ŠTÍTEK: Černé moře

Raft Ferda pomalu vypouští duši. Dobrodruzi z Blanenska už čeří Dunaj v Srbsku.
/FOTO, VIDEO/ Velká voda za zády. Dunaj po vydatných bouřkách výše po proudu zase stoupá a dvojici dobrodruhů z Blanenska Zdendovi a Kurtovi se začínají na plavbě do Černého moře po dnech relativního klidu stahovat půlky. Do cíle jim chybí zhruba 1 300 kilometrů. Kromě plovoucích kmenů a větví jim dělá velké starosti jejich plavidlo. Raft Ferda za pár kaček toho začíná mít dost a neustále se vyfukuje. Vydrží?
24 fotografií

Raft Ferda pomalu vypouští duši. Dobrodruzi z Blanenska už čeří Dunaj v Srbsku

Blanensko
Setkání s prezidentem a nakládačka v klubu. Dunaj má švuňk, hlásí rafťák Slouka
/FOTO, VIDEO/ Neobyčejné dobrodružství Zdeňka Slouky z Blanenska pokračuje. Nafukovací raft za pár korun, pojmenovaný po býkovi Ferdovi z jeho bývalé farmy, ho společně s parťákem Kurtem Lockwoodem už dopravil z Blanska na soutok řek Moravy a Dunaje. V polovině týdne po několikadenním čekání na nižší průtok, pak dvojice konečně poprvé vplula na cestě k Černému moři do evropského veletoku.
19 fotografií

Setkání s prezidentem a nakládačka v klubu. Dunaj má švuňk, hlásí rafťák Slouka

Blanensko
Horečka, průjem a proražený člun. Dobrodruhy postavila na nohy česnečka od lidí
/FOTO, VIDEO/ Pánové Zdenda a Kurt odplouvají z Blanska do Černého moře. Všichni hejtři ukloňte se. Zdenda byl nejlepší farmář na okrese, teď bude nejlepší vodák. Umpa, umpa zpívejte hejtři, ale předtím se ukloňte. Umpa, umpa, šplouch, šplouch! Show bývalého farmáře Zdeňka Slouky z Blanenska a jeho parťáka Kurta Lockwooda pokračuje ve velkém stylu. Dvojice dobrodruhů vyplula v sobotu na obyčejném raftu za pár korun a s minimem vybavení. V plánu má prý dorazit až k moři. Jestli to tak skutečně bude a nejedná se jen o recesi, ukáží následující týdny.
10 fotografií

Horečka, průjem a proražený člun. Dobrodruhy postavila na nohy česnečka

Blanensko
Na cestu dostali buchty a slivovici. Dvojice dobrodruhů vyrazila z Blanska na raftu k Černému moři.
/FOTO, VIDEO/ Jak tohle dopadne? Doplují skutečně do cíle nebo je v tom nějaká kulišárna? Otázky jsou na místě, protože vyrazit na cestu z Blanska do Černého moře po vodě na obyčejném raftu za několik tisíc korun s minimem vybavení, vody i jídla, to už chce pořádnou dávku odvahy. Plavba přes pět řek, několik států a dlouhá kolem tří tisíc kilometrů. Přesně v tomto stylu se v sobotu před polednem odpíchli na řece Svitavě v centru Blanska na gumovém člunu vstříc dobrodružství bývalý farmář Zdeněk Slouka a jeho parťák Kurt.
30 fotografií

Dvojice vyrazila z Blanska na raftu k moři. Už popisuje první zážitky a reakce

Blanensko
Bývalý farmář Zdeněk Slouka připravuje cestu na raftu z Blanska do Černého moře.
VIDEO/ Ten chlápek se musel asi zbláznit. Na raftu chce s minimem vybavení doplout z Blanska až do Černého moře? Vždyť se rozpárá už na prvních kamenech u blanenské Klamovky krátce po vyplutí a půjde s brekem domů, myslí si o bizarním plánu spousta místních. Start nevšední expedice bývalého farmáře Zdeňka Slouky se blíží. Na videu začátkem týdne představil parťáka Kurta, který má adrenalinové dobrodružství na nafukovacím člunu absolvovat společně s ním.

Při testu píchli dobrodruzi v Blansku člun. Zdenda a Kurt poplují k moři

Blanensko
Bývalý farmář Zdeněk Slouka připravuje cestu na raftu z Blanska do Černého moře.
/FOTO, VIDEO/ Z Blanska do Černého moře na raftu? Jen tak vlastními silami, s minimem vybavení a hlavně prakticky bez zkušeností s podobným výpravami? Délka plavby se blíží ke třem tisícům kilometrů, povede po různých řekách a přes několik států. To zní dost bláznivě. Přesně do takové akce se ale chce v sobotu prvního června dopoledne pustit společně s jedním parťákem Zdeněk Slouka, který se před časem objevil v televizní reality show Farmář hledá ženu. Od břehu se hodlá odrazit v centru Blanska v ulici Poříčí poblíž tamního autobazaru.
6 fotografií

Z Blanska až do Černého moře. Bývalý farmář popluje na raftu Ferda

Blanensko
Žáci ze Základní školy Želiv v Bulharsku; Zdroj: Se souhlasem Petry Brodské
Již druhým školním rokem mají žáci Základní školy Želiv a jejich pedagogové možnost vyjíždět do zahraničí za kulturou, poznáním a jazykovými zkušenostmi. Získají tak příležitost zažívat dobrodružství spojená s cestováním a objevováním nových míst a kultur. Tentokrát se cílovou destinací expedice Shatter the Grey! stalo Bulharsko, konkrétně přímořské město Varna a Základní škola Antona Strashimirova.
9 fotografií

Žáci ze Základní školy Želiv se podívali do Bulharska a poznali jinou kulturu

Čtenář reportér
Bobkovišeň je jako živý plot čím dál oblíbenější
Chtěli byste mít na zahradě víc soukromí nebo zakrýt zídku, která už parádu rozhodně nedělá? Pomohl by vám živý plot. Pokud ale nechcete, aby trvalo několik let, než vyroste tak, aby plnil svoji funkci, zvolte bobkovišeň. Bobkovišeň nebo také vavřínovec lékařský je stálezelený neopadavý keř, který vám zajistí soukromí po celý rok. Jeho lesklé, sytě zelené listy jsou velmi dekorativní, je nenáročný a snadno se pěstuje. Živý plot z bobkovišně navíc rychle roste.

Živý plot? Stále oblíbenější je keř s pěknými listy. Neopadává a rychle roste

Zahrada
Nákladní loď vyplouvá z ukrajinského přístavu v Oděse s nákladem obilí. Ilustrační foto
Rusko při vzdušném úderu na jeden z přístavů v jihoukrajinské Oděské oblasti zasáhlo civilní loď plující pod liberijskou vlajkou, přičemž zahynul lodivod. Na platformě Telegram to ve středu večer uvedlo operační velitelství Jih ukrajinské armády, které rovněž zveřejnilo snímky poškozené lodi. Tři filipínští členové posádky plavidla a jeden pracovník přístavu utrpěli zranění, dodala armáda.

Rusko podle Ukrajiny zasáhlo v černomořském přístavu civilní loď. Lodivod zemřel

Státy mimo EU
Vojenský výcvik na krymské střední škole
Z vojenských cvičišť se v Rusku stávají dětská hřiště a naopak. Ve školkách od Pacifiku až po Černé moře si děti oblékají uniformy a účastní se nácviku pochodů. Starší děti se v hodinách první pomoci učí kopat zákopy, házet granáty a střílet ostrými kulkami, zatímco v pracovních činnostech šijí vojenské uniformy. Ruské děti jsou zkrátka připravovány na válku.
4 fotografie

Rusko z dětí vychovává vojáky. Soutěží v hodu granátem a sestavují Kalašnikov

Svět
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin v černomořském letovisku Soči jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z hlavních bodů jejich schůzky bylo obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo situace na Ukrajině, kterou Rusko před rokem a půl napadlo. Jednání obou prezidentů skončilo po třech hodinách, z čehož polovina připadla na jednání za přítomnosti delegací, uvedla agentura TASS.
11 fotografií

Putin se v Soči sešel s Erdoganem. Jednání o obilné dohodě posun nepřinesla

Svět
Oleksij Reznikov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na Facebooku uvedl, že požádá parlament o odvolání ministra obrany Oleksije Reznikova a na jeho místo navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu. Toto oznámení, které učinil ve svém pravidelném videoposelství k národu, připravuje půdu pro největší otřes ukrajinského obranného aparátu během války, poznamenala agentura Reuters.
14 fotografií

Zelenskyj navrhne výměnu ministra obrany. Reznikova má nahradit Umerov

Státy mimo EU
Kerčský most vedoucí z ruské pevniny na Rusy okupovaný ukrajinský Krym
Rusko tvrdí, že zlikvidovalo tři ukrajinské námořní drony, které cílily na Krymský most. První útok prý přišel v pátek večer a další dva v sobotu ráno moskevského času. S odkazem na sdělení ruského ministerstva obrany na jeho telegramovém kanálu o tom píší tiskové agentury. Už dříve ministerstvo uvedlo, že Rusko zničilo ukrajinskou loď bez posádky, která chtěla na Krymský most zaútočit. Úřad také sdělil, že Moskva v pátek sestřelila další ukrajinský dron v Belgorodské oblasti.
14 fotografií

Rusko odvrátilo útoky ukrajinských dronů na Krymský most, tvrdí Moskva

Státy mimo EU
Ruský vojenský konvoj na Krymu. Ilustrační snímek
Ukrajina v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Na telegramu to uvedla ukrajinská tajná služba SBU. O útoku dvou ukrajinských námořních dronů na novorossijskou námořní základnu dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách se však nezmínilo.
14 fotografií

U Novorossijsku jsme zasáhli ruskou loď, uvedla Ukrajina. Na Krym útočily drony

Státy mimo EU
Záchranáři se shromažďují před poškozenými budovami ve Lvově, pátrání po obětech pokračuje
Devět lidí přišlo o život a čtyři desítky jich utrpěly zranění při čtvrtečním nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedla média s odvoláním na ukrajinské činitele. Při vzdušném úderu na město, které leží několik desítek kilometrů od polských hranic, byla zasažena obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku ruské invaze. Úřady ve Lvově vyhlásily dvoudenní smutek, záchranné práce pokračují.
5 fotografií

Největší útok na Lvov od začátku války: Při ostřelování města zemřelo devět lidí

Státy mimo EU
Dopady protržení Kachovské přehrady v Nové Kachovce
Do ukrajinského Chersonu přišlo po začátku války osm měsíců okupačního teroru, pak probíhalo sedm měsíců intenzivní ostřelování přes Dněpr a nakonec se přivalila i samotná řeka. Lidé kvůli protržené Kachovské přehradě přišli o své domovy, blízké a mnoho domácích mazlíčků. Den evakuace na vlastní kůži zažil a popsal reportér Francis Farell ze zpravodajského webu The Kyiv Independent.
24 fotografií

Pohled jako po apokalypse: Voda z Kachovské přehrady vzala s sebou celé domy

Státy mimo EU
Zničení přehrady Kachovka a následné záplavy nepostihly jen obyvatele, ale samozřejmě i zvířata žijící v okolí
Před několika dny se po světě rozšířila zpráva o protržení Kachovské přehrady na jižním toku Dněpru na Ukrajině. Většina oblastí okolo Chersonu, města šedesát kilometrů po proudu od zničené přehrady, je pod vodou, navíc hrozí kontaminace Černého moře. Katastrofu to znamená nejen pro statisíce lidí, ale také pro zvířata, která je třeba evakuovat. Milovníci zvířat v Česku proto spustili sbírku, která má zasaženým němým tvářím pomoci.
5 fotografií

Zkáza u Kachovské přehrady zasáhla i zvířata. Pomáhají také Češi, vznikla sbírka

Státy mimo EU
Generální tajemník OSN António Guterres
Jednání o zastavení bojů a o míru mezi Ukrajinou a Ruskem nejsou nyní možná. Obě země totiž věří, že dokážou ve válce vyhrát. Řekl to generální tajemník OSN António Guterres v rozhovoru, který zveřejnil deník El País. Guterres se nechtěl vyjádřit k tomu, zda se do 18. května podaří obnovit dohodu o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře.
144 fotografií

Jednání o míru není nyní možné. Ukrajina i Rusko věří, že vyhrají, říká Guterres

Svět
Ilustrační snímek
Ruská stíhačka Su-35 se v pátek nad Černým mořem několikrát nebezpečně přiblížila k letounu polské pohraniční stráže, který v této oblasti plnil běžné úkoly pro unijní agenturu Frontex. S odkazem na sdělení polské pohraniční stráže a rumunského ministerstva obrany o tom informoval portál Onet.pl. Společné středisko pro letecké operace NATO ve španělském Torrejónu kvůli tomuto incidentu uvedlo do pohotovosti dva španělské a dva rumunské bojové letouny.

Agrese nad Černým mořem? Ruská stíhačka nebezpečně manévrovala u letounu Polska

Státy EU
Žralok ve východočeském moři Rozkoš.
Ve vodní nádrži Rozkoš, která je osmou největší přehradou v České republice, spatřili rybáři neobvyklou ploutev nad hladinou. Podle fotografií je jisté, že se jedná o žraloka. Je pravdou, že se vodnímu dílu u České Skalice sice přezdívá východočeské moře, dosud se tu proháněli pouze kapři, cejni, sumci a další sladkovodní ryby. Výskyt žraloka je doslova senzací. 

Čelisti ve východočeském moři. Rybáři nahazují udice, kapři se třesou v rákosí

Náchodsko
Sklad obilí na Ukrajině na snímku z 9. srpna 2022
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil pokračování dohody umožňující vývoz zemědělských produktů z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Erdogan neupřesnil, o kolik dnů je dohoda s Ruskem a Ukrajinou prodloužena, ale podle ukrajinského ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova jde o 120 dnů. Prodloužení dohody mezitím potvrdil mluvčí OSN, ale ani on neupřesnil, o kolik dnů. Moskva trvá na tom, že dohoda bude platit dalších 60 dnů.
144 fotografií

Obilná dohoda byla prodloužena. Moskva a Kyjev se ale neshodnou o kolik dní

Státy mimo EU
Ruská stíhačka Su-27 se přibližuje k zadní části dronu MQ-9 Reaper a začíná vypouštět palivo na fotografii z videa amerického ministerstva obrany 16. března 2023
Americké ministerstvo obrany zveřejnilo video, které zachycuje, jak se ruské vojenské letadlo přiblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidět poškozená vrtule dronu. Americká armáda sdělila, že se ruský stíhací letoun v úterý srazil s americkým průzkumným dronem a zasáhl jeho vrtuli. Bezpilotní letoun, který stíhačka podle USA předtím polila palivem, byl v důsledku srážky zničen a zřítil se do Černého moře. Rusko srážku popřelo. 
5 fotografií

Pád amerického dronu: Pentagon zveřejnil video srážky s ruskou stíhačkou

Svět
Ruský bojový letoun SU-27. Ilustrační snímek
Nad Černým mořem se v úterý zřítil americký víceúčelový dron MQ-9 Reaper. Podle americké armády se tak stalo poté, co letoun v mezinárodním vzdušném prostoru srazil ruský bojový letoun Su-27. Rusko to popřelo a uvedlo, že dron spadl v důsledku neopatrného manévrování. Washington zničení bezpilotního letounu připisuje nebezpečnému jednání ruské strany a ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance v zemi.
5 fotografií

Ruská stíhačka se srazila s americkým dronem. Riskantní incident, reagovaly USA

Svět
Velvyslanec na Ukrajině Radek Matula
Čeští diplomaté a zaměstnanci ambasády v Kyjevě se vrátili na velvyslanectví už loni v květnu, jakmile se tamním silám podařilo od ukrajinské metropole vytlačit ruská vojska. Od té doby se řídí režimem nastaveným pro válečnou zónu. „Lidé z ambasády věděli, do čeho jdou, ale nikdo neodmítl a přicházejí i noví zaměstnanci. Já si toho strašně vážím,“ říká v rozhovoru pro Deník velvyslanec Radek Matula.
6 fotografií

Raketa dopadla jen stovky metrů od nás, popsal život v Kyjevě velvyslanec Matula

Státy mimo EU
Ledovým královstvím k prameni Odry.
VIDEO/FOTOGALERIE/ Tentokrát se, vážení čtenáři, vydáme po čase opět do oblasti Oderských vrchů a zamíříme k prameni jedné významné evropské řeky, Odry. Ta pramení na úpatí Fidlova kopce nedaleko obce Kozlov a přesto, že se její pramen nachází ve vojenském prostoru, je po červeně značené turistické stezce přístupný. Za krásnou fotoreportáž velmi děkujeme Karlu Machylovi.
100 fotografií

Fascinující korálky, krápníky i praporky aneb Ledovým královstvím k prameni Odry

Čtenář reportér
Ledovým královstvím k prameni Odry.
VIDEO/FOTOGALERIE/ Tentokrát se, vážení čtenáři, vydáme po čase opět do oblasti Oderských vrchů a zamíříme k prameni jedné významné evropské řeky, Odry. Ta pramení na úpatí Fidlova kopce nedaleko obce Kozlov a přesto, že se její pramen nachází ve vojenském prostoru, je po červeně značené turistické stezce přístupný. Za krásnou fotoreportáž velmi děkujeme Karlu Machylovi.
100 fotografií

Fascinující korálky, krápníky i praporky aneb Ledovým královstvím k prameni Odry

Čtenář reportér
Ruští vojáci na Náměstí svobody v Chersonu 7. dubna 2022
Ruské síly zničily před svým útěkem z Chersonu všechnu kritickou infrastrukturu, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Všechno ale obnovíme, věřte mi,“ dodal ve svém pravidelném večerním videoprojevu. Ukrajinským vojákům se podle něj podařilo získat kontrolu nad více než 60 obcemi v Chersonské oblasti a nyní se snaží stabilizovat situaci v samotném městě.
144 fotografií

Rusové zničili v Chersonu kritickou infrastrukturu. Vše obnovíme, řekl Zelenskyj

Státy mimo EU