazonie má vést nedávná dohoda mezi státními lesníky a ochránci přírody. Část veřejnosti však zároveň znejistila ohlášená velikost plochy, na níž se má v dalších letech těžit dřevo. V polesí Soutok s největší tuzemskou oborou se bude těžit na 753 hektarech, zatímco původní návrh Lesů ČR počítal jen s 671 hektary.
32 fotografií

Moravská Amazonie: Obavy z těžby? Liché, lesníci mají prosvětlit les

Břeclavsko
Amazonský prales je považovaný za plíce Země.
Sledujeme zkázu pro celý svět důležitého území v přímém přenosu, varují vědci v odborném článku, který vyšel v nejnovějším čísle časopisu Nature. Experti v něm vyčíslili, jak velkou část území Amazonie již poničily rozsáhlé požáry. Ty společně s odlesňováním představují největší hrozbu nejen pro ohrožené živočichy a rostliny.
5 fotografií

Zkáza Amazonie. Vědci varují, odlesňování už není jediným zabijákem pralesa

Věda a technika
Vedoucí půjčovny lodí IN LIFE Morava Štěpán Zapletal
Vodáckou sezonu v Česku, která letos vlivem pandemie koronaviru odstartovala s měsíčním zpožděním, v úterý poznamenala tragédie na řece Sázavě v Českém Šternberku, kde před jezem spadlo do vody sedm lidí včetně dětí. Jeden člověk utonul na místě, další, mladistvá dívka v nemocnici. Jak po bouřkách vypadá situace na řece Moravě, zejména v „Amazonii“ lužního lesa Litovelského Pomoraví a na jezech, které si již v minulosti vyžádaly lidské životy? Na co si dát pozor a kdy vodu raději nesplouvat?  V rozhovoru pro Olomoucký deník vysvětluje bývalý úspěšný litovelský kanoista a vedoucí půjčovny lodí IN LIFE Morava Štěpán Zapletal.
8 fotografií

Zvládnout jez? Někteří ztratili respekt k vodě, říká kanoista a šéf půjčovny

Olomoucko
Transamazonská dálnice  v deštném pralese v brazilské Amazonii
Dávní domorodí obyvatelé Amazonie dokázali v deštném pralese žít po tisíce let bez toho, aby vyhubili byť jen jediný druh nebo nějak významněji proměnili skladbu rostlin. Vyplývá to z nové vědecké studie, jejíž autoři zkoumali vývoj tří lokalit v Peru po dobu 5000 let. Díky analýze mikroskopických fosilních zbytků semen v půdě došli k závěru, že někdejší obyvatelé Amazonie se dokázali přizpůsobit prostředí a nevyvíjeli žádnou aktivitu, aby to bylo naopak.
12 fotografií

V souladu s přírodou. Domorodci v Amazonii po tisíce let nevyhubili jediný druh

Věda a technika