ŠTÍTEK: bavlna

Jednání s basmači ve Ferganské kotlině v roce 1921
Byla sobota 19. ledna 1924. K městu Chiva v bývalém stejnojmenném chanátu – v roce 1924 v Chórezmské lidové sovětské republice – dorazily jednotky vzbouřených basmačů a oblehly město. Pokusy o průlom však chivská posádka spolu s komsomolskými a dělnickými oddíly úspěšně odrážela. Po čtyřech dnech se k městu přiblížila Rudá armáda. Končilo další dějství několikaletého basmačského povstání.
8 fotografií

Na Afghánistán si Sověti zadělali už před 100 lety. Potlačením povstání basmačů

Historie
Látkové kapesníky mají oproti papírovým velké nevýhody. Při rýmě jsou doslova semeništěm bakterií.
Ačkoliv je dnes látkový kapesník považován spíš za hygienickou pomůcku z dob minulých, stále se najdou tací, kteří by jej nikdy za papírový kapesníček nevyměnili. Při rýmě i nachlazení zachytí naše hleny oba zhruba stejně, rozdíl je však v tom, že kapesník z bavlny nosíme stále u sebe, a to včetně obsažených virů a bakterií. Naše smrkání se tak může stát zdrojem nákazy pro ostatní a infikovat okolní předměty. Víte, jak ho správně používat a prát?

Používáte látkový kapesník? Riskujete. V něčem je ale lepší, než ty papírové

Zdraví
Uplést svetr je dle pletařky hračka
Zima je za dveřmi a s odcházejícím létem odhazujeme tenké svršky a začínáme mít chuť zahalit se do něčeho trochu teplejšího. Když ale projdete obchody s oblečením, z většiny regálů na vás kouká svetr s příměsí umělých vláken, o které někteří z nás nestojí. Proto si nakupte kvalitní příze a vrhněte se do vlastního projektu. Plést se totiž může naučit každý.
39 fotografií

Pletení je hračka. S radami zkušených pletařek upletete svetr jak z butiku

Hobby
Jan Jendřejek založil Elastex Krnov i Northman outdoor Bruntál. O výrobě ponožek ví úplně všechno.
/ROZHOVOR/ Zatím téměř nikdo nezaznamenal, že v okrese Bruntál se nenápadně zrodila česká ponožkářská velmoc. Krnovská firma Elastex obchoduje s textilními materiály nejen pro výrobu ponožek. Bruntálská firma Northman Outdoor chrlí milion párů ponožek ročně. Obě tyto firmy mají stejného zakladatele a jednatele: Jana Jendřejka. Jaká byla minulost, je přítomnost a bude budoucnost jeho nenápadného ponožkářského impéria?
9 fotografií

Šéf Elastex Krnov a Northman Outdoor Bruntál: Máme nejmodernější pletárnu v ČR

Bruntálsko
Fronta před galanterií na Husově náměstí v Berouně.
Lidé z Berouna i blízkého okolí berou v současné době obchody galanterií útokem. Nakupují především látky a další potřebné věci pro domácí výrobu roušek. Ochranné roušky pak končí nejen v rodinách, ale i ve zdravotnických zařízeních. Materiálu je zatím dostatek, shodují se Deníkem oslovení obchodníci.

Materiálu na výrobu roušek je zatím dostatek

Berounsko
Ilustrační foto.
Hradec Králové – Ve 27. kole nejvyšší dorostenecké soutěže zajížděli fotbalisté FC Hradec do Mostu. „Votroci" měli soupeři co vracet, vždyť na podzim prohráli na Bavlně 0:3. Odveta se jim vydařila a po výborném výkonu zejména v první půli si odvezli tři body.

Mladí 'votroci' oplatili Mostu porážku z podzimní části

Fotbal