ŠTÍTEK: Bohdan Pomahač

Hypnoterapie - Ilustrační foto
Lékaři dokážou operovat mozek, transplantovat srdce, ledviny, a světově uznávaný Bohdan Pomahač dokonce lidem vrací tvář. Jsou však trable, se kterými si neporadí skalpel ani farmaka. I když žijeme ve světě, který povětšinou ovládají počítače, tak nikdo zatím nepřišel s uceleným návodem, jak spravit ten nejúžasnější a přitom nejzáhadnější computer světa – lidský mozek. 
13 fotografií

Češi objevují sílu hypnoterapie. Je lékem na bolavou duši i antivirem pro mozek

Zdraví
Mozek - ilustrační foto.
Lékaři dokáží operovat mozek, transplantovat srdce, ledviny, a světově uznávaný Bohdan Pomahač dokonce lidem vrací tvář. Jsou však trable, se kterými si neporadí skalpel ani farmaka. I když žijeme ve světě, který povětšinou ovládají počítače, tak nikdo zatím nepřišel s uceleným návodem, jak spravit ten nejúžasnější a přitom nejzáhadnější computer světa – lidský mozek. Jsou však „IT“ specialisté, kteří s ním dokáží pracovat a vyhnat z něj „viry“ a „trojské koně“ – hypnoterapeuti.

Hypnoterapie je na vzestupu. Díky ní se lidé mohou zbavit fobií i kouření

Česko
Celosvětově uznávaný plastický chirurg Bohdan Pomahač
Český chirurg Bohdana Pomahače a jeho tým v nemocnici v americkém Bostonu poprvé transplantovali celý obličej černošskému pacientovi. Osmašedesátiletý Robert Chelsea, který utrpěl těžké poranění obličeje při požáru, se stal zároveň nejstarším člověkem, který takovou operaci podstoupil, uvedla televize NBC News.

Tým chirurga Pomahače transplantoval v USA obličej černošskému pacientovi

Svět
Jihlavská zoo. Ilustrační foto.
ANKETA/ Někdy svého chovatele zabijí nebo vážně zraní, jiní se třeba na černém trhu prodávají s vytrženými zuby, aby splňovali představy o domácích mazlíčcích. Řeč je exotických zvířatech a velkých šelmách v soukromých chovech. Českými médii poslední dobou proběhlo několik nedobře končících případů a Deník zjišťoval, jak je na tom Moravskoslezský kraj. 
15 fotografií

Velké šelmy a další "exoti" v soukromých chovech? V regionu nyní bez problému

Karvinsko
Ekonom Filip Matějka poskytl 8. srpna v Praze rozhovor Deníku.
/SOBOTNÍ ROZHOVOR/ Filip Matějka je pro českou ekonomii zhruba tím, čím je Bohdan Pomahač pro obličejovou chirurgii. Talentovaný, vzdělaný, experimentující a bádající. Doktorát obdržel na americké univerzitě v Princetonu, příští týden se chystá na roční vědecký pobyt v Berkeley v Kalifornii. Z USA se ale vždy rád vrací domů. „Jsem tady šťastný, nechtěl bych žít jinde,“ říká modrooký sympaťák.
17 fotografií

Ekonom Matějka: Pro politiky je výhodné navrhovat to, co lidem neprospívá

Česko
Gabriela Beňačková.
Praha - Pěvkyně Gabriela Beňačková, režisér Ivan Passer, historik Vilém Prečan, herec Stanislav Zindulka nebo plastický chirurg Bohdan Pomahač patřili k osobnostem, jimž dnes udělila svou cenu pražská pobočka krajanské Společnosti pro vědy a umění. Ocenění se předávala v sídle Senátu lidem, kteří se zasloužili o propagaci české vědy a kultury v zahraničí.

Společnost pro vědy a umění ocenila Beňačkovou,Passera i Pomahače

Praha
prof. Pavel Pafko
Praha - Cenu České transplantační nadace za rozvoj transplantační medicíny za rok 2015 získali lékaři Pavel Pafko a Robert Lischke, kteří působí ve Fakultní nemocnici v Motole. Nadace ocenila jejich přínos k zahájení a rozvoji transplantací plic, kterých se dosud v Česku udělalo 321. O ocenění v pondělí informovali zástupci nadace.

Pafko a Lischke získali cenu České transplantační nadace

Praha
Univerzita Palackého, ilustrační foto
Olomouc – Co spojuje plastického chirurga Bohdana Pomahače, profesionální tenistku a psycholožku Helenu Sukovou a třeba novináře Jakuba Železného? Studium na Univerzitě Palackého v Olomouci. Také oni už dostali pozvánku na historicky největší absolventské setkání, který se uskuteční v Olomouci ve dnech 9. a 10. září.

Olomouc zaplaví absolventi, univerzita chystá největší sraz v historii

Olomoucko
Transplantace obličeje popáleného Patricka Hardisona.
New York – Tým amerických lékařů úspěšně provedl dosud nejrozsáhlejší transplantaci obličeje, která zahrnovala pokrytí celé lebky a značné části krku. Podle amerických médií o tom informovala nemocnice v New Yorku, jež zákrok v srpnu provedla a hodlá po dlouhodobé úspěšné terapii pacienta propustit. Mužem s novou tváří je dobrovolný hasič popálený při zásahu před 14 lety, který po operaci žije s obličejem o 15 let mladšího dárce.

Nejrozsáhlejší transplantace obličeje. Těžce popálený hasič má novou tvář

Svět
Předávání státních vyznamenání - 28. října 2015. Zleva Václav Neckář, Pavel Nedvěd a Václav Pavlíček.
Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/– Za svůj krátký život se stal nejlepším spojeneckým pilotem v rámci známé Bitvy 
o Británii. Na stíhačce Hurricane dokázal v roce 1940 sestřelit minimálně 17 německých letounů a byl oceněn mnoha vojenskými vyznamenáními. Život šestadvacetiletého stíhače Josefa Františka, rodáka z Otaslavic na Prostějovsku, který po okupaci v roce 1939 přes Polsko a Francii utekl do Británie, neukončilo zranění 
v boji. Za dodnes nevyjasněných okolností jeho letoun 
8. října 1940 havaroval při běžném hlídkovém letu. Nadporučík František se dnes in memoriam stal jediným letošním držitelem Řádu bílého lva, který mu na Pražském hradě udělil prezident Miloš Zeman.
15 fotografií

Šafránková, Nedvěd i Pomahač. Vyznamenání dostala i řada podnikatelů

Česko
Výroční cenu za rok 2014 udělila Česká transplantační nadace profesoru Matsi Brännströmovi (uprostřed) ze Švédska.
Praha - Výroční cenu za rok 2014 udělila Česká transplantační nadace profesoru Matsi Brännströmovi ze Švédska. V roce 2013 provedl u 11 žen sérií transplantací dělohy. Čtyři nemocné s transplantovanou dělohou pak otěhotněly a donosily zdravé dítě. Jako první na světě naplnil Brännström smysl metody nejenom tím, že dělohu transplantoval, ale dovedl nemocné k těhotenství a porodu zdravých dětí, řekl dnes novinářům předseda správní rady nadace Štefan Vítko.

Cenu České transplantační nadace získal Mats Brännström ze Švédska

Česko
Plastický chirurg Bohdan Pomahač
Praha – Plastický chirurg Bohdan Pomahač, který se při působení v USA proslavil transplantacemi obličeje a rukou, by chtěl rekonstrukční transplantace rozšířit na další části těla. Chtěli bychom být schopni v podstatě restaurovat lidské tělo, řekl novinářům. Z bostonské nemocnice v úterý večer přiletěl na několik dní do Česka, aby se zde zúčastnil vzdělávacího sympozia plastické a rekonstrukční chirurgie pořádaného Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a převzal Cenu Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě.

Bohdan Pomahač: Chtěli bychom být schopni restaurovat lidské tělo

Česko
Jan Kraus slaví šedesátiny.
Praha - Pořádně prořízlá pusa a velká dávka sebevědomí charakterizují herce a moderátora Jana Krause, který už skoro 15 let přináší na české obrazovky žánr talkshow. Kvůli své výřečnosti a trochu vznětlivé povaze neměl v televizi vždy na růžích ustláno. Několikrát změnil působiště i pojetí pořadu, nyní zpovídá své hosty každý týden na stanici Prima family a dostat pozvání do jeho show je svého druhu vyznamenání. Ve čtvrtek slaví šedesátiny.

Jan Kraus šedesátiletý. Prořízlá ústa od rodičů i sourozenců

Film a televize
Světoznámý plastický chirurg Bohdan Pomahač převzal na olomoucké univerzitě čestný doktorát
Olomouc - Celosvětově uznávaný plastický chirurg Bohdan Pomahač převzal dnes od zástupců Univerzity Palackého v Olomouci čestný doktorát. Udělení čestné vědecké hodnosti v prostorách Arcibiskupského paláce přihlíželo 26 rektorů tuzemských i zahraničních univerzit. Doktorát dostal český chirurg žijící v USA, který jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje, za významný přínos k rozvoji metod plastické chirurgie v oblasti obličejových rekonstrukcí.
12 fotografií

Chirurg Bohdan Pomahač dostal v Olomouci čestný doktorát

Česko
Lékaři provedli transplantaci obličeje 33letému muži, kterému řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti.
Varšava– Polští lékaři provedli naléhavou celkovou transplantaci obličeje 33letému muži, kterému řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti. Jak dnes informovala agentura PAP, muži šlo o život, proto byl zákrok proveden bez obvyklých dlouhých příprav už několik týdnů po neštěstí.

Polští lékaři provedli první naléhavou transplantaci obličeje

Svět
Plastický chirurg Bohdan Pomahač
Boston/Praha - Známý český chirurg Bohdan Pomahač chce provádět transplantace nohou. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Transplantace nohou je velmi obtížná, například první transplantaci obou nohou provedli poprvé až v roce 2011 lékaři ve Španělsku.

Chirurg Bohdan Pomahač chce provádět transplantace nohou

Svět
Bohdan Pomahač a Carmen Tarletonová.
Boston - Před novináře v nemocnici v americkém Bostonu dnes poprvé předstoupila Carmen Tarletonová, které v únoru český plastický chirurg Bohdan Pomahač transplantoval obličej. Žena se od roku 2007 zatavuje s těžkých popálenin na 80 procentech těla, které jí způsobil bývalý manžel louhem.

Žena, které Pomahač transplantoval obličej, vystoupila před novináři

Svět
Ilustrační foto
Praha - Celkem 512 milionů korun z evropských fondů využilo české zdravotnictví na vzdělávání zdravotníků. Přes 51.000 lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků se od května 2010 do letošního dubna zúčastnilo kurzů, seminářů, konferencí a workshopů. Zapojili se tak do systému celoživotního vzdělávání a zároveň se seznámili s novými trendy v poskytování zdravotní péče, sdělil ředitel Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) Vladimír Pavelka.

Za 512 milionů korun z EU se proškolilo přes 51.000 zdravotníků

Česko
New York /VIDEO/ - Odborníci z Marylandské univerzity seznámili veřejnost s výsledky své unikátní operace, při níž minulý týden provedli úplnou transplantaci obličeje sedmatřicetiletému muži, který před patnácti lety při přestřelce přišel o obličej a málem i o život.

Muži z USA transplantovali celý obličej, operace trvala 36 hodin

Svět
Ilustrační foto
Ankara - Unikátní víkendová transplantace čtyř končetin jednoho pacienta v Ankaře skončila neúspěchem, jak obě transplantované nohy, tak obě ruce musely být odstraněny. Sdělila to dnes podle agentury AFP turecká nemocnice Hacettepe, která tuto údajně první podobnou operaci na světě uskutečnila. 

Transplantace čtyř končetin se Turkům nepovedla

Svět
Obě ruce a nohu transplantovali Turkovi lékaři v Ankaře.
Ankara - Turečtí lékaři ve světové premiéře transplantovali 34letému muži současně tři končetiny, dvě ruce a jednu nohu, od jednoho dárce. Jiný tým ve stejné nemocnici na jihu Turecka a ve stejné době transplantoval obličej stejného dárce 19letému pacientovi. Šlo o vůbec první podobnou operaci v Turecku, informovala agentura AP.

Lékaři v Turecku přišili pacientovi obě ruce a nohu

Zdraví
"Můžu teď dělat, co chci," říká pětadvacetiletý Dallas Wiens, kterému před deseti měsíci transplantoval obličej český lékař Bohdan Pomahač.
Dallas - První americký pacient, kterému lékařský tým českého chirurga Bohdana Pomahače transplantoval obličej, se dokáže deset měsíců po operaci usmívat. Řekl to v rozhovoru pro deník Dallas Morning News. Podle agentury AP je jeho stav nejlepší ze všech tří Američanů, kterým Pomahačův tým loni tvář transplantoval.

První Američan s transplantovanou tváří se dokáže usmívat

Zdraví
Španěl Oscar podstoupil jako první na světě v březnu 2010 transplantaci celého obličeje.
Brusel - Belgie se po Francii a Španělsku stala třetí evropskou zemí, která zvládla transplantaci obličeje. Podle agentury AFP o úspěšné operaci na sobotní tiskové konferenci informovali představitelé univerzitní nemocnice v Gentu.

Lékaři v Belgii vrátili pacientovi tvář

Zdraví
Dobové tance při startu unikátní výstavy Olomoucké baroko
Olomouc - Největší projekt v historii olomouckého muzejnictví Olomoucké baroko připomene ve svém vysílání i Česká televize. Její druhý program totiž divákům nabídne v pátek od 17 hodin stejnojmenný dokumentární film Theodora Mojžíše.

Unikátní Olomoucké baroko bude v televizi

Volný čas