ŠTÍTEK: bezpilotní letadlo

Jen letos pomohl Aleš Chládek se svým dronem zachránit více než 300 srnčat před sesečením.
„Není nic lepšího, než začít den záchranou života,“ říká Aleš Chládek z Jaroměře. Už šest let pomáhá zachraňovat srnčata před sesečením. Za tu dobu investoval nejen vysoké statisíce do pořízení vybavení, ale především penězi nevyčíslitelné množství času a energie. Letos byl u 64 vyhledávání a pomohl zachránit 316 srnčat, dvě dančata a nespočet drobné zvěře.
39 fotografií

Jen letos zachránil myslivec přes 300 srnčat. Stálo ho to statisíce korun

Zvířecí deník a chovatelství
Společné hlídky policistů a strážců národního parku dohlížejí na dodržování zákazu rozdělávání ohňů.
/FOTO, VIDEO/ Ani velký požár v národním parku neodradil návštěvníky Českého Švýcarsko od toho, aby v lese rozdělávali oheň. Strážci národního parku pravidelně za takové chování udělují pokuty. Aby co nejvíce omezili riziko vzniku požáru, vyrazila desítka strážců společně s policisty z Česka i Německa během prodlouženého víkendu do národního parku i Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Jejich úkolem je kontrolovat dodržování zákazu rozdělávání ohně a nocování v národním parku.
12 fotografií

Koně, čtyřkolky i drony. Policisté a strážci společně hlídají národní park

Z okolí
Společné hlídky policistů a strážců národního parku dohlížejí na dodržování zákazu rozdělávání ohňů.
/FOTO, VIDEO/ Ani velký požár v národním parku neodradil návštěvníky Českého Švýcarsko od toho, aby v lese rozdělávali oheň. Strážci národního parku pravidelně za takové chování udělují pokuty. Aby co nejvíce omezili riziko vzniku požáru, vyrazila desítka strážců společně s policisty z Česka i Německa během prodlouženého víkendu do národního parku i Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Jejich úkolem je kontrolovat dodržování zákazu rozdělávání ohně a nocování v národním parku.
12 fotografií

Koně, čtyřkolky i drony. Policisté a strážci společně hlídají národní park

Děčínsko
Myslivecký spolek Bořislav - Žim letos zachránil už 18 zvířat.
Umírají jich tisíce. Při senosečích bývají velmi krutým způsobem usmrcena mláďata, která v úkrytu vysokého porostu čekají na svou matku. Jsou to především srnčata, kolouši, zajíčci i malí daňci. Myslivecký spolek Bořislav – Žim se snaží tato mláďata zachránit. Před sekáním kontrolují pomocí dronů danou louku a především srnčata před sečením přendavají do krabic.
13 fotografií

U obcí Bořislav a Žim zachraňují srnčata před krutou smrtí. Pomáhají drony

Teplicko
Záběry dronů Emmanuela Prévinaira znají diváci z mnoha hollywoodských trháků.
Belgičan Emmanuel Prévinaire stojí za leteckými záběry ve slavných hollywoodských trhácích jako jsou Bondovky nebo Mission Impossible. Drony z jeho firmy využili filmaři i při natáčení Harryho Pottera nebo seriálu Hra o trůny. Dvojnásobný držitel Oscara za technické inovace a také americké televizní ceny Emmy se stal speciálním hostem veletrhu Inovujeme Plzeň v TechToweru na Světovaru.
15 fotografií

Drony hosta festivalu Inovujeme Plzeň snímaly Harryho Pottera i Jamese Bonda

Plzeňsko
Úsek připravované dálnice D35 Džbánov - Litomyšl, 19. 5. 2024
/VIDEO/ Stále zelená louka a absence stavebních strojů je patrná z videa natočeného 19. května dronem nad připravovanou dálnicí D35 ze Džbánova do Litomyšle. Polský Budimex podle slov svého mluvčího teprve připravuje staveniště, kácí stromy nebo pracuje na přeložkách inženýrských sítí. Prolétněte se tak asi už naposledy nad zelenými loukami a poli, na kterých je zatím jen patrný obrys skrývek, jež naznačují trasu budoucí dálnice. Ta by měla být hotová v roce 2027.

Naposledy zelená louka. Podívejte se z dronu na budoucí D35 z Mýta do Litomyšle

Orlicko
Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům.
Z obyčejných farmářů, kteří na začátku války chránili své rodiny jen brokovnicemi, se stala elitní jednotka vojáků, před kterými se schovává ruská pěchota. Pomocí dronů na nepřátelské síly shazují výbušniny a poslední týdny bez přestání bojují o své domovy. Skupina mužů z vesnice Lypci, která si říká Peaky Blinders, nechala do rozvrhu svého dne nahlédnout reportéry stanice BBC.

Z farmářů elitní jednotka. Muži z ukrajinské vesnice Lypci pořádně zatápí Rusům

Státy mimo EU
Pozvánka na Den s IZS v Třinci
Ve středu 12. června se v Třinci již po jednadvacáté předvedou složky integrovaného záchranného systému. Hasiči, policisté, záchranáři, celníci i strážníci představí své profese, ukáží nejmodernější techniku a zvědavce nechají nahlédnout do svých služebních vozů. Letos se tato akce stane poprvé součástí mezinárodní výstavy technických novinek, patentů a vynálezů Invent Arena.
3 fotografie

Den s IZS v Třinci láká na technické vychytávky. Bude se i naživo zahraňovat

Frýdecko-Místecko
Zachráněná srnka, která se v únoru otrávila řepkou a oslepla, mohla být vypuštěna na svobodu.
Když se na začátku února dostala do Záchranné stanice živočichů Makov osleplá srnka, která vykazovala jasné příznaky otravy řepkou, téměř nikdo v její záchranu nevěřil. Přesto udělala během prvních pár týdnů pokroky a dostala se z ohrožení života. Ani potom ale naděje na její vypuštění do volné přírody nevypadala reálně. Stalo se však nemožné! Před několika dny byla srna puštěna na svobodu.
10 fotografií

Stal se zázrak. Osleplá srna z Makova se po několika měsících vrací na svobodu

Zvířecí deník a chovatelství
Výstavba dálnice D35 kolem Vysokého Mýta, 19. květen 2024
/VIDEO/ Podívejte se objektivem dronu na další měsíční bilanci průběhu prací na stavbě dálničního obchvatu Vysokého Mýta. Video bylo natočeno 19. května, skoro na den půl roku přesně od zahájení stavby. Hotovo by mělo být na konci roku 2025, prozatím bude tento šestikilometrový úsek osamocený v polích, bez návaznosti na sousední úseky dálnice. Ty se totiž začaly budovat teprve nedávno. Přesto však úsek kolem Mýta městu výrazně pomůže, bude na něj z města moci být svedena tranzitní doprava.

Půl roku prací. Podívejte se pohledem dronu na stavbu dálnice D35 kolem Mýta

Orlicko
Záchrana mláďat, především srnčat, na Kladensku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Umírají jich tisíce. Při senosečích bývají velmi krutým způsobem usmrcena mláďata, která v úkrytu vysokého porostu čekají na svou matku. Jsou to především srnčata, kolouši, zajíčci i malí daňci. Iniciativa Zachraň srnče před sekačkou se snaží tato mláďata zachránit. Nejen na Kladensku před sekáním kontrolují pomocí dronů danou louku a především srnčata před sečením přendavají do krabic.
35 fotografií

Zachraňují srnčata před krutou smrtí. Pomáhají jim při tom drony a dobří lidé

Kladensko
Dubnový průběh prací na stavbě D35 u Vysokého Mýta
Podivejte se ve videu natočeném z dronu, jak v polovině dubna vypadala situace na výstavbě dálnice D35 kolem Vysokého Mýta. Šetikilometrový úsek má být hotov v příštím roce, zatím však bez návaznosti na navazující úseky k Litomyšli a na druhé straně k Ostrovu, kde D35 nyní končí. Jako obchvat města však místním výrazně uleví. 

Podívejte se z dronu, jak v dubnu pokročila výstavba dálnice D35 kolem Mýta

Orlicko
Srnčata jsou v době senoseče ohrožená.
Spolek Pomáháme Srnčatům má na Mladoboleslavsku jasný cíl: pomoci v přírodě čerstvě narozeným mláďatům přečkat jarní sekání polí, které jinak často končí jejich usmrcením nebo zmrzačením. Podpořit snahu členů spolku může teď každý díky sbírce Záchrana srnčat na Mladoboleslavsku na portále Donio. Ta má za cíl vybrat potřebné finance na dron, který značně zjednoduší hledání mláďat před v trávě.

Spolek Pomáháme Srnčatům potřebuje pro záchranu mláďat dron. Vyhlásil sbírku

Boleslavsko
Srnče, které bylo objevené při procházení louky v rojnici. Bylo skryté ve vysoké trávě tak dobře, že ho odhalili až ve chvíli, kdy přišli těsně k němu.
Parta myslivců z Kraselova na Strakonicku vyráží každý rok před sečením na louky s cílem zachránit malá srnčata před krutou smrtí pod lištami zemědělských strojů. Každou sezonu se jim podaří zachránit pět až deset mláďat, patnáct až dvacet jich při sečení zahyne. Myslivci se s takovými čísly nechtějí smířit, a tak vypsali sbírku, která by jim pomohla získat dron s termovizí.
7 fotografií

Myslivci z Kraselova zachraňují srnčata před krutou smrtí. Shání peníze na dron

Strakonicko
Ruské rakety v minulosti zasáhly vojenskou školu v Mykolajivu. Na snímku vojáci prohledávají její trosky
Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Ruské ostřelování a nálety na Ukrajinci ovládanou část Chersonské oblasti na jihovýchodě země si podle úřadů vyžádaly tři zraněné.

Noční ostřelování mezi Rusy a Ukrajinci. Obě strany hlásí mrtvé i zraněné

Státy mimo EU
Útok dronů. Ilustrační snímek
Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem.

Zelenskyj: Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU

Státy mimo EU
Páteční izraelský útok byl nepřímou hrozbou i íránskému jadernému programu u města Natanz. Ilustrační snímek
Po pátečním útoku na íránské vojenské cíle vycházejí najevo podrobnosti o použitých zbraních i důvodu, proč Izrael sáhl po přesném a omezeném zasáhu. Západní činitelé obeznámení s přípravou a provedením zásahu popsali, že střely pronikly k cíli uprostřed Íránu, aniž by je systémy protivníka zachytily.

Máme navrch. Izrael doručil mírnějším úderem Iránu tvrdé sdělení

Svět
Íránská média informují o explozích. Země aktivovala protivzdušnou obranu
Izraelský útok na Írán v pátek brzy ráno podle listu The New York Times (NYT) zasáhl leteckou základnu poblíž středoíránského města Isfahán. Íránská média informovala jen o explozích v důsledku práce protivzdušné obrany. Rozsah škod zatím není znám. Blízkovýchodní země v některých oblastech dočasně pozastavily provoz letišť. Zdroj agentury Reuters řekl, že Írán bezprostředně nechystá za noční incident odvetu, neboť se nepotvrdil jeho zahraniční původ.

V Íránu se ozvaly exploze. Izraelský útok údajně zasáhl leteckou základnu

Svět
Jedna z balistických raket, které Írán odpálil na Izrael
Napětí mezi Íránem a Izraelem v noci na neděli vyústilo v otevřený útok. Írán vyslal na židovský stát zhruba 300 raket a dronů. Je to poprvé, co takto zaútočil ze svého vlastního území, nešlo však o překvapivý úder. Útoku islámské země se lidé obávali už od chvíle, kdy Izrael začal bombardovat Gazu. Předcházely mu roky napětí a nepřímých úderů a atentátů.
10 fotografií

Konflikt na Blízkém východě: Co vše předcházelo otevřenému útoku Íránu na Izrael

Svět