ŠTÍTEK: Benátky

Italské Benátky
Levné letenky, dostupné organizované zájezdy i slavné památky, které se dají stihnout obejít za jeden den. To všechno dělá z Benátek, slavného italského města na vodě, oblíbený výletní cíl i pro tisíce Čechů. Jenže nejen pro ně. Ročně si na mapě světa návštěvu této destinace odškrtne dalších dvacet milionů turistů. Přetěžují ubytovací služby, ucpávají ulice a místní se cítí jako vyhnanci ve vlastním domově. Město proto zavedlo v dubnu turistickou daň, která měla příval návštěvníků zpomalit. Do benátské pokladny přiteklo tolik peněz, že radnice naznačuje plány na její další navýšení.
7 fotografií

Turistická daň přinesla Benátkám miliony eur. Město zvažuje, že vstupné navýší

Státy EU
David Čížek
Svoji kariéru svázal fotbalista David Čížek zejména s SK Kladno, kam přišel jako malý kluk před dvaadvaceti roky z Brandýska a vypracoval se tady ve výborného hráče. Jako mladého si ho dokonce stáhla proslulá akademie v Příbrami, zahrál si také za Kolín, Roudnici nebo Lovosicích. Ale nejvíc doma v Kladně, kde vstoupil do mužské kategorie, a také tu odmakal posledních sedm sezon. Nyní je tak trochu obětí hektických změn v kladenském klubu a jako nové působiště si vybral Králův Dvůr.
31 fotografií

Zkušený Čížek se rozloučil s Kladnem, hrát bude s kamarádem za Cábelíky

Fortuna divize
Z fotbalového utkání České fotbalové ligy Kolín - Brozany (3:0)
Druhý zápas letního přípravného období mají za sebou fotbalisté Sparty Kolín, kteří poměřili své síly s Benátkami nad Jizerou. Souboj dvou celků připravujících se na Českou fotbalovou ligu zvládli lépe Kolínští, ti vyhráli rozdílem dvou gólů. Střelecky se uvedli nováčci. Kolín měl hrát podle původního plánu také ve středu se Znojmem, ale utkání se nekonalo.
51 fotografií

Trenér Douděra chválil přístup hráčů, střelecky se předvedli dva nováčci

Fotbal
Do karibského aquaparku Caribe Bay v Itálii je to v podstatě stejně daleko jako k nejbližším plážím v Chorvatsku.
Karibské ostrovy připomíná návštěvníkům zábavní vodní park Caribe Bay v italských Benátkách. Rozprostírá se na ploše 80 tisíc metrů čtverečních a patří tak mezi největší vodní parky v Evropě. Vyhledáván je zejména kvůli bílému písku a vodním atrakcím, z nichž mnohé doslova prověří odvahu návštěvníků. Autem z Prahy do Caribe Bay cesta trvá asi 8 hodin. 
8 fotografií

Z ČR do „Karibiku“ autem za pár hodin. Bílý písek, průzračná voda a 27 atrakcí

Do světa
Nové posily fotbalového SK Kladno - Korejci  Shi Dae Hwan i Park Se Ho
Dva fotbalisté z Jižní Koreji podepsali ještě před odjezdem týmu na krátké kondiční soustředění do Blšan nové smlouvy s SK Kladno. Minimálně v podzimní části si tak zahrají v modrobílých barvách klubu Shi Dae Hwan i Park Se Ho.

Oba šikovní Korejci podepsali smlouvu s Kladnem

Fotbal
Přípravný zápas SK Kladno (v bílém) - SK Benátky nad Jizerou 2:0.
Sice dodatečně a až z druhého místa, ale zaslouženě se fotbalové Benátky radují po šesti letech z návratu do ČFL, odkud vypadly poté, co doplatily na to, že radotínská Olympie nedostala licenci pro druhou ligu a odskákat to klub od Jizery. V uplynulé divizní soutěži C nasbíraly Benátky skvělých 73 bodů a lepší byly je suveréni z Ústí nad Orlicí.
109 fotografií

Kouč Staněk o první přípravě i nových posilách Benátek

Fotbal
I. A třída - skupina B, 18. kolo: SK Kosmonosy B - FC Horky (2:2), 17. března 2024
/ROZHOVOR/ Dva roky zpět divize, pak krajský přebor, naposledy I. A třída a v další sezoně? Pouze okres! Zatímco za předešlými pády byly řádné sestupy, tentokrát se v Horkách pro ústup z fotbalové slávy rozhodl samotný klub. Podle manažera a předsedy Jaroslava Dvořáka se pro áčko nepodařil sehnat dostatečný počet hráčů. V rozhovoru pro Deník nastínil i podobu nové sezony, během které chtějí u Jizery spojit síly se sousedními Benátkami. V rámci spolupráce by se na krajskou soutěž mělo chodit v Horkách i nadále.
13 fotografií

Horky to v kraji balí a chystají „sňatek z rozumu“. Nejsou hráči, zní z klubu

Kraje
Snímky z letošního Bienále Benátky 2024. Pohled do Českého a Slovenského pavilonu.
Už šedesáté Bienále umění se koná až do 24. listopadu v italských Benátkách. Jednotlivé přehlídky jsou jakýmsi barometrem současných výtvarných trendů na naší zeměkouli, byť určitě ne vždy reprezentují to nejpozoruhodnější, co bylo v této oblasti vytvořeno v poslední době. Petr Pavliňák, galerista a šéf ostravského Výtvarného centra Chagall, patří k pravidelným návštěvníkům této velmi prestižní akce. To byl také důvod k následujícímu rozhovoru.
4 fotografie

Bienále 2024 v italských Benátkách očima ostravského galeristy

Ostravsko
Roman Kučera
Podzimních sedm bodů nedávalo divizním fotbalistům Čáslavi příliš velkou naději na záchranu v soutěži. To se také nakonec potvrdilo. Mužstvo se po špatném úvodu jara rozehrálo, sbíralo body, ale jen malý kousek chyběl k tomu, aby tým zůstal v divizi. Trenér Roman Kučera, který se mužstva ujal v zimní přestávce a s vedením klubu přivedli sedm posil, zažívá po sezoně velké zklamání. „Byli jsme pověstný krůček od malého zázraku,“ říká mimo jiné v rozhovoru.
43 fotografií

Čáslavský trenér Roman Kučera: Byli jsme pověstný krůček od malého zázraku

Fortuna divize
Výstava / Pavel Piekar – Benátský chodec/ 13. 6. - 21. 7. 2024 / Výstavní síň na radnici. Foto: Dalibor Blažek
/FOTOGALERIE/ Italské Benátky patří k notoricky známým turistickým cílům. Ovšem ne každý turista měl možnost prozkoumat tuto historickou perlu tak důkladně, jako uznávaný grafik Pavel Piekar, který tam za posledních dvacet let strávil řadu měsíců, a to nejen v turisticky atraktivních obdobích.
25 fotografií

Procházka Pavla Piekara po Benátkách

Čtenář reportér
Fotbalisté SK Benátky oplatili Ústí nad Orlicí podzimní porážku, výsledkem 1:0 se lídrovi divize C přiblížili kolo před na jediný bod.
/FOTOGALERIE/ Šlágr kola, který pro sebe benátečtí fotbalisté urvali až v nastaveném čase. Benátky se staly teprve druhým týmem, který v letošní sezoně dokázal o všechny body obrat vedoucí Ústí nad Orlicí. Výhra byla naprosto zasloužená. Domácí byli po většinu zápasu lepším týmem a mocně dobývali obranu východočeského soupeře. Potrestat zaváhání hostující defenzívy, která pracovala víceméně bezchybně, se podařilo až ve druhé nastavené minutě, kdy převážil misky vah na benáteckou stranu Komárek. O vítězi divizní skupiny C tak rozhodne až závěrečné kolo.
25 fotografií

Benátky v nastavení odložily Ústí postupové plány. Úleva i satisfakce, řekl kouč

Fortuna divize
Fotbalisté SK Benátky oplatili Jiskře Ústí nad Orlicí podzimní porážku, výsledkem 1:0 se lídrovi divize C přiblížili kolo před koncem na jediný bod.
/DIVIZE/ Uhrát u řeky Jizery potřebný bod a příští týden oslavit se svými fanoušky na domácím stadionu prvenství v divizní skupině C a postup do třetí ligy. Tak jednoduše zněl plán ústeckoorlických fotbalistů před šlágrem předposledního kola v Benátkách a ještě v 90. minutě zápasu to vypadalo, že se jim ho podaří splnit. Jenže v nastaveném čase soupeř gólově udeřil, oplatil Jiskře podzimní porážkou skoro stejnou mincí a před závěrečným kolem je rozdíl mezi oběma rivaly nejtěsnější možný, tedy jednobodový! Benátky končí v Dobrovici, Ústí proti Turnovu a teprve tyhle souboje přetahovanou definitivně rozhodnou.
25 fotografií

Chybělo pár vteřin… Jiskra v Benátkách padla a o triumf se musí rvát až do konce

Fortuna divize
Turnov A - Velké Hamry A, ilustrační foto.
Mají rozhodčí vždy pravdu? O karty nebyla o víkendu nouze napříč soutěžemi. Padaly žluté i červené. Ne vždy ale trenéři s výrokem sudích souhlasili. Přísnější měřítko měli jak na áčko Turnova, tak na Velké Hamry. Ty hrály v Ústí nad Orlicí a emoce tam neměly hranic. Domácím jde o hodně. Hosté si přijeli zahrát kvalitní fotbal. Výsledkem bylo ale zklamání. 

Trenér Hamrů: Domácí byli bezradní. To, co se na hřišti dělo, bylo přes čáru

Fortuna divize
Michal Mašek se svými syny Michalem a Lukášem
/OSOBNOST DENÍKU/ S vyhlášením svého konce na lavičce Kosmonos chtěl původně nějaký ten týden posečkat. Nakonec ale vyšel najevo ještě v době, kdy je divizní soutěž v plném proudu a na vrcholu bojů o záchranu. Ty už by tým trenéra Michala Maška měl po minulé výhře zvládnout. V příští sezoně pak mužstvo po dlouhých letech povede někdo jiný (Pavel Jícha).
25 fotografií

Končící Michal Mašek: Cítím se, jako bych Kosmonosy trénoval věčnost

Fotbal