ŠTÍTEK: Český les

Šestý ročník Husman Festu v Tachově přilákal několik desítek milovníků metalu. Pobavili se i přes obrovské vedro, které sužovalo v sobotu celou republiku.
Hned dvě velké hudební akce se uskuteční v sobotu 20. července v Tachově. Příznivci koncertů pod širým nebem si budou moci vybrat, zda-li vyrazí do areálu bývalého koupaliště na koncert známé punkové skupiny Tři sestry anebo si v zahradě Muzea Českého lesa vychutnají pořádnou porci metalu a bigbítu v rámci 7. ročníku Husman Festu, kde vystoupí celá řada českých a také několik zahraničních kapel.
60 fotografií

Tachov se promění v hudební arénu. Tři sestry a Husman Fest rozproudí město

Tachovsko
Muzeum Českého lesa chystá Barokní radosti, nabízí i různé výstavy
Na prázdniny a s ním spojenou větší návštěvnost se chystá také Muzeum Českého lesa v Tachově. Po oba letní měsíce nabízí výstavu fotografií Miroslava Tréglera Český les zblízka a expozičně-herní trojvýstavu modelů sestavených z českých plastových stavebnic nazvanou Mini Kostičkofest. A pracovníci muzea chystají i velkou kulturní akci.

Šermíři, hudba a ohňová show. Tachov se těší na Barokní radosti v muzeu

Tachovsko
I sršeň asijskou mohli vidět návštěvníci na Dni Českého lesa.
Halže hostila letošní Den Českého lesa, který se konal o uplynulém víkendu, v sobotu 15. června v tamním Vesnickém muzeu. Akce byla věnována hmyzím opylovačům, návštěvníci tak mohli vidět například včelíny, čmelíny, motýly, brouky, ale i hnízdo nového invazního druhu sršně asijské, které bylo objeveno a zlikvidováno loni na podzim v Plzni.
38 fotografií

V Halži byla k vidění sršeň asijská a další opylovači

Tachovsko
Během několika minut rozvodněná řeka Úhlava v obci Štěnovice na jižním Plzeňsku brala vše, co jí stálo v cestě.
Na severovýchodě Česka bude v pondělí večer a v úterý silně pršet. V části Zlínského a Moravskoslezského kraje spadne až 70 milimetrů srážek, tedy 70 litrů na metr čtvereční. Zároveň v části středních a západních Čech budou dále stoupat hladiny řek. V části Plzeňského kraje mohu dosáhnout i nejvyššího povodňového stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
167 fotografií

Meteorologové varují před silnými dešti. V části Čech budou stoupat hladiny řek

Česko
Rekonstrukce budov: Zámek Týnec.
Rekonstrukce významných regionálních památek, bytové domy i výrobní hala nebo automatizovaný sklad. To jsou některé z projektů, které se ucházejí o titul Stavba roku Plzeňského kraje. Síly v letošním ročníku změří 34 stavebních děl. Zastoupeny jsou všechny soutěžní kategorie, nejvíce adeptů je mezi rekonstrukcemi, těch se přihlásilo hned devět.
34 fotografií

O titul Stavba roku Plzeňského kraje se uchází zámek, lesopark i městský okruh

Plzeňsko
Z jízdy veteránů. Ilustrační foto.
O tomto víkendu se koná jedna zajímavá akce za druhou. Ve Svojšíně máte jedinečnou možnost užít si jeden z nejoriginálnějších hudebních projektů jaký na české scéně.  Můžete si prohlédnout veterány, které budou projíždět Českým lesem anebo oslavit se spolkem SmeTu jejich třetí narozeniny. Anebo si zanotovat s Amátovkou. V Benešovicích už dokonce oslaví v předstihu Den dětí. Vybrali jsme pro vás celou řadu tipů, věříme, že vás některý zaujme a užijete si příjemný víkend. 

Tipy na víkend: veterány, narozeninový mejdan, koncert či monastýrování

Volný čas
Historická vozidla a motorky projely v sobotu Českým lesem v rámci vyjížďky zvané Po pašeráckých stezkách.
Ochranáři pro jednou přimhouří oko v sobotu 25. května, kdy jedinečnou krajinnou oblastí Český les projedou majitelé historických vozidel a motocyklů při oblíbené vyjížďce Po pašeráckých stopách. Milovníci jednostopých a dvoustopých veteránů z Tachovska a Domažlicka se tak mohou těšit na nevšední podívanou, na kterou je zve pořádající Auto Moto Veteran Club Český les.
68 fotografií

O víkendu vyrazí veterány na tradiční vyjížďku Po pašeráckých stezkách

Tachovsko
Přírodní koncert v lázeňském městě. Vítání ptačího zpěvu přilákalo zájemce
Od nejmenších zástupců ptačí říše vážících jen několik gramů až například po strakapouda velkého si z blízka prohlíželi zájemci o ornitologii, kteří prvomájový den dorazili v Mariánských Lázních k Ferdinandovu prameni na akci Vítání ptačího zpěvu. Ornitologové představili odchyt opeřenců do speciální sítě, jejich kroužkování a přítomní se dozvěděli, jací opeřenci obývají zdejší i jiné městské parky a také jak rozpoznat hlasy těch nejznámějších pěvců.
55 fotografií

Přírodní koncert v lázeňském městě. Lidé vítali pěnkavy, sýkory i budníčky

Chebsko
Záběry z nedělního rána, jak jej přinesla služba windy.com
Nedělní ráno je na mnoha místech západu Čech s výrazným poklesem teplot a sněhovými přeháňkami. Jak už dříve v předpovědi uvedli meteorologové, dnešní den může být v horských polohách především na západě a jihozápadě Čech bílý, slibnější sněhové nadílky, v maximu mezi 10 až 15 cm, se na horách po delší době dočkáme až přes den a v noci na pondělí.
9 fotografií

První jarní neděle přinesla sníh na Šumavu i do Českého lesa a Krušných hor

Chebsko
Slavkovský les se oblékl do všech barev podzimu, i do sněhově bílé Foto: Martin Silovský
Na Hřebenovou cestu vedoucí pod druhým nejvyšším vrcholem Slavkovského lesa se vypravil náš čtenář reportér Martin Silovský, a pod Lysinou nafotil barevný podzim. Vrcholy nad Lázněmi Kynžvart a vzdálené hřebeny Českého lesa s Dylení zahalily mraky. U Lysiny, podobně jako v jiných částech Slavkovského lesa, vrcholí krása podzimního barvení listnatých stromů a vyšší partie o víkendu i zasypal bílý sníh.
21 fotografií

OBRAZEM: Slavkovský les se oblékl do všech barev podzimu, i do sněhově bílé

Čtenář reportér
Na archivním snímku MTB Čerchov 2021.
Také AC Heating Cup, Pohár Plzeňského kraje v závodech horských kol a v běhu, míří do finále. Po odskočení do Aše v závěru srpna se uskuteční už jen dva podniky. Příští víkend se koná desátý finálový díl série v Plzni na Lopatárně. A v neděli 10. září se bikeři, závodníci na gravel kolech a běžci poměří v závodě na Čerchov, nejvyšší vrchol Českého lesa tyčící se 1042 metrů nad mořem.
5 fotografií

Čerchov prověří bikery i běžce

Ostatní sporty