ŠTÍTEK: Charbin

Festival v čínském Charbinu nabízí unikátní podívanou.
V severovýchodním čínském provinčním městě Charbin probíhá tradiční ledový festival. V provincii Chej-lung-ťiang se zde lidé mohou procházet barevně osvětlenými ledovcovými paláci, klouzat se po ledových polích, hrát na schovávanou mezi sněhuláky nebo třeba uzavřít manželství. Miliony návštěvníků přitom neodradí ani teploty, které padají až k minus 35 stupňům Celsia.
39 fotografií

Mrazivá nádhera. Unikátní festival ledu v Číně nabízí dechberoucí podívanou

Svět
Ledové umění v čínském městě Charbin. Návštěvníci zde najdou antickou, čínskou i ruskou "architekturu".
/FOTOGALERIE/ Největší festival ledu a sněhu na světě zítra startuje v čínském městě Charbin. Obdivovatelé ledového umění se můžou těšit na blýštící se průzračné sochy, starodávné antické chrámy, pekingský Chrám nebes nebo baziliku Vasila Blaženého z Rudého náměstí v Moskvě. Vrcholem každoročního festivalu je pak strhující barevná noční projekce.
39 fotografií

Pekingský chrám nebes i antické památky. V Číně začíná největší festival ledu

Svět
Richard Horký v čínské provincii Heilongjiang.
Třebíčsko - Předseda krajské hospodářské komory a majitel teplárenské společnosti Richard Horký se vrátil z Číny a představil svůj plán. V Číně se setkal s představiteli Výboru pro podporu mezinárodního obchodu v provincii Heilongjiang. Krajská hospodářská komora nedávno s Číňany podepsala memorandum o spolupráci a nyní šlo o to, obchodní styky dále rozvíjet.
3 fotografie

Richard Horký má plán. Naučí Číňany spalovat slámu v kotli

Podnikání
Rychlobruslařka Martina Sáblíková.
Nagano - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i druhý závod Světového poháru na 3000 metrů. V Naganu porazila časem 4:03,57 druhou Antoinette de Jongovou z Nizozemska o necelou sekundu a navázala na týden starý triumf z čínského Charbinu. Trojnásobná olympijská vítězka tak úspěšně vykročila za jedenáctým prvenstvím v celkovém hodnocení seriálu v řadě.

Rychlobruslařka Sáblíková vyhrála i druhý závod SP na 3000 metrů

Zimní sporty
Martina Sáblíková.
Praha - Vyvrací pochybnosti. Rychlobruslařka Martina Sáblíková neprožila ideální letní období. Upnula se na start na olympiádě v Riu, nakonec se neslavně vracela domů. Na led se dostala až měsíc před prvním závodem Světového poháru. Psychicky opotřebovaná, s mírnou skepsí k vlastní výkonnosti. Hned první závody v Číně ale českou reprezentantku opět naladily na optimistickou notu.

Vše při starém. Sáblíková přes letní 'anabázi' v Riu dál září

Zimní sporty
Česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Desátá obhajoba? Už v pátek zahájí v čínském Harbinu nejlepší světoví rychlobruslaři další ročník svého Světového poháru. Zní to až neuvěřitelně, ale počty sedí: už o jedenáctý triumf na dlouhých tratích v řadě bude usilovat česká hvězda Martina Sáblíková.

Výzva pro Sáblíkovou. Odolá náporu mladších soupeřek?

Zimní sporty
Ilustrační foto
Peking – Čínští policisté zastřelili na severu země muže, který byl na cestě do Pekingu s žádostí, aby mu centrální vláda pomohla s bydlením a péčí o tři děti a stárnoucí matku. Policisté tvrdí, že je muž napadl. Obhájce oběti ale podle agentury AP uvedl, že videonahrávka svědka incidentu o ničem takovém nesvědčí.

Čínští policisté zastřelili muže, který chtěl žádat o pomoc pro rodinu

Svět
Ilustrační foto.
Peking – Tři čínští vězni zabili dozorce a pak z vězení na severovýchodě země uprchli. Policistům se už dva z nich podařilo chytit, a to asi dva kilometry od vězení. To se nachází nedaleko města Charbin v provincii Chej-lung-ťiang. Pátrání po třetím vězni podle tamních médií pokračuje. Případy útěků z čínských věznic, které jsou vedené velmi přísně, jsou krajně výjimečné.

Tři čínští vězni zabili dozorce, pak uprchli. Policisté dva chytili

Svět
Blanenský biketrialista Václav Kolář.
Blansko, Brno – Chcete vyšplhat na jedenadvacátou nejvyšší budovu světa a bojíte výšek? Blanenský biketrialista Václav Kolář vám dá ideální recept. Schody nahoru vyskákejte na kole. Dračí věž v severočínském Harbinu měří 336 metrů. Mladý Jihomoravan nevyskákal až nahoru. I tak mu to trvalo přes půl hodiny. „Většina to vzdala ve třetím patře. Schody byly šíleně prudké a kluzké," upozornil třiadvacetiletý cyklista.

Biketrialista Kolář zdolal Dračí věž. Na kole

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Moskva - Krátce po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur se dnes zřítila ruská raketa Proton, která měla vynést na oběžnou dráhu nejvýkonnější ruskou spojovací družici. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Z dosud nezjištěných příčin podle ruského řídícího střediska selhaly motory třetího stupně. Úlomky aparátu údajně dopadly do Číny.

Ruská raketa Proton se krátce po startu z Bajkonuru zřítila

Svět
Lidé si fotografují barevné sochy z ledu při zahajovacím ceremoniálu.
Čína - V čínském Charbinu začal v neděli už 30. ročník tradičního festivalu ledových soch. Jako každoročně chladné město na severu Číny ohromilo návštěvníky ledovým královstvím zázraků, jehož nádheru podtrhuje nasvícení ohromných ledových bloků barevnými světly, napsal zpravodajský server CNN.

V čínském Charbinu začal tradiční festival ledových soch

Svět
Ilustrační foto
Peking - Čínské ministerstvo zdravotnictví do pěti let vytvoří síť pozorovacích stanovišť, která budou monitorovat dopad znečištěného ovzduší na lidské zdraví. Dle prohlášení ministerstva, o němž dnes informovala agentura Nová Čína, bude systém shromažďovat údaje o vlivu polétavého prachu.

Čína bude monitorovat smog a jeho následky

Svět
Ilustrační foto
Peking - Nejméně 49 lidí přežilo havárii dopravního letadla s 91 osobami na palubě na severovýchodě Číny. Oznámila to agentura Nová Čína. Většina je podle agentury ve stabilním stavu a tři v kritickém.

Letadlo havarovalo s 91 pasažéry, 49 přežilo

Svět
Jan Kubišta při on-line rozhovoru v redakci Kolínského deníku.
Harbin (Čína) - Velkým zklamáním skončila účast české reprezentace hokejových vysokoškoláků na světové univerziádě v čínském Harbinu. Místo boje o vysněné medaile skončil národní tým akademiků i s několika Středočechy v sestavě až na šestém místě, když v boji o pátou pozici podlehl Japoncům 1:5.

Hokejoví akademici prohráli s Japonskem boj o 5. místo

Hokej
Ilustrační foto
Harbin - Čeští hokejisté prohráli na Univerziádě v Číně s Kazachstánem. Branku hokejistů České republiky hájí liberecký gólman Michal Nedvídek, který letos několikrát nastoupil také za HC Predators Česká Lípa.

Naše obrana byla špatná, tvrdí Nedvídek

Hokej
Jan Kubišta při on-line rozhovoru v redakci Kolínského deníku.
Harbin (Čína), Kolín - Ani asistence kolínského odchovance Jana Kubišty na gól Jiřího Jakeše nepomohla české hokejové reprezentaci vysokoškoláků k sobotnímu vítězství v klíčovém utkání základní skupiny turnaje světové univerziády v čínském Harbinu. Čeští akademici podlehli Kazachstánu 2:5 a jejich šance na postup do semifinále, a tedy k vysněné medaili, hodně klesly.

Kubištova přihrávka českým akademikům nepomohla, reprezentace prohrála s Kazachstánem

Hokej
Alpský lyžař Josef Kelemen.
Harbin (Čína) - Osmadvacátou příčku vpátečním sjezdu obsadil alpský lyžař zKamenického Šenova Josef Kelemen, který je účastníkem právě probíhající Světové zimní univerziády vČíně.

Lyžař Kelemen soutěží v Číně

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Harbin - V dějišti 24. zimní Univerziády v čínském Harbinu je mezi dvanáctkou sportovců z TUL v Liberci také gólman Bílých Tygrů Liberec Michal Nedvídek. Ten si odbyl v Harbinu slušnou premiéru, když vychytal hráče Velké Británie a nepustil ani gól.

Brankář Nedvídek vychytal Brity a těší se na Kazachstán

Hokej
Mělnický útočník Jiří Jakeš
Mělník/Střední Čechy - První kanadské body, ale také premiérové vítězství si připsali středočeští hokejisté, kteří reprezentují Českou republiku na světové univerziádě v čínském Harbinu. Ve středu čeští vysokoškoláci deklasovali Velkou Británii jasně 10:0.

Jiří Jakeš už na univerziádě sbírá kanadské body

Hokej
Jan Kubišta při on-line rozhovoru v redakci Kolínského deníku.
Kolín/Střední Čechy - První kanadské body, ale také premiérové vítězství si připsali středočeští hokejisté, kteří reprezentují Českou republiku na světové univerziádě v čínském Harbinu. Ve středu čeští vysokoškoláci deklasovali Velkou Británii jasně 10:0.

Hokejista Kubišta už na univerziádě sbírá kanadské body

Hokej