ŠTÍTEK: Amsterdam

Letiště Václava Havla - 19. července 2024.
Minulostí se na ruzyňském Letišti Václava Havla Praha staly v sobotu 20. července problémy s globálním výpadkem odbavovacího systému využívaného větším počtem leteckých společností, které v pátek měnily plány zástupům cestujících. Řada letů se zpozdila, a to i velmi citelně, některé byly zrušeny úplně, když několik letišť zcela zastavilo provoz.

Páteční krize provozu byla v sobotu na pražském letišti už minulostí

Praha
Elroq bude v západní Evropě příští rok velmi žádaným vozem
Budoucnost Škody je jednoznačně elektrická. Nestane se to sice v horizontu několika příštích let, ale je to jisté. Jedním z kroků Škody Auto v tomto směřování je model Elroq. Oficiálně bude mít premiéru na podzim a do prodeje vstoupí na začátku příštího roku. Vybraní novináři a mezi nimi i redaktor portálu Deník.cz již mohli vůz vidět v plné kráse a s jeho kamuflovanými exempláři se také projet v Amsterodamu a okolí.
9 fotografií

Škoda Elroq se stane dostupným rodinným elektromobilem. Už jsme v něm jeli

Autosalon
Svátek hudby třináctý
Byl jako každý rok v Jičíně na den Slunovratu, to jest 21. měsíce června. Žijeme ve městě, které dovede zaktivizovat dvacet sólistů a kapel sborů či souborů a ti přijdou, či zdaleka přijedou, třeba až z Plně a hrají a zpívají.  Není to nádhera?
8 fotografií

FOTO: Svátek hudby třináctý

Volný čas
Jedinou kladenskou atletkou na ME v Římě bude tyčkařka Nikola Pöschlová
/FOTO,VIDEO/ Kladenská atletika patří dlouhodobě mezi nejlepší v Česku. Zároveň si udržuje i solidní mezinárodní kredit a není to jen zásluhou pořádáním mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály. Na nadcházejícím mistrovství Evropy v Římě budou české barvy hájit čtyřstovkař Matěj Krsek, chodec Vít Hlaváč, koulař Tadeáš Procházka a tyčkařka Nikola Pöschlová.
5 fotografií

Čtyři kladenští atleti do Říma. Stejný počet závodil už na ME před osmi roky

Ostatní sporty
Před 25 lety se uskutečnila anketa Car of the Century - Auto století. Vítězem se stal americký Ford Model T.
Konec milénia byl ve znamení všemožných anket, v kterých se sestavovaly žebříčky určující kdo nebo co bylo nejlepší v právě končícím 20. století. Anketa samozřejmě nemohla minout ani auta, a tak došlo na vyhlášení Car of the Century. Stalo se tak před 25 lety. Cesta k vozu století ale nebyla jednoduchá, nicméně určila vítěze. Tím se stal Ford Model T. Pojďte s námi zavzpomínat na to, jak hledání auta století probíhalo.
13 fotografií

Zavzpomínejme, jak se před 25 lety hledalo auto století. Vyhrál Ford Model T

Automagazín
Nicki Minaj
Raperka Nicki Minaj byla v sobotu zadržena na letišti v nizozemské metropoli Amsterodamu, když u ní policisté našli v zavazadle marihuanu. Policie zpěvačce udělila pokutu a propustila ji. Nicki Minaj kvůli incidentu zrušila koncert plánovaný na sobotní večer v anglickém Manchesteru, informovala agentura AFP.

Policie zadržela v Amsterodamu raperku Nicki Minaj kvůli marihuaně

Státy EU
Cestování vlakem, ilustrační snímek.
Z Ústí nad Labem přímým vlakem do Beneluxu? Dnes, v úterý 26. března v 9.37 hodin dorazí poprvé na hlavní nádraží do Ústí přímý noční vlakový spoj European Sleeper z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur.

Ústí nad Labem získalo přímé vlakové spojení s Amsterdamem a Bruselem

Ústecko
Cestování vlakem, ilustrační snímek.
Z Děčína přímým vlakem do Beneluxu? Dnes, v úterý 26. března dorazil poprvé na hlavní nádraží do Děčína přímý noční vlakový spoj European Sleeper z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur.

Děčín získal přímé vlakové spojení s Amsterdamem a Bruselem

Děčínsko
Dopravní ředitel brněnského dopravního podniku Jan Seitl.
/ROZHOVOR/ Nový dopravní uzel hromadné dopravy vznikne u nového hlavního nádraží v Brně. Podle optimistických odhadů má být hotové v roce 2035. Cestující tam budou přivážet tramvaje, trolejbusy i autobusy. „Cesta od nynějšího nádraží k novému potrvá zhruba pět minut," řekl Deníku dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.
4 fotografie

Jak a čím k novému nádraží v Brně? Linky čeká revoluce, říká dopravní šéf Seitl

Brněnsko
V Giethoornu panuje klid a přátelská atmosféra
Přezdívá se mu nizozemské Benátky. Městečko Giethoorn leží v severovýchodní nizozemské provincii Overijssel a to, co jej činí skutečně výjimečným, jsou ručně vykopané kanály. Na okouzlující atmosféře mu přidávají stezky plné zeleně a domy z 18. století s doškovými střechami. Jezdí se tam hlavně na loďkách či na kolech, nebo se chodí pěšky.
7 fotografií

Giethoorn: Jako nizozemské Benátky. Pohádkové městečko bez silnic

Do světa
Stopy výbuchu.
Ředitel hornorakouské kriminálky Gottfried Mitterlehner a zemský policejní ředitel Andreas Pilsl informovali o zadržení jednoho z aktérů vyhazování bankomatů v noci na středu v Reichenthalu a v noci na čtvrtek v Aigenu-Schläglu.

Od sousedů: Jak to bylo s vyhozeným bankomatem

Z okolí
Europarlament chystá regulaci prostituce na území Evropské unie. Ilustrační foto
V Evropě snad není stát, který by neměl svoji část hříchu. V nizozemském Amsterdamu je to pověstná čtvrť červených luceren, v německém Hamburku se povětrné ženštiny spojují s přístavem a v Praze ještě donedávna s Perlovou ulicí. I když už prostituce není tím, čím bývala, stále tu je. Změnit to chce Evropský parlament, který schválil znění normy, jež by prostituci v Evropě regulovala. Nyní se jí bude zabývat Evropská komise.

Za noc s prostitutkou pokuta? EU zvažuje regulaci sexuálních služeb

Česko
Architekt Michal Sedláček, vedoucí střediska projektové přípravy Brněnských komunikací, kde má na starosti i přípravu projektu nového hlavního nádraží v Brně.
/ROZHOVOR/ Za několik let se má stát nové brněnské hlavní nádraží realitou, vznikne v místech nynějšího dolního nádraží. Moderní stavbu navrhli nizozemští architekti z ateliérů Benthem Crouwel Architects a West 8. O novém nádraží se v Brně mluví už skoro sto let. Zvýšit důvěru v reálnost tohoto projektu má pomoci i nedávná návštěva brněnské delegace na nádražích v Amsterdamu, Rotterdamu, Haagu a Utrechtu.
26 fotografií

Šéf příprav nádraží v Brně: Peníze důležitější než krása a ne druhému Sherwoodu

Brněnsko
První vydání Labyrintu světa a ráje srdce, nejslavnějšího díla Jana Amose Komenského.
/VIDEO/ U příležitosti 400 let od dokončení rukopisu Labyrint světa a ráj srdce se v úterý 24. října od 18 hodin uskuteční literární pořad v Městském paláci Templ v Mladé Boleslavi. Úryvky z nejslavnějšího díla učitele národů Jana Amose Komenského bude číst herec Karel Vlček, hudební doprovod obstará Jan Novotný, člen Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Výročí dokončení nejslavnějšího díla učitele národů připomene literární pořad

Čtenář reportér
Hlavní vlakové nádraží v nizozemském Rotterdamu. Vzniklo i na základě návrhu architektů Benthem Crouwel Architects.
/REPORTÉR DENÍKU V NIZOZEMSKU/ Podobný je příběh hlavního nádraží v nizozemském Rotterdamu a plánovaného nového hlavního nádraží v Brně. Nizozemští architekti, kteří stojí i za návrhem nádraží v Amsterdamu, Haagu a Utrechtu, v minulých dnech přiblížili delegaci z Brna jednotlivé lokality přímo v Nizozemsku. Na místě byl i reportér Deníku.
49 fotografií

Nové hlavní vlakové nádraží v Brně: Proč bez blízkého parku? Známe důvody

Brněnsko
 Helena Kotopulu před startem Ironmana na Havaji.
ROZHOVOR/ Vrchol letošní sezony má před sebou triatlonistka Helena Kotopulu. V sobotu 14. října se brzy ráno SEČ postaví na start Ironmana na Havaji. Závod, který je mistrovstvím světa v dlouhém triatlonu, se koná v drsném prostředí na Big Islandu ve městě Kona. Zlínská Ironmanka se na téměř 20 000 kilometrů vzdálený ostrov v Pacifiku přesunula letecky z Prahy s přestupy v Amsterdamu a Los Angeles.
13 fotografií

Helena Kotopulu si po letech znovu zazávodí ve slavném Havajském Ironmanovi

Ostatní sporty
Basketbalistky KP TANY Brno si ve středu stihly zatrénovat v malé hale lucemburského Grengewaldu.
Už devátou sezonu v prestižním EuroCupu ve čtvrtek načnou basketbalistky KP TANY Brno. Přestože již Brňanky patří mezi tradiční účastnice soutěže, poznávají stále nové kouty Evropy. Hned první cesta v tomto ročníku je totiž zavedla do Lucemburska, kde si ve čtvrtek od čtvrt na osm večer zahrají poprvé, místní šampion Grengewald je velkou neznámou.
11 fotografií

Skautování soupeře jako alchymie. V KP pomáhají známosti

Ostatní sporty