ŠTÍTEK: Blatnice

V Plzni o víkendu vyvrcholí další ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň.
O víkednu se chystá Noc kostelů, Víkend otevřených zahrad, Mezinárodní folklorní festival či Inovujeme Plzeň pro příznivce moderních technologií. Konají se i další festivaly věnované jídlu či hudbě různých žánrů. Začíná další Archeologické léto, které opět pozve do bývalé tajné vojenské základny u Mladotic, na rybníku v Blatnici se strhne bitva pirátů, Divadelní soubor Jezírko představí preméru své inscenace Vraždy v Orient expresu.

Tipy na víkend: Otevřou se kostely, zahrady i svět moderních technologií

Volný čas
Pavel Rýdl zažil cestou do Maroka a zpět mnoho zajímavého, cestu si užíval. Doma v Blatnici mu při návratu připravili na hřišti pěkné přivítání.
Je to už skoro třicet let, co je v hospodě napadlo s kamarádem zajet se vykoupat k moři do Chorvatska. Na kolech. Pořídili si bicykly, za pár dní vyrazili a cestu, ač netrénovaní cyklisté, zvládli. Pavla Rýdla z Blatnice na Plzeňsku výprava nadchla natolik, že ježdění po Evropě propadl a od té doby se vydává na kole do různých zemí. Při své dosud poslední cestě, kterou absolvoval vloni, dojel sám až do Afriky a poté šlapal zpět. A v hlavě už má plány na další cesty.
46 fotografií

Na kole do Afriky. Nadšenec z Plzeňska zdolal 7400 km za třiasedmdesát dní

Plzeňsko
Situace ve Veselí nad Moravou.
/VIDEO, FOTO/ Hladina řeky Moravy stoupá. Za třetího povodňového stupně, tedy za stavu ohrožení, se v obcích v blízkosti řeky mobilizují povodňové komise. Průtok řekou u Strážnice dosáhl svou rychlostí už desetileté vody v poledne. Před šestnáctou hodinou se řeka dostala už na úroveň dvacetileté vody.
28 fotografií

Dvacetiletá voda: Morava u Strážnice nabírá rychlost

Hodonínsko
Fotbalisté Předína (v zelených dresech) vyhráli v Okříškách, hráči Šebkovic B nehráli. Foto: Pavel Mikeš
Nejzajímavější zápas desátého kola okresního přeboru se odehrál bezesporu v Nových Syrovicích, který skončil divokou remízou 6:6. Hosté vedli těsně před koncem o dvě branky, ale domácím se podařil husarský kousek. V 90. minutě snížil z penalty Lang a o minutu později Ondřej Sosnar vyrovnal.

Okresní fotbalové soutěže. V Nových Syrovicích padlo dvanáct branek

Okresy
Fotbal, ilustrační foto
Po osmi odehraných kolech se dostala do vedení v okresním přeboru Třebíčska Blatnice. Vladislav totiž doma jen remizovala s Rokytnicí a při stejném počtu bodů má horší skóre. Na chvostu tabulky zůstává Koněšín, který těsně prohrál s Lipníkem. Ve třetí třídě byl nedělní šlágr jasně daný. V Předíně se místní Sokol utkal s vedoucími Hrotovicemi. Ty dvakrát skórovaly hned na začátku zápasu a jasně demonstrovaly, že ve stávající sezoně budou jen těžko k poražení. Předín prohrál nakonec 0:5. „Byl to zápas o první místo v tabulce, škoda že jsme tak vysoko prohráli,“ litoval kapitán týmu Josef Šindelář.

Okresní fotbalové soutěže. Duel lídrů jasně ovládly Hrotovice

Okresy
Fotbal, ilustrační foto
Událostí sedmého kola okresního přeboru Třebíčska je bezesporu vysoké vítězství Studence na horké půdě Třebelovic. Hosté vstřelili už do poločasu čtyři góly a po změně stran výhru ještě navýšili. Ve spanilé jízdě pokračují ve třetí třídě Hrotovice. Tentokrát nadělovaly desítku v Třebenicích a zatím ještě neztratily ani bod. Obdobně je na tom i ve čtvrté třídě Valeč.

Okresní fotbalové soutěže. Studenec šokoval výhrou v Třebelovicích

Okresy
Fotbal, ilustrační foto.
Ve čtvrtém kole okresního přeboru potvrdili dobrý vstup do soutěže fotbalisté Výčap a Vladislavi. Lídr tabulky si dojel pro snadnou výhru do Koněšína, to Vladislav musela o tři body bojovat podstatně více. O patro níže pokračovaly ve střeleckých manévrech Hrotovice a Předín. Rouchovany dokonce skórovaly osmkrát, odnesl to poslední Opatov.

Okresní fotbalové soutěže. Výčapy si zastřílely, odnesl to Koněšín

Okresy
Fotbal, ilustrační foto
Fotbalisté Výčap potvrdili dobrý vstup do sezony, když jasně přehráli Horní Újezd 3:0. Po třech kolech okresního přeboru Třebíčska ještě neztratila také Vladislav. Ta přistřihla křidýlka Myslibořicím, které si v prvních dvou kolech zastřílely. Ve třetí třídě Předín porazil v duelu dvou favoritů soutěže Čáslavice 3:1. Vedení však udržely Hrotovice, které otočily zápas s týmem Rouchovan na konečných 2:1.

Okresní fotbalové soutěže: Výčapy udržely vedení v okresním přeboru

Okresy
Fotbal, ilustrační foto
Okresní přebor na Třebíčsku má po dvou odehraných kolech už jen tři stoprocentní týmy. S Vladislaví a Výčapy se tak nějak počítalo, ale doslova raketový start měly Myslibořice. Loňský nováček už nastřílel dvanáct branek, v neděli zostudil Studenec na jeho hřišti sedmi trefami. Ten uzavírá tabulku spolu s Koněšínem, jenž inkasoval již jedenáctkrát.

Okresní fotbalové soutěže. Myslibořice si zastřílely ve Studenci

Okresy
Fotbalisté Jevišovic/Mikulovic (v modrém) porazili ve třetím kole Region Cupu celek Hostimi 3:2.
Původně vzešel nápad na turnaj Region Cup jako východisko z předčasně ukončených fotbalových soutěží, jež zastavila pandemie koronaviru. Nyní z klání, v němž poměřilo síly pět mužstev ze západu Znojemska, chtějí organizátoři pokračovat.

Fotbalový Region Cup skončil. Založil novou tradici

Okresy
První rota osmé jízdní brigády 4. rumunské armády. Rumunští vojáci se po státním převratu provedeném v srpnu 1944 přidali k Rudé armádě a podíleli se i na osvobozování Československa
Byla neděle 15. dubna 1945. Lidé z Blatnice pod Svatým Antonínkem zamířili na mši do kostelíka na vrcholu kopce Svatý Antonínek, který dal obci druhou část jejího jména. Kolem 11. hodiny dopoledne dopadly na kopec první dělostřelecké granáty. Blížili se osvoboditelé. Nebyli to však ani Sověti, ani Čechoslováci. V prostoru útočili příslušníci 4. rumunské armády, přičleněné k 2. ukrajinskému frontu. Stálo je to hodně životů. 
14 fotografií

Studna byla plná mrtvol. Blatnici osvobozovali Rumuni, platili za to krvavou daň

Česko
Ilustrační foto.
Místo čtyř skoro čtyřiadvacet kilometrů. Čili místo pěti minut půl hodiny harcování čeká obyvatele Příštpa od 4. května. Pokud využijí oficiální objízdnou trasu přes Hostim, navrženou silničáři. Jinak se ze vsi do nejdůležitějšího blízkého cíle – sousedních Jaroměřic nad Rokytnou – nedostanou auty ani autobusem. A to celého půl roku. Kvůli poloze vesnice vlastně ani jiná trasa není.

Cesta do Příštpa bude za týden šestkrát delší. Kvůli uzavírce na Jaroměřice

Třebíčsko