ŠTÍTEK: bitva

V současné době čítá skupina šest aktivních členů a je možné ji vidět každoročně na akci Bitva na Mělníku, kterou sami pořádají či na velkých akcích jako je Mělnický košt či Mělnické vinobraní, které pořádá město Mělník. Foto:
Mělník /FOTOGALERIE/ - Výstava Poklady Rytířů Mělnickým je malým nahlédnutím do zákulisí historického šermu skupiny Rytíři Mělničtí. Expozice představuje scénické rekvizity a vybavení včetně používaných zbraní. Na vystaveném rytířském brnění, jehož vlastníkem je jeden ze zakladatelů skupiny šermu Petr Pátra, se i po několikerém čištění objevuje skvrna od krve. Vlastník brnění podotýká, že je to jeho vlastní krev.
21 fotografií

Na rytířském brnění se objevuje i krev

Mělnicko
Bitvu u Jankova si připomněly stovky lidí.
Jankov - Jednu z nejkrvavějších bitev celé třicetileté války, při níž na následky bojů zemřelo na planinách mezi Jankovem a Ratměřicemi na sedm tisíc vojáků, si připomněly v sobotu 3. března stovky lidí. Od řeže, po níž v okolí bojiště zůstaly, kromě Jankova, jen vydrancované a vypálené vsi, uplyne v úterý 6. března 373 let.
48 fotografií

OBRAZEM: Bitvu u Jankova si připomněly stovky lidí

Táborsko
Bitva u Jankova.
Jankov - Od Bitvy u Jankova uplyne letos 373 let a obec si toto výročí připomene tradiční vzpomínkovou akcí. Uskuteční se v pátek a sobotu 2. a 3. března ve Voticích a Jankově a kromě rekonstrukce bitvy čeká na návštěvníky bohatý doprovodný program. Více již v rozhovoru se starostkou Jankova Jitkou Jonsztovou.
3 fotografie

Více než stovka bojovníků se chystá do Jankova

Benešovsko
Forbíny Rytířů Mělnických v prostorách poetické kavárny Pohodovej anděl.
Mělník /FOTOGALERIE/ - Skupina historického šermu Rytíři Mělničtí vznikla před sedmi lety. Zakládající členy nespojovala jen společná rodina, láska k historickému šermu, ale i hluboký vztah ke královskému věnnému městu Mělník. Jsou oblíbenými hosty mnoha zdejších projektů a každoročně se účastní Bitvy na Mělníku, Mělnického koštu a pravidelně působí na scéně Mělnického vinobraní.
11 fotografií

Stanou se rytířské forbíny novou tradicí?

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Stoleté výročí bitvy u Zborova připomene výstava, která dnes začíná před budovou generálního štábu na Vítězném náměstí v Praze. Ve 14:00 ji zahájí generálporučík František Malenínský. Lidé si budou moci panely s fotografiemi prohlédnout každý den do 4. září.

U generálního štábu začne výstava k výročí bitvy u Zborova

Z okolí
Ilustrační foto
Praha - Sněmovna ve středu ocenila hrdinství československých legionářů z bitvy u Zborova, od níž uplyne začátkem července 100 let. V usnesení, které schválila, uvedla, že se zasloužili o stát. Bitva u ukrajinského Zborova byla součástí takzvané Kerenského ofenzívy za první světové války. Proti československým jednotkám tehdy stála rakousko-uherská armáda.

Sněmovna ocenila hrdinství legionářů z bitvy u Zborova

Praha
Muzejní noc s legionáři  v Prácheňském muzeu v Písku
Písek – Bitva, která se u Zborova na území dnešní Ukrajiny odehrála v prvních červencových dnech roku 1917, nepatřila k největším v první světové válce. Bojem československých legionářů však významně ovlivnila formování naší armády a samostatného státu.
34 fotografií

U Zborova bojovali také legionáři z Písecka

Písecko
Bitvou u Jankova se třicetiletá válka přiblížila konečnému zvratu. Padlo v ní kolem sedmi tisíc vojáků.
Jižní Čechy /TIPY NA VÍKEND/ - Bitva u Jankova v roce 1645 byla jednou z nejkrvavějších bitev třicetileté války. Připomenout si ji můžete tento víkend.

Švédové zlomí císařským vaz

Z okolí
REKONSTRUKCE BITVY SEDMILETÉ VÁLKY přilákala loni do Vesce kolem čtyř tisíc lidí. Letos by měla být akce ještě velkolepější. Foto: ČTK
Liberec – Vojáci v dobových uniformách, na Nerudově náměstí polní lazaret, před radnicí velitelský stan, areál ve Vesci napěchovaný diváky. Sdružení Archa 13 už finišuje přípravy na letošní rekonstrukci Bitvy u Liberce.

Bitva proběhne i s polní kuchyní

Liberecko
Přerovští hokejisté proti Prostějovu.
Přerov, Prostějov – Bitva o Hanou číslo sedm je tady, vypukne dnes večer v přerovské MEO Aréně. Zatím celkem šestkrát se hokejisté Přerova a Prostějova utkali v soutěžním zápase po návratu obou klubů do druhé nejvyšší soutěže. Čtyřikrát z ostře sledovaného derby odcházeli jako vítězové Prostějovští, dvakrát se radovali Zubři.

Schyluje se ke třetí bitvě o Hanou. Oplatí Zubři Prostějovu těsné porážky?

Hokej
MILOŠ NOVOTNÝ.
Domažlice, Chlumec nad Cidlinou – Na slavnostním večeru v Divadelním sále Klicperova domu v Chlumci nad Cidlinou byla Miloši Novotnému a Jiřímu Krutinovi, autorům publikace Bitva u Domažlic, 26. října předána prestižní Literární cena Jaroslava Golla v kategorii umělecko-doku-mentární literatura faktu.

Kniha Bitva u Domažlic získala významné ocenění

Volný čas
Rekonstrukce bitvy na Chlumu u Hradce Králové.
Hradec Králové - Akce, kam se podíváš. I tak by se dal přeložit hradecký kalendář prestižních akcí Calendarium Regina. I letos čítá desítky akcí, kde si vybere snad každý. Oproti předešlým rokům z něj ale vypadl například festival Rock for People, který od města získával milionové dotace.

Hradecký rok: Bitva, šlapadla i létající stroje nad městem

Hradecko
Maroldovo panorama Bitva u Lipan je vůbec největší obraz v Česku, který zachycuje historickou událost, konkrétně bitvu, která se odehrála 30. května 1434. Obraz zabírá plochu 1045 metrů čtverečních. Autorem obrazu je Luděk Marold.
Praha - Známý projet Bitva u Lipan od malíře Luďka Marolda na Výstavišti v Praze se dočká rekonstrukce. Zástupci hlavního města chtějí vypsat na jeho opravdu tendr. Náklady projektu a dostavby by neměly překročit 50 milionů korun. Maroldovo panorama, které je nyní ve špatném stavu, je s plochou přes tisíc metrů čtverečních největším obrazem o dějinné události, který kdy v Čechách vznikl.

Praha nechá opravit Maroldovo panorama na Výstavišti

Praha
BITVA BEZE ZTRÁT. Vojáci ani stovky diváků se krveprolití na polích Ostašova bát nemuseli.
Liberec - Vesec, nebo Ostašov? Těžké rozhodování budou mít letos příznivci historické Bitvy u Liberce. Ta se odehrála v roce 1757 v den svátku sv. Vojtěcha. Od roku 2012 se bitva připomíná v rámci Ostašovských poutních slavností. Právě na tamních loukách se totiž rakouští a pruští vojáci střetli. Teď se mají vojáci přesunout do sportovního areálu Vesec. Velkolepá bitva se tak bude odehrávat na jiném místě, než na kterém k ní došlo. A to vadí Spolku přátel Ostašova.
12 fotografií

O historickou bitvu se vedou půtky. Budou dvě

Liberecko
Tomáš Berdych
Paříž - Minulý týden v Basilej dělily tenistu Lukáše Rosola dva míčky od vítězství nad Rafaelem Nadalem. Na Masters v Paříži ale se španělským favoritem prohrál hladce 2:6, 2:6. Postoupil naopak Tomáš Berdych, i když Edouarda Rogera-Vasselina udolal překvapivě až ve třech setech 6:3, 4:6, 7:5.

Berdych uspěl. Rosolovi pomsta nevyšla, Nadala tentokrát neprohnal

Tenis
Z umístění kamenné schránky do baldovského památníku.
Baldov /FOTOGALERIE/ – Po více než měsíci se u baldovského památníku ve čtvrtek v pozdní odpoledne opět objevil jeřáb. Jeho úkol byl jasný – vložit do útrob kalichu kamennou schránku obsahující předměty, které by měly po jejich opětovném vyjmutí v budoucnu alespoň trochu připomenout dnešní dobu a samotnou výstavbu památníku husitské bitvě u Domažlic.
27 fotografií

OBRAZEM: Kalich na Baldově obohatila schránka pro budoucí časy

Volný čas
Bitva Budyně 2015
Budyně nad Ohří – Po celou sobotu se návštěvníci Vodního hradu mohli vtělit do rolí obyvatel pevnosti z druhé poloviny 15. století. Prostranství kolem hradeb zaplnil tábor válečníků s dobovým doprovodem. Šermířská vystoupení, verbování do vojska a výcvik pěchoty střídaly ukázky použití palných a chladných zbraní.
44 fotografií

FOTOGALERIE: Bitva přenesla Budyni do 15. století

Litoměřicko
Bitva na festivale středověké kultury Svatobor.
Nižbor – Příznivci historických bitev se mohou těšit na další ročník Bitvy v Nižboru. Její druhý ročník se uskuteční v sobotu 20. června od 15 hodin na louce pod zámkem Nižbor u řeky Berounky.

Nižbor obsadí středověcí rytíři

Berounsko