ŠTÍTEK: Bengalúru

Indické restaurace. Ilustrační snímek
Z příjemného sobotního večera se stala noční můra. Pětice přátel si v indickém městě Gurugram vyšla na večeři do hotelové restaurace. Po jídle ale nevědomky snědli suchý led a začali kašlat a zvracet krev. Všech pět hostů skončilo v nemocnici. Policisté v úterý zatkli manažera hotelu. „Čelí obvinění z úmyslného ublížení na zdraví,“ uvedl policejní mluvčí.

Šokující video: Lidé v indické restauraci zvraceli krev, mohl za to suchý led

Svět
Z loňské Tříkrálové sbírky. Oblastní charita Polička.
Tříkrálová sbírka v Poličce začne jako tradičně průvodem králů. V sobotu 7. ledna v 9 hodin se na Palackého náměstí uskuteční Živý betlém, v němž vystoupí na padesát živých postav, nebudou chybět ani zvířata, zahrají muzikanti. Poklonit se přijde i Tříkrálový průvod malých i velkých králů v čele se Třemi králi na koních.

Tříkrálovou sbírku v Poličce zahájí velký živý betlém a průvod králů

Svitavsko
Indickou posvátnou řeku Jamuna pokryla toxická bílá pěna, která se na řece vytvořila z průmyslových odpadů a splašků.
Téměř 1400 kilometrů dlouhá Jamuna patří mezi nejposvátnější řeky v Indii. A proto se během hinduistického náboženského svátku, který se koná v těchto dnech, lidé noří, brodí či potápějí do jejích vod. Ovšem tentokrát je musí hledat pod kalně bělavými obláčky. Není to sníh - teploty během dne stoupají nad 25 stupňů Celsia - ale toxická pěna, která se na řece vytvořila z průmyslových odpadů a splašků, informoval server deníku The Washington Post s odvoláním na místní oficiální činitele.

Hladina pod sněhem? Nikoliv. Indickou posvátnou řeku Jamuna pokryla toxická pěna

Svět
Hradecká charita vyhlásila sbírku na pomoc strádajícím rodinám v Indii
Diecézní charita Hradec Králové vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc rodinám v Indii zasaženým pandemií covidu-19. Pomoc bude směřovat rodinám, pro které indičtí partneři charitního projektu Adopce na dálku již zřídili léčebná centra. Indické nemocnice se kvůli mohutnému rozšíření koronaviru potýkají s nedostatkem kyslíku, lůžek a personálu, mnozí lidé umírají doma bez jakékoliv léčby.

Hradecká charita vyhlásila sbírku na pomoc strádajícím rodinám v Indii

Hradecko
Pomoc indickým rodinám pokračuje
Mezi deset zemí, které nejvíce zasáhla pandemie nového koronaviru, patří také Indie. Počet nakažených aktuálně překročil 200 tisíc obyvatel a přes 100 milionů Indů přišlo kvůli koronakrizi o svoji obživu. Do pomoci potřebným v Indii se zapojili také dárci z České republiky. Diecézní charita Hradec Králové tak mohla podpořit hladovějící indické rodiny již částkou 715 657 korun.

Pomoc indickým rodinám pokračuje

Čtenář reportér
Koronavirus zasáhl i do života indických školáků.
Nebezpečný virus z Číny se šíří i v lidnaté Indii a nevyhnul se ani státu Karnátaka, kde Diecézní katolická charita Hradec Králové již dvacet let realizuje projekt Adopce na dálku na pomoc chudým dětem ve vzdělání. V Indii se odkládají závěrečné zkoušky a ruší se prázdninové tábory, což komplikuje psaní letních dopisů pro dárce.

Koronavirus zasáhl i do života indických školáků

Čtenář reportér
Výtěžek dvacáté Tříkrálové sbírky se také zakulatil.
/FOTOGALERIE/ Bezmála jedenadvacet milionů vynesla letošní Tříkrálová sbírka ve východních Čechách. Rekordní částka 20, 7 milionu korun o miliony přesahuje zisk z přechozích let. Uvedla to Diecézní charita Hradec Králové, která vyvíjí aktivitu na území Královéhradeckého a Pardubického kraje a přilehlých oblastí krajů sousedních.
23 fotografií

Tři králové vybrali skoro 21 milionů korun

Hradecko
Skupinka koledníků se v sobotu dopoledne pohybovala také v centru Jičína.
Kulaté 20. narozeniny slaví ve „dvacítkovém“ roce dobročinná Tříkrálová sbírka, kterou každoročně začátkem roku pořádá Charita ČR. V našich regionech začala první lednový víkend, kdy Tři králové na Královéhradecku obešli s vánočním poselstvím více než polovinu z plánovaných obcí a měst. Koledníci budou chodit ve městech a obcích celého Královéhradeckého kraje i tento týden a navštíví další desítky obcí.
13 fotografií

FOTO: Tříkrálová sbírka je v plném proudu, vyvrcholí o víkendu

Náchodsko
Z oslavy 25. výročí založení Oblastní charity v Kutné Hoře.
/FOTOGALERIE/ Oblastní charita v Kutné Hoře si připomněla 25. výročí svého založení. Oslavy odstartovaly v pátek 20. září večer v sále základní umělecké školy kabaretním představením skupiny Improvize. Sobotní odpolední a večerní program byl velmi pestrý a různorodý svými aktivitami pro děti i dospělé a odehrál se v prostorách církevního gymnázia. Počasí oslavám přálo a přilákalo více než dvě stě návštěvníků.
35 fotografií

Oblastní charita v Kutné Hoře oslavila 25 let svého založení

Kutnohorsko
Ilustrační foto.
Charita v Poličce zve ve středu v 17 hodin do kostela sv. Michaela archanděla, kde se bude konat beseda o Indii. Dozvíte se o životě indických dětí a jak zásadní význam má pro tyto děti v nouzi pomoc dárců z projektu Adopce na dálku.

O životě v Indii a pomoci dětem

Svitavsko
Tříkrálovská sbírka v Novém Městě nad Metují.
Východní Čechy - Městy i vesnicemi nyní procházejí tisíce koledníků s kasičkami. Každoroční Tříkrálová sbírka Charity ČR je nejen velkým vrcholem vánočních svátků, ale také největší dobrovolnickou akcí.

Tisíce koledníků vybírají na potřebné

Hradecko
Ilustrační foto
Šéf indického gigantu Amazon napsal svým zaměstnancům vskutku zajímavé poselství: odhlaste se z pracovního účtu a začněte žít. Amit Agarwal svým kolegům radí, aby přestali reagovat na pracovní maily i telefonáty mezi šestou večerní a osmou ranní. Informovala o tom agentura Bloomberg. Agarwal toto doporučení zdůvodnil tím, že je velmi důležité mít v harmonii osobní i pracovní život.
5 fotografií

Vražedné tempo? Nepracujte v noci, radí šéf indického Amazonu zaměstnancům

Ekonomika
Dlouhé čekání na ježíška.
Linec - Na západní Ukrajinu a do severního Rumunska poslaly děti z hornorakouských škol v akci Ježíšek z krabice od bot 19 000 vánočních dárků. Do území tisíc kilometrů daleko je vezlo 55 transportérů.

Mladí sousedé nadělovali v zahraničí

Z okolí
Ilustrační foto
Našel si levný hotel, vešel do něj obtěžkaný velkým kufrem, objednal si pokoj, zaplatil menší zálohu a řekl, že se zdrží několik dní. Obvykle se ale hned po pár hodinách odhlásil, protože jej volala nějaká neodkladná povinnost. Personál hotelu netušil, že v tu chvíli si v kufru odnáší televizi z hotelového pokoje.

Bral televize z hotelů, ukradl jich 120. Indická policie ho konečně dopadla

Svět
Adopce na dálku. Ilustrační foto.
Letohradsko – V kostelech letohradské farnosti se během zimy vybíralo na projekt Adopce na dálku, který dává indickým dětem z nuzných poměrů šanci na lepší budoucnost. Do kasiček se při dalším ročníku sbírky podařilo nastřádat krásných 80 494 korun, které podpoří další vzdělávání dětí z nejchudších částí Indie.

Pět tisíc změní jeden život v Indii

Orlicko
Ilustrační foto
Bombaj - Odpadky patří do koše, to přeci ví každý. Ale ne každý tak činí, zvláště v Indii, což již dlouhá léta rozčilovalo dvojici bombajských podnikatelů. Rozhodli se proto přijít s vlastním řešením, jak donutit lidi odhazovat odpadky tam, kam patří. Vymysleli odpadkový koš, který vymění váš odpad za připojení k wi-fi zdarma, píše na svých internetových stránkách CNNMoney.

Indové vymysleli koš, který vymění odpadky za připojení k wi-fi

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Agentura CzechTrade loni pomohla českým exportním firmám získat zakázky v hodnotě 1,3 miliardy korun. Státní agentura zrealizovala celkem 1996 obchodních případů pro 1079 českých firem. Poptávka po jejích službách meziročně vzrostla o 28 procent. Zástupci agentury to dnes uvedli na tiskové konferenci. Podle Hospodářské komory jsou výsledky agentury CzechTrade naprostým neúspěchem.

CzechTrade loni pomohl českým firmám získat zakázky za 1,3 miliardy korun

Ekonomika
Biskupské požehnání tříkrálovým koledníkům v katedrále sv. Ducha v Hradci Králové.
Hradec Králové - O více než jeden milion korun víc než loni vybrali letošní koledníci v kostýmech Kašpara, Melichara a Baltazara pro Královéhradeckou diecézi. Celková částka, která se našla v tříkrálových kasičkách letos těsně atakovala číslo 14,6 milionu korun.

Tři králové slaví úspěch, soutěž kostýmů pokračuje

Hradecko
Tři králové ve Štěpanicích.
Jičínsko – Tříkrálová sbírka je u konce, na Jičínsku letos nashromáždili Kašpar, Melichar a Baltazar do kasiček celkem 254 tisíc 359 korun. Cifra ale není konečná, dnes budou rozpečetěny ještě dvě pokladničky. Nicméně jde o nejvyšší sumu v historii akce.

Sedmiletý školák zaskočil i krále, podělil se o kapesné

Jičínsko
Tříkrálová sbírka na Královéhradecku.
Hradec Králové - Již pošestnácté vyjdou v lednu do ulic tříkráloví koledníci, aby popřáli vše dobré v novém roce, přinesli radostnou zprávu o narození Božího syna v betlémských jeslích a poprosili o dar na pomoc lidem v nouzi.

Tři králové brzy vyjdou do ulic

Hradecko
Ilustrační foto
Brno – Užít si poslední hodiny starého roku a oslavit příchod nového v zahraničí? Brněnské cestovní kanceláře nabízejí spoustu možností, jak strávit přelom prosince a ledna v některé exotické zemi. Cestovní kancelář Livingstone organizuje Silvestr v Thajsku, Vietnamu, Indii nebo na Filipínách.

Exotický Silvestr: Brňané nejčastěji jezdí do jihovýchodní Asie

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Praha - Státní agentura na podporu obchodu CzechTrade v prvním pololetí zprostředkovala pro 680 českých exportérů kontrakty v celkové hodnotě vyšší než půl miliardy korun. Agentura v pololetí získala 1002 placených zakázek, tj. zhruba dvě třetiny počtu zakázek realizovaných za celý rok 2014. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

CzechTrade zprostředkoval firmám kontrakty za půl miliardy korun

Ekonomika
Fantova kavárna v budově Hlavního nádraží v Praze.
Praha - Fantovu kavárnu na pražském hlavním nádraží si pronajme kavárenský řetězec z Indie Café Coffee Day. Nájemce pro historickou budovu sháněla Grandi Stazioni spravující pražské hlavní nádraží od konce roku 2013, kdy dokončila opravu střední části Fantovy budovy. V tiskové zprávě to oznámila firma Grandi Stazioni. Kavárna by se pro veřejnost měla otevřít letos začátkem léta.

Fantovu kavárnu si pronajme indická Café Coffee Day

Podnikání
Z programu setkání indického biskupa Petera Machada s dárci zapojenými do projektu Adopce na dálku.
Hradec Králové /FOTO, ROZHOVOR/ - Střední zdravotnická škola v Hradci už léta díky projektu Adopce na dálku finančně  podporuje Maremmu – indickou holčičku, která si s její pomocí může dovolit studovat. Minulý týden za studenty zavítal indický biskup Peter Machado ze státu Karnataka, odkud také pochází podporovaná dívka, aby budoucím zdravotníkům přiblížil život v Indii a poděkoval jim.
12 fotografií

Vzdělané dítě přinese užitek celé indické vesnici

Hradecko
Ilustrační foto
Béngalúru (Indie)/Praha - Česká společnost Tatra Trucks by mohla zahájit dodávky náhradních dílů či podvozků vozidel Tatra do Indie do konce letošního roku. Dnes její zástupci v indickém Béngalúru podepsali memorandum o porozumění s indickou státní společností BEML. Ta by v Indii měla vozidla montovat, řekl mluvčí Tatry Andrej Čírtek. Memorandum bylo podepsáno za přítomnosti českého ministra obrany Martina Stropnického.

Tatra podepsala memorandum o dodávkách do Indie

Ekonomika