ŠTÍTEK: BASF SE

Plně elektrický autonomní robot Bakus zastane práci ve vinohradě bez řidiče. Je jednou z technologických novinek představených loni na jihomoravském vinohradnickém jarmarku Kázání ve vinici
Šetří lidskou práci, jsou přesní, zpravidla nečmoudí a celkově jsou k životnímu prostředí šetrnější než jejich technologicky starší předchůdci. Trendem digitalizace a automatizace současnosti je i využívání robotů pro zemědělské činnosti. Sázecí drony nebo robotický sběrač vinných hroznů by se mohly stát běžnou výbavou zemědělců. Na jejich pořízení budou moci čerpat dotace od ministerstva zemědělství, připravené jsou miliardy korun.
19 fotografií

Pokrok v zemědělství: Ministerstvo chce na polích roboty, uvolní miliardy korun

Ekonomika
Výbuch v Bejrútu má katastrofální následky
Rozsah úterního výbuchu v libanonské metropoli Bejrútu mohla způsobit i malá část z 2750 tun dusičnanu amonného uskladněných v tamním přístavu. Síla výbuchu tisíců tun chemikálie by byla srovnatelná s malou atomovou bombou. ČTK to řekl Petr Holzhauser z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Obří exploze si vyžádala přes 100 mrtvých a více než 4000 zraněných. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly právě tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny.
40 fotografií

Výbuch v Bejrútu? Mohlo ho způsobit malé množství chemikálie, míní český expert

Svět
Tým Laborek.cz ze Slaného zísskal novinářskou cenu.
Praha, Slaný - Kdo zavítal o víkendu s rodinou a dětmi na pražské Výstaviště, nepřestával se divit, co vše lze vymyslet, vyrobit, naprogramovat, spájet nebo vytisknout. Festival Maker Faire tak vyzdvihl bohatou tradici českého kutění a bastlířství a spojil ji s novým trendem tzv. hnutí makerů, celosvětovou renesancí individuálního vyrábění a tvořivosti s použitím nových trendů a technologií.
6 fotografií

Gymnazisté ze Slaného získali na festivalu cenu za obří vzduchový kanón

Kladensko
Za nezávislost Katalánska demonstrují v ulicích tisíce lidí
Situace v Katalánsku, které lavíruje na hraně vyhlášení nezávislosti, zneklidňuje i řadu německých společností. Jak uvedl německý ekonomický deník Handelsblatt, neklid panuje hlavně ve Volkswagenu, který vlastní Seat a dále v katalánských divizích Henkelu či firmy BASF. Největším strašákem jsou celní povinnosti, jež by vyvstaly s vystoupením Katalánska ze španělského svazku a tím i z Evropské Unie. 
26 fotografií

Katalánská nezávislost dělá vrásky německým koncernům, bojí se smrtících cel

Ekonomika
Ilustrační foto.
Vídeň (Rakousko) - Rakouská energetická skupina ÖMV koupí zhruba čtvrtinový podíl v jednom z největších ruských polí s plynem Južno-Russkoje za 1,75 miliardy eur (47,3 miliardy Kč) od firmy Uniper. Pro ÖMV je to velká expanze a Uniper díky prodeji získá tolik potřebnou finanční injekci.

ÖMV expanduje, koupila v Rusku naleziště zemního plynu

Ekonomika
Exploze továrnou v Porýní-Falci otřásla kolem 11:30 SELČ.
Ludwigshafen - Dnešní výbuch v chemičce společnosti BASF v německém městě Ludwigshafen usmrtil dvě osoby a dalších nejméně šest těžce zranil. Dva lidé se nadále pohřešují, řekl zástupce chemičky Uwe Liebelt. Obyvatelům částí Ludwigshafenu a Mannheimu firma stále doporučuje nevycházet z domovů a neotevírat okna.

Výbuch v chemičce v Ludwigshafenu zabil dvě osoby, šest zranil těžce

Svět
Ilustrační foto
New York - Americký výrobce chemikálií Dow Chemical se dohodl na spojení s domácím konkurentem DuPont. Podle agentury DPA jde o největší fúzi v historii chemického průmyslu. Spojením dvou největších a nejstarších chemických výrobců v USA vznikne skupina v hodnotě kolem 130 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč) a tržbami přes 90 miliard dolarů, celý koncern se má ale brzy znovu rozdělit.

Výrobci chemikálií Dow Chemical a DuPont se dohodli na obří fúzi

Ekonomika
Ilustrační foto
Petrohrad - Ruský plynárenský podnik Gazprom chce budovat globální strategickou alianci s britsko-nizozemským ropným koncernem Royal Dutch Shell. Obě společnosti si v rámci spolupráce vymění část majetku a Gazprom bude moci pronikat na nové trhy. Agentuře Reuters to dnes řekl šéf Gazpromu Alexej Miller.

Ruský Gazprom buduje globální alianci se společností Shell

Ekonomika
Ilustrační foto
Chrudim - Teprve v posledním kole právě skončené druhé ligy mladšího dorostu v házené dokázali hráči místního oddílu zvítězit a získat dva body do tabulky. Na domácí palubovce ve sportovní hale porazili soupeře z Ledče nad Sázavou.

Vítězné loučení házenkářů Sokola Chrudim

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Chrudim - V 17. kole druhé ligy mladšího dorostu odehráli házenkáři místního Sokola utkání na palubovce ambiciózního soupeře, jenž se usídlil na druhé příčce tabulky. Hostům, kteří odjeli bez střelce Nováka a spoluhráče Jiříka, ale se dvěma hostujícími hráči z ligových Úval, se zápas vůbec nepovedl.

Lokomotiva Louny překvapení nepřipustila

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Chrudim - Ke svému druhému jarnímu mistrovskému zápasu cestovali mladí prvoligoví dorostenečtí házenkáři Chrudimi do Prahy na palubovku Sokola Vršovice, momentálně devátého celku tabulky. Tentokrát nemohl trenér Milan Lédl využít posil z ligových Úval.

Házenkáři Chrudimi na Vršovické nestačili

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Chrudim - O uplynulém víkendu začala odvetná část první ligy mladšího dorostu házenkářů. Chrudimští přivítali ve své domovské sportovní hale osmý celek tabulky TJ Náchod a v jejich sestavě již nastoupily tři posily z ligového dorostu Sokola Úvaly u Prahy Daniel Bossanyi, Jakub Eliáš a Břetislav Hájek. Naopak pro nemoc a pobyt na horách se omluvili Novák a Hromádko.

Mladí Chrudimáci nestačili na Náchod

Ostatní sporty
Ilustrační snímek.
Chrudim - V posledním podzimním kole házenkářské druhé ligy zajížděli místní mladší dorostenci na palubovku devátého celku tabulky. Podle trenéra Milana Lédla hratelný soupeř však nakonec tři body z rukou nepustil.

Házená: Derniéra nepřekvapila

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Chrudim - Velmi blízko prvního bodového zisku byli ve druhé házenkářské lize mladší dorostenci místního Sokola, když v souboji dvou nejslabších týmů soutěže svedli vyrovnanou bitvu s vršovickou Lokomotivou. Po nezvládnutém závěru ale museli skousnout hořkou porážku o jednu branku.

Házenkáři se bodů nedočkali

Ostatní sporty
Kids‘ Lab Abrakadabra miluje chemii
Chemie je zábava, nevěříte? V první dětské laboratoři Kids' Lab Abrakadabra tomu tak opravdu je. Kids' Lab Abrakadabra v prostorách Národního technického muzea v Praze je první dětskou laboratoří v České republice a v pořadí již 35. laboratoří ve světě. Vzdělávací program společnosti BASF každý rok navštíví více než 50 000 dětí z celého světa a těší se velké oblibě nejen u žáků, ale i u jejich učitelů. Jeho cíl je jasný – přiblížit malým vědcům tajuplný svět chemie. Od 23. 11. 2012, kdy byla laboratoř otevřena, již výukové programy navštívilo více než 3 200 dětí z celé České republiky ve věku 6 až 12 let.
2 fotografie

Kids‘ Lab Abrakadabra miluje chemii

Reklama
Inovace a vývoj v BASF- Graphene
Společnost BASF navýšila v roce 2013 výdaje na výzkum a vývoj na 1,8 miliard eur. BASF nabízí inteligentní řešení pro nové výzvy budoucnosti. Výzkum a vývoj probíhá nejen na základě nových systémů a funkčních materiálů, ale využívá také inovativní průřezové technologie, jako jsou například nanotechnologie.

Inovace a vývoj v BASF

Reklama
Ilustrační foto.
Chrudim - Mladší dorostenci místního Sokola odehráli první dva zápasy ve druhé lize (druhé a třetí kolo, když k tomu prvnímu pro malý počet hráčů neodcestovali), avšak na body nedosáhli. Nově tvořící tým to zřejmě bude mít v soutěži hodně těžké…

HÁZENÁ: Vysoké prohry Sokola

Ostatní sporty
Z přátelského utkání v házené TJ Sokol BASF Chrudim - Výběr Dukly Praha 26:37 (9:16).
Chrudim - V sobotní pouťové odpoledne se ve sportovní hale odehrálo přátelské utkání v házené, a to v rámci 105. výročí založení tohoto sportu v Chrudimi. Házená se zde totiž hraje od roku 1909. Do roku 1963 to byla česká házená, poté se přešlo na handball národní házenou.

Házenkáři si to o pouti rozdali s Duklou Praha

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Praha – Plochy geneticky modifikované (GM) kukuřice pěstované v ČR se meziročně snížily téměř o třetinu na 1754 hektarů. Hlavními důvody poklesu zájmu o její pěstování jsou velká administrativní zátěž pěstitelů, přísná pravidla pro pěstování i drahá osiva. Pokles výměry, na které se GM kukuřice pěstuje, trvá v celé Evropské unii již několik let. V mimoevropských zemích polí s těmito plodinami naopak přibývá.

Plochy geneticky modifikované kukuřice v Česku dále klesají

Ekonomika
Ilustrační foto
Frankfurt nad Mohanem - Německý chemický koncern BASF uvažuje o vybudování petrochemického závodu ve Spojených státech za více než miliardu eur. BASF, který je největším světovým chemickým výrobcem podle tržeb, tak reaguje na vysoké energetické náklady v Evropě. Podobně jako jiné velké chemické firmy jej přitahuje levný břidlicový plyn ve Spojených státech. Zemní plyn je zde díky rozmachu těžby z břidlicových hornin v současnosti zhruba třikrát levnější než v Evropě, napsala agentura Reuters.

BASF zvažuje rekordní investici v USA. Zlákal ho břidličný plyn

Ekonomika
Dobrovolní hasiči mají novou cisternu
Jablonec nad Jizerou - Na základě inzertní nabídky na internetu zdejší Sbor dobrovolných hasičů ve spolupráci s městským úřadem zakoupil v německém hasičském autobazaru zánovní hasičskou cisternu na podvozku TATRA 815 6x6.

Dobrovolní hasiči mají novou cisternu

Krkonoše
Ve firmě BASF Stavební hmoty Chrudim unikl čpavek, jedna osoba zkolabovala. Naštěstí pouze v rámci technického cvičení hasičů.
Chrudim - Houkání sirén a hasiči v protichemických oblecích - tak to ve čtvrtek 7. března půl hodinu po poledni vypadalo u budovy firmy BASF Stavební hmoty v Chrudimi, kam se sjelo několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Důvodem zásahu byl únik neznámé látky, naštěstí pouze v rámci taktického cvičení.
24 fotografií

VIDEO/FOTO: Ve firmě unikl čpavek, jedna osoba zkolabovala

Nehody
Ilustrační foto.
Chrudim – V posledním podzimním kole před zimní přestávkou obě házenkářská dorostenecká druholigová družstva místního Sokola zvítězila. Starší dorostenci zaujímají se 4 body 9. (předposlední) příčku tabulky. Mladší dorostenci přezimují v čele tabulky s tříbodovým náskokem před svými severočeskými pronásledovateli Libercem a Jabloncem.

HÁZENÁ: Mladší dorost přezimuje na špici tabulky

Ostatní sporty
Luboš Řehák stojí u pasivního domu, který společně se stavební firmou postavil před pěti lety.
Břeclavsko – Když člověk poprvé projede okolo domu Luboše Řeháka z Lednice, těžko si všimne něčeho zvláštního. Sedlová střecha, plot, dvorek a okolo pobíhající pes… Při bližším prohlédnutí se ale stavba ve srovnání s okolím vymyká. Jde o pasivní dům s minimálními náklady na provoz. V břeclavském regionu je jich zatím pouze pár.

Lednický průkopník začíná topit, až když skoro mrzne

Břeclavsko
Ilustrační foto
Chrudim - O víkendu pokračovala dalšími zápasy II. liga dorostu v házené. Tým starších přivítal na domácí půdě favorita z Loun, se kterým dokázal držet krok téměř celý první poločas. Mladší dorostenci, kteří vedou tabulku, si překvapivě jen rozdělili body s předposledními pražskými Vršovicemi.

HÁZENÁ: Sokolové ztratili bod, přesto se drží v čele

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Chrudim – V osmém kole druhé ligy dorostenců v házené zbytečně ztratil body starší chrudimský celek. V posledních dvou minutách totiž třemi inkasovanými góly umožnil soupeři otočení skóre v jeho prospěch. Mladší dorost Sokola podle očekávání zdolal protivníka z města automobilů.

HÁZENÁ: Starší dorost Sokola prováhal závěr utkání

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Chrudim - Druhá liga dorostenců v házené pokračovala šestým podzimním kolem. Starší dorostenci postrádali tři hráče základní sestavy, ale přesto podali na jihu Čech oproti minulým zápasům zlepšený výkon. Mladší družstvo chrudimských Sokolů zatím v letošním ročníku ještě neprohrálo.

HÁZENÁ: Mladší dorost prochází soutěží bez porážky

Ostatní sporty