ŠTÍTEK: Bitva o Británii

Otevřený hangár s historickými letouny na letišti Točná na jihu Prahy zpestřila návštěva členů spolku Čeští RAFáci.
/VIDEO, FOTO/ Množství zájemců o létání a jeho historii včetně spousty rodičů nebo prarodičů s dětmi využilo o druhém březnovém víkendu příležitost prohlédnout si historická letadla na LKTC – což je označení Letiště Točná na jižním okraji Prahy. To v sobotu uspořádalo letos první den otevřených dveří v hangáru, kde se nacházejí historické stroje; často velmi unikátní. A letuschopné.
86 fotografií

Potěšení pro fanoušky: na letiště Točná se vrátí hurricane z druhé světové války

Praha
Slavnostní odhalení pamětní desky generála letectva Josefa Dudy.
Vojenský pilot z druhé světové války a generál britského letectva Josef Duda má v po něm pojmenované ulici v Praze 2 novou pamětní desku. Dnes ji odhalili zástupci Prahy 2, britské ambasády, armády, letcovy rodiny a zástupci firmy Českomoravská nemovitostní (ČMN), která je vlastníkem budovy, na níž je pamětní deska umístěna. Duda se jako pilot britského letectva zúčastnil bitev o Británii a Francii, po komunistickém převratu v roce 1948 byl novým režimem donucen strávit zbytek života jako dělník. Rehabilitován byl až po roce 1989.
16 fotografií

Podívejte se: Letec Josef Duda má ve své ulici v Praze 2 pamětní desku

Praha
V Luži uctí památku plukovníka Josefa Koukala
V neděli uplyne 40 let od úmrtí stíhacího pilota RAF, plukovníka Josefa Koukala. Na jeho počest se v Luži uskuteční celodenní program, který připomene tuto významnou osobnost města. Na veřejnosti se poprvé objeví petice, kterou sepsali členové spolku letecké historie Czech Spitfire Club. Usilují jejím prostřednictvím o to, aby byl válečnému hrdinovi udělen Řád bílého lva.

Petice usiluje o ocenění válečného hrdiny Koukala

Chrudimsko
Miroslav Antonín Liškutín doma letos v březnu.
Konečně je splacen další z dluhů, které má česká společnost vůči lidem bojujícím za svobodu a demokracii. Minulý měsíc byl 8. května povýšen do hodnosti brigádního generála válečný pilot Miroslav Antonín Liškutín (97), rodák z Jiříkovic u Brna, který od roku 1948 žije v Anglii. Dnes mu má prezident Miloš Zeman při své návštěvě Velké Británie osobně předat diplom o povýšení.
11 fotografií

Liškutín se dočkal. Zeman mu předá diplom o povýšení

Česko
Předávání státních vyznamenání - 28. října 2015. Zleva Václav Neckář, Pavel Nedvěd a Václav Pavlíček.
Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/– Za svůj krátký život se stal nejlepším spojeneckým pilotem v rámci známé Bitvy 
o Británii. Na stíhačce Hurricane dokázal v roce 1940 sestřelit minimálně 17 německých letounů a byl oceněn mnoha vojenskými vyznamenáními. Život šestadvacetiletého stíhače Josefa Františka, rodáka z Otaslavic na Prostějovsku, který po okupaci v roce 1939 přes Polsko a Francii utekl do Británie, neukončilo zranění 
v boji. Za dodnes nevyjasněných okolností jeho letoun 
8. října 1940 havaroval při běžném hlídkovém letu. Nadporučík František se dnes in memoriam stal jediným letošním držitelem Řádu bílého lva, který mu na Pražském hradě udělil prezident Miloš Zeman.
15 fotografií

Šafránková, Nedvěd i Pomahač. Vyznamenání dostala i řada podnikatelů

Česko
Den otevřených dveří na staňkovském letišti.
Staňkov – V již ustáleném termínu předposledního prázdninového víkendu, v sobotu 21. a neděli 22. srpna, se ve Staňkově uskuteční tradiční Dny otevřeného letiště, které pořádají členové Aeroklubu Staňkov.

Staňkovské letiště o víkendu ožije

Domažlicko
Pomník Josefa Františka v Otaslavicích
Otaslavice/Northwood /FOTOGALERIE/ – Vzpomínkové akce na hrdinu Bitvy o Británii – letce Josefa Františka chystají letos v Otaslavicích. „Prožíváme teď takové období, kdy si tohoto našeho významného rodáka připomínáme. Minulý rok na podzim jsme oslavili pětadevadesáté výročí jeho narození a letos uplyne sedmdesát let od jeho úmrtí. Na květen proto chystáme zájezd do míst, kde působil. Termín jsme zvolili tak, aby byl zhruba v polovině mezi vzpomínkovými akcemi v Otaslavicích,“ přiblížil otaslavický místostarosta Roman Palát.
7 fotografií

Otaslavičtí vyrazí po stopách pilota Josefa Františka

Prostějovsko