ŠTÍTEK: cestovní agentura

Pojede, nepojede? Má smysl čekat, nemá smysl čekat... Hoďte si korunou
Pojede dnes autobus? Otázka, která se v posledním týdnu stala denní rutinou. Zodpovědět ji přitom není tak docela snadné. Informační centra z autobusových nádraží zmizela, v Lanškrouně by tak informace o neodjetých spojích měli poskytnout zaměstnanci zdejšího papírnictví, v Ústí nad Orlicí si lidé pro průkazku mají zajít do cestovní agentury. Tam jim ale zatím neřeknou a nevyřídí zhola nic.

BusLinu nechybí jen řidiči. Na některých místech se stále nerozjela infocentra

Orlicko
Majitelka cestovní agentury v Lánech Marie Bočková.
Jednou z oblastí, které velmi zasáhla aktuální situace spojená s novým typem koronaviru, je cestovní ruch. Své o tom ví také čtyřiašedesátiletá majitelka cestovní agentury v Lánech Marie Bočková. „Od března jsem se takřka nezastavila, co se týče četnosti pracovních povinností jsem prožila nejhorší dny za všechny roky, co agenturu provozuji. Starostí se stornováním zájezdů nebo vracením peněz je nespočet,“ potvrdila Marie, která v cestovním ruchu působí už od sametové revoluce.

Marie Bočková: Už se těším, až zase budeme s radostí cestovat

Zprávy z Česka
Cestovní agentura Invia se proměnila v krizovou linku koronaviru.
Kvůli pandemii onemocnění COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru, jsou zavřené hranice. Šéf krizového štábu Roman Prymula hrozí, že tento stav může trvat i roky. Cestování omezuje v rámci bezpečnostních opatření většina zemí. Turistický ruch ustal. Poptávka po zájezdech klesla téměř k nule. Firmy, které postihly následky koronavirové paniky, musí reagovat. Například cestovní agentura Invia našla svým zaměstnancům nové uplatnění – pomáhají na pražské krizové lince pro seniory i celostátní infolince o koronaviru 1212.
27 fotografií

Místo prodeje zájezdů radí s virem. Lidé z cestovní agentury našli novou práci

Podnikání
Ilustrační snímek
/ANKETA/ Během velikonočních svátků zamíří Češi na dovolenou, nejčastěji do Egypta. Tam stráví Velikonoce celkem 29 procent turistů, kteří si zakoupili zájezd u cestovní agentury Invia. Rovných 11 procent cestovatelů si ve svátečním čase užije termální lázně v Maďarsku a 10 procent zvolilo rekreaci v tuzemsku. Zájem je také o lyžování v italských a rakouských Alpách nebo o eurovíkendy v Paříži.
8 fotografií

Češi vymění velikonoční mrskačku za dovolenou. Nejčastěji zamíří do Egypta

Ekonomika
Z dalšího putování našeho spolupracovníka po Jordánsku.
Blízký Východ /DÍL IV./ - Další putování po Jordánsku nás zavedlo do pouště nesoucí název Wadi Rum. Oblast je také známá jako The Valley of Moon, čili údolí Měsíce a je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Tady se nás ujímají beduíni z cestovní agentury, která pořádá výlety ke zdejším atraktivním místům.
24 fotografií

Barevné krásy pouště v údolí Měsíce

Nymbursko
Jízda na slonech je oblíbenou turistickou atrakcí. Skrývá se za ní však utrpení.
Vyjížďky na slonovi? Vypadají idylicky a často se objevují na fotografiích mnoha turistů. Málokdo však tuší, že se za touto nevinnou aktivitou častou skrývá velké utrpení. Upozornil na to Geoff Manchester, spoluzakladatel novozélandské cestovní agentury Intrepid Travel. Podle něj jsou tato zvířata velmi často týraná, zanedbaná a nesou si následky po celý život. Informoval o tom server Ladbible.
7 fotografií

Krutý život plný utrpení. Nejezděte v Thajsku na slonech, apelují organizace

Cestujeme
Dovolená u moře, ilustrační foto.
Zájem o nákupy výhodných letních dovolených v režimu first minute je každým rokem větší. Před pěti lety vybíralo s předstihem dovolenou jen několik tisíc lidí, letos už cestovní agentura Invia eviduje čtyřnásobný počet objednávek. Roste i počet cestujících s dětmi. V probíhající sezoně doposud tuzemští turisté utratili za first minute dovolené více než 825 milionů korun.
20 fotografií

Češi kupují více zájezdů s předstihem, zájem o first minute se zčtyřnásobil

Ekonomika
Ilustrační foto.
Humpolec – Téměř 18 tisíc studentů ze 750 středních škol z celé Evropy porazil Matěj Doležálek z humpoleckého gymnázia v sedmém ročníku soutěže Best in English. On-line test z anglického jazyka se konal poslední listopadový den loňského roku.

Septimán z Humpolce porazil studenty z celé Evropy

Pelhřimovsko
Turisté se Egypta nebojí.
/INFOGRAFIKA/ Konec října patří v Česku tradičně podzimním prázdninám. Dny volna tak tisíce lidí využijí k cestování. Celkem 42 procent turistů, kteří se na konci podzimu rozhodli odcestovat s cestovní kanceláří, vyrazí do Egypta. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. V kurzu jsou ale i exotické destinace nebo blízké lázně.
5 fotografií

Podzimní prázdniny tráví v teple tisíce Čechů. 42 procent z nich letí do Egypta

Ekonomika
Ilona Bittnerová s dcerou v Indonésii
/ROZHOVOR/ Ilona Bittnerová má za sebou tisíce kilometrů v nejrůznějších částech světa. Cestuje mimo klasické cestovní agentury, většinou po vlastní ose, a to dokonce se svojí malou dcerou. I proto řeší otázky, které mohou mužským cestovatelům připadat zbytečné. Působí také jako profesionální průvodkyně a společně s Lilií Khousnoutdinovou je zakladatelkou projektu Ecstatic Travel, a zároveň i autorkou návodu na výjimečné cestování.
5 fotografií

Ilona Bittnerová: Moje dcera se už nemůže dočkat, až vymyslíme další cestu

Cestujeme
Ilustrační foto.
Na dva státní svátky uprostřed pracovního týdne se mohou Češi těšit hned z kraje letních prázdnin. První červencový týden tak tradičně využívají k cestování na dovolenou. Letos dle aktuálních statistik cestovní agentury Invia využije výhodného termínu o 21 procent více turistů než vloni. Zájezdy do populárních destinací jsou tak na první červencový týden z velké části vyprodané.
20 fotografií

Červencové svátky využije k cestování o pětinu více lidí než loni

Ekonomika
Veletrh Regiontour 2017 na brněnském výstavišti
Brno, Valašsko - Mezinárodní veletrh průmyslu a cestovního ruchu Regiontour 2017 začal ve čtvrtek. Na brněnském výstavišti se v pavilonu P představuje také region Valašsko ve společné expozici Východní Morava. Pracovníci informačních a cestovních agentur návštěvníkům veletrhu ukazují Valašsko jako kraj plný kultury, krajových jídel, turistických, sportovních a volnočasových aktivit.
17 fotografií

Turisty láká příroda, sport, frgály i slivovice

Podnikání
Ilustrační foto.
Více jak sedm set tisíc korun měla podle policie zpronevěřit padesátiletá provozovatelka orlovské cestovní agentury Armitour. Lidé si u ní objednávali zájezdy a platili zálohy. Žena si jejich peníze měla nechávat pro sebe, místo aby zájezdy řádně dojednala u cestovních kanceláří, některé ze zájezdů ani neexistovaly.

Majitelce cestovní agentury hrozí vězení i za fiktivní zájezdy

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Praha - Investiční skupina Rockaway a čínská společnost CEFC koupily největší německou on-line cestovní agenturu AIDU (Ab-in-den-Urlaub.de) a přední letenkový portál Fluege.de. Roční obrat obou firem dosahuje 924 milionů eur (asi 25 mld. Kč). Cenu transakce firmy neuvedly. Společnosti o tom informovaly ČTK. Skupina již vlastní agenturu Invia.cz.

Rockaway a CEFC expandují na německý trh cestovního ruchu

Ekonomika
CK Europa Trip
Brno - Brněnská cestovní kancelář Europa Trip-Quality Travel požádala soud, aby ji poslal do insolvence. Aktuálně dluží partnerům přes čtyři miliony korun, zároveň splácí úvěr dvěma bankám. Důvodem je podle kanceláře neseriózní jednání některých partnerů, kvůli němuž nedokáže splácet své závazky, uvedl v insolvenčním návrhu zástupce firmy Marek Malý. Zároveň však ujišťuje, že díky pojistce dokáže všechny věřitele uspokojit.

Brněnská cestovka Europa Trip na sebe podala návrh na insolvenci

Cestujeme
Ilustrační foto
Dvůr Králové - Další firmou, kterou ocenili sami zákazníci, se může těšit druhé největší město z Trutnovska. Prestižní značku Spokojený zákazník si z krajského úřadu v letošním roce odnesla cestovní agentura I.R.I. – Tour Agency ze Dvora Králové nad Labem.

Cestovku ze Dvora ocenili spokojení zákazníci

Krkonoše
Policejní kontroly u každého vstupu na Pražský hrad.
Praha - Cestovním agenturám se nelíbí zvýšená bezpečnostní opatření na Pražském hradě. Podle oslovených zástupců cestovního ruchu turisty zdržují a cestovním kancelářím zvyšují náklady. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež označil zvýšené kontroly za nepromyšlené a za šikanování turistů. Samotní oslovení turisté měli pro zvýšená bezpečnostní opatření pochopení. Pražský hrad kritiku odmítá, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka má bezpečnost přednost před penězi.

Šikanování turistů, kritizují cestovní agentury kontroly na Pražském hradě

Česko