ŠTÍTEK: Argentina

Alexandre Lacazette v dresu Arsenalu
Mohl být hlavní tváří fotbalového turnaje na olympiádě v Paříži, hvězdného Francouze Kyliana Mbappého ale nepustil jeho nový klub Real Madrid. I proto nebude mít měření sil v kopané pod pěti kruhy takový zvuk jako jiné velké šampionáty. I tak se na něm ale představí několik velmi zajímavých jmen. Přiveze je například Argentina, Španělsko, domácí výběr nebo Maroko.

Mbappé povolenku nedostal. Olympiádu rozzáří Lacazette, Hakimi i mistři světa

Zajímavosti z fotbalu
Darwin Nunez z Liverpoolu při zápase se Spartou Praha.
Zatímco Evropou rezonují výsledky letošního Eura, za velkou louží se hraje o prestižní pohár v rámci turnaje Copa América. V noci ze středy na čtvrtek se ale internetem začaly šířit záběry, které samotný fotbal odsunuly stranou. Hráči Uruguaye v čele s Darwinem Núñezem se po prohraném semifinále s Kolumbií na tribuně poprali s fanoušky svého soupeře. Do hlediště spěchali bránit své nejbližší, kteří se ocitli uprostřed vyhroceného konfliktu.

Šílené záběry. Hvězda Liverpoolu se pustila do bitky s fanoušky, bránila rodinu

Zajímavosti z fotbalu
Odhalení kyjevské pamětní desky ukrajinského lukostřelce Dmytro Sydoruka, který padl ve válce s Ruskem.
Mohli startovat na olympiádě v Paříži, na světových šampionátech, na mezinárodních turnajích. Místo toho padli v boji za vlast. Ve válce s Ruskem už zemřelo přes 400 ukrajinských sportovců. Jednou z mnoha obětí je i boxer Maksym Haliničev. „Nechci, aby mé dítě muselo žít pod okupací agresorů,“ vysvětloval juniorský mistr Evropy, proč místo tréninkového bezpečí v zahraničí zvolil vojenskou uniformu.

Měli sen jet na OH. Na Ukrajině padly už stovky sportovců, z příběhů až mrazí

Ostatní sporty
Natáčení filmu Vyšehrad 2 v Bořislavi u Teplic - Jakub Štáfek
/ROZHOVOR/ Úspěšný film Vyšehrad, na který do kina před dvěma lety přišlo téměř tři čtvrtě miliónu diváků, se příští rok dočká svého pokračování. Hlavní hvězdou bude opět Lavi, kterého výtečně ztvárňuje Jakub Štáfek. V Bořislavi, kde v současné době natáčení probíhá, se 34letý herec, jenž se na snímku podílí i jako režisér, ochotně rozpovídal nejen o své roli.
28 fotografií

Herec Štáfek se stal znovu Lavim. Inspiruje ho sparťan Kuchta a kauza Belmondo

Fotbalové perličky
Isabel Perónová a López Rega spolu s příslušníky argentinské ceremoniální jednotky jízdních granátníků (Granaderos) a s důstojníky argentinské armády
Neměla charisma slavné Evity, do dějin Argentiny se však zapsala ještě výraznějším, a žel i krvavějším písmem. Zajímala se o okultismus, státní politiku určovala věštěním a k moci pustila bývalého policistu s vírou v paranormální jevy, jehož eskadra smrti spáchala tisíce vražd. To byla Isabel Perónová, po Evě „Evitě“ Perónové třetí žena argentinského prezidenta Juana Peróna, jehož před 50 lety tajně vystřídala.
10 fotografií

Krvavá první dáma Argentiny. Po Evitě přišla Isabel, jejíž guru rozpoutal teror

Historie
Zápas Česka s Portugalskem pískal italský rozhodčí.
Je docela zvláštní, že na Euru se v různých rolích objevují například tři slovenští, čtyři rumunští a dokonce šest slovinských rozhodčích. Alespoň v roli čtvrtých sudí a případných náhradníků nebudou v Německu scházet ani zástupci některých zemí, které se na šampionát vůbec nekvalifikovaly – Bosňané, Litevci, Norové. Turnaj přivítal rovněž trio hostů z Argentiny, země úřadujících mistrů světa (Jihoameričané zatím odpískali duel skupiny F mezi Tureckem a Gruzií). Ale kam se poděli Češi?

Litevci i Slovinci, Čecha ale nenajdete. Proč na Euru nejsou čeští rozhodčí

Fotbal
Lionel Messi v dresu Miami
Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) pro letošní evropský šampionát zavedla několik novinek v pravidlech. Tou nejdiskutovanější je omezení komunikace mezi fotbalisty a rozhodčími. O verdiktech se můžou s hlavním sudím bavit jen kapitáni, ostatním hrozí žluté karty. Za oceánem jdou v inovacích ještě dál. V Americe se rozhodli vymýtit z fotbalu simulování. V Major League Soccer proto zavedli pravidlo, která má zamezit zdržování. Kontroverzní novinka vzbuzuje emoce.

Simulanti mají utrum. Kontroverzní novinka má za cíl vymýtit z fotbalu zdržování

Zajímavosti z fotbalu
Čtyři bratři Šánkovi v jednom týmu: Horní řada: Pavel Šánek první zleva, Martin třetí zprava. Dolní řada: Jakub druhý zleva, David třetí zleva.
Dva bratři v jednom týmu, to není žádný unikát. Zvláště v nižších soutěžích. Pokud se potkají tři, to už je spíše rarita. V Návojné, účastníkovi zlínského okresního přeboru, však v předposledním kole spolu hráli hned čtyři! Tradiční trio Pavel, David a Martin v neděli na domácím pažitu doplnil posledně jmenovaný Jakub.

Čtyři bratři dresu Návojné: nápad vzešel od táty, realizaci stvrdil Jakub

Okresy
Ve čtvrtek začne 64. ročník ZFF
Ve čtvrtek začne 64. ročník Zlín Film Festivalu, který přenese diváky na místa, kam by se jinak nedostali. Pořadatelé připravili 289 projekcí, pozvali 53 filmových delegací, významných osobností, město navštíví školní výlety z celé země. Diváci se díky filmům dostanou na Tibetskou náhorní plošinu nebo do přírody Peruánských And. Město bude žít festivalem od 30. května do 5. června.
10 fotografií

Zlínský filmový festival může začít. Přinese 289 projekcí

Zlínsko
Příbramští Kocouři se loučí s několika oporami loňské sezony
Nejúspěšnější sezona za posledních deset let si vybírá svou. Sotva volejbalisté Příbrami vstřebali úspěch, když skončili na čtvrtém místě extraligy, tak zkraje května oznámili odchod minimálně čtyř hráčů, kteří zamíří jinak. Odchází například oba Argentinci, dva čeští hráči zamíří po klasické trase na sever Čech do Liberce.
24 fotografií

Kocouří hlásí velký exodus. Řada opor odchází jinam

Ostatní sporty
Markéta Jeřábková na MS házenkářek 2023.
České házenkářky na olympijské hry do Paříže neprojdou. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla po úvodní čtvrteční porážce od domácího Španělska neuspěly ani v druhém ze tří utkání kvalifikačního turnaje ve městě Torrevieja a po vysoké prohře 18:32 s favoritem skupiny Nizozemskem jim zůstala jen čistě teoretická a takřka nulová naděje na postup.

Házenkářky prohrály i s Nizozemskem. Olympiáda bude bez Češek

Házená
České házenkářky podehly v olympijské kvalifikaci Španělkám
České házenkářky prohrály úvodní důležité utkání kvalifikace o postup na olympijské hry s domácím Španělskem 21:31 a šance na historický postup se jim vzdálila. Svěřenkyně trenéra Benta Dahla doplatily hlavně na nepovedený první poločas, který ztratily 9:19. V pátek zabojují o naději proti favorizovanému Nizozemsku, kvalifikaci zakončí v neděli proti Argentině.

České házenkářky klíčový zápas o olympiádu nezvládly, Španělsku podlehly

Házená
Emotivní oslava volejbalistů Jihostroje po vítězství v Karlových Varech
Jihostroj České Budějovice přináší do play off nejen sportovní výkony, ale i jihoamerický šarm. Kubánský mladík González ukázal, že volejbal může být i divokou show. Jeho výkon v Karlových Varech si získal srdce fanoušků i odborníků. Nechte se strhnout atmosférou plnou emocí a temperamentu, která ovládla hlediště i palubovku, mrkněte se na video, stojí to za to!
5 fotografií

To musíte vidět! Tanec: Kuba. Bicí: Argentina. Euforie: Jihostroj

Ostatní sporty
Volejbalisté Českých Budějovic se radovali z vítězství i v Karlových Varech.
Volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko nezvládli ani druhý zápas čtvrtfinálové série s Jihostrojem České Budějovice. Na domácí palubovce haly míčových sportů u KV Areny tentokrát prohráli za hodinu a 34 minut ve třech, i když velmi vyrovnaných setech 0:3 (23:25, 22:25, 23:25). V sérii vede soupeř 2:0 na zápasy a ukončit ji může už ve středu na jihu Čech.
84 fotografií

Volejbalisté Karlovarska zase padli a jsou ve čtvrtfinále na pokraji vyřazení

Ostatní sporty
Kuřecí maso. Ilustrační foto.
Rychlejší nárůst svalové hmoty není žádoucí jen u milovníků posiloven. Větší přibývání masa vítají také chovatelé hospodářských zvířat. A podobně jako u kulturistů je toho u zvířat možné dosáhnout podáváním anabolik – steroidů. V Evropě jde o zakázanou praxi kvůli ochraně zdraví, kterou hlídají veterinární kontroly. Přesto vědci mají podezření, že důmyslnější koktejly stimulantů mohou testy projít. V Brně proto vyvíjejí novou metodu, která je odhalí.

Napíchané maso? Vědci hledají bič na koktejly steroidů, které unikají kontrolám

Česko