ŠTÍTEK: Brusel

Francouzská železnice se stala terčem útoku žhářů. Spoje nabraly zpoždění.
Francouzská vysokorychlostní železnice v noci čelila koordinované žhářské sabotáži s cílem zásadně narušit dopravu ve Francii a zejména v Paříži. Dnes ráno o tom informoval francouzský železniční dopravce SNCF. Sabotáž ovlivní nejméně 800 tisíc cestujících, zrušeny jsou také vlakové spoje do Londýna, Bruselu nebo do Německa. Obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu. Na vyšetřování útoku se podílejí všechny francouzské zpravodajské služby. Podobně dříve útočila krajní levice, řekl AFP zdroj z bezpečnostních složek.

Pařížská nádraží v noci napadli žháři. Doprava je před olympiádou silně narušena

Státy EU
Klára Dostálová bude místopředsedkyní frakce Patrioti pro Evropu
V Bruselu dnes vznikla europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do jejíhož čela byl zvolen šéf francouzského Národního sdružení (RN) Jordan Bardella, informoval bruselský zpravodaj serveru Euronews. Místopředsedkyní se stala česká europoslankyně za ANO Klára Dostálová, sdělil ČTK její kolega, europoslanec Ondřej Knotek.

V Bruselu vznikla frakce Patrioti pro Evropu. Dostálová je místopředsedkyní

Česko a EU
Ursula von der Leyenová.
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE V BRUSELU/ Esemesková komunikace kolem obřího nákupu proticovidových vakcín pro celou Evropskou unii může Leyenové zlámat vaz. Přesto její znovuzvolení do čela Evropské komise podpoří podle všeho šéfové států a vlád zemí EU, kteří se ve čtvrtek sešli na svém prvním řádném summitu po volbách do Evropského parlamentu.

Ursula von der Leyenová míří ke znovuzvolení. Vaz jí může zlomit Pfizergate

Státy EU
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Evropská unie a Ukrajina v Bruselu podepsaly bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu, který se už více než dva roky brání ruské invazi. Dohodu podepsali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Podobné bilaterální dohody zatím Ukrajina uzavřela s několika západními spojenci. Ve čtvrtek k nim přibyly ještě Litva a Estonsko.

EU a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu. Fiala jednal se Zelenským

Státy mimo EU
Obchodní dům Breda v Opavě se dočká rekonstrukce.
Do mezinárodní soutěže na obnovu historického objektu v centru Opavy, bývalého obchodního centra Breda, se přihlásilo čtyřicet ateliérů. Pět sdružených týmů se pak dostalo do druhé části takzvaného soutěžního dialogu a z nich odborná porota vybrala vítěze. Stalo se jím sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu - Atelier Gram + Office Kersten Geers David Van Severen + Spolka.
6 fotografií

Vítězný návrh rekonstrukce opavské Bredy je od architektů z Brna a Bruselu

Opavsko
Jihlavská zastupitelka a europoslankyně Jana Nagyová.
Vysočina bude mít dalších pět let zástupkyni v evropském parlamentu. Ve volbách uspěla Jana Nagyová, která v roce 2018 opustila jihlavskou radnici kvůli evropské dotaci pro Čapí hnízdo a do politiky se vrátila předloni. Nyní bude za hnutí ANO hájit české zájmy v Bruselu. „Splnil se mi dávný sen,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Do Bruselu budu dojíždět, říká nová europoslankyně Jana Nagyová z Jihlavy

Jihlavsko
Z kandidátů MS kraje do eurovoleb uspěla pouze Kateřina Konečná (Stačilo!).
Víkendové volby rozhodly, že Moravskoslezský kraj bude v Evropském parlamentu zastoupen pouze Kateřinou Konečnou (KSČM). Jako jediná zástupkyně kraje obhájila svůj mandát. V europarlamentu působí již deset let a dalších pět v něm bude pokračovat. Ve volbách získala přes 115 tisíc preferenčních hlasů a byla tak čtvrtou nejvýše umístěnou kandidátkou s přednostními hlasy.

Konec Zaorálka v politice? MS kraj si pohoršil, do Bruselu jde jen Konečná

Ostravsko
Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku
/ANALÝZA/ Tato otázka se s Evropským parlamentem vleče neustále, prakticky od našeho vstupu do Evropské unie. Proč desetkrát ročně zasedá Evropský parlament ve Štrasburku na severu Francie, na hranici s Německem? Proč nesedí stále v Bruselu jako většina ostatních institucí EU? Oficiální vysvětlení Evropského parlamentu je toto: „Vlády členských států EU se v roce 1992 jednomyslně rozhodly vložit do Smlouvy o EU ustanovení o oficiálních sídlech orgánů EU“. Když je něco ve smlouvách, tak je to změnitelné jen změnou smluv. A to je v Evropské unii věc podmíněná jednomyslností všech členských zemí, dnes tedy 27 států. A shoda na změně nepanuje, hlavním odpůrcem je samozřejmě Francie. Evropský parlament, i kdyby chtěl, to sám změnit nemůže.
24 fotografií

Proč jít k volbám do Evropského parlamentu? Štrasburk je ok

Česko a EU
Poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra
Z rozcuchaného mladíka vedle Václava Havla se stal vyzrálým mužem s ohonem. Vizuálně se Alexandr Vondra (ODS) změnil, ale názorově nijak zvláště. Možná se zvýraznilo jeho realistické vnímání světa, v němž už není tolik místa na snění a idealismus. Důraz na svobodu je ovšem pro něj pořád prioritou. Stejně jako přesvědčení, že v rámci Evropské unie se uhájí nejlépe. I proto je lídrem kandidátky Spolu do Evropského parlamentu.  
12 fotografií

Alexandr Vondra: Babiš jako premiér řadil bobky, jak chtěl Brusel

Česko
Instalace motýlů Davida Černého na budovu Máj Národní
Pohyblivé plastiky motýlích letadel, které zdobí fasádu zrekonstruovaného obchodního domu Máj v centru Prahy, mají belgické souvislosti. Jejich autor David Černý se zároveň netají tím, že se v podobě netradičních soch odrážejí i jeho vzpomínky na dětství. A ne, nebyl to zájem o motýly. Šlo o vášeň pro všechno, co souvisí s létáním i jeho historií. 
12 fotografií

Proč na fasádu pražského Máje usedla motýlí letadla? Stopy vedou do Bruselu

Regiony
Instalace motýlů Davida Černého na budovu Máj Národní.
Belgické souvislosti mají pohyblivé plastiky motýlích letadel, které od předposledního květnového víkendu zdobí fasádu rekonstruovaného obchodního domu Máj v centru Prahy. Jejich autor David Černý se také netají tím, že se v podobě těchto soch – s trupem stíhačky z druhé světové války, ale v motýlích barvách a s motýlími křídly – odrážejí také jeho vzpomínky na dětství. A ne, nebyl to zájem o motýly. Šlo o vášeň pro všechno, co souvisí s létáním. A s jeho historií.
50 fotografií

Proč na fasádu Máje usedla motýlí letadla? Stopy vedou do Bruselu

Praha
Tradiční zabijačka. Ilustrační foto
Ve znaku máme dvouocasého lva. Na talířích ale nejvíc fandíme vepřovému. A vzít si prase nenecháme. Členství v Evropské unii je pro část Čechů spojeno i se strachem z potlačení a vymizení národních tradic. K těm určitě patří domácí zabijačky. Jenže právě pašíci a vepřové hody se staly terčem dezinformací. Objevil se mýtus, že Evropská unie chce domácí zabijačky zakázat, a český venkov tak přijde o jednu část své identity.
36 fotografií

Mýty a fakta o Evropské unii: Zakázali nám zabijačky, nebo ne?

Evropa pro Čechy
Okurky. Ilustrační foto
Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu. 

Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou

Evropa pro Čechy
Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku
1. května 2004 rozšířila Česká republika mapu evropského společenství a připojila se mezi státy Evropské unie. Prakticky od té doby odpůrci setrvání země v Unii opakovaně zdůrazňují, že Česko vstupem do ní přišlo o svou suverenitu a Brusel mu diktuje domácí i zahraniční politiku. Jenže Česko se ve skutečnosti na rozhodování Evropské unie spolupodílí. 

Mýty a fakta o Evropské unii: Jak je to s diktátem Bruselu?

Česko a EU
Vlajky Evropské unie a České republiky
Zástupci členských států Evropské unie dnes v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku. Češi se podle informací ČTK zdrželi, proti bylo Maďarsko a Polsko. Dnes schválený postoj států bloku je definitivní, nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí unijní ministři, konkrétně na jednání ministrů financí příští týden v úterý. Evropský parlament balíček podpořil na plenárním zasedání na začátku dubna.

Státy EU potvrdily shodu na konečné podobě migračního balíčku, ČR se zdržela

Česko a EU
Vlajky České republiky a Evropské unie
1. května roku 2004 vstoupila země do Evropské unie. Propukly mohutné oslavy. Rok předtím se v referendu vyslovilo pro vstup 77 procent voličů. Postupně ale nadšení ochladlo. Přibývalo lidí, kteří jsou s Unií nespokojeni. Vyčítají jí zejména byrokracii, nezvládnutou vlnu migrace z Asie a Afriky a přehnaně zelenou politiku. Je tomu tak přesto, že příjmy z Unie výrazně přesahují výdaje, které do Bruselu Česko posílá. Členství vděčí náš stát i za rozvoj trhu či právního systému.

Mělo by Česko setrvat v Evropské unii? Hlasujte

Černá a bílá
Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku. Ilustrační snímek
Prvního května 2004 rozšířila Česká republika mapu evropského společenství a připojila se mezi státy Evropské unie. Přístup ke společné politice a pravidlům dal popud ke vzniku lidové tvořivosti obyvatel i politiků, kteří během následujících dekád šířili i různé fámy nebo překrucovali fakta. Mezi jednu takovou fámu patřilo i tvrzení, že se Unie chystá Česku zrušit v abecedě písmeno Ř. 

Mýty a fakta o Evropské unii: Jak to bylo se zamýšleným zákazem písmene Ř

Česko a EU
Soutěž učilišť v opravách domácích spotřebičů v rámci projektu Naučíme vás to opravit, kterou hostilo Centrum odborné přípravy a Gymnázium, Poděbradská ve Vysočanech. Na snímku oprava kávovaru.
Opravářů domácích spotřebičů výrazně ubylo. Zájem o tyhle služby poklesl – dost lidí si navyklo řešit poruchu nákupem nového výrobku – a také se po desetiletí nevychovávali noví technici, kteří by si s touto prací dokázali poradit. Teprve v poslední době se jejich příprava vrací na některá učiliště. Snadné je opravit pračku, naopak kávovary představují docela oříšek. Alespoň to naznačilo národní kolo soutěže učňů v rámci projektu Naučíme vás to opravit, které hostilo Centrum odborné přípravy a Gymnázium Poděbradská ve Vysočanech.
32 fotografií

Domácí spotřebiče se mají víc opravovat. Specialisté se už se na to školí

Z okolí
Co Česku dalo 20 let v Evropské unii? Odpovídejte v dotazníku Deníku
Téměř dvě pětiny čtenářů vidí vstup Česka do Evropské unie jako chybu a myslí si, že bychom z ní měli vystoupit. Ukázaly to výsledky aktuálních čísel velké ankety Deníku ke dvaceti letům České republiky v Unii. Do ní se zapojilo přes šest tisíc lidí. Členství v Evropské unii hodnotilo kladně celkem 42 procent dotazovaných. Přesto více než dvě třetiny z nich uvedly, že k ní mají výhrady.

ANKETA: 39 procent čtenářů považuje vstup do EU za chybu. Co vy na to?

Česko a EU
Soutěž učilišť v opravách domácích spotřebičů v rámci projektu Naučíme vás to opravit, kterou hostilo Centrum odborné přípravy a Gymnázium, Poděbradská ve Vysočanech. Na snímku oprava kávovaru.
Opravářů domácích spotřebičů výrazně ubylo. Zájem o tyhle služby poklesl – dost lidí si navyklo řešit poruchu nákupem nového výrobku – a také se po desetiletí nevychovávali noví technici, kteří by si s touto prací dokázali poradit. Teprve v poslední době se jejich příprava vrací na některá učiliště. Snadné je opravit pračku, naopak kávovary představují docela oříšek. Alespoň to naznačilo národní kolo soutěže učňů v rámci projektu Naučíme vás to opravit, které hostilo Centrum odborné přípravy a Gymnázium Poděbradská ve Vysočanech.
32 fotografií

Domácí spotřebiče se mají víc opravovat. Specialisté se už se na to školí

Praha
Premiér Petr Fiala na summitu v Bruselu
V Bruselu dnes skončil mimořádný summit Evropské unie, informovala mluvčí předsedy Evropské rady Ecaterina Casingeová. Lídři druhý den vrcholné schůzky věnovali zhruba sedm hodin jednání tomu, jak zajistit konkurenceschopnost a prosperitu Evropské unie ve světle geopolitického napětí, rychlých digitálních inovací a tváří v tvář asertivnějším ekonomickým partnerům i oponentům.

Lídři EU projednali možnosti posílení konkurenceschopnosti unie

Česko a EU