ŠTÍTEK: biologie

Molekulární bioložka Alena Panicucci Zíková z Biologického centra AV ČR.
Molekulární bioložka Alena Panicucci Zíková z Biologického centra (BC) AV ČR se stala novou členkou Evropské organizace pro molekulární biologii (EMBO). To je prestižní organizace, která podporuje excelenci ve vědách o živé přírodě a sdružuje uznávané vědce z celého světa. V této elitní komunitě EMBO zasedá v současné době více než 2100 vědkyň a vědců z celého světa, z toho přesně 20 jich nyní působí v České republice.

Velký úspěch. Budějovická bioložka patří k evropské elitě molekulární biologie

Zprávy
Znalosti z biologie patří do všeobecného přehledu každého člověka
SCIO testy, známé také jako Národní srovnávací zkoušky (NSZ), nahrazují nebo doplňují přijímačky na desítky vysokých škol v České republice a na Slovensku. Vyzkoušejte si, jak úspěšně byste se vypořádali s otázkami z biologie, které odpovídají rozsahu učiva na gymnáziích. Otázky jsou součástí ukázek SCIO testů.

KVÍZ: Biologie na gymnáziu. Jste tak dobří jako studenti elitních škol?

Zdraví
Milan Gryndler (uprostřed) při převzetí jmenovacího dekretu
/FOTO/ Ústecká univerzita se může pochlubit novým profesorem. Tím se stal pracovník katedry biologie Přírodovědecké fakulty UJEP Milan Gryndler. Doménou profesora je ekologie půdních mikroorganizmů. Svět půdy navíc propojil s vědeckým zájmem o lanýže, je autorem několika vědeckých pojednání o těchto v gastronomii vysoce ceněných houbách. Jmenovací dekrety nedávno předal novým profesorkám a profesorům vysokých škol v historické aule pražského Karolina Univerzity Karlovy prezident republiky Petr Pavel.
3 fotografie

UJEP má nového profesora. Doménou Gryndlera je mikrobiologie a lanýže

Ústecko
Martin Kubeš reprezentuje ČR na Mezinárodní biologické olympiádě.
/ROZHOVOR, FOTO/ 3. července startuje v Al Ainu ve Spojených arabských emirátech Mezinárodní biologická olympiáda pro studenty gymnázií z celého světa. Účastnit se jí mohou jen čtyři nejlepší z každé země, kteří úspěšně prošli všemi koly nejvyšší kategorie soutěže a ještě dvěma výběrovými soustředěními. Jedním z těch, kteří budou reprezentovat Českou republiku je Martin Kubeš z Vrdů, čerstvý absolvent Gymnázia v Čáslavi.
9 fotografií

Biologická olympiáda v Emirátech: Čechy reprezentuje i Martin Kubeš z Vrdů

Kutnohorsko
Plán hodiny přírodopisu na ZŠ Tyršova vymyslela umělá inteligence.
/FOTO, VIDEO/ Je úterý 10.50 hodin. Zelená laboratoř na Základní škole Tyršova v Nymburce. Na první pohled naprosto běžná hodina přírodopisu v deváté třídě zaměřená na biologii. Přesto je to vyučovací hodina, která se bez přehánění zapíše do dějin. Plán hodiny a úkoly, které nic netušící žáci budou plnit, totiž poprvé v historii minimálně nymburských škol vymyslela umělá inteligence.
31 fotografií

Zápis do dějin. Hodinu biologie na Tyršovce poprvé vymyslela umělá inteligence

Nymbursko
Ilustrační foto.
Biologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (PřF OU) se podíleli na objevu nového druhu plže v Nové Kaledonii. Tým profesora Ángela Valdése z katedry biologických věd, Kalifornské státní polytechnické univerzity v Pomoně, jej nakonec pojmenoval po ostravské účastnici expedice Pařížského přírodovědného muzea.

Nově objevený druh plže nese jméno ostravské vědkyně

Podnikání
Učitelka biologie a tělesné výchovy na Gymnáziu Jakuba Škody v Přerově Petra Urbášková postoupila mezi šestici finalistů soutěže Zlatý Ámos. (Na snímku se studenty)
VIDEO/ Když chce studentům na hodině tělocviku ukázat, jak se správně dělá výmyk na hrazdě, tak ho jednoduše udělá. Názornost výuky a hlavně chuť zprostředkovat žákům i náročnější učivo biologie zábavnou formou vynesla učitelce přerovského Gymnázia Jakuba Škody Petře Urbáškové postup do finálové šestky prestižní ankety Zlatý Ámos. Slavnostní vyhlášení se uskuteční v sobotu 25. března v Praze.
7 fotografií

Učitelka přerovského gymnázia je mezi finalisty ankety Zlatý Ámos

Přerovsko
Vítězka letošního ročníku soutěže České hlavičky Darja Klementová.
Geniální v plném rozsahu slova. To je přídavné jméno, které napadne každého, kdo slyší mluvit děvče z uměleckého gymnázia Pavla Křížkovského v Brně. V letech, kdy jiní sledují Teletubbies, ona se začala zajímat o lidské tělo. V letech, kdy si ostatní hrají s gumovou kachničkou, se ona začala zajímat o molekulární biologii. A v letech, kdy děti nastupují do puberty, ona začala pracovat v laboratořích Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
7 fotografií

Geniální dívka z Brna: molekulární biologii začala studovat už ve třinácti

Brněnsko
Nejlepšího popularizátora vědy odhalí soutěž Český Vševěd.
Přes třicet přihlášených soutěžících „Vševědů“ z českých univerzit bude bojovat o přízeň diváků, kteří o vítězi rozhodnou online hlasováním od pondělí 11. 4. 2022. Samotné finále soutěže pak proběhne naživo v úterý 13. 9. 2022 v Univerzitním kině Scala v Brně. Soutěž Český Vševěd organizuje tým nadšenců akce Noc vědců.

Nejlepšího popularizátora vědy odhalí soutěž Český Vševěd

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Nové moderní učebny biologie, fyziky, chemie nebo jazyků. Ale také venkovní učebny nebo vybavení kabinetů či vysokorychlostní internet. Na to všechno se mohou v příštích letech těšit žáci děčínských základních škol. Děčínský magistrát totiž připravuje velký projekt na zlepšení odborného zázemí škol, který by měl být z drtivé většiny financován prostřednictvím dotací. 

Moderní mikroskopy nebo 3D tiskárny. Děčín chce vylepšit školy za 85 milionů

Děčínsko
Zimující vrápenec malý.
Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku je nejpočetnějším zimovištěm netopýra velkého v České republice. V celkovém počtu zimujících netopýrů je pak na druhém místě za Javoříčskými jeskyněmi nedaleko Litovle. Jejich stavy stále stoupají. Vyplývá to z celoživotního průzkumu zoologa Jana Zimy, který loni zemřel. Jeho data nedávno zveřejnili vědci Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.
3 fotografie

Netopýři v Býčí skále? Jejich zimování je unikátní, říkají odborníci

Zvířecí deník a chovatelství
Libor Marčan.
Rudé vlčí máky, modré chrpy polní, dechberoucí jetel inkarnát a bzukot včel a motýli. Ne, neocitli jste se na louce, ale v srdci Prostějova. S myšlenkou rozšíření květnatých luk ve městě přišel loni teprve čtyřiadvacetiletý Libor Marčan, student Systematické biologie a ekologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a předseda komise životního prostředí města Prostějova, vášnivý rybář a včelař. Rozhovor neskutečně rychle plynul, takže z plánovaných dvaceti minut byla najednou hodina a půl, proto jeho nezkrácenou verzi naleznete v úterý na webu Prostějovského deníku.

Louky jsou jednou z cest, jak dostat přírodu do města, ale i lidi do přírody

Zprávy z Česka
Biologové z českobudějovické pobočky Akademie věd ČR se dlouhodobě věnují zkoumání půdy. V poslední době problematice kvality půdy věnovali i dvě rozsáhlé publikace.
Ve čtvrtek 5. prosince si připomínáme Světový den půdy. Důvod k oslavám tohoto svátku mají i půdní biologové z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR). Při této příležitosti ve středu 4. prosince vyšla nová odborná kniha „Skleníkové plyny z půdy a zemědělství“, před několika týdny byla vydána jiná rozsáhlá, osmisetstránková publikace „Živá půda“ a navíc si Ústav půdní biologie BC AV ČR připomíná 40 let od založení první půdní laboratoře v Českých Budějovicích.
3 fotografie

Ke Světovému dnu půdy napsali knihu o skleníkových plynech

Českobudějovicko
Historik Kamil Rodan.
Zajímala ho biologie, ale s listopadem 1989 přišel zlom. Postupně se začal nástrahami historie prokousávat natolik, že pro správné vykreslení dějinných událostí dnes neváhá kontaktovat přímo evropské panovníky. „Srbský král nebo íránská císařovna vám bez problémů odpovědí. Běžně se s nimi nebo jejich sekretariáty dá komunikovat,“ říká historik Kamil Rodan, který je expertem na britskou královskou rodinu a novodobé dějiny. 
4 fotografie

Kamil Rodan: Netvrďme, že Ostrava svou dávnou historii nemá

Ostravsko
Věda vtrhla do boleslavských ulic
Mladá Boleslav - Čtvrteční dopoledne bylo v boleslavském praku Výstaviště věnováno poučení. Tradiční akce Věda v ulicích, tentokrát na téma Harmonie světa aneb poznejte náš krásný vesmír, začala v 9 hodin. Kolem sochy Jana Amose Komenského byly rozestavěny stánky obsluhované studenty zaměřené na fyziku, chemii, matematiku, astronomii a biologii.
6 fotografií

Věda vtrhla do boleslavských ulic

Boleslavsko
Písecká střední zemědělská škola modernizuje.
Písek - Žáci SZeŠ v Písku se mají na co těšit! V rámci projektů se realizují modernizace v budově školy i na Školním statku v Dobešicích. Škola tradičně klade velký důraz na praktickou výuku žáků a v tomto směru je školní statek nezbytnou součástí výukového procesu.
3 fotografie

Písecká střední zemědělská škola modernizuje

Písecko