ŠTÍTEK: bludný balvan

Saxofonista Michel Doneda
V ostravské Galerii výtvarného umění (GVUO) vystoupí ve středu 3. dubna vzácný host – saxofonista Michel Doneda, jeden z představitelů světové avantgardy v oblasti improvizované a experimentální hudby.

TIP Deníku: Objevte krásy „hluku“

Volný čas
Úplné zatmění Slunce, ilustrační foto
/POZVÁNKA/ Nové multimediální představení nazvané The E(quinox:clipse) neboli Aequinoctium či Zatmění slunce budete moci navštívit 9. listopadu v sídle Bludného kamene v Matičním domě. 

Performance ve stylu zatmění slunce

Volný čas
Ilustrační foto
/POZVÁNKA/ Oko za oko. Tak se jmenuje jednoaktová video opera, kterou diváci budou moci sledovat ve středu 22. února v opavském Klubu Art. Autorem příběhu odehrávajícího se se zároveň na plátně i na jevišti je skladatel a saxofonista Miroslav Tóth.

Klub Art nabídne video operu

Volný čas
I takto měl podle prvotních návrhů vypadat nový bazén v Opavě. 
V současné době ještě jeho nová podoba není známa.
Mimo program čtrnáctého jednání zastupitelstva představitelé města krátce diskutovali o projektu nového bazénu v Městských sadech. Realizaci záměru, na který vzniká dokumentace pro územní rozhodnutí a který představuje odhadem tří set milionovou investici, považuje koalice za svou prioritu.

Opozice chce vstoupit do diskuse o bazénu

Opavsko
Ambulanci čínské medicíny si vyzkoušeli první pacienti
Hradec Králové - Recesistickou cenu Bludný balvan, kterou každoročně uděluje za matení veřejnosti Český klub skeptiků Sisyfos, letos získala vedle dalších laureátů Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde od loňského září funguje ambulance tradiční čínské medicíny.

'Fakultka' dostala anticenu za čínskou medicínu

Hradecko
MUDr. Karel Erben
Před pár lety poslankyně parlamentu Jiřina Fialová (KSČM) interpelovala na ministry zdravotnictví, aby metoda MUDr. Karla Erbena byla státem uznána jako účinná prevence i léčba chorob, aby ji mohly proplácet zdravotní pojišťovny. Se stejným požadavkem přišel i Svaz pacientů.

Karel Erben bude přednášet o biochemickém zdraví

Bruntálsko
Společnost Crestyl má podle smlouvy uhradit městu peníze za demolici věžáku za Slezankou.
Situace okolo volného prostranství za Slezankou se začíná měnit. Alespoň takto okomentoval přijetí více než čtyř milionů korun, které Opavě podle všeho zaslala společnost Crestyl, primátor města Radim Křupala z ČSSD.

Crestyl už poslal městu první platbu za demolici

Opavsko
Za Slezankou je v tuto chvíli volné prostranství.
V centru města budou v úterý stát členové sdružení Bludný kámen s peticí proti výstavbě obchodního centra za Slezankou. Ta úzce navazuje na iniciativu, která vedla k vydání a distribuci Slezankovin.

Petice ke Slezance v centru města

Opavsko
Ilustrační fotografie.
Praha - O všech anticenách Bludný balvan, humorných skeptických tématech a především o činnosti skeptiků je kniha Čeští skeptici Kdo jsou a co chtějí. Vznikla ke 20. výročí založení klubu Sisyfos a byla představena na setkání s novináři. Autorkou je spoluzakladatelka klubu novinářka a spisovatelka Věra Nosková. Kniha má veřejnosti Český klub skeptiků Sisyfos ukázat jako sdružení racionálně uvažujících lidí i jeho osvětovou práci.

Kniha o českých skepticích provádí jejich myšlenkami i humorem

Ostatní
Robert Vlasák
Opava /POZVÁNKA/ – Galerie Cella před Hovornami nabízí zájemcům od 30. července do 5. září Offset Roberta Vlasáka. Autor ve svých instalacích a objektech často vychází z fyzikálních jevů a přírodních zákonů, někdy však k tomu využívá i moderní technologie.

Modelování prostorů v Hovornách

Volný čas
Známý bludný kámen vystavený v Opavě v Praskově ulici.
Opava – Bludné balvany. Dochovaný doklad časů, které se 
v našem regionu odehrávaly před stovkami tisíc let, kdy Opavsko pokrýval ledovec. Kde všude je můžeme nalézt?

Kam za bludnými balvany?

Opavsko
Světlo jako duchovní energie v představě malíře.
Opava /POZVÁNKA/ – Občanské sdružení Bludný kámen otevře ve čtvrtek 12. června v 18 hodin vernisáží v galerii KUPA výstavu z tvorby Jana Paula, nazvanou Ze světa do světla.

Výstava obrazů malovaných prsty

Volný čas
Bludný balvan s památeční bronzovou plaketou věnovanou prezidentu Masarykovi byl v Hlučíně slavnostně odhalen roku 1990. Po návštěvě neznámých vandalů zbyl na místě už jen holý balvan. Plaketu si někdo odnesl a je otázka, jak s ní naložil.
Hlučín – Žádná úcta. Zloději se 
v minulých dnech neštítili zaútočit dokonce na památeční místo situované v centru Hlučína. 
V ulici Na Valech, nedaleko náměstí, se totiž nacházel bludný balvan s bronzovou plaketou věnovanou památce prvního československého prezidenta Tomáše Garriquea Masaryka.  

Nestydatí zloději kovů ukradli památeční plaketu

Opavsko
Krnované věnovali Hansi Kudlichovi památník ještě za jeho života. Osvoboditel sedláků ho osobně odhalil při návštěvě Krnova 23. září 1888. Dnes z něj zůstala už tato grotta neboli umělá jeskyňka z bludných balvanů.
Krnov – Kudlichova rozhledna v Úvalně prošla rekonstrukcí v roce 2000 a letos se u ní sešli příznivci Hanse Kudlicha z celé Evropy. Ve Slezských Povelicích a v Čakové byly Kudlichovy památníky opraveny v roce 2005. V Zátoru-Loučkách opravili jeho památník o rok později. Na Bruntálsku o Kudlichův pomník pečují například ve Staré Rudné. Jen v Krnově chtějí zbytky Kudlichovy fontány a grotty zlikvidovat.

Odstraní Krnov zbytek Kudlichova památníku?

Bruntálsko
Jedno z vystavovaných děl Jiřího Surůvky.
Opava /POZVÁNKA/ - Ve výtvarné galerii Art Gallery KUPA v Obchodním centru Breda & Weinstein se před nedávnem uskutečnila vernisáž společné výstavy Denisy Fialové a Jiřího Surůvky s názvem Přes prsa si nevidí na péro. Autoři žijí v Ostravě a učí na Fakultě umění Ostravské univerzity.

Galerie v obchodním centru nabízí zajímavou výstavu

Volný čas