ŠTÍTEK: bradavice

Stačí pár kapek jablečného octa a vaše nohy vám poděkují
Ocet je vyhledávaným pomocníkem v péči o domácnost, ale tam jeho schopnosti zdaleka nekončí. Prospěšný vám může být i po zdravotní stránce a zdaleka nejde jen o zmírnění otoku v případě, že vás píchla vosa. Co všechno dokáže vyléčit, jak připravit lázeň z jablečného octa a jak se s jeho pomocí zbavit mykózy, bradavic či zápachu nohou?
5 fotografií

Co umí jablečný ocet? Stačí pár kapek na chodidla či stehna a dějí se zázraky

Zdravý život
Bradavice se můžou vyskytovat kdekoli na kůži, na genitálu, ale i sliznicích.
Kožní výrůstky alias bradavice jsou vysoce nakažlivé. Inkubační doba je přitom velmi individuální. U někoho vznikají několik dnů po kontaktu, u někoho se mohou projevit až za několik měsíců a někdo může být pouze přenašeč a bradavice se u něj nikdy neobjeví. K jejich vzniku je člověk náchylnější v době, kdy má oslabený imunitní systém. „Bradavice jsou benigní, tedy nezhoubné projevy virové infekce lidskými papilomaviry neboli HPV viry. Zároveň jsou nejčastějším virovým onemocněním kůže,“ říká dermatoložka Šárka Ševčíková z Institutu klinické a estetické medicíny Asklepion.
3 fotografie

Bradavice můžete chytit i z předmětu, kterého se dotkl přenašeč

Zdraví
Ilustrační foto.
Mladá Boleslav – V úterý se konal již posedmnácté evropský Den melanomu. Připojila se k němu i Klaudiánova nemocnice, a to preventivní akcí, kdy si veřejnost mohla nechat bezplatně vyšetřit znaménka.

Preventivní akce odhalila čtyři melanomy

Boleslavsko
Národní muzeum z lega.
Praha - Brick Republic, tak se jmenuje země celá složená jen z kostek lega. Dohromady bylo pro její výstavbu použito 15 milionů kostek. A jak to tam vypadá? Nejvyšší stavbou je vysílač Ještěd, který se tyčí do výšky tří metrů, nejrozlehlejší stavbou je škola čar a kouzel v Bradavicích, ale nechybí zde například ani budova Národního muzea (na fotografii), která je složena ze 120 tisíc kostiček a jeho výstavba trvala tvůrcům přesně 500 hodin.

KRÁTCE: V Letňanech vyrostlo město z lega

Praha
Oprava úseku silnice na výjezdu z Náchoda k odbočce na Nové Město nad Metují.
Náchod - Když po třech měsících dopravních komplikací na průtahu Náchodem zabrali v polovině října stavbaři další úsek silnice, a to u výjezdu z Náchoda k odbočce na Nové Město nad Metují, řidičům naskočily krůpěje potu na čele.

Cesta z města už je v novém

Náchodsko
Očkování. Ilustrační foto.
Praha - Po 10 letech od vstupu HPV vakcín k prevenci rakoviny děložního čípku na trh je v Česku očkováno 63 % mladých dívek. Výsledky očkování v ČR zatím nelze podle odborníků vyhodnotit, rakovina děložního čípku se totiž vyvíjí deset i více let. V zemích, kde se očkuje delší dobu, výrazně ubylo genitálních bradavic či přednádorových změn na děložním hrdle. Dnes to řekl Vladimír Dvořák, místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Na prevenci rakoviny čípku je v ČR očkováno 63 procent dívek

Zdraví
Vyškovští školáci si užili netradiční vyučování.
Vyškov – Namalované obličeje, většinou černé oblečení poseté pavouky, čarodějnické klobouky, paruky v ohnivých barvách i děsivá smrtka. Žádné Bradavice. Ale poctivá vyškovská Strašidelná párty. Místy pochmurnou atmosféru v úterý okamžitě rozzářily smějící se děti. V některých třídách Základní školy Vyškov, Nádražní 5, probíhalo vyučování před pěti volnými dny podle trochu jiných pravidel.
10 fotografií

OBRAZEM: Vyškovští školáci si užili netradiční vyučování. I se smrtkou

Vyškovsko
Dům se třemi ložnicemi a obývacím pokojem, z nějž se dá vyjít přímo do zahrady, je k mání za 475.000 liber.
Londýn - Dům, v němž se natáčel první díl příběhů mladého čaroděje Harryho Pottera, je podle britských médií na prodej. Nový majitel nemovitosti v Bracknellu v hrabství Berkshire na jihovýchodě Anglie tak získá kultovní dům ve filmové Zobí ulici číslo 4, včetně slavného přístřešku pod schody, v němž Harry bydlel.

Dům s přístřeškem pod schody z Harryho Pottera je na prodej

Svět
Ilustrační foto.
Vyškovsko, Blanensko – Proměnili se za postavy ze Sněhurky, Šípkové Růženky, kouzlili v Bradavicích za asistence Harryho Pottera a nebáli se ani strašidelných poutí, kdy návštěvníky provázela svérázná Morticia z populární Addamsovy rodiny. Slavkovský zámek opět láká na kostýmované prohlídky. Pozadu v létě nezůstávají ani další památky z Vyškovska a Blanenska.

Zámky sází na kostýmované prohlídky. Ve Slavkově provedou krvavou historií

Vyškovsko
V PRŮVODU. Oslavu čarodějnického reje v sobotu zahájili ti nejmladší u jamského kulturního domu, aby se tam nechali vymalovat do čarokrásy, a s lampionky se vydali vstříc čtyřmetrové vatře u sportovního areálu nad obcí.
Jámy – Legenda praví, že poslední dubnová noc je magická. Čarodějnice se slétávají ze všech koutů, aby společně oslavily sabat. Ochranu před jejich zlou mocí skýtají ohně zapalované na vyvýšených místech. Jejich přeskakování je zárukou mládí a plodnosti, jejich popel působí blahodárně na úrodu…
13 fotografií

Děti i rodiče házeli koště do dálky

Žďársko
Redaktor Boleslavského deníku absolvoval pedikúru na vlastní kůži.
Mladá Boleslav - O tom, co pedikúra je a proč je prospěšná, jsem měl samozřejmě částečně povědomí už dávno před cestou do Studia 33, kde měla být právě tato procedura tématem nového článku. Odborné ošetření chodidel jsem však osobně do té doby neabsolvoval. Skutečnost, že si ze studia odnesu zážitek „na vlastní kůži", mě překvapila

Pedikúra na vlastní kůži: mít nohy jako nové je skvělý pocit

Podnikání
Ilustrační foto.
K vydařeným prázdninám neodmyslitelně patří osvěžující koupání. Před skokem do vody se ale raději přesvědčte o její kvalitě. Některé „suvenýry" z rybníků a plováren totiž umí lidem opravdu znepříjemnit život.

Odvrácená strana léta: ekzémy i bradavice

Zdraví
Ilustrační foto.
Východní Čechy, Svitavsko - K vydařeným prázdninám neodmyslitelně patří osvěžující koupání. Před skokem do vody se ale raději přesvědčte o její kvalitě. Některé „suvenýry" z rybníků a plováren totiž umí lidem opravdu znepříjemnit život.

Odvrácená strana léta: ekzémy i bradavice

Z okolí