ŠTÍTEK: Čad

Ilustrační foto - Karpaty Fest 2024
Letošní 17. ročník rodinného Karpaty Festu ve Slavičíně opět trhal rekordy v návštěvnosti. Během třídenního programu do parku v centru města zavítalo 21 tisíc lidí. I počasí dokázalo, že festivalu přeje. Počkalo až skončí poslední píseň závěrečného koncertu Tomáše Kluse, obloha pomyslně zatáhla oponu a spustila řádný liják.

Kdo zahraje na Karpaty Festu 2025? Přibude i akce pro metalisty

Zlínsko
Volejbalistky Prostějova slaví vítězství. Ilustrační foto
Nová sezona volejbalové extraligy žen klepe na dveře a s velkými plány do ní jdou i hráčky jednoho z historicky nejúspěšnějších českých klubů - prostějovského Vékáčka. Ty pod novým trenérem Michalem Matušovem a s několika zajímavými posilami rozhodně nemají své ambice nízko. Podle slov nahrávačky Simony Bajusz by dokonce mohly letos získat i vítězný double.
4 fotografie

Vékáčko se chystá na novou sezonu. Můžeme vyhrát double, říká Simona Bajusz

Ostatní sporty
Příprava: Volejbal: VK Prostějov - VK UP Olomouc (8.9.2023)
Úvodní zápas letního varnsdorfského turnaje ve volejbalu žen mají za sebou hráčky Prostějova a Olomouce. Po vzájemné dohodě všech týmů se však jejich vzájemný zápas neodehrál ve varnsdorfské sportovní hale, ale v prostějovském Národním sportovním centru. Favoritkami zápasu byly domácí hráčky, což se následně potvrdilo i v zápase samotném. Konečné skóre totiž zní 3:0 po setech 25:20, 25:15 a 25:17.
35 fotografií

FOTO, VIDEO: Hanácké volejbalové derby ovládly hráčky Prostějova

Ostatní sporty
Připomeňte si ve fotografiích 4. zápas loňského semifinále mezi Prostějovem a brněnským Královým Polem
Už to zase začíná. Po loňském titulu a letošním čtvrtém místě se prostějovské volejbalistky připravují na další extraligovou sezonu. S přípravou začaly v úterý odpoledne již pod vedením nového kouče Michala Matušova, který po dlouhých letech vystřídal na této pozici klubovou legendu Miroslava Čadu. Ten se ve svých již 70 letech přesunul na post generálního manažera.
16 fotografií

Prostějovanky se přípravují pod novým koučem. Opět chtějí hrát o medaile

Ostatní sporty
František Ptáček (FO Lanškroun).
KANONÝR DENÍKU: Čtyři střelecké legendy se o prvním dubnovém víkendu zapsaly hattrickem do statistik fotbalových soutěžích na Ústeckoorlicku. Málokdy se sejde v jednom termínu taková vybraná společnost najednou. Až se fotbalovým fanouškům dere na mysl představa, co by se asi tak na trávnících odehrávalo, kdyby se Lubomír Myšák, Michal Čada, Lukáš Mach a František Ptáček sešli v jednom dresu.

Hattricky v podání hvězd. Jeden z nich byl ale smutný, nevedl totiž k vítězství

Fotbal
Kanonýr podzimu 2021 Jiří Marcián z Baníku Ratíškovice B.
/VIDEO/ Před začátkem druhé poloviny letošní fotbalové sezony oslovil Deník nejlepší střelce napříč soutěžemi v jednotlivých okresech Jihomoravského kraje a vyzpovídal je v krátkém videorozhovoru. Nejlepším střelcem okresního přeboru Hodonínska je Jiří Marcián z Baníku Ratíškovice B. Ten v podzimní části nastřílel šestnáct branek.

KANONÝR DENÍKU: Marcián rád hraje proti Vlkoši a obdivuje Ronalda

Okresy
Samice supa mrchožravého Bojana kroužící nad svahy východního Rodopu. Bojana je prvním supem mrchožravým odchovaným v lidské péči, který se po své cestě do Afriky vrátil zpět na Balkán.
/FOTOGALERIE/ Spolupráce Zoo Praha na ochraně supů mrchožravých v Bulharsku přináší nadějné výsledky. Nyní čtyřletá samice Bojana, která byla v roce 2017 odchována v Zoo Praha a v následujícím roce jako jedno z prvních čtyř mláďat vypuštěna do přírody metodou delayed release, úspěšně překonává všechny nástrahy a po dlouhém pobytu v Africe se na letošní léto vrátila zpět do Bulharska. Připsala si tak jedinečné a důležité prvenství - a nyní se opět vydala do Afriky.
3 fotografie

Samice supa mrchožravého ze Zoo Praha je nadějí pro budoucnost svého druhu

Praha
Fotbalisté rezervy Dubňan (v bílých dresech) si ve finále Okresního poháru poradili s Vlkoší.
Penalta na úvod, stažení dvougólového manka nebo vítězná trefa pět minut před koncem utkání. Takovou podívanou přineslo sobotní neoficiální finále Okresního poháru, ve kterém fotbalisté rezervy Dubňan porazili Vlkoš 4:3 a stali se novými pohárovými šampiony na Hodonínsku. V semifinále vyřadilo béčko Dubňan nastupující ve III. A třídě Vnorovy, teď si připsalo další cenný skalp týmu z okresního přeboru.
36 fotografií

OBRAZEM: Drama do poslední minuty. Okresní pohár ovládlo béčko Dubňan

Okresy
Odlitek originálního nálezu sedm milionů let staré lebky hominida, zvaného Sahelanthropus tchadensis (Sahelský člověk z Čadu či Sahelantrop čadský). Lebce se přezdívá Toumaï, což znamená Naděje života
Už léta si paleontologové lámou hlavu otázkou, zda sedm milionů let starý africký primát, který si v jazyce místního etnika Gouran získal přízvisko Toumaï, chodil po dvou nebo po čtyřech nohách a zda to byl či nebyl první známý zástupce lidské vývojové linie. Všechny úvahy se přitom odvíjely od nálezu jediné lebky, objevené v roce 2001. Nyní se ukazuje, že se to s ní má trochu jinak, než si vědci původně mysleli.
8 fotografií

Překvapení pro vědu. Miliony let stará lebka byla zřejmě něčím jiným, než se zdá

Věda a technika
Migranti na člunu na moři. Ilustrační foto
Po potopení člunu s migranty nedaleko libyjského pobřeží utonulo nejméně 45 lidí. Jde o nejtragičtější podobné neštěstí v letošním roce, uvedly ve společném prohlášení Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

U Libye se potopil člun s migranty. Zahynulo nejméně 45 lidí

Svět
Autobusový terminál v Blansku
Návrat o desítky let do minulosti. A vůbec ne hezký. Zchátralá čekárna, otřesné toalety a stará nezastřešená nástupiště. Jedním slovem ostuda. Takové vzpomínky se většině cestující vybavují při zmínce o autobusovém nádraží v Blansku. Přitom odtud vyráží ročně tisíce turistů do světoznámého Moravského krasu. To už ale neplatí. Díky dotacím z evropských fondů nyní na stejném místě stojí moderní terminál.
12 fotografií

Blansko se dočkalo moderního autobusového terminálu. Cestující si ho chválí

Ekonomika
Ilustrační snímek.
Jižní Morava – Cestující Jiří Šebesta jel nedávno autobusem z Brna do Vyškova. Už jeho nástup do vozu ale skončil přinejmenším nestandardně. „Jízdenka mě stála čtyřicet devět korun, tak jsem dal řidiči padesát s tím, že mu korunu nechám. Vzal jsem si jízdenku a posadil se,“ popsal začátek neobvyklé situace.  

Hrubé chování řidičů autobusů se řeší vyhazovem

Vyškovsko
Vypouštění čápa Míry na Tachovsku u Hlinné a mapy pohybu v Africe.
Velikou radost udělal ornitologům čáp Míra, který se po několika týdnech odmlčení ozval. Pečlivě totiž sledují vysílačkou vybavené čápy bílé. „Mám potěšující zprávu od Bohumila Máška, který je každý den bedlivě sleduje,“ informoval ornitolog a ochránce zvířat Karel Makoň z Plzně.
4 fotografie

Čáp Míra vypuštěný na Tachovsku se ozval z Afriky

Tachovsko
Praha - ilustrační foto.
Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 26. místě. Proti loňskému roku si polepšila o dvě místa, přeskočila i USA. Prvenství udrželo Norsko, na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko. Nejhůře dopadly africké státy Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán. ČTK to sdělili zástupci společnosti Deloitte, která index každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative.

Nejlépe se stále žije v Norsku. Česká republika v žebříčku přeskočila USA

Česko
V Blansku testuje dopravce autobus na plyn.
Blansko – Společnost ČAD Blansko, která v okresním městě provozuje městskou hromadnou dopravu, testuje v těchto dnech v ulicích nový autobus. S pohonem na zemní plyn. Zkušební provoz ukončí příští pátek.

V Blansku testuje dopravce autobus na plyn

Blanensko
Výuka v Kamerunu.
Liberec /ROZHOVOR, FOTO/ – Úloha a role zoologických zahrad se během let změnila a Zoo Liberec je toho názorným příkladem. Snaží se zachraňovat ohrožené druhy zvířat žijících ve volné přírodě. Ztichlý les, Save-elephants, Kukang, Korálová školka či Talarak jsou zahraniční ochranářské projekty, které už běží souběžně několik let a dosahují výsledků.
12 fotografií

Sloni, zpěvní ptáci či koráli. Zoo Liberec je pomáhá chránit díky projektům

Liberecko
V Blansku dokončili nové autobusové nádraží. Naostro začne fungovat v plném provozu od 1. srpna.
Blansko /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ – Páchnoucí toalety, zchátralá čekárna a desítky let stará nezastřešená nástupiště. Ostuda. Pro místní i turisty, kteří z blanenského autobusového nádraží vyráželi dál do světoznámého Moravského krasu. To už je nyní historií. Dělníci dokončili stavbu nového terminálu, který vznikl na ploše původního nádraží. Slavnostní otevření je na programu v pátek.
6 fotografií

Nový autobusový terminál v Blansku je hotový. Přišel na 53 milionů

Blanensko
Autobusová linka v Adamově v roce 1968
Adamov – V roce 1968 slavil Eduard Boháček z Adamova pětatřicet. V červnu téhož roku sledoval, jak ulicemi rozrůstajícího se průmyslového města v zalesněném údolí projíždí první autobus městské hromadné dopravy. „Mě se to ale moc netýkalo. Do práce jsem totiž chodil za každého počasí pěšky. Spousta lidí to ale kvůli dojíždění do továrny uvítala. Stejně jako později školáci. Adamov leží přece jen na dvou kopcích a ty jsou od sebe po silnici vzdálené několik kilometrů,“ řekl muž.

Výročí hromadné dopravy v Adamově: autobusy jezdí už půl století

Blanensko
Vizualizace nového autobusového nádraží v Blansku. Dělníci ho mají začít stavět v říjnu.
Blansko – František Novák z Adamova na Blanensku jezdí vlakem k lékaři do Blanska. U vlakového nádraží přestupuje na linku městské hromadné dopravy. Při cestování sleduje přestavbu starého autobusového nádraží ve Svitavské ulici. „Že teď autobusy jezdí z jiného místa, mi nevadí. Paradoxně to mám blíž k vlaku. A myslím, že i ostatní cestující to vydrží. Nový moderní terminál za to stojí. Staré nádraží vypadalo hrozně,“ řekl Novák.

Přestavba nádraží v Blansku pokračuje. Otevřeli čtyři nová stanoviště

Blanensko