ŠTÍTEK: Bombaj

Nejkrásnější loď na světě Amerigo Vespucci.
Italská loď Amerigo Vespucci, která je označována za nejkrásnější na zemi, okouzlí další světové přístavy. Při své pouti, kterou započala před rokem v Janově, se dále zastaví například v indonéské Jakartě nebo ve filipínské Manile. V osmi vybraných přístavech na svém světovém turné bude navíc probíhat velkolepý doprovodný program. Vzniknou v nich speciální národní expozice, kterým Italové říkají italské vesnice. První bude v Los Angeles, další v Tokiu, Singapuru, Bombaji, Darwinu a v dalších městech.
4 fotografie

Nejkrásnější lodi světa se prý nevyrovná žádná jiná. Udivuje všude, kde zakotví

Svět
Taťána Makarenko
Po zkušenostech, které nasbírala na mnoha zahraničních soutěžích včetně letošního finále Miss World v Bombaji, se prezidentka Miss Czech Republic Taťána Makarenko rozpovídala o tom, jak jsou české dívky vnímány v zahraničí, proč je ráda, že se do letošního ročníku přihlásila i dívka tmavé barvy pleti a jak se v průběhu posledních let změnila strategie výběru finalistek.
18 fotografií

Taťána Makarenko o zákulisí Miss: Na dívky je větší tlak, důležitá je osobnost

Společnost
Krystyna Pyszková
Od začátku patřila na Miss World mezi favoritky a ze strany některých dívek cítila, že ji vnímají jako velkou konkurenci. Vyhlášení jejího jména ji přesto překvapilo. Finále letošního 71. ročníku se totiž nekonalo v evropské zemi, ale v indické Bombaji. Koncem minulého týdne se Krystyna Pyszková konečně vrátila domů a čekalo ji vřelé přivítání nejen od rodiny a fanoušků, ale i od vedení Prahy na Staroměstské radnici. 
10 fotografií

Krystyna Pyszková o zákulisí Miss World: Rivalita funguje. Odnesly to její šaty

Společnost
Krystyna Pyszková během korunovace
Málokdo věřil, že se historie bude opakovat, ale pětadvacetiletá rodačka z Třince to dokázala. Krystyna Pyszková se v sobotu v indické Bombaji stala novou Miss World. Došlo k tomu osmnáct let poté, co do honosného křesla s modrou korunkou na hlavě usedla v Polsku Taťána Kuchařová. Ta nové vítězce také na dálku okamžitě pogratulovala. Jak Krystyna prozradila v rozhovoru, výhru si moc přála. 
11 fotografií

Miss World Krystyna Pyszková: Byl to odvážný sen, ale vyhrát jsem chtěla

Společnost
Výhled na Bahrajn z paluby letadla
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Docela jsem se sem těšil. Je to takové tradiční mezipřistání mezi Indií a Prahou. „Sice bychom z Bombaje do Prahy doletěli, ale s palivem by to bylo na hraně. Takže v Bahrajnu radši přistaneme a natankujeme,“ řekl stevard vládního letounu, když jsem se zajímal o to, zda mám bahrajnské hlavní město Manáma na mapě své cesty na konec světa správně.
11 fotografií

U bahrajnského krále. Poslední přistání na cestě z konce světa

Svět
Letiště v Bombaji je nové, krásné, čisté a hypermoderní. Základním pracovním nástrojem indických státních úředníků ale zůstává tužka, papír a kulaté razítko
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Letiště v Bombaji je nové, krásné, čisté a hypermoderní. Vše teoreticky funguje elektronicky, na čárové kódy. Všude je, teoreticky, wi-fi a rychlý mobilní internet. Pro indické státní úředníky je v něm ovšem pořád základním pracovním nástrojem tužka, papír a kulaté razítko. Ministr zahraničí Jan Lipavský a jeho doprovod to měli možnost poznat po havárii vládního speciálu na vlastní kůži.
13 fotografií

Ztroskotání v Bombaji. Setkání s indickou byrokracií je vyčerpávající

Svět
Vládní letoun. Ilustrační foto
Delegace ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) uvázla na zpáteční cestě z Japonska v indické Bombaji, důvodem je technická porucha letadla. Informaci České televize ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lipavský se vrací z téměř dvoutýdenní návštěvy Indie, Austrálie a Japonska, na cestě ho doprovází delegace přibližně deseti firem a institucí.
21 fotografií

Ministr Lipavský uvázl v Indii. Letadlo české delegace mělo poruchu

Svět
Brownfieldový areál bývalé sklárny v Dubňanech.
Vedení šestitisícových Dubňan jedná v posledních týdnech o plánech, jak oživit přední část bývalých skláren a rozšířit tak na domácí půdě nabídku zaměstnání. Městu se totiž naskytla možnost koupit část areálu zaniklého podniku, jehož výrobky směřovaly v minulosti do Německa nebo ještě dál, až do indické Bombaje. Radní tak mají na stole nabídku budov a pozemků na ploše zhruba hektaru a čtvrt, tedy pro srovnání bezmála dvou hracích ploch fotbalové Sparty. A to za cenu sedmnácti milionů korun. „Jednáme o tom, zřejmě v únoru by se mělo definitivně rozhodnout,“ řekl Deníku místostarosta Michal Švagerka.
7 fotografií

Část zkrachovalých skláren v Dubňanech je na prodej, o koupi jedná radnice

Hodonínsko
Provozovatel Revolution baru v Písku Pavel Cicvárek.
/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.  

Pití alkoholu bylo dřív o kvantitě, dnes spíš o kvalitě. Lidé chodí za zážitkem

Písecko
Pozor na internetové podvodníky. Z nevinné půjčky se může stát psychický teror.
Potřebujete rychle půjčit menší částku? Lákavá nabídka na úvěr přes aplikaci se může velmi rychle změnit v psychický teror. Své o tom vědí tisíce lidí, kteří naletěli internetovým lichvářům. Ti aplikaci na zprostředkování půjčky využívají k tomu, aby z dlužníka dostali citlivé údaje. S jejím stažením se tak do cizích rukou dostane seznam kontaktů či fotografie, a pokud člověk nezaplatí včas, začnou se dít věci. Jak zjistili reportéři BBC, podobné podvody se raketově množí zejména v Indii. Kvůli predátorským půjčkám se v zemi zabilo už šedesát lidí.

Celosvětový teror s půjčkou. Nezaplatíš? Rozešleme tvé nahé foto. Lidé se zabijí

Svět
Ivana Baldo.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Bývalá sportovní pilotka a letuška Ivana Baldo se v šestapadesáti letech rozhodla změnit svůj život. Domov ve Slaném a práci v hlavním městě nechala za sebou a odešla do Indie. Společně s dětmi, dvanáctiletým Vojtou a dospělou Angie, žije v pobřežním městečku Varkala. Přestože tam syn chodí do školy, současně zůstává žákem i ve Slaném a každý rok musí do Čech přijet na přezkoušení z českého jazyka a dějepisu. Díky tomu se mohl Deník s oběma setkat u společných přátel na zahradě rodinného domu v Libušíně.
32 fotografií

Ivana Baldo: Srdce jsem nechala v Indii. Musela jsem se pro něj vrátit

Kladensko
Aleš Skřivánek, Roman Štěpánek a Petr Pečený ve videocastu Deník s nadhledem.
Do dalšího dílu videocastu Deník s nadhledem si moderátor Roman Štěpánek pozval dva muže, kteří mají mnoho společného. Získali doktorský titul, dosáhli profesních úspěchů, milují hudbu a jsou si velmi podobní. Právníka Petra Pečeného, v hudební oblasti známého díky skupině Doctor P.P., a olomouckého gynekologa Aleše Skřivánka lidé dokonce pokládají za bratry. Ve videocastu hovořili počátcích svého přátelství, o problémech, s nimiž se setkávají ve svých profesích, a samozřejmě o hudbě.
5 fotografií

Deník s nadhledem: Dva doktory s láskou k hudbě lidé považují za bratry

Magazín
V cíli bostonského maratonu v roce 2013 vybuchly dvě podomácku sestrojené nálože
Mohlo to bouchnout? Otázka, která stále vyvstává po pátečním nálezu nástražného výbušného systému v areálu pardubické Střední průmyslové školy chemické. Její student, který druhý den zavraždil sekerou ve Vysokém Mýtě náhodného kolemjdoucího, ji sestrojil z běžně dostupných věcí. Pyrotechnici na místě nedokázali bezpečně tlakový hrnec otevřít a zajistit jeho obsah. Zařízení proto částečně rozebrali a odvezli.
5 fotografií

Papiňák jako bomba? Pyrotechnici zkoumají výbušninu, kterou nastražil vrah

Zločiny a soudy
Komárovické oslavy 75. výročí Indické republiky a odhalení bust indologa Vincence Lesného a spisovatele Rabíndranátha Thákura.
Po parketu se v orientálním rytmu prohání nefalšovaná indická tanečnice, které do rytmu hraje indická hudba. Ne, to není výjev z Bombaje či Kalkaty – jsme na Moravě, přesněji v Komárovicích na Třebíčsku. Obci, která má něco málo přes sto obyvatel. A k dovršení všeho tuto tanečnici sledují nejen místní, ale i početná indická delegace v čele s velvyslancem Indie v České republice Hemantem Harishchandrou Kotalwarem.
95 fotografií

VIDEO: Nenápadnou vesnici na Třebíčsku uctívají Indové. Dorazil i velvyslanec

Regiony
Komárovické oslavy 75. výročí Indické republiky a odhalení bust indologa Vincence Lesného a spisovatele Rabíndranátha Thákura.
Po parketu se v orientálním rytmu prohání nefalšovaná indická tanečnice, které do rytmu hraje indická hudba. Ne, to není výjev z Bombaje či Kalkaty – jsme na Moravě, přesněji v Komárovicích na Třebíčsku. Obci, která má něco málo přes sto obyvatel. A k dovršení všeho tuto tanečnici sledují nejen místní, ale i početná indická delegace v čele s velvyslancem Indie v České republice Hemantem Harishchandrou Kotalwarem.
95 fotografií

Indové uctívají nenápadnou vesnici na Třebíčsku. Přečtěte si proč

Třebíčsko
Generální ředitel společnosti HŽP Prostějov Petr Vaněk.
Výrobce pružin posílá z Prostějova pomoc do Indie. Pomoc v těžkých časech poskytla společnost Hanácké železárny a pérovny (HŽP) z Prostějova svému indickému obchodnímu partnerovi. Výrobce listových a šroubových pružin posílá do Indie přenosný přístroj, koncentrátor kyslíku Zen-O v hodnotě padesát tisíc korun.

Do Indie míří koncentrátor z Prostějova

Podnikání
Pružiny z Prostějova budou jezdi v bombajském metru.
Čtyři tisíce sad do Indie. Metro v indické Bombaji bude brzy jezdit na pružinách z Prostějova. Hanácké železárny a pérovny (HŽP) získaly společně s indicko-japonskou firmou Hitachi High-Tech (HHT) zakázku na více než čtyř tisíc sad pružin pro vozy bombajského metra. V současnosti se už v Prostějově pracuje na prvních objednávkách.
2 fotografie

Pružiny z Prostějova budou jezdit v bombajském metru

Prostějovsko
Indické jezero Lonar v kráteru po dopadu meteoritu
Jezero Lonar, největší kráterové jezero na světě, nacházející se v západoindickém státě Mahárátštra, už několikrát vzrušilo vědce. Pozoruhodný je jeho téměř dokonalý kruhový tvar i neobvyklé minerály, vyskytující se v jeho okolí. Všechny tyto jevy však blednou před podívanou, kterou jezero předvedlo v tomto týdnu. Přes noc totiž změnilo barvu z tyrkysové na narůžovělou.
10 fotografií

Záhadný jev udivil vědce. Jezero v meteorickém kráteru změnilo přes noc barvu

Věda a technika
Kristína Nemčková
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
5 fotografií

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Společnost
Theresa van de Loo.
/ROZHOVOR, FOTO/ Loni na jaře se studentka ze Semil Theresa van de Loo rozhodla pro krok do neznáma. V 19 letech se po maturitě vydala na rok jako dobrovolnice do indické Bombaje, kde učila na tamní waldorfské škole. „Mladí Indové ujíždějí na západní kultuře, chtějí být jako my,“ vzpomíná na svou první cestu mimo Evropu slečna-dobrodruh s českoněmeckými kořeny.
6 fotografií

Theresa van de Loo ze Semil: Po roce v Indii nevidím svět tak naivně jako dřív

Jablonecko