ŠTÍTEK: Brdy

ShKH 152 mm DANA.
/FOTO/ Dělostřelci na posádkovém cvičišti Jince obnoví bojové střelby z děl. Stane se tak po necelých deseti letech od zrušení Vojenského újezdu Brdy. Bojové střelby z děl na jineckém posádkovém cvičišti povolil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka. Učinil tak hned z několika důvodů. 
6 fotografií

Dělostřelci v Jincích obnoví střelby z děl v Brdech

Příbramsko
V CHKO Brdy se podařilo zachytit rysa ostrovida na fotopast blízkému spolupracovníkům AOPK ČR Václavu Fořtovi a Josefovi Cinkovi.
/FOTOGALERIE/ Žijí v Brdech vlci trvale - a pokud ano, v jakých v jakých počtech - nebo se tam objevují jen občas? A jak často tam pak zavítají rysové? To jsou otázky, na něž se mají snažit nabídnout přesnější odpovědi poznatky dobrovolníků z takzvaných Vlčích a Rysích hlídek. Právě na oblast Brd rozšiřuje jejich působení Hnutí DUHA Olomouc, jež celorepublikový program na ochranu velkých šelem vede dlouhodobě.
8 fotografií

Šelmy v Brdech. Po stopách vlků a rysů se nově pustí hlídky dobrovolníků

Příbramsko
V CHKO Brdy se podařilo zachytit rysa ostrovida na fotopast blízkému spolupracovníkům AOPK ČR Václavu Fořtovi a Josefovi Cinkovi.
/FOTOGALERIE/ Žijí v Brdech vlci trvale - a pokud ano, v jakých v jakých počtech - nebo se tam objevují jen občas? A jak často tam pak zavítají rysové? To jsou otázky, na něž se mají snažit nabídnout přesnější odpovědi poznatky dobrovolníků z takzvaných Vlčích a Rysích hlídek. Právě na oblast Brd rozšiřuje jejich působení Hnutí DUHA Olomouc, jež celorepublikový program na ochranu velkých šelem vede dlouhodobě.
8 fotografií

Šelmy v Brdech. Po stopách vlků a rysů se nově pustí hlídky dobrovolníků

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto.
Do rozsáhlého území Brd se chystají od pátku do neděle aktivisté olomouckého hnutí DUHA. V Kozičíně u Příbrami pořádají seminář o výskytu šelem v chráněné krajinné oblasti. Dobrovolníci tzv. vlčích a rysích hlídek, kteří přes dvacet let monitorují a chrání vlky, rysy, medvědy ale i kočku divokou, by měli od letošního roku začít prozkoumávat také oblast Brd.

V Brdech účinkují rysí a vlčí hlídky

Rokycansko
Podlesí doma stále drží domácí neporazitelnost.
Fotbalisté Podlesí se i po 11. kole I. A třídy přetahují na dálku o čelu tabulky s Doksy. V nedělním dopoledni je k vítězství nastartovala až penalta ke konci první půle. Poslední Mníšek pod Brdy po změně stran už neměl nárok a favorit vyhrál 4:0. Herně lepší Spartak vytěžil z mnoha šancí pouze gól, který stačil pouze na remízu. Ještě hůř dopadl Sedlec-Prčice, kterému sebrala všechny body Velká Dobrá.

Podlesí připsalo povinnou výhru. Herně lepší Spartak vytěžil bod

Kraje
Čechie Velká Dobrá  - SK Doksy 3:2 (2:1), I.A. tř., 21. 8. 2021. Aleš Nesládek
Fotbalové Velké Dobré to dál drhne, už teď na podzim jí zase vážně hrozí pád do B třídy. Naopak Libušín se po mizerné sérii probral ze čtyř zápasů uhrál deset bodů. A Doksy? Nejlepší z celků Kladenska potvrdil svou třídy a deklasoval Mníšek pod Brdy na jeho hřišti 9:0. A dál vede tabulku.

I. A třída: koncert dvojky Nesládek - Balík, aplaus pro Schicka Houhu

Kraje
Slavnostní položení základního kamene
Projekt za 80 milionů v katastru Strašic bude realizovaný během dvou let. V letech 1888 až 1890 nechal lovecký zámeček vystavět dobříšský kníže – hrabě Jeroným Colloredo-Mannsfeld. Ve 30. letech 20. století zde krátce pobýval prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v roce 1938 jeho nástupce Edvard Beneš. 
30 fotografií

Lovecký zámeček Tři Trubky se promění v Dům přírody

Regiony
Veletrh středních škol. Ilustrační foto.
Kam zamířit po základní škole? Osmákům a deváťákům (kteří si tuhle otázku kladou společně se svými rodiči především) z Příbramska může s hledáním odpovědí pomoci pondělní návštěva jednacího sálu příbramských zastupitelů v budově někdejšího báňského ředitelství na náměstí T. G. Masaryka. Po celý den se tam koná veletrh středních škol.
5 fotografií

Nabídka středních škol na jednom místě. V Příbrami se koná jejich veletrh

Příbramsko
Hledání výbušnin v Brdech.
Voják, který byl v červenci zraněn při výbuchu munice v Chráněné krajinné oblasti Brdy, dnes zemřel. Na twitteru o tom informovala armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci byli zraněni při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.
17 fotografií

Zemřel voják zraněný při výbuchu munice v Brdech

Příbramsko
Mladí badatelé se vypravili za přírodou Brd na komentované vycházce.
Voda v Brdech byla hlavním tématem komentované vycházky v sobotu 31. července. Hlavní trasa v Chráněné krajinné oblasti Brd vedla okolo hájovny na Slanině k lesním tůním. Mladí badatelé zjišťovali, co zajímavého ve vodě žije. Suťovým svahem pokračovali na rozcestí „nad Slaninou“. Mezi balvany si řekli, kde se tady vzaly a co o Brdech mohou povědět. 

Mladí badatelé zkoumali brdské vody

Čtenář reportér
Ze čtvrtého závodu seriálu Běhej lesy, který se konal v Brdech.
/FOTOGALERIE/ Slavkovský les, Vysočina, Lednice a Brdy. Poslední jmenovaná lokalita uzavřela první polovinu běžeckého seriálu Běhej lesy. Do oblasti bývalého vojenského újezdu se seběhlo 1 411 účastníků všech věkových kategorií. Také díky nim mohli pořadatelé společně se zástupci Nadace Nova a charitativního běhu VoltaRUN předat rodině malého Adámka šek s částkou 40 800 korun, která ovšem ještě nejí finální. 
25 fotografií

Běhej lesy doběhly do poloviny seriálu, Brdy byly doslova peckové

Čtenář reportér
Běhej lesy Brdy.
Čtvrtá zastávka letošní sezony Běhej lesy je již za bukem. Trasa vás zavede do dříve nepřístupného vojenského újezdu s rozsáhlými luhy a háji. Dostanetese do srdce CHKO Brdy, proběhnete se "Zapovězeným lesem", kolem zřícenin, skalních útvarů či po hrázi rybníků. A to vše v příjemné atmosféře hromadného startu a závodního adrenalinu jako za dřívějších časů už 24. července.
7 fotografií

Běhej lesy Brdy ve dříve nepřístupném vojenském újezdu

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Při asanačních pracích armády na bývalé střelnici Kolvín nedaleko Dolejšího padrťského rybníku v Brdech na Rokycansku explodovala munice. Dva vojáci se vážně zranili. Oba vrtulník transportoval ihned do nemocnice v Plzni. Jeden přišel o nohu, druhý má popáleniny. Na místo výbuchu dorazili hasiči, policie i Vojenská policie.

V Brdech vybuchla munice. Jeden voják přišel o nohu, druhý je popálený

Rokycansko
Ilustrační foto.
/AKTUALIZOVÁNO/ Při asanačních pracích armády na bývalé střelnici Kolvín nedaleko Dolejšího padrťského rybníku v Brdech na Rokycansku explodovala munice. Dva vojáci se vážně zranili. Oba vrtulník transportoval ihned do nemocnice v Plzni. Jeden přišel o nohu, druhý má popáleniny. Na místo výbuchu dorazili hasiči, policie i Vojenská policie.

V Brdech vybuchla munice. Jeden voják přišel o nohu, druhý je popálený

Nehody
Kalibrace detektoru kovu
Pyrotechnická očista v chráněné krajinné oblasti Brdy opět pokračuje. Po nucené pauze kvůli onemocnění COVID-19 se do určených oblastí vrátili vojáci 15. ženijního pluku, kteří tady vyhledávají starou munici či její zbytky. Pomáhají tak Vojenským lesům a statkům s likvidací nebezpečného materiálu převážně v prostorech bývalých dělostřeleckých střelnic.
12 fotografií

Asanace na Brdech pokračují i o prázdninách, lidé by neměli chodit do zakázaných

Čtenář reportér
Občané Strašic mají k dispozici sortiment řetězce Billa
Už pár týdnů chodí obyvatelé i návštěvníci Strašic nakupovat do jednoho ze známých supermarketů v centru obce. „Byli jsme osloveni jako možná lokace pro umístění obchodu a protože se nabídka zamlouvala i vlastníkovi objektu, došlo ke změně původního provozovatele,“ sdělil starosta Jiří Hahner.

Billa si vybrala obchod ve Strašicích

Rokycansko
Muzeum dopravy ve Strašicích.
Strašice se nachází na jihovýchodě Rokycanska, na úpatí pohoří Brdy. Jsou kolem dokola obklopeny lesy, převážně jehličnatými. První písemná zmínka o městečku se datuje rokem 1349. Skutečné stáří obce však může být předmětem dohadů.
5 fotografií

Deník na návštěvě v obci Strašice

Rokycansko
Traumabod
Na sklonku června došlo k dramatickému momentu u Zaječova ve směru ke Třem trubkám. Čtyřiašedesátiletá cyklistka na elektrokole vjela do mělkého výmolu a spadla na komunikaci. V místě, který je mimo dosah mobilních operátorů, takže její kolegové použili k přivolání pomoci aktivní tlačítko.

Traumabod v Brdech zachraňoval život

Nehody
Komárovské děti v lese u Neřežína.
/FOTOGALERIE/ V rámci pravidelných výletů do přírody se komárovské děti vydávají do okolních lokalit v Brdech, kde pomáhají při údržbě tamních lesů, a také se v nich učí novým poznatkům. Nechybí ani oblíbené hry. Letos v červnu se žáci vydali do Neřežína, kde na ně čekaly zajímavé úkoly, sázení stromků, opékání a bližší seznámení s lesní skladbou. Přišla řeč i na kůrovce.
17 fotografií

Děti z komárovské základní školy pomáhaly s údržbou lesa v Brdech

Berounsko
Na Brdskou vysočinu se vrátil středověký způsob chovu včel.
Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7 ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky (VLS) v polovině června osadil rojem včel první brť, která vznikla v lesích nedaleko zříceniny hradu Valdek na lesní správě Jince. Kdysi rozšířený středověký způsob chovu včel v jednoduchých úlech, které tzv. brtníci hloubili přímo v kmenech stromů v lesích, se tak vrátil na Brdskou vysočinu. Pro včelařské nadšence jde o zábavnou formu oživení zaniklých kořenů jejich řemesla, pro lesníky VLS má projekt přínos z hlediska zlepšení ekologických funkcí v lese díky tomuto hmyzímu opylovateli. A návštěvníci CHKO, pokud na brdské brtě náhodou narazí, prožijí nevšední „výlet v čase.“
17 fotografií

OBRAZEM: Do Brd se vrací středověký chov včel v dutinách stromů

Čtenář reportér
Na Brdskou vysočinu se vrátil středověký způsob chovu včel.
Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7 ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky (VLS) v polovině června osadil rojem včel první brť, která vznikla v lesích nedaleko zříceniny hradu Valdek na lesní správě Jince. Kdysi rozšířený středověký způsob chovu včel v jednoduchých úlech, které tzv. brtníci hloubili přímo v kmenech stromů v lesích, se tak vrátil na Brdskou vysočinu. Pro včelařské nadšence jde o zábavnou formu oživení zaniklých kořenů jejich řemesla, pro lesníky VLS má projekt přínos z hlediska zlepšení ekologických funkcí v lese díky tomuto hmyzímu opylovateli. A návštěvníci CHKO, pokud na brdské brtě náhodou narazí, prožijí nevšední „výlet v čase.“
17 fotografií

OBRAZEM: Do Brd se vrací středověký chov včel v dutinách stromů

Čtenář reportér