ŠTÍTEK: Česká pirátská strana

Budova bývalé radnice Prahy 10 na sídlišti Vlasta a okolí
Hlavní město hledá prostory, kde můžou vzniknout nové střední školy. Pirátská strana proto navrhuje, aby budoucím středoškolákům sloužila bývalá budova radnice na sídlišti Vlasta. Proti tomu je ale zástupce pražského magistrátu i vedení Prahy 10. Rozhodnutí, co se s budovou nakonec stane, mají určit jednání se zástupci místních Společenství vlastníků jednotek. Piráti se obávají role soukromých developerů.
47 fotografií

Politici se přou o osud bývalé radnice na Vlastě: Střední škola, nebo demolice?

Praha
Výstavba Dvoreckého mostu.
Do fáze budování mostovky dospěla stavba Dvoreckého mostu přes Vltavu, který má na sklonku příštího roku nabídnout nové spojení pravobřežního Podolí s nyní se výrazně měnící oblastí Zlíchova pěším, cyklistům, veřejné dopravě na tramvajové trati – a v případě potřeby také vozidlům záchranných složek. Postup prací neomezila ani porucha hořínské plavební komory s provozem omezeným v důsledku požáru elektroinstalace, jíž musela proplout speciální loď potřebná pro stavbu.
39 fotografií

Dvorecký most v Praze vstupuje do horké fáze. Začíná stavba mostovky

Praha
Ilustrační snímek
Senátní volby v obvodě číslo 2, tedy na Sokolovsku, se konají společně s krajskými volbami 20. a 21. září. Lidé volí nového senátora po šesti letech, v roce 2018 v těchto volbách zvítězil Miroslav Balatka (Nezávislí za STAN s podporou TOP 09 a Pirátů).

Do Senátu chce šest kandidátů z Karlovarského kraje

Karlovarsko
Volby, ilustrační foto.
/PŘEHLED/ Zabojovat o místa v zastupitelstvu Středočeského kraje chce v září u voleb sedmnáct politických stran, hnutí či koalic. Ukázalo to úterý 16. července, konkrétně 16. hodina. Právě to byl termín, kdy vypršel termín přijímání kandidátních listin. Řádně doručeno jich krajskému úřadu bylo sedmnáct . Z očekávaných „velkých hráčů“ nikdo nechybí – a lze říci, že počet doručených kandidátních listin se ani nevymyká dřívějším zvyklostem.

O hlasy Středočechů chce v krajských volbách usilovat v září 17 uskupení

Z okolí
Končí možnost přihlásit se do zářijových krajských a senátních voleb.
Strany a hnutí měli v úterý 16. července poslední možnost přihlásit své kandidáty do krajských voleb. Stejnou možnost měli společně s nezávislými kandidáty i v souběžných senátních volbách, v nichž se složení horní parlamentní komory obmění z jedné třetiny. O tom, kdo nakonec bude k volbám připuštěn, rozhodnou registrační úřady začátkem srpna. Krajské volby se budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 20. a 21. září, předpokládané druhé kolo senátních voleb bude o týden později.

Skončila možnost přihlásit se do zářijových krajských a senátních voleb

Liberecko
Martin Půta se stal členem zastupitelstva Hrádku nad Nisou.
Termín předložení kandidátek do krajských voleb vypršel 16. července, v Libereckém kraji je podalo kandidátku 13 politických uskupení. Starostové pro Liberecký kraj jdou do voleb opět v čele s Martinem Půtou, o zmrtvýchvstání ČSSD se pokusí bývalý primář Jan Mečl, Piráty povede do voleb Zbyněk Miklík a kandidátku postavila i současná vládní koalice SPOLU, v Libereckém kraji je jejím lídrem Edvard Kožušník. Za ANO se bude o post hejtmana ucházet David Pražák. Před čtyřmi lety se o hlasy voličů v našem kraji ucházelo 16 politických subjektů. Současně s krajskými volbami se 20. a 21. září bude na Jablonecku konat i první kolo senátních voleb.

Post hejtmana bude obhajovat Martin Půta. Kandidátek je nejméně v historii

Liberecko
Nový stavební zákon platí od 1. července
Od 1. července 2024 platí pro všechny stavby v České republice nový stavební zákon. Ministerstvo pro místní rozvoj zároveň spustilo Portál stavebníka, online nástroj pro digitalizaci stavebního řízení. Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přiznává, že přechod na nový systém bude náročný, ale slibuje si od něj zjednodušení a zrychlení stavebních procesů.

Bartoš slibuje zjednodušení stavebních procesů. Přechod bude náročný

Zprávy
Ilustrační foto
Plné ruce práce, ale především plnou hlavu starostí, mají nyní pracovníci pražských stavebních úřadů – a platí to vlastně plošně v celé zemi. Přechod na nový systém zpracování dokumentace, který byl v rámci digitalizace stavebního řízení spuštěn v pondělí 1. července, se neobešel bez technických komplikací. A těch organizačních jakbysmet.

Digitalizace stavebních úřadů: Pražští úředníci netají rozčarování

Praha
Nový stavební zákon od 1. července nabývá účinnosti pro všechny stavby. Co se mění? Deník připravil pro své čtenáře přehled.
Nový stavební zákon od 1. července nabývá účinnosti pro všechny stavby. Ministerstvo pro místní rozvoj zároveň zpřístupnilo veřejnosti Portál stavebníka, nástroj digitalizace stavebního řízení. Šéf resortu a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se netají tím, že přechod bude náročný. Deník v otázkách a odpovědích shrnul to nejdůležitější.

Nový stavební zákon je tu: Co se mění, jak je to s úřady, proč Bartoš uklidňuje

Ekonomika
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 34 procenty. Na druhém místě by se umístila s výrazným odstupem vládní ODS, které by dalo hlas 16 procent voličů. Z červnového modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi vyplývá, že do Sněmovny by se dostali ještě Piráti s devítiprocentní podporou, STAN s 9,5 procenta a hnutí SPD, kterému model přisoudil šest procent hlasů. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých křesel zůstaly TOP 09 i KDU-ČSL. Z mimoparlamentních stran nejvíc posílila Přísaha s 4,5 procenta hlasů.

Volby by ovládlo ANO před ODS. TOP 09 a lidovci by neprošli, ukázal průzkum

Česko
Slavnostní zahájení výstavby nové tramvajové tratě Václavské náměstí.
Pražský dopravní podnik (DPP), zástupci města či stavebníků slavnostně zahájili stavbu tramvajové tratě na Václavském náměstí. Samotné práce začnou v sobotu 29. června a potrvají tři roky. Náklady na vybudování zhruba 550 metrů dlouhé tratě od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy korun. Současně s tím podnik opraví koleje ve Vodičkově a Jindřišské ulici, kde tramvaje nepojedou celé léto a vrátí se tam na konci září.
18 fotografií

Na Václaváku slavnostně začala stavba tramvajové tratě. Práce potrvají tři roky

Praha
Volby. Ilustrační snímek
Sněmovní volby by v červnu vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32,9 procenta hlasů. Ukazují to výsledky průzkumu agentury STEM zveřejněné televizní stanicí CNN Prima News. Druhá by skončila vládní ODS s 14,8 procenta hlasů a třetí by byli vládní Piráti s 8,7 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny by překročily ještě opoziční SPD, vládní hnutí STAN a nově i KSČM. Proti březnovému modelu si významně pohoršili Piráti, SPD i vládní TOP 09, která by se v červnu do Sněmovny nedostala. Dál ztrácí i vládní lidovci, v červnu se před ně dostaly hnutí Přísaha a Motoristé sobě, které společně uspěly ve volbách do Evropského parlamentu.

Volby by vyhrálo ANO, do Sněmovny by se vrátili komunisté, ukázal průzkum

Česko
Zahájení III. a IV. etapy rekonstrukce Barrandovského mostu.
Oprava Barrandovského mostu v Praze bude delší, než silničáři očekávali. Důvodem je horší stav konzolí, tj. nosníků, na okraji mostu. Přesný datum ukončení oprav zatím není dán, stále ale platí, že rekonstrukce skončí letos. Novinářům to řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK) Josef Richter. Původně měly opravy skončit do konce letních prázdnin.
31 fotografií

Oprava Barrandovského mostu bude delší, stále ale platí, že skončí letos

Praha
Hudebníci MFO v pondělí ráno vítali olomoucké zastupitele dechovkou, cimbálovkou a drobným občerstvením. Nesouhlasí s převedením orchestru do struktur Moravského divadla Olomouc, 10. června 2024
Po dlouhé diskusi trvající několik hodin, provázené emocemi udělalo olomoucké zastupitelstvo finální krok na cestě ke sloučení Moravské filharmonie a Moravského divadla. Proti v pondělí schvalovanému zpečetění fúze k 1. lednu 2025 a odsouhlasení zřizovací listiny organizace vzniklé sloučením vystoupili zástupci umělců, veřejnosti nebo senátoři. Opozice kritizovala nepřipravenost fúze a varovala před hazardem s budoucností kultury v Olomouci.
7 fotografií

Emoce, protesty a dlouhá debata. Olomouc zpečetila spojení divadla a filharmonie

Olomoucko
Volby do Evropského parlamentu, Ilustrační foto
Vítězství ANO 2011 s 27,62 procenty hlasů nad koalicí SPOLU s 23,47 procenty hlasů. Tak dopadl v okrese Uherské Hradiště „europarlamentní souboj“ těchto dvou konkurenčních seskupení. S odstupem a 10,56 procenty skončila koalice STAČILO, v čele s komunisty. Starostové a osobnosti pro Evropu obdrželi na Slovácku 7,39 procent hlasů. SPD a Trikolóře dali voliči 5,96 procent hlasů a z těch, které do Evropského parlamentu voliči protlačili, jsou posledními Piráti, kteří v našem regionu obdrželi od voličů 4,67 procent hlasů.

Europarlamentní souboj na Slovácku ovládlo ANO. SPOLU v Brodě i ve Starém Městě

Slovácko