ŠTÍTEK: Cesty domů

Jan Salvatore Pažitný se vypořádává s panickými atakami.
Cesta autobusem, pobyt mezi lidmi nebo hodina kytary se žákem. To všechno začalo být pro Jana Salvatoreho Pažitného velkým problémem. Mohly za to panické ataky. Největší zlom nastal v kavárně, kde se mu udělalo zle a musel rychle odběhnout na záchod. „Cesta domů skrze celý obchodní dům byla šílená. Divím se, že jsem to ustál a neseklo to tam se mnou. Domů jsem nějak došel. Vše se stupňovalo, nemohl jsem jít ani se psem ven. Začaly mě trápit nepříjemné záchvaty,“ popisuje život s panickými atakami Jan Salvatore Pažitný.
13 fotografií

Pobyt mezi lidmi? Nesnesitelný strach, popisuje mladík život s panickými atakami

Zdraví
Jan Salvatore Pažitný se vypořádává s panickými atakami.
Cesta autobusem, pobyt mezi lidmi nebo hodina kytary se žákem. To všechno začalo být pro Jana Salvatoreho Pažitného velkým problémem. Mohly za to panické ataky. Největší zlom nastal v kavárně, kde se mu udělalo zle a musel rychle odběhnout na záchod. „Cesta domů skrze celý obchodní dům byla šílená. Divím se, že jsem to ustál a neseklo to tam se mnou. Domů jsem nějak došel. Vše se stupňovalo, nemohl jsem jít ani se psem ven. Začaly mě trápit nepříjemné záchvaty,“ popisuje život s panickými atakami Jan Salvatore Pažitný.

Pobyt mezi lidmi? Nesnesitelný strach, popisuje mladík život s panickými atakami

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Více než sto lékařů, zdravotních sester, psychologů, sociálních pracovníků i nemocničních kaplanů z celého Zlínského kraje, ale i z dalších částí republiky se ve Zlíně účastnilo odborné konference Paliativní péče v nemocnici Dobré umírání III.  

Dobré umírání: pomáhají i kurzy komunikace

Zlínsko
Když se dítě i ve čtyřech letech ptá na smrt, není divné ani nemá extrémní starost. Jen potřebuje odpověď na důležitou otázku.
S dětmi mluví o naší konečnosti otevřeně a radí to jejich rodičům i učitelům. Výtvarnice Martina Špinková stála před osmnácti lety u zrodu prvního mobilního hospice v Česku. Dnes vede nakladatelství Cesty domů, ilustruje a píše knihy pro děti, za kterými jezdívá do škol po celé republice. Velmi otevřený je i rozhovor pro časopis Vlasta. Nemějte strach ho číst.
11 fotografií

Mluvit s dětmi o smrti je potřeba. Rodiče si mlčením zadělávají na problém

Společnost
Michaela Badinková
Na to, jak je herečka Michaela Badinková často na obrazovce, se v médiích objevuje relativně málo, a tak týdeník Vlasta rád vyhověl žádostem čtenářek a čtenářů, i když si musel trochu počkat. „Za přízeň jsem vděčná a svým fanouškům moc děkuju, ale mám dvě malé holčičky, které jsou alfa a omega mého života, a snažím se pracovat tak, aby to šlo s rodinou dohromady, takže tuhle stránku svojí práce trošku nestíhám,“ říká s úsměvem.
6 fotografií

Herečka Michaela Badinková: I krása může být na škodu

Společnost
Sudí Pavel Královec
Domažlice – Ve vršovickém divadle Mana i na zájezdových představeních sklízí již přes rok obrovský úspěch divadelní hra Sudí, humorná one man show známého herce Ladislava Hampla. Člen uskupení Divadla Verze, hvězda televizních seriálů Okresní přebor, Cesty domů nebo Ohnivý kuře a sám velice dobrý fotbalista aktuálně přiváží tento komediální monolog o osamělosti fotbalového rozhodčího 19. září na prkna domažlického městského kulturního střediska.

Sudí Pavel Královec: V té hře je o nás úplně všechno!

Fotbal
Ilustrační foto.
Brno – Spoje na sebe vůbec nenavazují, a někteří lidé do autobusu vůbec nenastoupí, posteskla si Emilie Učňová Brněnskému deníku Rovnost. Podobné výtky mají i další lidé, kteří cestují do brněnské Líšně. Tramvajová linka 8 jezdí v létě jen do Juliánova, cestující pak do Líšně přepraví autobusy linek 55 a 78. Přestup na zastávce Dělnický dům ale lidé kritizují.

V autobuse se mačkáme jako sardinky, stěžují si lidé na výlukové spoje do Líšně

Brněnsko
Silly walk 2018. Pochod švihlé chůze brněnským centrem.
Brno /REPORTÁŽ/ – Nohy se skládají jedna vedle druhé, kříží se, klopýtají, vyhazují se vpřed a zakopávají. Výjev připomínající cestu domů po několika skleničkách je ve skutečnosti oslavou Mezinárodního dne švihlé chůze. Je neděle odpoledne a při sedmém ročníku akce Silly Walk se brněnskými ulicemi potácí více jak dvě stovky fanoušků britské komediální skupiny Monty Python.
36 fotografií

Brnem proklopýtaly dvě stovky lidí. Jejich švihlá chůze bavila okolí

Brněnsko
Ilustrační foto
Čelákovice – Po neúspěchu v Poděbradech si spravili chuť tím nejlepším způsobem. Fotbalisté Unionu Čelákovice zvítězili v dalším kole krajské I.A třídy na svém trávníku nad Divišovem. Soupeři naložili na cestu domů bůra.

Na porážku zapomněli pětibrankovou výhrou

Fotbal
Ilustrační fotografie.
Případů sražené zvěře přibývá hlavně v podzimním a zimním období. Jednou z posledních kolizí byla srážka jelena s osobákem poblíž benzinky v obci Ratiboř před čtrnácti dny. Včera v tom samém úseku srazili divočáka. Myslivci nabádají řidiče k opatrné jízdě.

Nechtěná trofej, řidič srazil stotřicetikilového jelena.

Nehody
Fotbalisté FC Veselí nad Moravou zvádli závěrečné utkání v Rakvicích a po výhře 5:2 slavili postup do krajského přeboru.
Veselí nad Moravou – Navlékli bílá trika, šampaňským skrápěli spoluhráče i trávník a cestou domů zpívali. Fotbalisté FC Veselí nad Moravou zvládli závěr letošní sezony a po výhře v Rakvicích 5:2 s jednobodovým náskokem před druhým Krumvířem ovládli I.A třídu skupinu B. Parta kouče Richarda Hrotka po dlouhých devíti letech vrátila do města krajský přebor.

Veselí postoupilo do krajského přeboru. Po dlouhých devíti letech

Fotbal
Ilustrační foto.
Praha - Na pražském ostrově Štvanice v okolí Vily Štvanice v sobotu pod širým nebem začíná dvoudenní knižní jarmark Knihex. Sedmý ročník opět představí malá nakladatelství a jejich produkci. Doprovodný program nabídne například recykliteraturní dílnu, knihvazačskou dílnu, autorská čtení, animační workshop a koncert. Program se bude konat i uvnitř vily, kde budou především divadelní představení.

V Praze se koná setkání malých knižních nakladatelů Knihex

Volný čas
Martin Hašek
Vlašim (AKTUALIZOVÁNO) - Vlašim – Fotbalisté druholigové Vlašimi přišli o trenéra Martina Haška, jenž akceptoval prvoligovou nabídku od Bohemians 1905, jejichž funkcionáři souhlasili s rezignací trenéra Miroslava Koubka. „Nabídku jsem přijal a s Bohemkou jsme dohodnuti tři roky," dodal k rychlému odchodu z Vlašimi trenér Martin Hašek a odtajnil, jak probíhala jednání. „Těsně před zápasem s Baníkem (neděle 2. dubna) mi volal trenér Koubek, který mě informoval, že v Bohemce končí a doporučil mě jako svého nástupce. Pozvání od Bohemians na schůzku mi přišlo cestou domů, po zápase s Baníkem. Poprvé jsme se sešli v pondělí, na všem jsme se skoro dohodli a po zápase s Mladou Boleslaví jsme vše doladili. Jednání tak trvala dva a půl dne."

Bomba, Hašek zamířil do Bohemky!

Fotbal
Sofie Kalyani Sarras
Sofie Kalyani Sarras je odhodlaná, odvážná a velmi inspirativní 47 letá žena. Přes nelehké začátky profesní - již od 18 let pracovala jako zdravotní sestra na JIP a pak s umírajícími v hospicu i osobní - rozvod a výchova dcery jako samoživitelka, dokázala s partnerem, ještě pod jménem Pavla Mašková, během 10 let vybudovat úspěšnou školu pro psychospirituální rozvoj Cestou domů, kterou na různých sebepoznávacích seminářích, meditacích a výcvicích prošly stovky účastníků, kterým se tím změnil život k lepšímu.

Sofie Kalyani Sarras, vizionářka, průvodkyně psychospirituálním rozvojem

Plzeňský kraj
Telefonování v metru. Ilustrační foto.
Praha – Slibovaný signál pro mobilní telefony v metru, jehož zavedením by se Praha postavila po bok světových metropolí, zoufale chybí. Takhle se aspoň vyjádří většina dotázaných, kteří by uvítali možnost volat z podzemní dráhy nejen ve stanicích, ale i v tunelech – stejně jako příležitost využívat internet i po dobu jízdy.

Kdy půjde v metru volat z mobilu? Dohoda stále chybí

Praha