ŠTÍTEK: Bogotá

Volby prezidenta ČR v Šanghaji.
S několikahodinovým náskokem před otevřením volebních místností v Česku začali prezidenta republiky volit občané žijící v zahraničí. Volit mohou na sto deseti místech, většinou na ambasádách v hlavních městech. Jako první odvolili podle ministerstva zahraničí občané Česka v jihoamerické Argentině v Buenos Aires, kolumbijské Bogotě, Washingtonu, odvoleno už mají mnozí v japonském Tokiu či čínské Šanghaji.
6 fotografií

V zahraničí už volby začaly. Pro řadu krajanů jsou ale nedostupné

Volební zpravodajství
Sériový vrah Luis Alfredo Garavito Cubillos za sebou zanechal stovky mrtvol. Strach rozséval i ve městě Villavincio
V únoru 1998 našli kolumbijští policisté poblíž města Genua dvě nahá těla zavražděných dětí, o den později o pár metrů dál ještě třetí. Aniž by to tušili, blížili se k rozluštění záhady sériového vraha, který během sedmi let zavraždil ve dvou státech až 300 dětí. V roce 1999 byl vrah zatčen a skončil za mřížemi. Protože však Kolumbie nemá doživotní trest, mohl by se letos dočkat podmínečného propuštění. 

Zabil stovky dětí, letos ho mohou propustit. Vrah Garavito spřádal šílené plány

Svět
Chodci, běžci a cyklisté v městské zelené oblasti CityLife v Miláně
Hlučné kolony střídají tiché aleje lemované vzrostlými stromy, parkující auta zase předzahrádky plné nočního života. Dopravní tepny v některých světových městech se pomalu ale jistě proměňují v oázy pro pěší a cyklisty. Britská BBC vyprofilovala čtyři světové metropole, které během pandemie a po ní provedly jedny z nejodvážnějších změn, které mají centra proměnit v místa prakticky bez aut.
4 fotografie

Když je chodec na prvním místě. Čtyři světová města již dala stopku autům

Svět
Osmadvacetiletý bojovník David Dvořák z Hradce Králové na galavečeru UFC Fight Night: Font vs. Garbrandt v Apex centru v Las Vegas porazil Juancamila Ronderose z Kolumbie ještě před limitem.
/FOTO/ Dvě minuty a osmnáct vteřin, pouze tolik času stačilo k tomu, aby zápasník David Dvořák vyhrál i třetí zápas v UFC, elitní světové organizaci smíšených bojových umění MMA. Osmadvacetiletý bojovník z Hradce Králové na galavečeru UFC Fight Night: Font vs. Garbrandt v Apex centru v Las Vegas porazil Juancamila Ronderose z Kolumbie ještě před limitem.
3 fotografie

Dvořák vyhrál i třetí zápas v UFC. „Náhradníka“ Ronderose po chvíli uškrtil

Ostatní sporty
Osmadvacetiletý bojovník David Dvořák z Hradce Králové na galavečeru UFC Fight Night: Font vs. Garbrandt v Apex centru v Las Vegas porazil Juancamila Ronderose z Kolumbie ještě před limitem.
Dvě minuty a osmnáct vteřin, pouze tolik času stačilo k tomu, aby zápasník David Dvořák vyhrál i třetí zápas v UFC, elitní světové organizaci smíšených bojových umění MMA. Osmadvacetiletý bojovník z Hradce Králové na galavečeru UFC Fight Night: Font vs. Garbrandt v Apex centru v Las Vegas porazil Juancamila Ronderose z Kolumbie ještě před limitem.
3 fotografie

Dvořák vyhrál i třetí zápas v UFC. „Náhradníka“ Ronderose po chvíli uškrtil

Ostatní sporty
Jedna z nejtragičtějších fotografií druhé poloviny 20. století. Záchranáři podpírají tělo třináctileté Omayry Sanchézové, která zůstala zaklíněná v troskách a po 60 hodinách marného vyprošťování zemřela
Bylo kolem jedenácté večer 13. listopadu 1985. Obyvatelé kolumbijského města Armero, stojícího pod sopkou Nevado del Ruiz, v tu dobu spali. Vulkán sice během odpoledne ožil, ale šlo jen o drobné erupce. A město bylo desítky kilometrů daleko. Nikdo netušil, že po deváté večer se aktivita sopky zvýší, žhavá láva roztaví tuny sněhu na její špici, a ty se rozjedou do údolí. Náhle se nad městem vztyčila třicetimetrová vlna vody a bahna.
10 fotografií

Bahenní vlna, tisíce mrtvých. Symbolem tragédie se stala marná záchrana holčičky

Svět
Stáčecí linka na plechovky v nymburském pivovaru je vytížena čím dál více.
Podruhé v rámci jediného roku se ocitají ve složité situaci pivovary, včetně toho nymburského. Jeho vedení zatím věří, že nedojde k podobným scénám jako v první půli roku, kdy navařené pivo teklo do místních kanálů. Pokud by i ke konci roku trvaly restrikce a restaurace stále nemohly nabízet zákazníkům točené Postřižinské, jsou připraveni operativně nahradit stáčení do sudů za stáčení do plechovek a lahví a pivo se pokusí prodat jinde.
9 fotografií

Na jaře pivo končilo v kanálech. Teď se tomu snad vyhneme, přeje si pivovar

Podnikání
Maskot Konopné lékárny se hrdě prochází Ostravou převlečený za zelený konopný list.
K adventním hitům patří Medvídek z Bogoty, ze kterého padá sníh o Vánocích. Medvídka se jistě brzy dočkáme. Zákazníci Walmartu se ale zbytečně těší na svetr s obrázkem Santa Clause, třemi lajnami prášku a heslem „Jen ať sněží“. V češtině i v angličtině slovo sníh (snow) je slangový výraz pro kokain.
6 fotografií

Poznámka Fidela Kuby - Sníh a list konopí

Názory z regionu
Ranění ve Venezuele
Sobotní střety na venezuelsko-brazilské hranici, které se odehrály během pokusů o převoz humanitární pomoci do Venezuely, si vyžádaly dvě oběti a stovky zraněných. Ve snaze zabránit kamionům s pomocí ve vjezdu do země použila armáda prezidenta Nicoláse Madura slzný plyn a gumové střely. Opoziční lídr Juan Guaidó požádal USA a další země, aby nechaly ve hře "všechny možnosti" pro odstavení Madura od moci.
5 fotografií

Dva mrtví a stovky zraněných. Pokus o doručení pomoci do Venezuely selhal

Svět
Na policejní akademii v Bogotě zaútočil sebevražedný atentátník.
Včerejší exploze auta, ke které došlo v areálu kolumbijské policejní akademie, si vyžádala smrt již 21 lidí. Dalších 68 je zraněno. Mezi mrtvými je i samotný atentátník, kterým je šestapadesátiletý Kolumbijec José Aldemar Rojas. Zda jednal útočník sám, nebo byl napojen na nějakou teroristickou organizaci, není dosud jasné. Policie nicméně případ vyšetřuje jako teroristický čin.
4 fotografie

Útok v kolumbijské Bogotě má už 21 obětí. Podle policie může jít o terorismus

Svět
Nový prezident Kolumbie Iván Duque
Kolumbie má od úterý nového prezidenta. Dvaačtyřicetiletý Iván Duque, který již oficiálně nastoupil do úřadu, je nejmladším zvoleným prezidentem v historii země. V jejím čele střídá Juana Manuela Santose. Podle serveru Financial Times čekají prvního muže Kolumbie nelehké výzvy. Stojí totiž před úkolem posílit stále nejistý mírový proces, zmírnit napětí se sousední Venezuelou a omezit produkci kokainu.
5 fotografií

Nejmladší v historii země. Nový kolumbijský prezident nastoupil do úřadu

Svět
Papež František na cestě do Kolumbie
Papež František se vydal na svou první cestu do jihoamerické Kolumbie. Hlavním cílem cesty je pomoci k usmíření v zemi, v níž minulý měsíc skončilo ozbrojování povstalců po půlstoletém konfliktu. Let z Říma musel být odkloněn od původní trasy kvůli hurikánu Irma, který se v současnosti pohybuje nad Karibikem.
8 fotografií

Papež František odletěl na svou první návštěvu Kolumbie

Svět
Ilustrační foto
Bogotá - Kolumbijští povstalci ze skupiny Vojsko národního osvobození (ELN) dnes propustili bývalého poslance Odína Sáncheze, čímž splnili podmínku vlády pro zahájení mírových rozhovorů. Ty by měly začít příští úterý. Vláda výměnou za propuštění Sáncheze pustí z vězení dva členy ELN. Informoval o tom kolumbijský deník El Espectador.

Kolumbijští povstalci z ELN propustili rukojmí, začnou rozhovory

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
Bogotá - Chyby pilota, letecké společnosti i bolivijských úřadů mohou za listopadovou havárii letadla v Kolumbii, při které zahynulo 71 lidí včetně hráčů brazilského fotbalového týmu Chapecoense. Na základě předběžných výsledků vyšetřování to dnes oznámili zástupci kolumbijského úřadu civilního letectví. Bezprostřední příčinou neštěstí byl nedostatek paliva.

Vyšetřovatelé: Za pád letadla v Kolumbii mohl nedostatek paliva

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
Bogotá - Stále více důkazů naznačuje, že za pondělním zřícením letadla ve střední Kolumbii mohl být nedostatek paliva. S odvoláním na vyšetřovatele o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Tuto teorii podpořil i šéf kolumbijského úřadu pro civilní letectví Alfredo Bocanegra Varón, podle kterého na základě předběžného ohledání místa tragédie neměl stroj v době pádu v nádržích žádné palivo. Na palubě bylo 77 lidí, přežilo jich šest. Očekává se, že vyšetřování potrvá několik měsíců.

Důkazy naznačují, že zřícenému letadlu v Kolumbii došlo palivo

Svět
Exprezident a senátor Álvaro Uribe (vlevo).
Bogotá - Den po senátorech i poslanci z dolní komory kolumbijského parlamentu schválili - a to také jednomyslně - novou mírovou dohodu vlády a povstalců z organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Pro dohodu, která má ukončit konflikt trvající déle než půl století, hlasovalo podle agentury AFP 130 poslanců, žádný nebyl proti.

Kolumbijský parlament schválil dohodu s FARC

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
Bogotá - Vyšetřovatelé prozatím neučinili žádné oficiální prohlášení k příčině pondělní letecké havárie v Kolumbii, při které zahynulo 71 lidí, média s odvoláním na své zdroje a letecké experty stále častěji spekulují o možném nedostatku paliva. K této teorii mimo jiné přispívá fakt, že zřícený letoun Avro RJ85 měl dolet 2965 kilometrů, a to je přesně vzdálenost naplánovaného tragického letu mezi bolivijským Santa Cruz a kolumbijským Medellínem. Stroj se zřítil jižně od Medellína, nehodu přežilo šest lidí.

Média po havárii letadla spekulují o nedostatku paliva. Stav přeživších je vážný

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
Bogotá -  Noční pád bolivijského letadla se 77 lidmi na palubě ve střední Kolumbii si vyžádal nejméně 71 obětí; šest lidí podle policie katastrofu přežilo. Vyšetřovatelé už našli obě černé skříňky se záznamy o letu. Příčina nehody stále známa není, pilot ale ohlásil technické potíže. Na palubě cestoval i brazilský fotbalový klub Chapecoense a jihoamerická fotbalová konfederace CONMEBOL v reakci na neštěstí až do odvolání přerušila všechny soutěže. Brazilský prezident Michel Temer nad nehodou projevil hluboký zármutek a v zemi vyhlásil třídenní státní smutek.

V Kolumbii se zřítilo letadlo se 77 lidmi, přežilo jich šest

Svět
Juan Manuel Santos
Bagdád - Kolumbijská vláda a povstalci z organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) dnes v Bogotě podepsali novou mírovou dohodu, která má ukončit více než půlstoletý konflikt v zemi. Informují o tom světové tiskové agentury. Jde o druhou, upravenou verzi dohody; tu první kolumbijští voliči v říjnovém referendu odmítli.

Kolumbijská vláda a povstalci podepsali novou mírovou dohodu

Svět
Až do dna!
Havlíčkobrodsko - Přes hory přes ploty, medvídek z Bogoty už letí, zpívala v jednom svém hitu kapela Wanastowi Vjecy.

Fotofór

Havlíčkobrodsko