ŠTÍTEK: Andy Warhol

Pokud město nalezne v rozpočtu peníze, k hastrmanovi přibydou další postavičky.
/FOTO, VIDEO/ Plánovaný vycházkový cyklus v Chrudimi inspirovaný světem loutek má druhou zastávku, a to u schodů ze Široké ulice k mlýnskému kolu. Po Kapucínovi, který stojí v Klášterních zahradách, je to vodník, jehož ztvárnil chrudimský akademický sochař Jaroslav Brož. Hastrman dosud nemá jméno a lidé na sociálních sítích se předhánějí ve svých návrzích. Jaké jméno byste mu dali vy?
8 fotografií

Brožík, Šupinka, Štístko? Chrudimáci navrhují jméno pro nového vodníka

Chrudimsko
Jedno z nejslavnějších děl Andyho Warhola.
Jméno Andyho Warhola je synonymem pro umělecký směr pop-art. Světově proslulý malíř se slovenskými kořeny zahájil svou kariéru jako ilustrátor reklamních předmětů. Měl komplikovanou povahu, chatrné zdraví a několikrát se nervově zhroutil. Přežil vražedný útok fanatické ženy, ale jeho tělo nezvládlo operaci žlučníku, po které dostal srdeční záchvat a zemřel v pouhých 58 letech. Kdyby se tak nestalo, oslavil by 6. srpna 95. narozeniny. Zjistěte v kvízu Deníku, co víte o jednom z nejznámějších umělců světa.

KVÍZ: Andy Warhol měl slovenskou krev a továrnu na obrazy. Otestujte si znalosti

Ostatní
Sára Saudková na výstavě svých fotografií ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě, která potrvá do konce srpna 2022.
Sára Saudková už sice nežije delší dobu s Janem Saudkem, ale s jeho synem Samuelem a mají spolu čtyři děti. A ačkoli její fotografie nedosahují zdaleka Janovy úrovně, její výstavy stále přitahují návštěvníky. Mohli jsme se o tom přesvědčit před několika dny, kdy byla v ostravském Výtvarném centru Chagall v Repinově ulici zahájena její prezentace, která je retrospektivou za posledními bezmála třemi dekádami tvorby autorky. 

Snímky Sáry Saudkové jsou k vidění v Ostravě. Občas fotí i sama sebe jako akt

Volný čas
Zemřel český malíř ukrajinského původu Michail Ščigol
Na malíře Michaila Ščigola vzpomíná galerista Pavel Šmidrkal, který se zúčastnil jeho pohřbu na Novém židovském hřbitově v Praze. "Zařadil jsem se tak k velkému množství lidí, kteří se mu přišli poklonit," říká. Fotografie pochází z výstavy jeho prací v Obrazárně Želeč konané v letech 2020/2021. Děkujeme Pavlu Šmidrkalovi za příspěvek. 
8 fotografií

Odešel malíř Michail Ščigol, jeho život byl osedlaný pevnou vůlí a vírou v dobro

Čtenář reportér
Princezna Diana byla obdivována pro svou krásu
Obyvatelé Londýna i jeho návštěvníci se těší na mimořádnou událost. V londýnské Sotheby's bude totiž vystaven vzácný diadém princezny Diany, který měla na sobě v den své svatby s princem Charlesem. Nejcennější rodinný klenot princezny Diany má být hlavním kouskem na nové výstavě aristokratických šperků v rámci oslav 70. výročí korunovace královny Alžběty. Výstava začíná 28. května a potrvá až do poloviny června.
4 fotografie

Nejcennější klenot. Vzácný diadém princezny Diany poprvé od její smrti vystaví

Společnost
Portrét Marilyn Monroe
Slavný portrét portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se v noci na úterý SELČ prodal v aukční síni Christie’s v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století. Dílo bylo součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici celkem 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.
9 fotografií

Rekord padl. Portrét Marilyn Monroe je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Ostatní
Letušky ukrajinských aerolinek SkyUp od podzimu místo sukní a podpatků oblečou kalhotové kostýmy s teniskami.
Uniformy, které oblékaly letušky, vždy odrážely dobové trendy. I v jednadvacátém století, kdy se postavení žen výrazně změnilo, je však typická představa letušky spjatá se sukní a podpatky. Nabourat zažitý mýtus nyní chtějí ukrajinské aerolinky SkyUp. Představily totiž nové uniformy svých zaměstnankyň. A v leteckém světě jde skutečně o revoluci.

Letušky 21. století? Podpatky a sukně vyměnily za tenisky a kalhoty

Státy mimo EU
Ilustrační foto.
V Galerii Koruna v Hradci Králové můžete do 17. října zhlédnout výstavu světových umělců. Představí se Salvador Dalí, Andy Warhol, Juan Miró, Victor Vasarely, Toyen, František Kupka.

Světová grafika

Volný čas
Malíř Michail Ščigol
Význačný malíř a architekt Michail Ščigol slaví 26. srpna 75. narozeniny. Sám se cítí mlád, a tak mu popřejme nejen pevné zdraví, ale také stálou tvůrčí energii. Ať stále zůstává „výtvarným živlem,“ který nás obdarovává svými malbami, protkanými jeho vlastním Já.

Pětasedmdesátník Michail Ščigol

Jičínsko
Malíř a architekt Michail Ščigol představuje část tvorby v železnickém muzeu. V bývalém lázeňském městečku, kde 30 let žil, se zrodilo na 500 jeho obrazů. Na výstavě k jeho životnímu jubileu jsou k vidění obrazy věnované jeho druhému domovu - Železnici.
/ROZHOVOR/ Skromný, milý, pozorný, s otevřeným srdcem a úsměvem vítal Michail Ščigol hosty sobotní vernisáže v železnickém muzeu. V očích mu poskakovala jiskra radosti, která se někdy vytrácí v jakési plachosti. Jeho čeština má i po třiceti letech stále přízvuk jeho domova, Ukrajiny.
30 fotografií

FOTO: Michail Ščigol a jeho pocta Železnici

Volný čas
Hejtman a kurátor.
Linec – Jak už náš web informoval, v Zámeckém muzeu v Linci je od 19. listopadu na příští čtyři měsíce výstava amerického umění z vídeňské Albertiny – od Andyho Warhola po Cindy Shermanovou.

Americké umění u sousedů

Z okolí
Mao od Warhola.
Linec - V pondělí 18. listopadu bude v Zámeckém muzeu v 19 hodin zahájena výstava více než 200 prací amerického umění od roku 1960 do současnosti.

Andy Warhol u sousedů za humny

Z okolí
Magdalena Křenková na fotce od své sestry Miriam Prokopové.
Stará Říše /ROZHOVOR/– Dědeček Josef svých dvanáct dětí neposílal do školy a dostal za to pětidenní vězení. Tatínek Jan většinu života tvořil, a když jeho dílo chtěli odborníci zařadit do uměleckých encyklopedií, nestál o to. Maminku Karlu si dodnes v jednom kostele připomínají při každé pouti. Sourozenci Karla a Václav spolupracovali se zpěváky Richardem Müllerem a Petrem Bende.
47 fotografií

Jsem vděčná, že se nám dostalo takového příkladu odvahy

Jihlavsko