ŠTÍTEK: Burundi

Následky přívalových dešťů v Keni
Záplavy a sesuvy půdy v Keni zabily od března 181 lidí a statisíce dalších musely kvůli nepřízni počasí opustit své domovy. Ve známé přírodní rezervaci Maasai Mara na jihozápadě země uvízla přibližně stovka turistů a přívalové deště zničily i domy, silnice, mosty a další infrastrukturu v celé Keni. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle které další desítky lidí zahynuly v sousední Tanzanii a Burundi. V širším regionu východní Afriky následkem jevu El Niño silně prší už od poloviny března.

Počet obětí záplav v Keni opět stoupl, statisíce lidí se musely evakuovat

Svět
Záplavy na východě Afriky si vyžádaly přes 155 obětí.
Nejméně 155 lidí zahynulo při záplavách a sesuvech půdy v Tanzanii v důsledku silných dešťů z posledních týdnů, způsobených jevem El Niño. S odkazem na vyjádření tanzanské vlády o tom informovala BBC. V sousední Keni mají záplavy do pátku 70 obětí, uvedla agentura DPA. Silné deště především v keňské metropoli Nairobi očekávají meteorologové i v průběhu nadcházejícího víkendu.

Na východ Afriky udeřily silné deště a záplavy. V Tanzanii zemřelo přes 155 lidí

Svět
Finále tenisového ITS Cupu 2022 v Olomouci. Sára Bejlek vs. Makedonka Lina Gjorčeská.
/FOTO + VIDEO/ Čtvrtý titul v kariéře, druhý z Olomouce! Teprve 16letá česká tenisová naděje Sára Bejlek obhájila loňský triumf z ITS Cupu, který nastartoval cestu hráčky Prostějova mezi dospělými. Bejlek letos na podniku ITF s dotací 60 000 amerických dolarů ztratila jediný set. V nedělním finále porazila Makedonku Linu Gjorčeskou po setech 6:2 a 7:6(0).
32 fotografií

OBRAZEM: Šestnáctiletá Bejlek obhájila olomoucký titul! Čeká ji US Open

Ostatní sporty
Paul Rusesabagina, jehož činy se staly inspirací pro hollywoodský film Hotel Rwanda
Paul Rusesabagina, jehož činy se staly inspirací pro hollywoodský film Hotel Rwanda, stane ve své vlasti před soudem. Čelí obvinění z financování terorismu a dalších činů vztahujících se ke genocidě ve Rwandě v roce 1994. Koncem loňského září se před soudem k části z nich přiznal. Podle časopisu Foreign Policy proces s tímto politickým disidentem svědčí o posunu Rwandy za vlády prezidenta Paula Kagameho k diktatuře.
5 fotografií

Inspiroval hollywoodský film. Ve Rwandě ale muž čelí obvinění z terorismu

Svět
Ilustrační foto.
Známý portál Výmoly.cz vydal letošní žebříček nejrozbitějších českých silnic. V první pětici se dokonce umístila i jedna takřka bezejmenná okrska v Pardubickém kraji, spojnice Chroustovic s Uherskem poblíž Pardubic.

KOMENTÁŘ: Máme silnice horší než v Burundi?

Chrudimsko
Václav Cikán před Kafírnou Dogvil.
Před pětadvaceti roky otevřel jednu z prvních čajoven na jižní Moravě. Po deseti letech se začal věnovat také kávě. Dnes v jeho Kafírně Dogvill v bývalé židovské čtvrti v Boskovicích mohou lidé ochutnat kávu prakticky z celého světa včetně košer kávy. „Nabízíme šestnáct druhů káv. Nejžádanější jsou z Brazílie a Kolumbie a poslední dobou také z Afriky, třeba Keňa a Burundi," říká Václav Cikán, který před deseti roky začal kávu sám pražit.  

Lidé už poznají dobrý čaj a kávu, říká kavárník z Boskovic

Příběhy
Pomohli rodinám v Africe.
Linec - „Nemusí to být bezpodmínečně nejnovější parfém nebo ušlechtilý náhrdelník, co ženám může udělat radost o Vánocích,“ předesílají OÖN k informaci, že žákyně a žáci obchodní školy ve Freistadtu darovali ženám v Burundi sedm koz.

Sedm koz od sousedů pro Burundi

Z okolí
Hodonínští fotbalisté zvítězili nad Otrokovicemi.
Hodonín /FOTOGALERIE/ – Sobotní odpoledne nabídlo divákům U červených Domků jedenácté kolo třetí nejvyšší soutěže. Naftaři se utkali se třináctým týmem tabulky ze Zlínska, který začal nečekaně dobře. Po šestnácti minutách hry se prosadil hrotový hráč černé pleti Reteno, pocházející ze středoafrického státu Burundi, který poslal míč k levé tyči pod rukou brankáře Lupače.
24 fotografií

Rozhodla Poláchova penalta. Hodonínští fotbalisté přehráli Otrokovice 3:1

Fotbal
Kam s ní, respektive kam s nimi? Na vypůjčenou otázku od klasika se hledá odpověď těžko. Zvláště když jde o docela choulostivou záležitost „ženskosti“. Na nedávném atletickém šampionátu se opět probírala Jihoafričanka Caster Semenyaová, ale i další atletky, které mají k zažitému ideálu něžného pohlaví daleko.
10 fotografií

Žena s výhodou. Svět řeší případ Semenyaová

Atletika
Filmoví animátoři vytvořili umělou tvář pro novou kampaň UNICEF
Stockholm /VIDEO/ - Tvůrci zvláštních efektů pro filmy Avatar a Planeta opic vytvořili pomocí 3D technologie portrét dítěte, které se stalo tváří kampaně, jež má upozornit na dětské oběti konfliktů na celém světě. Při modelování tváře dívenky Sofie tvůrci vycházeli z fotografií 500 dětí z míst konfliktů - z Jižního Súdánu, Burundi, Ukrajiny a Jemenu. O projektu, který má pomoci získat peníze pro děti v nouzi, informoval Dětský fond OSN UNICEF, který představil tento týden video s animací virtuální Sofie.

Dívka Sofie. Animátoři filmu Avatar vytvořili tvář pro kampaň UNICEF

Svět
Ilustrační foto
New York – Nejšťastnější zemí světa je podle nové studie Dánsko. Na opačném konci žebříčku jsou naopak Burundi, Sýrie a Togo. Česko skončilo v pořadí 157 států na lichotivém 27. místě, a předstihlo tak například Francii, Itálii či Japonsko. Od roku 2013 si polepšilo celkem o 12 příček.

Nejšťastnější jsou Dánové, Češi si znovu polepšili

Svět
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun.
Ženeva - Organizace spojených národů zaznamenala loni 99 případů obvinění personálu světové organizace ze sexuálního zneužívání: z toho 69 případů se týkalo členů mírových misí a zbylých 30 obvinění směřovalo proti pracovníkům OSN v jiném zařazení. Oproti roku 2014, kdy bylo evidováno 80 takových událostí, jde o značný nárůst, napsala dnes agentura Reuters. Drtivá většina kauz se týká afrických členů mezinárodní organizace, do několika incidentů jsou zapleteny i evropské země, mimo jiné Slovensko.

OSN čelí desítkám sexuálních kauz, nejvíce násílníků pochází z Afriky

Svět
Nástup vojáků po návratu ze zahraničních operací v Afghánistánu a vojenských pozorovatelů misí OSN v Kosovu a Kongu se uskutečnil 8. ledna na pražském Vítkově. Na snímku je vyznamenaný Pavel Polášek.
Praha – Situace v Kongu se v posledních letech zlepšila, tamní bezpečnost je ale nepředvídatelná, říká český vojenský pozorovatel Pavel Polášek. V misi OSN MONUSCO působil rok, během kterého se musel vyrovnat s náročnými klimatickými podmínkami. Řekl, že on ani jeho další dva čeští kolegové během své mise nezažili útok rebelů, do nepříjemných situací se ale dostali.

Český pozorovatel OSN: Bezpečnost v Kongu je nepředvídatelná

Česko
Při politických represích bylo nejméně 400 lidí zabito a téměř 3800 zatčeno.
Ženeva – Burundi se ocitlo na pokraji občanské války poté, co při politických represích bylo nejméně 400 lidí zabito a téměř 3800 zatčeno. Uvedl to dnes vysoký komisař pro lidská práva Zaíd Husajn. Vyzval proto mezinárodní společenství k silné odezvě, jejíž součástí by podle něj měl být zákaz cest a zmrazení účtů odpovědných osob.

Komisař OSN pro lidská práva varuje před válkou v Burundi

Svět
Při pátečních násilnostech v Burundi zahynulo 87 lidí.
Bujumbura - Při pátečních násilnostech v Burundi zahynulo 87 lidí; mezi mrtvými je i osm členů bezpečnostních sborů. Armáda dnes oznámila, že 79 obětí tvoří povstalci, kteří se podíleli na nočním útoku na tři vojenské objekty. Někteří místní obyvatelé ale tvrdí, že vojáci mnoho lidí v ulicích metropole Bujumburi postříleli z pomsty.

Při násilnostech v Burundi zahynulo 87 lidí

Svět
Ilustrační foto.
Šumperk – Šumperk provoní od pondělí 18. do soboty 23. května Dny kávy. Do akce se zapojilo 14 místních kaváren či obchodů se zdravou výživou, které návštěvníkům vedle skvělé kávy nabídnou i něco navíc.

Od pondělí zavoní v Šumperku Dny kávy

Volný čas
Manuel Valls
Paříž – Francouzský premiér Manuel Valls se domnívá, že mezi třemi útoky, které Francie zažila od soboty, není spojitost. Útočníci podle něj byli jednotlivci bez napojení na teroristické organizace. Valls, který na dnešek svolal mimořádnou schůzku několika ministrů, ale zároveň řekl, že nechce útoky zlehčovat a oznámil posílení bezpečnostních opatření v zemi.

Mezi útoky spáchanými od soboty není spojitost, míní francouzský premiér

Svět
Ilustrační foto
Dáresalám – Dav vesničanů v západní Tanzanii zaživa upálil sedm starších osob, které obvinil z čarodějnictví. Ze stejného důvodu vesničané zapálili dvacítku domů. Zatčeno bylo 23 lidí, kteří budou stíháni kvůli spáchání hromadné vraždy, uvedla dnes tamní policie.

Vesničané v Tanzanii zaživa upálili sedm lidí za čarodějnictví

Svět