ŠTÍTEK: autismus

Spolu v sedle. Štěpán s otcem Josefem.
Možná vám přijde divné vzpomínat na prahu letních prázdnin na Velikonoce. My ale musíme. Kolo – dokonce dvoukolo – dalo letošní tvář doprovodné charitativní akci „Velikonoce na Hluboké“. Šestadvacetiletý Štěpán z Hluboké, s diagnózou autismu, má v sobě duši nadšeného cyklisty. Dostal krásné červené elektrokolo na společné jízdy s rodiči. Vyrábělo se pro něj na míru celé dva měsíce, a právě bylo slavnostně předáno.

Jak zabavit autistu o prázdninách? Darovaným elektrokolem

Čtenář reportér
Seminář u příležitosti Světového dne porozumění autismu.
U příležitosti Světového dne porozumění autismu, kterým je 2. duben, rodičovské sdružení APLA Severní Čechy z. s. zorganizovalo 9. dubna v Knihovně Ústeckého kraje, za finanční podpory nadačního fondu AutTalk Kateřiny Sokolové, seminář pro pracovníky, kteří ve své práci přicházejí do kontaktu s lidmi s diagnózou Porucha autistického spektra (PAS).
3 fotografie

V knihovně proběhl seminář u příležitosti Světového dne porozumění autismu

Čtenář reportér
Výtěžek akce Auty pro autisty ve výši 132 700 Kč, předal Milan Petržela hradišťské škole.
Netradičním způsobem si ve čtvrtek 4. dubna připomněli světový den autismu v uherskohradišťském Kině Hvězda. Základní a Mateřská škola Šafaříkova v Uherském Hradišti tam přichystala řadu aktivit pro žáky z okolních škol, včetně expozice obrazů a fotografií svých žáků, které vznikly ve spolupráci se studenty tamní Střední uměleckoprůmyslové školy (SUPŠ) a se žáky výtvarného oboru z místní ZUŠky.
15 fotografií

Světový den autismu v Hradišti. Milan Petržela předal šek na více než 132 tisíc

Slovácko
Ilustrační foto.
Možná jste viděli některý z těchto filmů - oskarový Rain Man (1988) s fenomenálním Dustinem Hoffmanem, nebo český s názvem Spolu (2022) se Štěpánem Kozubem v hlavní roli. Anebo dokument Veroniky Stehlíkové Děti úplňku (2017). Co mají všechny tyto filmy společného? Jejich ústředním tématem je autismus, respektive pohled na něj a pokus o pochopení a porozumění.
3 fotografie

Autismus – nic pro slabochy! 2. dubna je den porozumění autismu

Čtenář reportér
Jak lépe porozumět dítěti s autismem, radila Klára Došková na přednášce pro pedagogy v Městské knihovně v Kutné Hoře.
Seminář na téma Práce s dětmi s poruchou autistického spektra (PAS) uspořádalo Středisko Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora ve spolupráci s Eduzměnou Kutnohorsko. Odborné veřejnosti přednášela Klára Došková z pražského Centra terapie autismu, která se této problematice dlouhodobě věnuje. Do sálu městské knihovny si ji ve čtvrtek 9. listopadu přišlo poslechnout 60 učitelů a asistentů pedagoga.

Jak lépe porozumět dítěti s autismem, radila přednášející pedagogům v knihovně

Čtenář reportér
Pohřešovaný Pham Hong Tuan Anh.
Policisté již podruhé pátrají po osmnáctiletém muži, který trpí autismem a hyperaktivitou. Poprvé byl mladík pohřešovaný v pondělí 19. prosince. Druhý den se povedlo mladíka nalézt, avšak pár hodin poté opět utekl. Naposledy byl viděn v úterý 20. prosince kolem dvanácté hodiny polední, kdy v restauraci v Libušské ulici v Praze 4 odešel na toaletu a už se nevrátil. 

Policisté pátrají po osmnáctiletém muži, který trpí autismem a hyperaktivitou

Praha
Damián, malý autista z Plzně, s maminkou a sestrou
Kéž by byl jednou jako Sheldon z kultovního seriálu Teorie velkého třesku. To si přeje Plzeňanka Alena, maminka čtyřletého Damiána, který se potýká s autismem. A byla by šťastná, kdyby od něj jednou slyšela větu „Hele, mámo, letadlo“. Deníku tato žena, která sama vychovává Damiánka i jeho o čtyři roky starší sestřičku, popsala, jak vypadá život s autistou.
9 fotografií

Život s autistou. Kéž by byl jednou jako seriálový Sheldon, přeje si maminka

Regiony
Damián, malý autista z Plzně, s maminkou a sestrou.
Kéž by byl jednou jako Sheldon z kultovního seriálu Teorie velkého třesku. To si přeje Plzeňanka Alena, maminka čtyřletého Damiána, který se potýká s autismem. A byla by šťastná, kdyby od něj jednou slyšela větu „Hele mámo, letadlo“. Deníku tato žena, která sama vychovává Damiánka i jeho o čtyři roky starší sestřičku, popsala, jak vypadá život s autistou a co vše péče o něj obnáší.
9 fotografií

Kéž by byl jednou jako seriálový Sheldon, přeje si maminka autisty

Plzeňsko
Z vernisáže tradiční adventní výstavy patchworku v břeclavské synagoze.
V podvečer posledního listopadového úterý se krásný interiér břeclavské synagogy otevřela   výstavě tvorbě parchworkového klubu z Břeclavi. Návštěvníci si mohli prohlédnout, ale i zakoupit, velké množství výrobků ušitých ze zbytků látek z různého materiálu a barev. Břeclavská Modrá vážka také představila výpravu Lukáše Hrdličky, který půjde na projekt domova dětí s autismem. Děkujeme Miloši Ruferovi a Lukáši Hrdličkovi za pěkný příspěvek, fotky a video.
58 fotografií

Synagogu naplnil patchwork, Modrá vážka představila výpravu Lukáše Hrdličky

Čtenář reportér
Lidé přispěli na prospěšné projekty. Terapeutický koník Sagitta pomůže více dětem
Nejúspěšnějším projektem desátého ročníku programu ČSOB pomáhá regionům se v oblasti Praha 1 až 5 stal Dopravní prostředek pro terapeutického koně, díky kterému se Sagitta snadněji dostane k většímu počtu klientů. Veřejnost a banka finančně podpořily i lidi se sníženou soběstačností, mladé sportovce, lidi s mentálním a kombinovaným postižením a děti s autismem.

Lidé přispěli na prospěšné projekty. Terapeutický koník Sagitta pomůže dětem

Podnikání
Lidé z Kolpingovy rodiny Smečno pomáhají potřebným nejen na Kladensku už čtvrt století
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kolpingova rodina Smečno (KRS) pomáhá potřebným bezmála čtvrtstoletí. Tato nestátní nezisková organizace pod vedením ředitelky Ludmily Janžurové poskytuje rodinám s handicapovanými dětmi podporu, ulehčení a odbornou pomoc. Svoji základnu má organizace ve Smečně a před několika lety bylo uvedeno do provozu i další pracoviště ve Slaném ve Wilsonově ulici.
17 fotografií

Lidé z Kolpingovy rodiny Smečno pomáhají potřebným už čtvrt století

Kladensko