ŠTÍTEK: Armáda Spojených států amerických

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
6 fotografií

Zapomenutý příběh Svatavy. Výzkum odkrývá hrůzy koncentračního tábora

Regiony
Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství. Foto: ZČU Plzeň
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
6 fotografií

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Sokolovsko
Pietní akt u pomníku Díky, Ameriko! k uctění veterána George Thompsona.
Americký válečný veterán George Thompson, který zemřel v pátek ve věku 99 let, měl v Plzni spoustu přátel. Sám dokonce tvrdil, že západočeské město, na jehož osvobození se na konci druhé světové války podílel, je jeho druhým domovem. Byl také jednou z nejvýraznějších tváří tradičních květnových Slavností svobody. Obyvatelé jeho zamilovaného města uctili jeho památku v pondělí dopoledne u pomníku Díky, Ameriko!
29 fotografií

OBRAZEM: Plzeň uctila památku oblíbeného válečného veterána George Thompsona

Plzeňsko
Předání vlajky v konvoji při Slavnostech svobody.
Dvojice, která při cestě z jihu Čech na Slavnosti svobody v Plzni měla za oknem svého historického vozu nacistickou vlajku a poté s ní během Konvoje svobody zamávala válečným veteránům a dalším lidem, což vyvolalo velké pobouření, usedne v září na lavici obžalovaných. Plzeňský městský soud sice muže a o několik let mladší ženu potrestal trestním příkazem, ale oba nebyli s verdiktem spokojeni a podali si proti němu odpor.
8 fotografií

Hákový kříž na Slavnostech svobody v Plzni. Pár nesouhlasí se soudním trestem

Krimi
V Kyšicích si připomněli konec války a osvobození, do kterého se zapojili také Čechoslováci. Ti byli součástí Kombinovaného oddílu Československé samostatné obrněné brigády, který byl začleněn do 3. americké armády.
Stovky místních i přespolních se sešly ve středu odpoledne na návsi v Kyšicích na Plzeňsku, kde si společně připomněly konec války a osvobození obce. Vzpomínkové shromáždění proběhlo u památníku příslušníků Kombinovaného oddílu Československé samostatné obrněné brigády, který právě 8. května 1945 do obce dorazil jako součást americké armády, která západní Čechy osvobodila.
37 fotografií

OBRAZEM: V Kyšicích si připomněli Československou samostatnou obrněnou brigádu

Plzeňsko
Písečtí u památníku nedaleko Zemského hřebčince vzpomínali na setkáni spojeneckých armád v květnu roku 1945.
Dobová válečná technika, vojáci v historických uniformách a vzpomínky na dramatické události, to vše patří k oslavám konce druhé světové války. V Písku si lidé díky spolkům Buddies of the 4th Armored Division Písek a Svornost připomněli 79. výročí osvobození města americkou armádou. Ta původně až do města postoupit neměla, situace si ale žádala změnu plánů. Když pak 10. května 1945 přijela do Písku, po jehož okraji se táhla demarkační linie, Rudá armáda, neměla už koho osvobozovat.
14 fotografií

Jihočeši si připomínají konec války. V Písku měli vyhráno o dva dny dřív

Písecko
Tisíce lidí se vydaly do Velichovek, které si připomínají misi americké armády z 8. května 1945.
/FOTO, VIDEO/ Lázeňské městečko Velichovky na Náchodsku si připomíná ojedinělou akci americké armády. Američané se na sklonku 2. světové války pokusili doručit informaci o kapitulaci německých ozbrojených sil veliteli německé skupiny armád Střed polnímu maršálu Ferdinandu Schörnerovi. Do Velichovek dorazil konvoj ráno 8. května 1945 a prakticky se tak jedná na nejvýchodnější postup Američanů v okupovaném Československu.
44 fotografií

Velichovky si připomněly, že Československo neosvobodila jen sovětská armáda

Náchodsko
Creighton Williams Abrams v hodnosti podplukovníka.
/FOTO/ Zapomenutý příběh z doby na sklonku druhé světové války v Evropě ožije v Kamýku nad Vltavou. Ve čtvrtek 9. května tam bude před polednem odhalena pamětní deska veliteli americké jednotky Creightonu Williamsovi Abramsovi. Bude připomínat čin, který jeho jednotka vykonala 9. května 1945 na území spadající do zóny Rudé armády – tedy předchozími dohodami vyhrazené Sovětskému svazu. Neváhal dát pokyn k překročení takzvané demarkační linie; navíc se tak stalo v době po podepsání německé kapitulace 8. května. Zřejmě tím zachránil desítky lidských životů. Spíš stovky. Možná tisíce.
5 fotografií

Američan, který dal jméno tanku Abrams, odvedl ze sovětské zóny zástupy esesáků

Příbramsko
Třetina města Chebu byla v roce 1945 téměř srovnaná se zemí. Nejvíce bombardování odneslo nádraží a letiště.
Na 8. května připadá jedna z hlavních událostí historie České republiky. V tento den si připomínáme konec 2. světové války, za který se z pohledu historických pramenů považuje kapitulace německých vojsk platná právě od 8. května od 23:01 hodin středoevropského času. V našem článku najdete obrazové i textové ohlédnutí za událostmi konce 2. světové války na Chebsku.
14 fotografií

Historické fotografie a příběhy připomínají dny osvobození Chebska, podívejte se

Chebsko
Dramatické květnové dny roku 1945 v Karlových Varech - zastavený ústup německé armády ve Dvorech.
Poslední dny druhé světové války byly na Karlovarsku velmi dramatické. Díky americké armádě se 8. května dostala správa města Karlových Varů do rukou Čechů, tedy den poté, co byla v Remeši podepsána kapitulace Německa. Podívejte se na unikátní videa pořízená mezi 9. až 11. květnem roku 1945, které ukazují situaci v prvních poválečných dnech na Karlovarsku.
0 fotografií

Konec druhé světové války byl na Karlovarsku dramatický, podívejte se

Karlovarsko
Vozidla 97. divize dorazila na západ Čech, v roce 1945 osvobozovala i Cheb
Výročí konce druhé světové války budou oslavovat lidé po celé zemi. Kromě toho si ale ve sváteční den přijdou na své také milovníci krásných automobilů a motocyklů. Konat se bude třeba soutěž elegance historických vozidel, výstavy veteránů či motocyklové soutěže. Kam na tyto a další akce můžete ve středu 8. května vyrazit, to zjistíte v našem speciálním vydání tipů na motoakce. 
47 fotografií

8. květen: vydejte se na Mexickou jízdu, Vespa výlet a další skvělé motoakce

Automagazín
Část roty A 86. chemického minometného praporu někde v Hurtgenském lese v roce 1944.
V průběhu druhé světové války bylo součástí americké armády také několik chemických minometných praporů. Jeden z nich na konci války dorazil až do Československa a své velitelství zbudoval v Horšovském Týně. Byla to jediná jednotka tohoto druhu, která se na našem území objevila. Jednalo se o 86. chemický minometný prapor (86th Chemical Mortar Battalion).
6 fotografií

Američtí chemici zakončili válku v Horšovském Týně

Plzeňsko
Tradiční Convoy of Liberty s vojenskými historickými vozidly, v čele s renovovaným tankem Sherman, projede centrem města v neděli 5. května
Vojenské kempy, vzpomínkové akty, legendární Convoy of Liberty nebo hudební vystoupení na třech scénách s pestrým doprovodným programem. Letošní plzeňské Slavnosti svobody, které už tradičně patří k největším oslavám konce 2. světové války, nabídnou všem fandům historické i současné vojenské techniky i milovníkům dobové atmosféry opět mimořádné zážitky.
12 fotografií

Slavnosti svobody začínají v pátek. Konvoj projede Plzní v neděli

Plzeňsko
Příjezd Konvoje svobody 2024, který tvoří zrekonstruovaná historická armádní vozidla z druhé světové války.
Konvoj zhruba 20 historických armádních vozidel a motocyklů v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se pořádá pravidelně od roku 2005, a to vždy poslední pátek v dubnu. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.
35 fotografií

Konvoj historických vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

Praha
Lávku v Kynšperku čeká rekonstrukce. Dřevěný historický skvost je lákadlem.
Je druhou nejdelší dřevěnou lávkou u nás. Z každé strany má 13 okenních otvorů. V roce 1950 ji stavěli tesaři a dělníci z okolí Kynšperka. Dřevěná lávka byla stavěna na přilehlém prostranství a po dokončení byla nasunuta na betonové pilíře. Svému účelu slouží dodnes, ale její stav se zhoršuje. Řeč je o lávce přes řeku Ohři v Kynšperku, u které město chystá rekonstrukci. Opravy se zaměří na unikátní dřevěnou zastřešenou konstrukci, betonové pilíře i předmostí.
15 fotografií

Lávku v Kynšperku čeká rekonstrukce. Dřevěný historický skvost je lákadlem

Sokolovsko
Cheb vzdal poctu americkým osvoboditelům. Přítomný byl i atašé Don Cordell
Cheb se stal prvním větším městem na českém území osvobozeným americkou armádou. Stalo se tak 26. dubna 1945. Bitva o Cheb byla největším bojovým střetnutím americké armády na našem území. V sobotu 20. dubna si osvobození města v Chebu připomněli a vzdali tak hold padlým. Pozvání přijal i tiskový atašé americké ambasády Don Cordell, jehož příbuzný při osvobozování Evropy nedaleko Chebu zahynul.
22 fotografií

Cheb vzdal poctu americkým osvoboditelům. Přítomný byl i atašé Don Cordell

Chebsko
Irácký policista prochází kolem zdemolovaného auta na místě výbuchu v jihoiráckém městě Basra 21. dubna 2004. Více než šedesát lidí bylo při explozi zabito a asi sto zraněno.
Ve středu 21. dubna 2004 explodovalo v jihoirácké Basře téměř současně pět aut. Všechna byla napěchovaná raketami a dynamitem a řídili je sebevražední atentátníci. Oběťmi masového atentátu se stali zejména civilisté, kteří šli kolem. V dalším iráckém městě Fallúdža zuřila ve stejný den divoká přestřelka mezi iráckými ozbrojenci a americkou armádou. Od jejího vstupu do Iráku tehdy uplynul právě jeden rok a měsíc.
12 fotografií

Útok v Basře: V roce 2004 pět sebevražedných atentátníků proměnilo ulice v jatka

Historie
Chebané před lety oslavili osvobození opravdu ve velkém stylu
Město Cheb si v těchto dnech připomíná výročí osvobození americkou armádou. Podívejte se v našem obrazovém ohlédnutí na roky 2012 a 2015, kdy se v Chebu uskutečnily velkolepé oslavy osvobození. Právě tehdy se Chebané vrátili zpět v čase a připomněli si dobu, kdy před radnicí hlídkovali němečtí vojáci, které nakonec stejně jako v roce 1945 přemohli Američané.
50 fotografií

OBRAZEM: Oslavy osvobození Chebu před desetiletím

Chebsko
Adolf Mayer za války
Na pořízení pamětní desky Adolfu Mayerovi se skládají obyvatelé města Ústí nad Labem. Na platformě Donio vybrali už přes 7,8 tisíce korun, přičemž cílová částka čini deset tisíc. Bude umístěna na budově OC Forum Ústí nad Labem, která stojí v místě, kde stál před bombardováním města na konci 2. světové války dům, kde Ústečan a válečný hrdina Adolf Mayer žil se svojí rodinou.
3 fotografie

Ústečané se skládají na pamětní desku perzekvovaného válečného hrdiny Mayera

Ústecko
AČR připravuje 3D střílečku
Když v roce 2002 přišla americká armáda s nápadem produkovat FPS, tedy střílečku z pohledu první osoby, která bude propagovat americké ozbrojené síly, šlo o průkopnický čin, který překvapil jak bezpečnostní, tak herní novináře. America's Army byl ve své době titul srovnatelný s nejlepší produkcí, a protože byl k mání zdarma, stal se rychle velmi populárním. Podobnou cestou chce teď jít i Armáda Česká republiky.

Česká armáda chystá vlastní 3D videohru. Může přilákat nové rekruty

Počítače a mobily
Konvoj svobody s více než 250 historickými vojenskými vozidly projel v roce 2022 centrem města a zakončil Slavnosti svobody. Přehlídky si zúčastnili i tři američtí a dva belgičtí účastníci osvobození v roce 1945, kterým mávaly tisíce lidí.
Plzeň a všechny milovníky historie čeká opět výjimečná atmosféra oslav konce druhé války. Od pátku 3. května do pondělí 6. května obsadí centrum města historická vojenská technika, autentické vojenské kempy, nemocnice, polní pošta nebo kuchyně, aby připomněly osvobození města americkou armádou. Chybět nebude ani Convoy of Liberty nebo přelety historických i současných vojenských letadel.
233 fotografií

Slavnosti svobody budou letos 3. - 6. května. Už víme, na co se můžete těšit

Plzeňsko