ŠTÍTEK: borovice

Na Chudobínskou borovici je skvostný pohled.
Chudobínská borovice je ikonickým stromem, který roste na skále u břehů Vírské přehrady v okrese Žďár nad Sázavou. Zvláštní esovitý tvar borovice podle expertů vypovídá o dlouholetém přizpůsobování se vnějším podmínkám, jako je například pohyb podloží či proudění větru. Je oblíbeným cílem turistů i uměleckých fotografů a dokonce se v jako Evropský strom roku 2020 dostala na poštovní známku.
6 fotografií

Chudobínská borovice. Nejznámější strom u Víru možná pamatuje vládu Rudolfa II.

Doma
Květy azalek hýří nepřebernými odstíny zejména bílé, žluté, růžové a fialové barvy.
Záplavou bílých, žlutých, růžových a fialových květů umí azalka rozsvítit téměř každou zahradu. Není to skromná rostlina: potřebuje správné stanoviště, pečlivě namíchanou půdu a také správné společníky v bezprostřední blízkosti. Pokud ovšem azalka dostane, co potřebuje, bude prospívat a bohatě kvést dlouho do podzimu. Čas vysadit azalky do zahrady přichází právě teď, v dubnu.
5 fotografií

Japonská kráska ozdobí vaši zahradu: Sadí se teď, zkuste triky pro hezčí květy

Zahrada
Borovice v ulici U Koupaliště, které mají být pokáceny
Nevoli části Choceňáků vzbudil radniční plán revitalizace několika ulic ve městě, při němž mají být pokáceny vzrostlé stromy v ulici U Koupaliště a vysazeny nové. Nová výsadba se má týkat i dalších lokalit, a to v rámci programu Stromy do ulic. Naplánované pokácení borovic u koupaliště a nahrazení novou zelení je některým obyvatelům trnem v oku a objevila se i výzva k sepsání petice.

Nekácejte borovice! Plán na novou výsadbu v Chocni vyvolal odpor části místních

Orlicko
Při nákupu vánočního stromku koukají zákazníci spíše na jeho vzhled než na cenu
Dobrou zprávou je, že vánoční stromky v letošním roce koupíte za stejnou cenu jako loni. Alespoň to hlásí všichni oslovení prodejci stromků v Plzni a okolí. A shodují se i v tom, kterým stromkům dávají lidé přednost. Potvrzuje se tak trend posledních let, kdy klasické české dřeviny jako je smrk stříbrný nebo borovice ustupují stále oblíbenější jedli kavkazské.
13 fotografií

Trendem Vánoc na Plzeňsku je kavkazská jedle. Kde a za kolik ji pořídíte?

Plzeňsko
Vánoční dekorace a stromky v Zahradnictví Jelínek ve Veltrusech.
/FOTOGALERIE/ Jedle, smrky, borovice. Takové je podle zájmu zákazníků letošní pořadí vánočních stromků na Mělnicku, které nabízejí zahradnictví, markety i stánkaři. Vybírá se ale i podle ceny. A ta se pohybuje od tří stovek až po tři tisíce. Nejvyšší částka se platí za exkluzivní kanadskou jedli. Nedaleko Mělníka je i plantáž borovic a smrků, kde si vybraný strom sami uříznete.
10 fotografií

Stromky na Mělnicku: malý smrček za tři stovky, jedle až ke stropu za tři tisíce

Mělnicko
Prodej vánočních stromů už naplno běží na tradičním místě - v ohradě v Mostní ulici v Přerově.
/ANKETA/ Jedlička nazdobená dekorativními baňkami v odstínech, které jsou zrovna v módě - od fialové přes karmínovou až po černou. Pro mnohé hospodyňky je jedle v předvánočním čase sázkou na jistotu, protože se dají snadno sehnat u velkých obchodních center. Naproti tomu borovice a klasické smrčky jsou dnes na ústupu a koupíte je spíše u soukromých pěstitelů a majitelů lesů, kteří na klasiku nezanevřeli. Má to svou výhodu - ceny jsou příznivější.
9 fotografií

Jedle, samé jedle. Borovice jsou dnes nedostatkovým zbožím

Přerovsko
Erbenka, pověst o zlatém zvonu a verše, které ozdobily stěnu u kostelecké vlakové zastávky.
Inspirovala několik literátů, ilustrátorů a bývala považována za jeden z nejpamátnějších stromů v českých zemích. Borovici na kraji lesa u Kostelce nad Orlicí, která později dostala jméno Erbenka, a jednu z pověstí s ní spojenou zvěčnil ve svém díle i Karel Jaromír Erben. A to ve Věštkyni, třinácté - závěrečné baladě své proslulé sbírky Kytice, od jejíhož prvního vydání letos uplynulo 170 let.

Věštkyně, závěrečná balada Erbenovy Kytice, se zrodila pod kosteleckou borovicí

Rychnovsko
Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje vyslalo na místo dvě výjezdové skupiny a leteckou záchranku z Hradce Králové.
/FOTO/ Po středečním odpoledním pádu mladé vzrostlé borovice při poryvu větru na cyklostezce u Chrasti na Chrudimsku zemřel na místě čtyřiasedmdesátiletý cyklista. Jeho o deset roků mladší manželka, která šla vedle bicyklu pěšky a musela být po pádu stromu resuscitována, podlehla na následky zranění po leteckém transportu ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.
22 fotografií

VIDEO: Vyvrácená borovice u Chrasti má další oběť. Zemřela i manželka exstarosty

Nehody
Vyvrácená borovice v zámeckém parku v Mnichově Hradišti.
/FOTO/ Pamatovala řadu historických událostí, které se odehrály v Mnichově Hradišti za poslední dvě staletí. Už rostla na místě v zámeckém parku, když jen pár desítek metrů od ní došlo k historickému podpisu dohody, u níž byl i rakouský císař a ruský car. Řeč je o dvousetleté borovici černé, která byla chloubou a jednou z dominant města a zámeckého parku.
5 fotografií

Mnichovo Hradiště přišlo o jednu z dominant. Dvousetletá borovice se vyvrátila

Boleslavsko
Skladatel, textař a zpěvák Zdeněk Vřešťál.
Starší generace s láskou vzpomínají na dávno zaniklou kapelu Nerez, ve které se skladatel, textař, kytarista a zpěvák Zdeněk Vřešťál geniálně doplňoval s Vítem Sázavským a zpěvačkou Zuzanou Navarovou. Mladší posluchači mají jméno obou pánů spojené se současnými skupinami Neřež a Nerez & Lucia. Teď se ale Zdeněk trochu „trhnul“ a výsledkem je zajímavá dvojice desek, které s nerezovskou historií nemají nic moc společného. Jedna z nich nese titul Chata pod borovicí a vznikla z přátelství s panem ředitelem základky v Nových Dvorech. Další se jmenuje Pedopat a je to už druhé CD téhle staronové bigbítové party.
8 fotografií

Zdeněk Vřešťál: Chci předat, co jsem se za ta léta u cirkusu naučil

Hudba
Z široké nabídky mohou letos vybírat milovníci přírodních vánočních stromků. Prodejci nabízí smrky, jedle i borovice.
Malé smrky stříbrné, košaté borovice nebo majestátní normandské jedle. Jihomoravané vybírají v těchto dnech vánoční stromy do svých obýváků. Ceny za stromeček zůstávají v kraji podobné jako před rokem, největší nápor zájemců očekávají prodejci třetí prosincový víkend. Při koupi živého stromku však apelují na správnou péči, aby lidem neopadal ještě před Štědrým dnem.
16 fotografií

Smrky, borovice i normandské jedle: Brňané koupí stromečky téměř bez zdražení

Brněnsko
Ilustrační foto
Procházka kolem rybníka ve Sněžném se pro dvaašedesátiletou ženu stala osudnou. Ve čtvrtek v odpoledních hodinách se procházela po cestě v kempu nad hrází rybníka a vedla kolo, když se najednou odlomila z borovice větev, která na ni spadla. I přes okamžitou pomoc a oživování se ženu nepodařilo zachránit, informoval na svém webu server Novinky.cz

Tragédie ve Sněžném: ženu zabila při procházce spadlá větev z borovice

Nehody
Nový les už roste na celé ploše spáleniště u jihomoravského Bzence. V oblasti Moravské Sahary před 10 lety vzplál jeden z největších lesních požárů v historii ČR. Šanci přežít tamních horké, suché klima mají pouze borovice.
Nový les konečně vyrůstá na celé ploše spáleniště u Bzence na jižní Moravě. Před deseti lety tam při jednom z největších tuzemských lesních požárů shořel porost na 165 hektarech. Na místě zasahovalo 1500 hasičů i armáda. V extrémní písčité a vyprahlé lokalitě Vátých písků, přezdívaných jako Moravská Sahara, je nebezpečí požárů stále vysoké.
18 fotografií

Les jako Fénix. Po obřím požáru roste u Moravské Sahary milion nových stromků

Regiony