ŠTÍTEK: Catania

Studenec u moře
Tým SK Studenec zahájil svou zimní přípravu 13. ledna v domácích podmínkách. Hned na to ale odletěl na pětidenní kondiční soustředění do sicilského města Catania, přímo pod nejvyšší sopku Evropy, Etnu. Na výlet nezbyl čas. A pocitovou teplotu -19°C na vrcholu raději vyměnili za krásných +15°C u moře… 

Studenec se rozhodl pod nejvyšší sopkou Evropy. Krajský přebor nepustíme!

Kraje
Ilustrační foto
Lékaři na Sicílii odhalili u jednoho pacienta, který se vrátil z dovolené ve Španělsku, nákazu koronavirem, virem opičích neštovic a HIV. Skupina lékařů to uvedla v odborném časopise The Journal of Infection. Podle nich se jedná o první popsaný případ souběžné nákazy těmito třemi viry na světě. Nemocnice muže po týdnu pustila do domácího léčení, uvedl deník Corriere della Sera.

Neslavný světový unikát. U Itala lékaři odhalili covid, opičí neštovice i HIV

Státy EU
Sopka Etna
Výška italské sopky Etna, která je považována za nejvyšší aktivní vulkán v Evropě, vzrostla o několik desítek metrů. To je závěr pozorování z vesmíru a měření, které uskutečnili odborníci z italského Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV). Nová výška sopky, která se rozprostírá u města Katánie na jižní Sicílii, činí 3357 metrů nad mořem, uvedla agentura AFP.
11 fotografií

Etna vyrostla. Nejvyšší aktivní evropský vulkán nyní měří 3357 metrů

Státy EU
Pod svahem Etny pobyly v městě Catania, kde  navštívily původní benediktýnský klášter, dnešní univerzitu. Na náměstí se vyfotily se symbolem města – sochou slona.
Na ZŠ a MŠ Husova v Táboře probíhá projekt Erasmus+. Jeho téma je „Art is everywhere“. Po prvním setkání všech partnerských škol v Táboře v listopadu minulého roku, během něhož jsme společně vyráběli keramickou mozaiku, jsme se od 16. do 22. února sešli s partnery z Bulharska, Španělska, Portugalska a Turecka v Itálii.

ZŠ Husova na partnerské škole v sicilské Avole

Čtenář reportér
Ivan Mitrus z Martinic v Krkonoších píše postřehy z cesty ze Sicílie do Norska, kterou absolvuje pěšky.
/FOTOGALERIE/ Dvaadvacetiletý mladík Ivan Mitrus z Martinic v Krkonoších odstartoval poslední lednový den neobyčejné putování napříč Evropou. Pěšky chce ujít 9000 kilometrů z jižního cípu Itálie na Sicílii až za polární kruh k nejsevernějšímu mysu Evropy Nordkapp v Norsku. Svoje putování přiblíží čtenářům Deníku v rubrice Čtenář reportér. Dnes přinášíme jeho první příspěvek z cesty po prvním týdnu, během kterého již ušel 234 kilometrů.
29 fotografií

Pěšky na cestě ze Sicílie do Norska. Odpadky a Etna

Čtenář reportér
SK Bosnia Online EU
V neděli rozehraje teplické mužstvo plážového fotbalu SK Bosnia Online EU duelem s italským mistrem z Catanie v portugalském městě Nazaré svou skupinu Ligy mistrů, nejprestižnějšího turnaje tohoto atraktivního sportu. Turnaje Euro Winners Cup se Tepličtí zúčastní potřetí v řadě. 

Teplická Bosnia chce v Lize mistrů postoupit ze skupiny

Ostatní sporty
Sicílie. Ilustrační fotografie.
Sicílii v sobotu ráno postihlo zemětřesení o síle 4,8 Richterovy škály. Zatím nejsou hlášeny žádné větší škody. Lidé však ve strachu opouštěli domovy, mnoho z nich muselo přečkat noc na ulici. Někteří se zranili vážně a museli být převezeni do nemocnice, další utrpěli jen silný šok.  

Sicílii zasáhlo zemětřesení, lidé strávili noc na ulicích

Svět
Cena Klatov 2016 - Memoriál Tomislava Vodičky a Miroslava Urbana
Klatovy – Padesátý sedmý ročník Ceny Klatov v parkuru, memoriál Tomislava Vodičky a Miroslava Urbana, který se jel předminulý víkend na klatovském kolbišti V Ráji, ovládla jezdecká stáj Schneider, která získala díky Jiřímu Lužovi na koni Riverdi-S zlato a Janu Štětinovi s koněm Douglas-S bronz.
42 fotografií

FOTOGALERIE: Jezdci z Pošumaví uspěli

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Řím - Italská policie dnes zatkla sedm osob za řízení sítě pašeráků lidí. Gang se zaměřoval na převádění zejména somálských uprchlíků, které na italském území věznil tak dlouho, dokud jejich rodiny nezaplatily za dopravu dál na sever země nebo do střední a západní Evropy, uvedla agentura Reuters.

Italská policie zadržela sedm lidí za pašeráctví lidí

Svět
Ilustrační foto
Řím - Do několika italských oblastí dorazilo ve středu v noci a dnes ráno přes 1700 žadatelů o azyl. Například na 900 migrantů zachránila na moři norská námořní loď Siem Pilot a vylodila je v sicilském přístavu Palermo, kde se jim přes noc snažili poskytnout nezbytnou lékařskou pomoc a identifikovat je, popsala agentura ANSA. Mezi nově příchozími bylo i 138 nikým nedoprovázených nezletilých běženců.

Lodě zachránily přes 1700 migrantů a dovezly je do Itálie

Svět