ŠTÍTEK: astrofyzika

Ilustrační foto
Brno – Tým brněnských astrofyziků nalezl několik kandidátů na extrémně vzácné dvojhvězdy. Jejich jednou složkou je proměnná pulzující hvězda typu RR Lyrae. Astrofyzici se na základě svých pozorování domnívají, že druhou složkou mohou být jak červení trpaslíci, tak černé díry. Výsledky výzkumu publikovaly zahraniční odborné časopisy, základní informace zveřejnilo oddělení astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na svém webu.

Zčásti červení trpaslíci nebo černé díry. Astrofyzici zkoumali vzácné dvojhvězdy

Česko
Ilustrační foto
Brno – Tým brněnských astrofyziků nalezl několik kandidátů na extrémně vzácné dvojhvězdy. Jejich jednou složkou je proměnná pulzující hvězda typu RR Lyrae. Astrofyzici se na základě svých pozorování domnívají, že druhou složkou mohou být jak červení trpaslíci, tak černé díry. Výsledky výzkumu publikovaly zahraniční odborné časopisy, základní informace zveřejnilo oddělení astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na svém webu.

Zčásti červení trpaslíci nebo černé díry. Astrofyzici zkoumali vzácné dvojhvězdy

Brněnsko
Jičínská hvězdárna po rekonstrukci.
Jičín – V závěru roku bylo dokončeno Centrum přírodních věd – hvězdárna na Novém Městě. V pátek 15. ledna bude nový komplex slavnostně otevřen za přítomnosti Jiřího Grygara, významného českého popularizátor vědy v oblasti astronomie a astrofyziky.

Naše tipy, kam na akce během tohoto týdne

Volný čas
Ondřej Theiner, absolvent českobudějovického Gymnázia Jírovcova, se v těchto dnech účastní akce určené pro mladé talenty z celého světa.
České Budějovice - The International Movement for Leisure Activities in Science and Technology ve zkratce MILSET je nestátní, nezisková a politicky nezávislá mládežnická organizace. Byla založena v roce 1987 v Kanadě, v provincii Québec, během prvního ročníku mezinárodního přírodovědného veletrhu. Postupně se rozrůstala a vytvořila si regionální střediska v různých částech světa (Latinská Amerika, Afrika, Asie, Evropa, Severní Amerika).

Student zkoumá využití dalekohledů v astrofyzice

Českobudějovicko
 Gymnazista Pavel Kůs vyráží v létě na Mezinárodní olympiádu astronomie a astrofyziky do Indonésie.
Domažlice – Naděje české astronomie. Tak by se dalo mluvit o studentu Pavlovi Kůsovi, který v létě vyráží reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní olympiádu astronomie a astrofyziky do Indonésie. Kromě teoretických úkolů na gymnazistu čeká také pozorování oblohy.

Do Indonésie vyrazí student pozorovat oblohu

Plzeňsko
Gymnazista Pavel Kůs vyráží v létě na Mezinárodní olympiádu astronomie a astrofyziky do Indonésie.
Domažlice - Naděje české astronomie. Tak by se dalo mluvit o studentu Pavlovi Kůsovi, který v létě vyráží reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní olympiádu astronomie a astrofyziky do Indonésie. Kromě teoretických úkolů na gymnazistu čeká také pozorování oblohy.

Domažlický student vyrazí do Indonésie pozorovat oblohu

Domažlicko
Březnová mezinárodní expedice s českou účastí pořídila na Špicberkách navzdory špatným prognózám kvalitní snímky zatmění Slunce. Po vědeckém zpracování přispějí k lepšímu poznání koróny, tedy nejbližšího okolí Slunce.
Brno - Březnová mezinárodní expedice s českou účastí pořídila na Špicberkách navzdory špatným prognózám kvalitní snímky zatmění Slunce. Po vědeckém zpracování přispějí k lepšímu poznání koróny, tedy nejbližšího okolí Slunce. Tým kolem brněnského matematika Miloslava Druckmüllera z Vysokého učení technického spolupracuje s předními astrofyziky, jedna z vizualizací koróny se v minulosti dostala na titulní stránku časopisu Nature.

Expedice přivezla ze Špicberk snímky, jež pomohou poznat Slunce

Česko
Zatmění Slunce pozorovaly na vyškovském náměstí desítky lidí. Přes diskety i svářečské brýle.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Dva dalekohledy, velký shluk lidí a množství oslněných pohledů. Oslněných nezřídka v obou smyslech slova. Takový obrázek nabízí Masarykovo náměstí ve Vyškově v pátek krátce před polednem. Není to ale ten obrázek, o který dnes jde. Ten se totiž odehrává na obloze, kam směřují zraky většiny přítomných. Tedy alespoň těch, kterým se zrovna do ruky dostanou nějaké z ochranných pomůcek na oči.
14 fotografií

Měsíc spatřili lidé na denní obloze. V noci ho ale neuvidí

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Dublin - Irský vědec Joseph Roche, který se dostal do třetího, užšího kola výběru kandidátů pro jednosměrnou cestu na Mars, tvrdí, že projekt je odsouzen k neúspěchu. Cestu plánuje nizozemská nezisková společnost Mars One. Roche tvrdí, že pochybný je už způsob výběru kandidátů i to, že Mars One vybízí uchazeče k úhradě různých poplatků, aby se posunuli v pořadníku.

Projekt jednosměrné cesty na Mars neuspěje, tvrdí irský kandidát

Svět
Charismatický Naresh Dadhich.
Opava - Jsou dva, a to ze vzdálených, ale sousedících regionů. Světově významní fyzici Bobomurat Ahmedov z Uzbekistánu a Naresh Dadhich z Indie přijeli do Opavy, aby zde spolupracovali s experty z Centra excelence Alberta Einsteina pro gravitaci a astrofyziku a přednášeli studentům fyziky Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) o aktuálních tématech současné fyziky a vědy vůbec.

Slezská univerzita má hosty: dva světově uznávané fyziky

Opavsko
Skryté město - Peking.
Opava /POZVÁNKA/ - Soubor svých nových fotografií představil minulý týden na vernisáži děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) v Opavě Zdeněk Stuchlík, mezinárodně renomovaný profesor astrofyziky a teoretické fyziky a současně úspěšný fotograf.

Zdeněk Stuchlík představil soubor svých nových fotografií

Volný čas
Jan Pohribný
Opava - Jan Pohribný, význačný český fotograf, umělec a pedagog, byl v úterý v podvečer přítomen v galerii nákupního centra Breda & Weinstein, aby všem zájemcům podepsal svou knihu fotografií nazvanou Opava dnem i nocí. Setkáním provázel zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity (ITF SU) Jiří Siostrzonek.

Jan Pohribný: Vaše město má spoustu magických míst

Volný čas
Zdeněk Stuchlík
Opava - Na přelomu letošního listopadu a prosince se v gesci Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě konala velká mezinárodní konference Prague Synergy 2013. Věnována byla aktuálním problémům astrofyziky kompaktních objektů, černých děr a neutronových hvězd, či ještě exotičtějších vesmírných monster, jejich existenci naznačují výsledky teoretických snah o sjednocení popisu makrosvěta a mikrosvěta v teorii kvantové gravitace.

Odborníci Slezské univerzity se zúčastnili mezinárodní konference o vesmíru

Volný čas
Zdeněk Stuchlík
Opava /ROZHOVOR, GLOSA/ - Až do neděle 11.srpna 2013 můžete v Domě umění na Pekařské ulici zhlédnout výstavu fotografií děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Zdeňka Stuchlíka. Soubor osmatřiceti fotografií nese název Metamorfózy. Jde o fotografickou reflexi, v níž se propojuje věda s uměním. To zdůraznil ve své řeči během pondělní vernisáže zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě Jiří Siostrzonek, který podotkl, že rovnováha mezi vědou a uměním je nutná.

Zdeněk Stuchlík: Umění bez rozumu a věda bez citu nemají smysl

Ostatní
Ilustrační foto
Prostějov – Například o tom, jak souvisí počasí na Slunci a na Zemi, promluví ve čtvrtek v prostějovské hvězdárně známý brněnský astrofyzik Zdeněk Mikulášek. Pětašedesátiletý expert z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se mimo jiné věnuje výzkumu hvězd s neobvyklým chemickým složením atmosféry a studiu optických vlastností atmosféry Země.

Jak souvisí počasí na Slunci a na Zemi? Odpoví expert na astrofyziku

Prostějovsko
Zdeněk Stuchlík
Opava /ROZHOVOR/ - Děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, fyzik Zdeněk Stuchlík, je velkým příznivcem popularizace vědy. Sám nebo v dialogu s astrofyzikem Jiřím Grygarem mívá v televizi Noe co půl roku populárně naučné pořady. On se zaměřuje na novinky v oblasti relativistické astrofyziky, Jiří Grygar na částice s vysokými energiemi.

Zdeněk Stuchlík: Černé díry existují. Nejsme si ale jisti jejich chováním

Opavsko
Hvězdárna ve vyškovských Marchanicích se nově chlubí čočkovým dalekohled.
Vyškov – Vyškovská hvězdárna má za sebou první sezonu denního provozu. Po sloučení s vyškovským zooparkem využila své polohy v areálu dinoparku a otevřela brány k dennímu pozorování Slunce. „Tomu samozřejmě předcházela úprava okolí, vybudování pozorovací plochy, aby dalekohledy byly přístupné i třeba rodičům s kočárky," připomněla vedoucí Hvězdárny Vyškov Dobromila Patáková.

Na pozorování má hvězdárna už pět dalekohledů

Vyškovsko
Zdeněk Stuchlík
Opava /ROZHOVOR/ - Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. je český fyzik a pedagog. Byl prvním pověřeným rektorem Slezské univerzity až do nástupu prvního řádně zvoleného rektora. Později pracoval jako prorektor pro vědu a výzkum, v současné době na Filozoficko-přírodovědecké fakultě vykonává funkci děkana.

Děkan FPF Zdeněk Stuchlík: 'Nabízíme speciální mix'

Opavsko
Hvězdárna v Marchanicích
Vyškov – Diskuze kolem převedení vyškovské hvězdárny pod správu zooparku stále neutichá. Zatímco ředitel hvězdárny Petr Hájek se bojí, že tím utrpí vědecká práce a výuka astrofyziky, kvůli které si hvězdárnu pronajala Masarykova univerzita, vyškovský amatérský astronom Libor Veselý tvrdí opak. Je přesvědčený, že v hvězdárně o žádnou vědeckou práci nejde a výuce převedení pod zoopark neublíží.

Astronom Veselý: převod hvězdárnu zachrání

Vyškovsko
Historický kroužek. Ilustrační foto.
Praha - Od září startují zájmové kroužky a kluby pro děti, s výběrem toho nejlepšího poradí rodičům nový portál www.kamchodit.cz. Kromě tradičních sportovních a výtvarných kroužků nabízejí Domy dětí a mládeže třeba kurzy počítačové grafiky, kroužek astrofyziky či ekologický kroužek.

S výběrem kroužku pro děti poradí nový portál

Česko
Ilustrační foto.
Třebíč - Kromě pozorování noční oblohy, nabízí Městské kulturní středisko v Třebíči na hvězdárně ve Švabinského ulici kde byl loni po dlouhé řádce let obnoven plnohodnotný provoz, odborné přednášky z oblasti astronomie. Jsou určené zejména školákům.

Přednáška je nejen o dvojhvězdách

Třebíčsko
Novostavba přírodovědecké fakulty na Envelopě
Olomouc -S novou nabídkou studia astronomie a astrofyziky, na níž se bude podílet i Jiří Grygar, největší česká kapacita v popularizaci tohoto oboru, přichází od příštího akademického roku Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Okna vesmíru i s Grygarem se otevřou v Olomouci

Olomoucko
Nová kopule univerzitní observatoře již slouží studentům.
Brno - Stejně jako hvězdy, které z ní astronomové dennodenně pozorují, teď září nová kopule observatoře Masarykovy univerzity na Kraví hoře. Po více než půlroční pauze a opravě za tři miliony korun začala včera znovu sloužit studentům.
7 fotografií

Novou kopulí otáčí osm motorů

Brněnsko