ŠTÍTEK: cestovní pas

Cestovní pas nepotřebujete do všech zemí.
Do jakých států Evropské unie lze jako cestovní doklad použít občanský průkaz, jaká je lhůta pro vydání občanského průkazu a cestovního pasu, jaké jsou správní poplatky, nebo jaký doklad musí při cestách do zahraničí mít děti mladší 15 let. Odpovědi naleznete v našem článku. Informace jsou z letáku Ministerstva vnitra, který shrnuje informace týkající se cestovních dokladů.

Nestihli jste si před dovolenou vyřídit cestovní pas? Možná ho ani nepotřebujete

Čtenář reportér
Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga
Novináři z investigativního moldavského projektu Rise Moldova tvrdí, že dohledali muže, jehož skutečný cestovní pas posloužil pro vytvoření falešného cestovního dokladu pro jednoho z ruských agentů, kteří jsou důvodně podezřelí ze zosnování výbuchů v muničním skladu ve Vrbětících v roce 2014. S odvoláním na facebookový příspěvek novináře Vladimira Thorika o tom dnes informují ruské servery. Moldavsko už dříve popřelo, že by vydalo pas ruskému občanovi Alexandrovi Petrovovi, jehož pravé jméno je podle médií Alexandr Miškin.  
23 fotografií

Pas, s jehož padělkem cestoval jeden z ruských agentů, patří reálné osobě

Svět
Setkání s primátorem Zdeňkem Hřibem
Na víc než čtyři a čtvrt miliardy korun loni vyšlo podle propočtů města vydávání občanských průkazů, cestovních pasů, stavebních povolení a vyřízení dalších úkonů, které vykonává místo státu úřední aparát Prahy v „přenesené působnosti“. Státní příspěvek na tyto účely a příjmy ze správních poplatků a pokut přitom pokryly jen necelou polovinu z uvedené částky. Zbytek musely doplatit ze svých kas městské části a magistrát. Praha přitom počítá s celkovým rozpočtem na příští rok ve výši téměř 84 miliard korun.
38 fotografií

Primátor Hřib chce od státu víc peněz na „přenesenou působnost“

Praha
Ilustrační foto
Češi mířící do Velké Británie by si kvůli odchodu této ostrovní země z EU měli brát cestovní pas, občanský průkaz do budoucna stačit nebude, upozornilo dnes ministerstvo zahraničí na základě informací o postupu britské imigrační policie. Novinářům to dnes k zahájení letní turistické sezony řekl náměstek konzulární sekce ministerstva Martin Smolek. 
10 fotografií

Češi mířící do Británie by měli raději vycestovat s pasem, varuje ministerstvo

Svět
Na cestu po německých městech se žáci 4. základní školy Lipanská v Kolíně vydali ve středu 19. prosince.
Kolín – Na cestu po německých městech se vydali žáci 4. základní školy Lipanská v Kolíně. Vzdělávací akce s názvem Autobahnspiel se konala pod záštitou Goethe-Institutu z Prahy, který se zaměřuje na znalost německého jazyka, vzdělávací a jazykové kurzy v České republice.
7 fotografií

Žáci si zlepšovali své dovednosti z němčiny

Kolínsko
Finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou
Kanadský soud v úterý propustil na kauci ve výši deset milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun) finanční ředitelku kanadské pobočky Huawei Meng Wan-čou. Informovala o tom agentura AP. Žena byla zatčena na žádost Spojených států 1. prosince, což vyvolalo diplomatické napětí mezi oběma severoamerickými státy a Čínou a také zkomplikovalo jednání o obchodních vztazích mezi USA a Čínou.
5 fotografií

Kanada propustila finanční ředitelku Huawei na kauci. Nesmí však odcestovat

Svět
Vyřizování dokladů na magistrátu. Ilustrační fotografie.
Brno – Občanský průkaz si mohou od středy opět vyměnit obyvatelé v budově brněnského magistrátu v Husově ulici 5. Dosud tam působila komplikace nedělní havárie vody. „Od středy bude veškerá agenda týkající se občanských průkazů, cestovních pasů a evidence obyvatel opět v provozu,“ informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Zatopený magistrát: provoz plně obnoví ve středu

Brněnsko
Radnice Prahy 22. Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Že se blíží léto a s ním sezona dovolených napovídají nejenom všudypřítomné reklamy. Pro úředníky je neklamným znakem i počet lidí přicházejících pro nový cestovní doklad. Na některých radnicích je zatím vyřizování plynulé, jsou ale i obvody, kde se stojí v dlouhých frontách. Zvláště později odpoledne.
13 fotografií

Na cestovní pasy se už stojí fronty. Lze se jim vyhnout

Z okolí
Radnice Prahy 22. Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Že se blíží léto a s ním sezona dovolených napovídají nejenom všudypřítomné reklamy. Pro úředníky je neklamným znakem i počet lidí přicházejících pro nový cestovní doklad. Na některých radnicích je zatím vyřizování plynulé, jsou ale i obvody, kde se stojí v dlouhých frontách. Zvláště později odpoledne.
13 fotografií

Na cestovní pasy se už stojí fronty. Lze se jim ale vyhnout

Ekonomika
Ilustrační foto.
Třebíč - Na začátku roku mnozí z nás přemítají, kde stráví letní dovolenou. Proto městský úřad v Třebíči už nyní upozorňuje na včasnou výměnu nebo vyřízení nového cestovního pasu. „Nyní je ten pravý čas, kdy si lidé mohou cestovní doklad vyřídit bez zbytečných front a obav z toho, jestli bude pas do odjezdu nebo odletu hotový,“ vyzvala mluvčí úřadu Irini Martakidisová.

Pas lze nyní v Třebíči vyřídit bez dlouhého čekání

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Hronov, Hradec Králové - Zákaz pobytu ignoroval 25letý Hronovák, kterého ve středu krátce před třetí hodinou ranní v ulici Puškinova v Hradci Králové zkontrolovali policisté z pohotovostního a eskortního oddělení (PEO). Dle jeho předloženého cestovního pasu zjistili, že má do dubna příštího roku soudem vydaný zákaz pobytu v hradeckém okrese.

Mladý Hronovák může letět z prací až odpracuje 300 hodin

Zločiny a soudy
Ilustrační fotografie.
Rychnovsko - Pokud potřebujete požádat o vydání nového občanského průkazu nebo cestovního pasu, můžete tak nově učinit u kteréhokoli obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

O občanku můžete zažádat kdekoli

Rychnovsko