ŠTÍTEK: Bible

Noc kostelů. Ilustrační foto.
Také letos se Čáslav připojila k oblíbené Noci kostelů. Zájemci mohou v pátek 7. června zavítat do husitského a evangelického kostela, kde pro ně bude připraven bohatý program. Dveře otevře také synagoga. „Těšíme se na vaši návštěvu a věříme, že setkání bude pro všechny zúčastněné nezapomenutelným zážitkem plným duchovní inspirace a kulturního obohacení,“ uvedla evangelická farářka Drahomíra Dušková Havlíčková.

Noc kostelů nabídne jedinečnou atmosféru večerních prohlídek a kulturní program

Čtenář reportér
SVKHK
Jeden a půl milionu knih a víc než čtyři tisíce periodik. Tak rozsáhlý fond nabízí Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové. Posledních 22 let stála v čele instituce Eva Svobodová, která po dlouhých a úspěšných letech na této pozici k 31. březnu skončila. Celý svůj profesní život spojila právě s hradeckou knihovnou. 
6 fotografií

Vědecká knihovna v Hradci Králové nabízí 35 kilometrů knih

Hradecko
Brittney Grinerová přichází k ruskému soudu.
Mráz a špína v bývalém sovětském gulagu, ponižování ze strany dozorců i lékařů, ale také pocit, že je jen bezmocnou hračkou v globální hře velmocí. Jedna z nejlepších amerických basketbalistek všech dob Brittney Grinerová chystá knihu o svém uvěznění v Rusku, které šokovalo svět. Slavná hráčka otevřeně promluvila o tom, co prožila a jak dokázala v putinovských kriminálech přežít. 
7 fotografií

Chtěla se zabít. Americká hvězda přežila Putinovo vězení, pomohla jí Bible

Ostatní sporty
Čeká nás výzva, jak se chovat v budoucím světě digitálu. Jsme na neviditelné křižovatce, míní šéf Muzea literatury Michal Stehlík
Jeho pracovna prozrazuje skoro všechno, co má Michal Stehlík rád. Dva portréty T. G. Masaryka, plakát Občanského fóra, řádně srovnané pracovní věci i dýmky a tabák, Bibli a fotografie jeho osmi dětí. Nezapře historika, svobodomyslného člověka a milujícího tátu. A mezi tím vším trůní pod sklem na větvi symbolicky i on sám – stehlík. Maličký a vycpaný. „Nejsem tak samolibý. Dostal jsem ho darem od kolegů přírodovědců při odchodu z Národního muzea,“ směje se čerstvý ředitel Muzea literatury Michal Stehlík, který při tomto postu zvládá ještě přednášet na Filozofické fakultě a točit populární podcasty Přepište dějiny!
4 fotografie

Šéf Muzea literatury: Mladí nasávají svět skrze obraz. Možná skončíme u smajlíků

Literatura
Doprava na Filipínách
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Je to jedna z nejkratších zastávek na naší skoro čtyřicet tisíc kilometrů dlouhé cestě. Po sedmi hodinách letu ze Sydney jsme ale i za krátkou zastávku na Filipínách, odkud se pokračuje po dotankování do Japonska, hodně rádi. I tady přichází ministra zahraničí Jana Lipavského přivítat zdejší český velvyslanec, i tady je čas alespoň na několik krátkých rozhovorů. Téma se vynoří samo, citátem z Bible při příchodu z letadla a křížem na dveřích, kterými procházíme do letištního prostoru.
17 fotografií

Katolické Filipíny. Kdo se tu chce rozvést, má pořád smůlu

Svět
Reklamní kampaň iniciativy Národní probuzení běží do konce ledna i v Liberci. S polepem křižuje město jeden autobus a jedna tramvaj.
Reklama může mít mnoho podob, od inzerátu v denním tisku či rádiu přes sponzorovanou reklamu na sociálních sítích až po billboardy. Další způsob představují letáky a polepy v prostředcích městské hromadné dopravy. Takový způsob zvolila evangelická iniciativa Náboženské probuzení, která si pro svou kampaň vybrala i město pod Ještědem.

Reklama v liberecké MHD láká na Ježíše Krista. Sklízí rozporuplné reakce

Liberecko
Vánoční dárky. Ilustrační foto.
Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Jan 3,16. Za zamyšlení k vánočním svátkům a pozvánce na vánoční a novoroční bohoslužby ve sboru Českobratrské církve evangelické v Táboře děkujeme evangelickému faráři Christofu Lange.

Jaký důraz klademe na obal, je vidět především o Vánocích

Čtenář reportér
Milan Zádamský o sobě říká, že je hluboce věřící člověk.
Podnikatel Milan Zádamský exkluzivně pro Deník: Ostrovský podnikatel Milan Zádamský není rád, když se o něm na veřejnosti příliš hovoří. Právě oslavil padesátiny. Přes svou snahu zůstat raději bez zájmu v soukromí se nakonec kvůli velkolepé oslavě jubilea v Grandhotel Pupp rozpovídal Deníku nejen o tom, v čem právě podniká, ale prozradil i mnohé ze svého soukromí. 
8 fotografií

Nemám soukromý život. Do politiky se nemíchám, říká Milan Zádamský

Karlovarsko
Český a uherský král Ladislav Pohrobek a francouzská princezna Magdalena z Valois, kterou měl pojmout za manželku. Během příprav na svatbu však sedmnáctiletý král náhle zemřel
Před 570 lety, v roce 1453, připadal 28. říjen na neděli. To je den Páně, na nějž Bible pamatuje třetím přikázáním žádajícím, aby byl svěcen. Pro české království však byl toho roku slavnostní ještě z jiného důvodu. Onen den byl v Praze korunován českým králem Ladislav, zvaný Pohrobek, který se narodil až čtyři měsíce poté, co jeho otec zemřel. Ladislavova cesta k trůnu nebyla snadná a udržet se na něm bylo ještě těžší.
10 fotografií

Korunovace Ladislavu Pohrobkovi štěstí nepřinesla, cesta k trůnu byla trnitá

Historie
Karel Müller a Jakub Helebrant (vpravo) alias Pastoral Brothers
Jakub Helebrant je farář v pražské Libni a zároveň hvězda internetu. Spolu s dalším farářem Českobratrské církve evangelické Karlem Müllerem tvoří populární youtuberské duo Pastoral Brothers, které vtipně prezentuje křesťanskou víru. Helebrant se nedávno účastnil konference v Senátu, jež podpořila přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, známé také jako Istanbulská úmluva. „Zdaleka ne všichni duchovní nebo křesťané jsou proti Úmluvě či proti sexuálním menšinám,“ říká.

Bůh se v Bibli proti sexuálnímu násilí vymezuje, říká farář z Pastoral Brothers

Česko
Děti sledují vystoupení burlesky na Slavnostech růžového vína v Třebíči.
/VIDEO/ Nahá žena, která má ňadra zahalená jen drobnými ozdobami s třásněmi, s nimiž smyslně točí do rytmu. Dotyčnou dámu však nesledují muži ve striptýzovém baru, ale děti na Slavnostech růžového vína, které se konaly v sobotu 17. června v zámeckém parku v Třebíči. Erotická show Třebíčany pohoršila, případem se zabývá policie. 
7 fotografií

Striptýz na slavnostech vína v Třebíči: sledovaly ho i děti, případ řeší policie

Třebíčsko
Poslední rozloučení s fotografem Petrem Berounským.
/FOTO/ Velký smutek panoval v prostorách Starého krematoria na Střekově v Ústí nad Labem. Zhruba dvě stovky lidí se tam v pátek 16. června před polednem loučily se známým ústeckým fotografem Petrem Berounský. Ten zemřel náhle v pondělí 5. června, bylo mu 66 let. Piety se zúčastnila rodina, přátelé, kamarádi a též bývalé modelky jako třeba Vlaďka Erbová.  
34 fotografií

Ústí se loučilo s fotografem Berounským. Plakala rodina, modelky i kamarádi

Ústecko
Al Pacino se ve svých 83 letech stane počtvrté otcem.
Al Pacino, nezapomenutelný herec a žijící legenda hollywoodských pláten, kterého si všichni pamatujeme především z Kmotra, Zjizvené tváře či Ďáblova advokáta, oznámil ve svých 83 letech, že bude mít dítě. Jeho partnerka Noor Alfallah je mladší o několik generací. Držitel Oscara Al Pacino se stane otcem již počtvrté, a to i přesto, že nikdy nebyl ženatý.
8 fotografií

Al Pacino ve svých 83 letech bude mít dítě s ani ne třicetiletou kráskou

Zajímavosti
Nikdy nezalévejte rajčata shora. Voda by nedopadla do půdy, kde je potřebná, ale zůstala by na listech.
Jak zalévat rajčata? Zalévání rajčat je tak trochu alchymie. Někteří zahrádkáři volí cestu experimentu, ale metoda zvaná pokus – omyl by mohla mít fatální následky. Keříčky rajčat buď neporostou nebo uhnijí či zplesniví. Podle odborníků je při zálivce rajčat nutné dodržovat několik zásad. Nejsou však složité a snadno je zvládnou i začátečníci.

Chyby kazí úrodu. Jak zalévat rajčata, aby neuschla ani je nenapadla plíseň

Zahrádkaření
Al Pacino se ve svých 83 letech stane počtvrté otcem.
Al Pacino, nezapomenutelný herec a žijící legenda hollywoodských pláten, kterého si všichni pamatujeme především z Kmotra, Zjizvené tváře či Ďáblova advokáta, oznámil ve svých 83 letech, že bude mít dítě. Jeho partnerka Noor Alfallah je mladší o několik generací. Držitel Oscara Al Pacino se stane otcem již počtvrté, a to i přesto, že nikdy nebyl ženatý.
8 fotografií

Al Pacino ve svých 83 letech bude mít dítě s ani ne třicetiletou kráskou

Společnost