ŠTÍTEK: automobilka

Red Bull RB17.
O uplynulém víkendu proběhla jedna z největších akcí motoristického kalendáře. V britském Goodwoodu se konal Festival rychlosti. Obří akce, která funguje primárně jako setkání lidí a aut ze světa motorsportu, se zúčastnili slavní závodníci z celého světa – ať už aktivní, nebo „v penzi“ – a také úchvatná auta, která nejsou k vidění nikde jinde. Jedno z nejzásadnějších aut bylo ovšem úplně nové a představilo se právě tady. Šlo o hypersport RB17, který znamená faktický přerod Red Bullu v automobilku.
21 fotografií

Z výrobce nápojů automobilkou. RB17 je úžasný stroj a velký krok vpřed

Automagazín
Projekt Tatra do škol úspěšně pokračuje v České republice i na Slovensku
Unikátní projekt automobilky Tatra Trucks, který je zaměřen na popularizaci technických oborů mezi studenty středních škol, má za sebou další bohaté období. Za poslední dva roky se do iniciativy Tatra do škol zapojilo dalších několik středních škol technického zaměření nejen z Česka, ale také ze Slovenska. V obou zemích bude projekt pokračovat i v novém školním roce.

Tatra do škol: Studenti z osmi krajů sestavili nákladní vozy pro silničáře

Z okolí
Pro dnešní zábavný kvíz jsme pro vás zvolili otázky týkající se světově známé americké značky Cadillac. Na snímku je vůz Cadillac DeVille Convertible z roku 1968.
Typická Amerika. V dnešním zábavném kvízu se vydáme za moře, do Spojených států amerických. Hlavním tématem jsme totiž zvolili světoznámou a dnes už vlastně i legendární automobilku Cadillac z Detroitu. Ta má výsadu, že dodává auta pro úřad prezidenta USA v Bílém domě. Tuto značku měl v oblibě také Elvis Presley. Vozy Cadillac hrají také ve filmech a seriálech.

KVÍZ: V hlavní roli Cadillac. Zvládnete test o této automobilce na jedničku?

Automagazín
První verze Felicie se začala vyrábět v létě roku 1994
Škoda Felicia z devadesátých let bylo vlastně první auto, které se konstruovalo ve spolupráci mladoboleslavských techniků s jejich kolegy z německého Wolfsburgu. Během sedmi let se pak vyrobilo v závodech Mladá Boleslav a Vrchlabí 1,4 milionu exemplářů. Felicie se svého času nabízely ve verzích hatchback, kombi, pick-up i Fun. Jelikož prvním vyrobeným kusům bude během letošního roku již třicet let, můžou získat status veteránského vozidla.
15 fotografií

První novodobé Škody Felicia se brzy stanou veterány. Sedan ale nakonec nevznikl

Automagazín
Ilustrační fotografie
Dovedete si představit, že druhý nejsledovanější sportovní podnik na světě by za čtyři roky mohl krátce po startu v Praze, pro cizinu obzvlášť atraktivní, zavítat i do Mladé Boleslavi? Jestliže je řeč o slavném cyklistickém závodu Tour de France, který z pohledu diváckého zájmu výrazně překonává u nás populární hokejové i fotbalové i šampionáty, není to představa úplně nereálná. Mohlo by se to stát – pokud bude zájem.

Škodovky jezdí na Tour de France už léta. A což závod přímo v Mladé Boleslavi?

Boleslavsko
Modely Toyoty jsou nyní k mání s velkými slevami. Například kupující Corolly Sedan můžou ušetřit 130 000 Kč
I na začátku letního období pokračuje řada tuzemských zastoupení jednotlivých automobilových značek se slevovými akcemi. Zájemci o pořízení nového osobního vozu tak můžou v některých případech ušetřit třeba i více než 300 tisíc korun. Při zkoumání oficiálních ceníků automobilek jsme zaznamenali i návrat jednoho již téměř zapomenutého modelu do nabídky Renaultu.
28 fotografií

Automobilky přicházejí s letními slevami. Činí se hlavně japonské značky

Život řidiče
Z cyklistického závodu pro veřejnost L'Etape by tour de France.
Jako nesplnitelný sen se řadě sportovních fanoušků může jevit myšlenka, že zajet se podívat na nejlepší cyklisty světa závodící v rámci Tour de France by mohlo být stejně snadné jako třeba navštívit nedávný hokejový šampionát. Nemusí to být utopie – a leckterým Středočechům by se legendární závod mohl přiblížit ještě více než pražské mistrovství světa v ledním hokeji. 

Přivítat Tour de France by se hejtmanství líbilo. Za jakých podmínek?

Kladensko
Kolona aut v Praze, ilustrační foto
Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu patří mezi vůbec nejspornější témata, jaká Evropská unie řeší. Velké vášně mezi politiky i obyvateli členských zemí Unie vyvolává zejména snaha o zákaz spalovacích motorů. Evropští politici už došli v tomto ohledu ke shodě a po stanoveném termínu mají auta se spalovacím motorem z Unie pomalu začít mizet. Vše se ale může ještě změnit. Tématem se zabývá další díl seriálu Deníku. 

Mýty a fakta o Evropské unii: Zakáže Unie auta se spalovacími motory?

Česko a EU
Testovací trasy při mezinárodní prezentaci vedly kolem památek v západních Čechách
Mladoboleslavská automobilka tentokrát kvůli představení další verze Superbu pozvala motoristické novináře z Evropy do západních Čech. Centrem prezentace se staly Karlovy Vary, odkud se na testovací trasy vyráželo jak se zážehovými, tak i dieselovými verzemi nové generace Superbu s karosérií liftback. I do ní se nakonec bude montovat plug-in hybridní pohon.
14 fotografií

První svezení s novou limuzínou Superb: už jezdí jako skutečná vlajková loď

Autosalon
Autosalon v Ženevě v roce 2019.
Ženevský autosalon byl svého času jednou z největších událostí v automobilovém průmyslu. Za jeho „zlaté éry“ vystavovalo na ploše ženevského výstaviště okolo 120 vystavovatelů, mezi nimiž nechyběla žádná z automobilek. Během několika dní se zde vždy stihlo vystřídat 600 000 návštěvníků. Tato éra už je ale pryč a po několika letech úpadku, kterému zasadila finální ránu pandemie covid-19, přišla zlomová, ovšem nepřekvapivá informace. Ženevský autosalon končí, a to patrně nadobro.

Od zlatých časů k poloprázdným halám: Autosalon v Ženevě definitivně končí

Automagazín
Fiat 500e.
Aktuálně naleznete v nabídce evropských zastoupení Fiatu hned dvě podoby malého hatchbacku 500. V katalogu se stále drží první moderní generace, která byla představena už v roce 2007, nyní prodávaná s hybridním pohonem, a spolu s ní nová generace, představená v roce 2020, dostupná pouze jako elektromobil 500e. Jenže jakkoliv bylo původně v plánu zůstat už pouze u elektromobilu, i nová pětistovka nakonec dostane spalovací motor.
13 fotografií

Začátek nového trendu? Fiat do modelu 500 vrací spalovací motor

Automagazín
Jedním z hitů se určitě stane nový Duster.
Výhodou současného období je, že se do prodeje dostává opravdu široké spektrum vozů. Jednak s různými typy karosérií a jednak i druhy pohonů. Některé automobilky se navíc snaží zaplňovat ty segmenty, kde dosud neměly vhodný typ automobilu. Velká konkurence vede k tomu, že ceny se již tolik nezvyšují a navíc čekací doby na dodání objednaných kusů jsou maximálně několik měsíců.
40 fotografií

Na trh se brzy vřítí desítky nových aut: Vyberete si z nich některé?

Život řidiče
Z Toyota Beat festivalu v Kolíně.
/VIDEO, FOTO/ Pomyslný občanský průkaz dostal v sobotu kolínský rockový soutěžní festival, který před patnácti lety vznikl jako TPCA Beat festival, dnes už má v názvu jen jméno automobilky japonské. Od začátku se profiluje jako soutěžní, jen počet soupeřících kapel se v průběhu let měnil, letos měla šanci na kolínském Kmochově bojoval o šek na padesát tisíc korun určených na natočení desky pětice kapel. 
115 fotografií

Toyota Beat festival vyhrála domácí kapela Kupra. Hlediště zaplnil Mig 21

Volný čas
Volkswagen T-Roc je jeden z vozů, které zlevnily o významné sumy
Menší rodinná SUV jsou vozy, kterých se v České republice rok od roku prodává stále více. Jednotlivé automobilky proto nyní vedou cenovou válku, díky níž je množství modelů k mání za nižší cenu než před rokem. V našem přehledu máme auta, která nestojí více než půl milionu korun. Na výběr jsou modely jak od evropských, tak i korejských nebo japonských značek.      
24 fotografií

Dvacet nejdostupnějších SUV na trhu. Od loňska hodně zlevnila hlavně ta německá

Život řidiče
Zastava 101/1100
Nejznámějším typem již neexistující automobilky Crvena Zastava v srbském městě Karagujevac byl typ 101. Poslední kusy sjely z výrobní linky až 37 let od zahájení produkce, k čemuž došlo v roce 1971. Historie této značky je vůbec velmi spletitá. Například i zmíněný typ 101, jehož číslo se stalo v domácích poměrech podnětem pro vznik přezdívky stojadin, musel být v zahraničí kvůli možným sporům s Fiatem přejmenován.  
13 fotografií

Auta Zastava znali i Češi. Původní Fiat 128 dostal v Jugoslávii časem řadu jmen

Automagazín
Alpine Alpenglow Hy4.
Zdá se, že se pozice konceptuálních a produkčních vozů otáčí. Zatímco před pár lety automobilky vyráběly spalovací auta a čím dál víc konceptů bylo elektrických, dneska automobilky dělají více a více elektromobilů a mezi koncepty se začínají objevovat spalovací motory. Jedním z takových „spasitelů“ spalovacího motoru je i Alpine – sportovní značka spadající pod Renault.
14 fotografií

Alpine chce zachránit spalovací motor. Alpenglow Hy4 jezdí na vodík

Automagazín
Škoda 200 RS poprvé závodila v květnu 1974
Dnes Škoda Auto používá logo RS také na sportovních verzích Octavie a Kodiaqu. Je i v označení rallyového speciálu Fabia RS Rally II. Poprvé se však zkratka symbolizující Rally Sport objevila na nádherných třech speciálech, které vytvořili v závodním oddělení mladoboleslavské automobilky. Diváci je poprvé mohli vidět v květnu 1974 na trati tehdejší Ida Rallye, která se jela v Novém městě nad Metují a jeho okolí.
12 fotografií

Historie Škody RS je stará přesně 50 let. Úkolem pro 200 RS bylo porazit Alpine

Automagazín
Nissan Epoch, Epic, Era a Evo
V čínském Pekingu aktuálně probíhá, a ještě pár dní bude probíhat, autosalon Auto China, který se koná jednou za dva roky. Současný ročník nemá úplně velký mezinárodní dosah a naprostá většina prezentovaných vozů jsou čínské značky, určené pro čínský trh. I tak se ovšem objevilo i pár zajímavých konceptů, které stojí za pozornost.
8 fotografií

Ty nejzajímavější koncepty z autosalonu v Pekingu

Automagazín
První snímek Škody Vision Gran Turismo
Tohle odhalení nové Škody není úplně standardní. Mladoboleslavská značka tentokrát nepředstavuje vůz z oceli, hliníku a plastu, ale virtuální závodní speciál, se kterým si budete moci zajezdit ve hře Gran Turismo 7. Přesto je ovšem zajímavý i pro nehráče. Škoda se se svým vozem Vision Gran Turismo zařazuje mezi značky, které již svou vizi ideálního závodního vozu představily dříve. Odhalení závodní – byť pouze virtuální – Škody můžete navíc sledovat ve středu živě on-line.

Nová Škoda pro herní svět už ve středu: čím je zajímavá a jak koukat na odhalení

Automagazín
Poslední vůz Volvo s naftovým motorem.
Další z automobilek definitivně ukončila výrobu dieselových motorů. Psal se 26. březen 2024, když z linky ve švédské továrně Torslanda sjelo Volvo XC90, poháněné vznětovým čtyřválcem. Nezamířilo však na sklad ani k zákazníkovi, ale do muzea – bylo totiž po 45 letech nabídky dieselových motorů posledním naftovým autem, co švédská automobilka vyrobila.

Jsme svědky konce dieselového motoru v osobních autech

Automagazín
BMW Vision Neue Klasse X
Termín „Neue Klasse“ – z němčiny přeloženo jako „Nová třída“ – se poprvé objevil počátkem šedesátých let, kdy mnichovská automobilka postupně představila kompletně nové portfolio sedanů a kupé. Nyní přichází Nová třída znovu, a to v reakci na transformaci evropských automobilek směrem k elektromobilitě. Jako Neue Klasse mají být označovány budoucí elektrické modely.
27 fotografií

Nová třída i pro rodinu. BMW ukazuje Vision Neue Klasse X

Autosalon
BYD Han
Slyšíme to v poslední době čím dál častěji. Přijdou Číňané a převálcují svými levnými auty zavedené evropské automobilky. A souběžně provedou totéž s automobilkami americkými. Jenže přesně v tomto duchu se mluví již pár let, takže kde jsou ta kvalitnější, technologicky vyspělejší auta za polovinu nebo dokonce třetinu ceny? Taky je nikde nevidíte?

Proč trh nezaplaví levná čínská auta? 7 značek, které mohou uspět

Automagazín
Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do výrobních technologií.
Kopřivnická automobilka odstartovala investice do špičkového strojního vybavení, aby zefektivnila výrobní procesy a zvýšila objem produkce až na 2500 vozidel za rok. Tatra také spustila rozsáhlý proces digitalizace výroby s využitím moderních systémů podnikového řízení a chystá modernizace i úpravy vnitřních prostor továrny, a to jak ve výrobních halách, tak v administrativní části.
6 fotografií

Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do nových výrobních technologií

Podnikání
Renault 4CV byl prvním francouzským vozem s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa.
Byl prvním poválečným vozem slavné francouzské automobilky. Brzy po svém představení na autosalonu 1946 se Renault 4CV stal velice populárním. Vydobyl si také prvenství v podobě francouzského vozu s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa. Ve Francii mu říkali „hrouda másla“ u nás dostal přezdívku „želvička“.
18 fotografií

Garážový miláček: proč se Renault 4CV stal želvičkou cest ve Francii i v Česku

Automagazín
Škoda Auto důrazně varuje před falešnými nabídkami investic a podvodnými soutěžemi. České zastoupení mladoboleslavské automobilky připravilo edukativní video se známým moderátorem TV Nova Reyem Korantengem.
/VIDEO/ Českým internetem se stále šíří různé podvodné nabídky, které zneužívají dobré jméno Škoda Auto. Automobilka před falešnými nabídkami investic a podvodnými soutěžemi důrazně varuje, zároveň veškeré dění aktivně monitoruje, spolupracuje s Policií ČR a podává trestní oznámení. České zastoupení mladoboleslavské automobilky připravilo edukativní video se známým moderátorem TV Nova Reyem Korantengem.

Škoda Auto varuje před podvodníky edukativním videem se známým moderátorem

Čtenář reportér
Koncept Honda Saloon
Mají být „tenké“ ve smyslu aerodynamiky a designu, „lehké“ ve smyslu řízení a ovládání, a „moudré“ ve smyslu bezpečnostních a chytrých technologií. Nejdůležitější ovšem je, že jak napovídá samotný název „Série 0“, automobilka Honda v tomto případě začíná zcela od nuly. Dva koncepty jsou předzvěstí budoucích elektrických modelů, nabízených značkou globálně.
7 fotografií

Dva koncepty Honda „Série 0“ jsou předzvěstí budoucích modelů

Autosalon
Škoda Popular 420.
Škoda Popular byl jedním z prvních typů škodovky, který dostal vedle číselného označení také jméno. Jednalo se o nejúspěšnější předválečný model automobilů této značky, který napomohl firmě dostat se na vrchol. Populary se vyráběly ve třech hlavních provedeních. Jako čtyřsedadlové limuzíny, kabriolety a dvousedadlové roadstery. Později přibyly ještě další, například dodávkové vozy.
12 fotografií

Populární Škoda Popular. Miloval ji i továrník Baťa nebo brankář Plánička

Automagazín