ŠTÍTEK: Bavorský les

Ŕeditelka Národního parku Bavorský les Ursula Schuster (uprostřed), ředitel NP Šumava Pavel Hubený a vedoucí výzkumu Národního parku Bavorský les profesor Jörg Müller vysvětlují výsledky monitoringu.
Populace tetřeva hlušce se v bavorsko-českých pohraničních horách výrazně zvýšila. Ukazují to výsledky posledního genetického monitoringu, který předloni v zimě provedli zástupci Národních parků Šumava a Bavorský les. Ředitelka Správy Národního parku Bavorský les Ursula Schuster a ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený prezentovali výsledky na společném setkání na Bučině.
9 fotografií

Šumava a Bavorský les jsou pro tetřevy ráj. Turista na značených cestách nevadí

Prachaticko
Vyhlášení výsledků festivalu Šumava Litera.
Již podeváté se konal ve Vimperku literární festival Šumava Litera. Letošní téma, odkazující ke 100. výročí úmrtí Karla Klostermanna, bylo “Učitelé a školy na Šumavě a v Bavorském lese”. V průběhu celého minulého týdne se konaly v jihočeském městečku a jeho okolí přednášky, projekce a debaty, všechny tématicky zaměřené na učitele, Šumavu, její dějiny a literární poklady.

Vimperský knižní festival Šumava Litera zná vítěze

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Ochránci přírody i turisté na německé straně Šumavy smutní. Uhynula poslední vlčí samice, která žila ve výbězích zvířat Národního parku Bavorský les (NPBL). „Mezi zaměstnanci panuje kvůli úhynu extrémně depresivní nálada,“ uvedla Ursula Schuster z NPBL, jenž o smrti zvířete informoval ve čtvrtek.

Němci smutní, uhynula poslední vlčice ve výběhu v Bavorském lese

Klatovsko
Huňáč vlak nepřetlačil...
Poblíž nádraží tauernské železnice Schwarzach-St. Veit v Pongau srazil vlak v úterý ráno medvěda hnědého. Usmrcené zvíře zůstalo ležet mezi kolejemi a později bylo odsunuto. Hubert Stock, zemský pověřenec, vyjel dopoledne na místo pro odebrání DNA ke zjištění původu šelmy.

Od sousedů: V Solnohradsku přejel vlak medvěda

Českobudějovicko
Výrazné ochlazení přineslo v sobotu na vrcholky Šumavy první sněhové přeháňky. Video z chumelenice na Velkém Javoru zveřejnili na sociální síti WeLoveŠumava.
Výrazné ochlazení přineslo v sobotu na vrcholky Šumavy první sněhové přeháňky. Video z chumelenice na Velkém Javoru zveřejnili na sociální síti WeLoveŠumava. Podle meteorologických záznamů první souvislá sněhová pokrývka byla na Šumavě loni 13. října. Předloni to bylo už 23. září a v roce 2019 6. října.
9 fotografií

První chumelenice po létě: na Velkém Javoru sněžilo

Klatovsko
Z nabídky Národního parku Šumava si mohou vybírat školy. Využívají toho při školních výletech.
Po dvou letech covidové pandemie, která zásadně ovlivnila ekologickou výchovu Správy NP Šumava, opět všechna střediska environmentální výuky Správy Národního parku Šumava každý týden vítají stovky dětí. Navíc díky projektům podpořených z národních a přeshraničních programů zajišťují autobusovou dopravu a výlety do Národního parku Bavorský les.
12 fotografií

Školáci se zase mohou vzdělávat na Šumavě i v Bavorském lese

Prachaticko
Pohled do oblasti rozšíření Národního parku Bavorský les.
Národní park Bavorský les se zvětšuje. Navíc se už letos zvětší bezzásahovost na 75 procent jeho rozlohy. Rozšíření o více než 600 hektarů jednomyslně podle informací mluvčího Národního parku Šumava schválil Bavorský zemský sněm. „Je tak největším lesním národním parkem v Německu. Společně s Národním parkem Šumava tvoří nejrozsáhlejší území divoké přírody bez lidských zásahů ve střední Evropě,“ upřesnil Jan Dvořák.

Bavorský les je větší, zemský sněm schválil rozšíření a je největší v Německu

Prachaticko