ŠTÍTEK: Auckland

Brenda Fruhvirtová
Tenistka Brenda Fruhvirtová má velký důvod k radosti. Na turnaji v Aucklandu přešla v úvodním kole přes Annu Blinkovovou z Ruska. V šestnácti letech si tak připsala vůbec první výhru v hlavní soutěži na okruhu WTA a navíc rovnou i první triumf nad hráčkou elitní světové padesátky. V druhém kole ji čeká mnohem těžší kalibr, světová trojka Coco Gauffová z USA.
11 fotografií

Úspěch na úvod sezony. Fruhvirtová si v 16 letech připsala první výhru na okruhu

Tenis
Auta projíždějí zaplavenými silnicemi ve městě Whangarei na severu Nového Zélandu 12. února 2023 před příchodem bouře Gabrielle
K Novému Zélandu se blíží bouře Gabrielle, severní část země už zasáhly silné deště. Úřady varují, že počasí se bude výrazně zhoršovat. Letecké přepravní společnosti kvůli očekávanému prudkému větru zrušily pondělní dálkové lety, které měly startovat nebo přistávat v Aucklandu. Až do úterního poledne místního času (půlnoc na úterý SEČ) jsou zrušené i všechny místní lety, uvedl veřejnoprávní rozhlas RNZ.

Na Nový Zéland se žene bouře Gabrielle. Aerolinky zrušily lety

Svět
George Harris patří mezi opory břeclavského Locos.
Na devátém místě zakončili mistrovství světa v Aucklandu čeští softbalisté. Z hlediska výsledku šlo o drobné zklamání. Na druhou stranu se národnímu týmu podařilo poprvé v historii porazit Spojené státy, a také v individuálních statistikách se jeho členové neztratili. Třeba George Harris byl druhý nejlepší pálkař šampionátu. „V přípravě se mi vůbec nedařilo a jsem proto rád, že jsem se zvedl. Týmové úspěchy ovšem řadím nad osobní. Ty jsou pro mě jen třešničkou na dortu,“ říká skromně dvaadvacetiletý reprezentant z Locos Břeclav, jehož maminka je Češka a tatínek Brit. On měl ale vždy jasno, za kterou zemi bude hrát.

Snová sezona břeclavského pálkaře. Po oslavě titulu dal homerun Spojeným státům

Ostatní sporty
Softbalista Michal Holobrádek získal s Locos Břeclav titul a už se pomalu chystá na mistrovství světa.
Na tyhle okamžiky nikdy nezapomene. Vždyť o nich snil od útlého dětství. Softbalisté Locos Břeclav přehráli ve finále extraligy Painbusters Most 3:1 na zápasy a poprvé v historii brali zlaté medaile. „To, že vyhraji titul s týmem, ve kterém jsem začínal, byl jeden z mých cílů. Nebyl první, ale rozhodně speciální,“ popisuje Michal Holobrádek, jenž dosáhl na nejvyšší příčku už v letech 2016, 2017 a 2020 vždy v dresu havlíčkobrodských Hrochů. Ten před sezonou překvapivě vysvlékl a zamířil na rodnou hroudu. „Být na hřišti kluky, s nimiž jsem začínal, bylo mimořádné. Vidět mamku, taťku, přítelkyni, kamarády a fanoušky, jak se radují, bylo něco nepopsatelného,“ sděluje 25letý nadhazovač.
2 fotografie

Špičkový nadhazovač Holobrádek oslavil titul. Teď se chystá přepsat historii MS

Ostatní sporty
Novozélandští policisté a záchranáři zasahují u supermarketu v Aucklandu, kde 3. září 2021 pobodal útočník šest lidí
Útočník, který dnes v supermarketu jednom z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS). Řekla to premiérka Jacinda Ardernová, podle které šlo o teroristický čin. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.

Terorista na Novém Zélandu pobodal šest lidí. Úřady ho přitom dlouho sledovaly

Svět
/FOTOGALERIE/ Asi to byl jejich nejkrásnější rok v životě. Naplnili ho stovkami zážitků. A naštěstí měl dobrý konec. Kladenští fotbalisté ještě v únoru roku 2011 odlétali z novozélandského města Christchurch, kde po jejich odjezdu došlo k ničivému zemětřesení s oběťmi na životech. Pojďme si zavzpomínat s archivem Deníku.
9 fotografií

PŘED 10 LETY: Zemětřesení Kladeňáci ze Zélandu uletěli

Kladensko
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová hovoří poté, co s přehledem vyhrála parlamentní volby.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s převahou vyhrála parlamentní volby, které se konaly v noci na dnešek SELČ. Podle bezmála úplných výsledků její Novozélandská strana práce získala 49 procent hlasů a čeká se, že v zákonodárném sboru bude mít nadpoloviční většinu. Opoziční Novozélandská národní strana má po sečtení takřka všech volbních lístků 26 procent.

Volby na Novém Zélandu jednoznačně vyhrála strana premiérky Ardenové

Svět
Veronika Pecková.
Premiéra české softbalistky Veroniky Peckové v nejprestižnější soutěži světa se odkládá. Vedení japonské ligy kvůli koronavirové pandemii rozhodlo o tom, že se začne hrát až na podzim. „Mrzí mě to, protože celý tým věnoval přípravě velké množství času a energie. Na druhou stranu jsem ráda, že je zdraví sportovců na prvním místě,“ uvedla elitní evropská nadhazovačka. V zemi vycházejícího slunce však nadále zůstává. „Tým pokračuje v tréninku, takže je to rozhodně lepší varianta, než být v karanténě v Česku.“
9 fotografií

Premiéra se odkládá. Softbalistka Pecková v Japonsku alespoň trénuje

Ostatní sporty
Jiří Veselý
Jedno z největších tenisových dramat kariéry má za sebou Jiří Veselý. A se sladkou vítěznou tečkou. V semifinále turnaje v indickém Puné porazil Ričardase Berankise ve více než tříhodinové bitvě díky čtyřem odvráceným mečbolům 6:7, 7:6, 7:6 a po necelých pěti letech si zahraje finále podniku kategorie ATP.

Superbojovník Veselý! Po dlouhých letech je ve finále podniku ATP

Ostatní sporty
Erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island.
Na šest mrtvých vzrostla bilance pondělní erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island. Oznámila to policie, podle níž jeden z lidí hospitalizovaných s těžkými popáleninami dnes svým zraněním podlehl. Osm osob se stále pohřešuje a podle úřadů jsou s největší pravděpodobností rovněž po smrti. Na ostrově hrozí další výbuch, takže tam záchranáři zatím nemohou vstoupit.

Neklidná sopka na Novém Zélandu hrozí další erupcí. Mrtvých je už šest

Svět
Jaroslav Tauber spolu s Petrem Jandou v australském Melbourne.
Kladno – Sen třiadvacetiletého kladenského kytaristy Jaroslava Taubera pokračuje! Poté, co tento sympaťák absolvoval na podzim turné po Spojených státech amerických po boku legendárního Petra Jandy, vyrazil opět s frontmanem slavné skupiny Olympic na další koncertní šňůru. Radost svými písněmi aktuálně tato dvojice rozdává v Austrálii.

Kladeňák Jarda Tauber opět hraje po boku legendy, tentokrát u protinožců

Volný čas
Jachta Turn the Tide on Plastic během závodu Volvo Ocean Race analyzuje mořskou vodu a měří množství mikroplastů.
Posádky plachetnic, které se účastní závodu Volvo Ocean Race, který je považován za nenáročnější jachtařský závod na světě, učinily znepokojivý objev. Drobné částečky mikroplastů se již nachází i na nejopuštěnějším bodu na Zemi. Takzvaný Point Nemo se nachází v jižním Pacifiku a od nejbližší obydlené pevniny je vzdálený 2600 kilometrů.
6 fotografií

Plastový odpad se již dostal i na nejopuštěnější místo na Zemi

Svět
Michal Malátný.
Brno /ROZHOVOR/ – Jedna z nejúspěšnějších kapel české hudební scény přiveze do Brna novou desku. DRFG Arenu skupina Chinaski sedmého listopadu ovládne při svém turné s názvem Není nám do pláče. Stejnojmenná deska vznikala rok a půl v zahraničí, téměř každá píseň na jiném kontinentu. „Nemůžu se koncertu dočkat. Nečekal jsem, že se mi bude po tom kraválu stýskat,“ říká zpěvák kapely Michal Malátný.  

Chinaski není do pláče. Brno je naše oblíbená štace, říká frontman Malátný

Volný čas
Na poslední chvíli stačila žena v Aucklandu uskočit vlaku.
Nepozorní chodci trápí motoristy po celém světě. Nedbají semaforů, výstražných znamení a následné srážky tak často mají tragické následky. A hazard se životem není výjimkou ani na železnicích. Jen milisekundy dělily od smrti ženu v novozélandském městě Aucklandu, která se i přes signalizační zvony rozhodla přejít trať. Podívejte se na videa jen pro silné povahy.

Hazard se životem, ženu jen těsně minul vlak. Podívejte se na video

Svět