ŠTÍTEK: Bollywood

Plakát Festivalu bollywoodského filmu.
Praha - V pražském kině Světozor začne 13. října festival bollywoodského filmu. Přehlídka indické kinematografie tu potrvá do 16. října. Největším hitem letošního 14. ročníku bude thriller s komediálními a akčními prvky FAN se současnou největší hvězdou Bollywoodu Šáhem Rukhem Khánem, jehož filmy navštěvuje v indických kinech průměrně 20 milionů a v zámoří 7,5 milionu diváků. Ve čtvrtek o tom za pořadatele přehlídky informoval Jan Těšitel.

V Praze se počtrnácté uskuteční festival bollywoodského filmu

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - V několika českých lokacích začalo natáčení bollywoodského romantického filmu s názvem The Ring. Jeho režisér Imtiaz Alí se do Česka vrátil po šesti letech od natáčení svého snímku Rockstar. Ten v roce 2010 obdržel jako jeden z prvních filmů tehdy nově zavedené filmové pobídky, sdělila Ludmila Claussová z České filmové komise. Také právě vznikající film je registrován do programu pobídek u Státního fondu kinematografie. Mezi 150 členy štábu je 90 Čechů a za 16 natáčecích dnů v Česku filmaři utratí přes 50 milionů korun.

V Česku se točí bollywoodský film

Film a televize
ROCKSTAR. Indická hudební romance s velkou národní hvězdou Ranbirem Kapoorem (uprostřed) vznikla částečně i v Praze.
Praha /VIDEO/ - Pomyslný dort se stovkou svíček by měli chystat filmaři v Indii. Letos je to přesně sto let, co začala jejich národní kinematografie existovat. A nejen to. Také čím dál populárnější Festival bollywoodského filmu (jak se přezdívá indické obdobě Hollywoodu) letos slaví kulaté jubileum: 10. ročník.

Bollywood roste a chystá stoleté oslavy

Film a televize
Dvaatřicetiletá Klára Mladá.
Brno /ANKETA/ - Z brněnské manažerky hvězdou bollywoodských klipů. Dvaatřicetiletou Kláru Mladou dovedlo okouzlení indickou hudbou a tancem až k týdennímu natáčení se známou indickou zpěvačkou Poonam Khubaniovou a oceňovaným choreografem Ceasarem Gonsalvesem.

Brněnská manažerka se protančila až do Bollywoodu

Brněnsko
Organizátorka prvního Festivalu orientálních tanců v Krnově, Andrea Daněčková, také sama vystoupí. Tanci se intenzivně věnuje pět let a je držitelkou prvenství v mezinárodní soutěži Talent Awards 2010.
Krnov - Exotická hudba, výlučné kostýmy doplněné šperky a dalšími ozdobami a ladné, lehce smyslné pohyby, takové jsou hlavní znaky orientálních tanců očima laického diváka. Toto vše nabídne v neděli 15. ledna historicky první Festival orientálních tanců v Krnově.

Na festivalu se předvedou orientální tanečnice

Volný čas
SUGESTIVNÍ, HYPNOTIZUJÍCÍ A PODMANIVÍ. Členové baletního souboru libereckého divadla F.X. Šaldy během natáčení reklamního spotu pro indický Bollywood využili veškerý svůj umělecký potenciál.
Liberec /EXKLUZIVNĚ/ - Pod vedením Aleny Peškové získal baletní soubor libereckého divadla pozoruhodnou komerční nabídku. A zhostil se ji se vší důstojností… V průběhu natáčení se souborem divadla F.X. Šaldy soupeřily o sólistu Národního divadla letošní držitelka prestižního ocenění Thalie Zuzana Pokorná a Adéla Polertová, nominovaná na tuto cenu za výkon v „liberecké“ Periferii.

Šaldův balet hrál Černou labuť pro Bollywood

Divadlo
Návštěvníci tanečního festivalu Hostýnská Venuše 2011 mohli obdivovat nejen taneční umění vystupujících, ale také krásné kostýmy.
Kopřivnice – V sobotu 21. května se Kopřivnice, respektive louka místního koupaliště, proměnila na velké podium pod širým nebem. Konal se zde totiž taneční festival Šostýnská Venuše 2011. Kopřivnice se tak stala místem s největším výskytem břišních tanečnic na metr krychlový v republice.

Šostýnské Venuši počasí přálo

Novojičínsko
Filmové ceny Český lev za rok 2010 se předávaly 5. března v pražské Lucerně. Na snímku Radim Špaček s cenou za nejlepší režii.
Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ - Akademické ceny Český lev do jisté míry kopírovaly ceny filmových kritiků, jen k snímku Jana Svěráka Kuky se vrací byli akademici štědřejší. Normalizační thriller Radima Špačka ale bodoval jak u filmových kritiků, tak zde - vyhrál pět sošek, kromě nejvyšší i za režii, scénář, mužský výkon v hlavní roli a kameru. „Radši jsem se moc netěšil, abych nebyl zklamaný,“ přiznal režisér, který tentokrát vynechal cestu do Indie a přišel pro cenu sám, jeho otec Ladislav si užíval radost v hledišti. „Napjatý jsem byl spíš kvůli svým spolupracovníkům, ale na některé se dostalo, to je vždycky lepší, než abych jim děkoval z pódia.“

Radim Špaček: Po normalizačních Poutech budu točit mladý letní sexy film

Film a televize
Ilustrační foto.
Bombaj - Protesty malé židovské komunity v Indii přiměly hlavního herce, aby odstoupil od role ve filmu o posledních dnech nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Snímek chce natočit indické filmové studio Bollywood, pro nějž je toto téma poměrně vzácné.

Film o Hitlerovi pobouřil židovskou komunitu v Indii

Svět
Už ten název vzbuzuje cestovatelskou vášeň: hedvábná stezka jako starověká křižovatka civilizací, jako místo pro setkávání kultur a výměnu idejí. Jen aby nám teď nebyla dobrá v původním slova smyslu, když hrozí kvůli sopce na Islandu co chvíli globální problémy s leteckou dopravou! Dromedáři na ní v každém případě pořád žijí, i když dnes vozí místo drahocenného zboží spíše turisty na safari.

Cesta po Indii: Na hedvábné stezce

Cestujeme
AFRICKÁ STÁLICE. Jméno na postu hlavní hvězdy zůstává nezměněno, zazpívá malijská diva Oumou Sangaré.
Praha - 11. ročník festivalu world music Respect dostal těsně před vypuknutím hlavní „open air“ části programu pořádnou ránu. Nikoliv vinou pořadatelů nebo hudebníků, ale prapodivné vízové politiky EU. Přesto dramaturgové zvládli zajistit náhradní účinkující.

Respect stále lákavý, navzdory úředníkům EU

Hudba
Ilustrační foto.
KOSMONOSY - Už tento pátek startuje velkolepá Orientální galashow. V restauraci Šmak se diváci seznámí od 18 hodin s několika druhy orientálních tanců, které předvedou zkušené lektorky s pokročilými kurzistkami. A že je na co se těšit!

Pátek: Orientální galashow je tady!

Volný čas