ŠTÍTEK: Burkina Faso

Hokejisté Lotyšska slaví na MS historický bronz
Zatímco Lotyšsko slaví historický bronz z mistrovství světa celostátním dnem volna a německým hokejistům se na krku houpají stříbrné medaile, tradiční kandidáti na cenné kovy jako Česko, Švédsko či Finsko rozhánějí kocovinu. Letošní MS se jim nepovedlo. A to vše zpovzdálí glosuje ukřivděný ruský medvěd: „Vidíte? Bez sborné to není žádný pořádný šampionát.“

Zhrzení Rusové komentují hokejové MS: Příště dostane medaili i Burkina Faso

MS v hokeji 2023
Skupina po práci
/FOTO/ Zažil vojenský převrat, několikrát ho přepadli a nejednou mu šlo o život. Přesto geolog Emanuel Komínek z Jihlavy považuje Afriku za svůj druhý domov. Firmám pomáhá na černém kontinentě nacházet zlato a další vzácné suroviny. „Afrika není jednoduchá, ale pro mě je to ráj na zemi. Člověk se proto musí rozhodnout, jestli tam chce opravdu být,“ prozrazuje svůj vztah ke krajině.
56 fotografií

V Africe jsem zažil i převrat, říká jihlavský geolog, který tam hledá zlato

Jihlavsko
Život v Somálsku během koronavirové epidemie
Katastrofální selhání. Morální hazard. Nebývale silná slova padala na posledním jednání Světové zdravotnické organizace (WHO). Vše se točilo kolem celosvětové distribuce vakcín proti covidu. Existuje reálná možnost, že státy jako je například Somálsko, což je nejchudší země planety rozervaná třemi desítkami let trvajícími konflikty, se k vakcínám nedostanou letos vůbec, anebo jako úplně poslední.
9 fotografií

Somálsko má smůlu. Bohaté země vyluxovaly vakcíny proti covidu

Svět
Generál František Ridzák hovoří 12. června 2020 v Bamaku poté, co převzal velení výcvikové mise Evropské unie v Mali (EUTM)
Brigádní generál František Ridzák převzal velení výcvikové mise Evropské unie v Mali (EUTM). Česká armáda tak poprvé ve své historii vede mezinárodní vojenskou misi. Ridzák bude stát v jejím čele šest měsíců, funkci velitele mu předal jeho portugalský předchůdce Joao Boga Ribeiro. Slavnostní ceremoniál se konal v hlavním malijském městě Bamaku. O převzetí funkce informovala armáda.

Výcviková mise EU v Mali: Velení převzala česká armáda, poprvé v historii

Svět
Ilustrační foto
Na základnu OSN a francouzské armády africkém v Mali zaútočili převlečení islamisté. Před stanovištěm mírové mise modrých přileb explodovaly dvě auta sebevražedných atentátníků. Při přestřelce zemřel jeden příslušník mise OSN a deset vojáků bylo zraněno. V zemi jsou rozmístěni i čeští vojáci.

Maskovaní islamisté zaútočili na základnu OSN v Mali. Jeden voják zemřel

Svět
Ilustrační foto.
Otrokovice – Odčinit porážku vítězstvím se fotbalistům MFK Vyškov nepodařilo. V Otrokovicích jen remizovali. Po první podzimní porážce minulý týden doma s Prostějovem si vyškovští fotbalisté jeli do Otrokovic pro tři body. Nakonec ale museli zachraňovat alespoň jeden v nastaveném čase.

Fotbalisté Vyškova jeli do Otrokovic vyhrát. Nakonec zachraňovali bod

Fotbal
Ilustrační foto.
Kolínsko /ANKETA/ - Pobouření, zlost a tisíce protestů návštěvníků vyvolaly ženy, které se koupaly v Aquaparku v nedalekých Čestlicích v burkinách. „U nás jsme tento problém zatím naštěstí nemuseli řešit,“ komentoval Jan Širc, ředitel Městské správy sportovišť Kolín, jež zastřešuje také Vodní svět.
5 fotografií

Burkiny? Budí emoce také na Kolínsku!

Kolínsko
Ilustrační foto.
Mladoboleslavsko /ANKETA/ - Poté, co se na sociálních sítích objevila fotografie koupající se muslimky v burkinách v čestlickém aquaparku, rozpoutaly se velké diskuze o tom, zda muslimské plavky, zahalující téměř celé tělo, jsou hygienické. Muslimky se totiž neodhalí nejen před cizími muži, ale ani před nemuslimskými ženami.
5 fotografií

V Boleslavi do bazénu ženy v burkinách mohou

Boleslavsko
Ilustrační foto.
Mělnicko /ANKETA/ - Sociální sítě žijí debatou o burkinách, tedy plavkách, zahalujících téměř celé tělo. Rozpoutala ji fotka ženy z aguaparku v Čestlicích, která se právě v nich koupala. Návštěvníci facebooku rozebírají, zda jsou tyto plavky muslimských žen hygienické a jestli je vůbec přípustné se v nich koupat v uzavřených bazénech.
5 fotografií

V bazénech na Mělnicku zatím burkiny neřeší

Mělnicko
Ilustrační foto.
Příbramsko /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Příliv cizinců je za poslední roky znát i v Příbrami, kde není výjimkou zahlédnout ženy zahalené od hlavy až k patě. Pokud by se chtěly jít vykoupat do některého z koupališť, zřejmě by byl důvod k zamezení přístupu do vody. 
5 fotografií

Burkiny? Budí emoce i na Příbramsku!

Příbramsko
Ilustrační foto.
Berounsko /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Internetem se šíří fotografie žen, které se koupají v burkinách. Mohly by se takto oblečené ženy vykoupat v aquaparcích a koupalištích v berounském regionu? Co musí mít návštěvníci těchto zařízení na sobě, aby je provozovatelé nevykázali z bazénu? 
5 fotografií

Na Berounsku zatím burkiny v bazénu neřeší

Berounsko
tisková konference  57. Zlín film festival 2017
Populární přehlídka filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival se letos uskuteční již posedmapadesáté. Festival uvede 326 snímků. Kromě zástupců z klasických filmových velmocí představí divákům filmy z netradičních zemí, jako jsou Burkina Faso, Kypr, Bahamy, Kostarika, Libanon, Palestina, Sýrie celkem ze 62 zemí světa.

Zlínský festival pro děti bude letos rekordní i exotický

Volný čas
Ilustrační foto
Nigérie bojuje s epidemií zánětu mozkových blan a nemá dostatek finančních prostředků na zajištění rozsáhlé vakcinace. S odkazem na nigerijské úřady o tom dnes informoval zpravodajský web BBC. Nová epidemie si v zemi od prosince vyžádala 328 obětí, během epidemie v roce 2009 přišlo o život 196 osob.

Meningitida v Nigérii má už přes 300 obětí, vakcíny je nedostatek

Svět
banány
Abidžan (Pobřeží slonoviny) - Země chce v příštích dvou letech téměř zdvojnásobit produkci banánů za pomoci příchodu dvou velkých producentů a iniciativ na podporu místních farmářů a regionálního obchodu. Pobřeží slonoviny je předním světovým producentem kakaa a jedním z největších pěstitelů banánů v Africe.

Pobřeží slonoviny: banánů není nikdy dost

Ekonomika
ADAMA ZIZIEN pochází z republiky Burkina Faso. Do Československa přišel absolvent jazykového gymnázia v roce 1989, vystudoval  knihovnictví  a informatiku. Později studoval ještě politologii v Hradci Králové. Po studiích nastoupil na Technickou univerzitu
Liberec - /ROZHOVOR/ Seriál Deníku představuje každý týden cizince, kteří našli domov v Libereckém kraji. Jedním z nich je knihovník liberecké univerzity Adama Zizien z Burkina Faso.Je přátelský a otevřený. A i přes obrovský smysl pro humor je na něm znát určitá skepse a rozčarování ze společnosti a z hodnot, které vyznává.

Z tradic předávám svým dětem to, co tady chybí

Liberecko
Ilustrační foto.
Praha - Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) v sobotu odstartuje další ročník maratonu psaní dopisů na podporu nespravedlivě vězněným a pronásledovaným. V Česku se dopisy píšou pojedenácté. Smyslem kampaně je vytvořit tlak na vlády a jiné autority, které mohou situaci řešit. Maraton potrvá devět dní, začíná v symbolicky 10. prosince, kdy se po celém světě připomíná Den lidských práv.

V ČR se pojedenácté píší dopisy na podporu nespravedlivě vězněným

Praha
V pařížské Invalidovně se dnes konalo pietní shromáždění k uctění památky obětí teroristických útoků v uplynulém roce.
Paříž – V pařížské Invalidovně se dnes konalo pietní shromáždění k uctění památky obětí teroristických útoků v uplynulém roce. Prezident François Hollande v projevu, jemuž kromě přeživších a příbuzných zabitých naslouchali také členové vlády a opoziční politikové, ohlásil mimo jiné změnu v kritizovaném systému odškodňování a pomoci obětem terorismu.

V Paříži se konala pieta k uctění obětí terorismu

Svět
Osel na biofarmě. Ilustračni foto
Niamey – Nigerská vláda přijala „přísný zákaz" vývozu a porážky oslů. Chce tím ochránit lichokopytníka, jehož populaci v zemi v poslední době začala ohrožovat rostoucí poptávka na asijských trzích. Stejný zákaz platí už od srpna i v sousední Burkině Faso.

Niger zakázal vývoz oslů, zájem je o ně hlavně v Číně

Ekonomika
Městečko Tiébélé
Dvůr Králové - Komby, kaloni a gundi, to jsou nové zvířecí druhy, které mohou návštěvníci vidět v expozicích západoafrického městečka Tiébélé. To ve dvorské zoo vzniklo na začátku letošní sezony a představuje život a kulturu západní Afriky.

Noví nájemníci. Městečko Tiébélé s nimi ožilo

Krkonoše
Cannes – Francouzské letovisko Cannes zakázalo nosit na pláži speciální plavky pro muslimské ženy zvané burkiny, které zahalují celé tělo včetně hlavy. Podle tamní radnice by tento oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty. Dnes o tom informovala agentura AP.

Cannes zakázalo muslimkám nosit plavky zakrývající celé tělo

Svět
Hroši se do dvorské zoo vrátili po 14 letech.
Dvůr Králové nad Labem – Zoologická zahrada ve Dvoře Králové v neděli slavnostně přivítala dvě hroší samice. Čtyřletá Hula a o necelý rok mladší Mona jsou umístěné v přírodním rybníčku mezi výběhy nosorožců a lvů.

Do dvorské zoo ve se po 14 letech vrátili hroši

Česko
Konzulové u starosty.
KONZULOVÉ. Starosta Lince Klaus Luger pozval v úterý k novoročnímu přijetí konzulární sbor sídlící ve městě. Setkání se koná každé dva roky. Pozvání přijali zástupci 36 zemí, například honorání konzulové Německa, Francie, Portugalska či Maďarska, ale také ze vzdálených zemí jako Togo, Burkina Faso, Kapverdské ostrovy či Madagaskar, uvádí tisková zpráva magistrátu. Klaus Luger jim poděkoval za angažmá a spolupráci.

Od sousedů: Z lásky pašovala mobily vězňům

Z okolí